Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Српски меморијал
Колико је Срба страдало у 20. веку (1): Списку жртава нема краја Штампај Пошаљи
Уторак, 29 март 2016
Уторак 29.03.2016 | Ђ. Баровић - Вести
 Миливоје Иванишевић:Историјски подухват Фото:Вести
Друштво за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку - Српски меморијал, недавно је саопштило да је при крају прикупљање библиографије о броју страдалих Срба у 20. веку.

Миливоје Иванишевић
, један од оснивача овог друштва и директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку, у следећих неколико наставака за "Вести" открива многе податке до којих је Српски меморијал до сада дошао, како је, на пример, Едвард Кардељ "превидео" 1,1 милион жртава.

- Захваљујући пожртвованом Јови Бајићу, при крају је регистрација књига и публикација, или библиографија радова, који обрађују проблематику српских страдања у 20. веку. То је својеврсни темељ за даља истраживања - истиче Иванишевић.

Детаљније...
 
Српски Јад Вашем чека на локацију Штампај Пошаљи
Понедељак, 28 март 2016
Политика | Јелена Чалија | понедељак, 28.03.2016.

јастребарско - хрватски нацистички логор за српску децу Фото: Архива
Идеја Друштва за подизање центра српским жртвама у двадесетом веку је да на једном простору прикупи поименичне спискове жртава из Првог и Другог светског рата, али и новијих сукоба, попут ратова деведесетих година у Хрватској и Босни и Херцеговини

Процене броја српских жртава у ратовима, различитим оружаним сукобима у двадесетом веку толико се разликују да постају погодан терен за расправе које завршавају острашћеним оптужбама. Солидна временска дистанца од чак 75 година од стварања концентрационог логора Јасеновац, на пример, није нас ближе довела истини о броју жртава тог логора на територији НДХ. И даље се на једној страни говори о десетинама хиљадама, а на другој о стотинама хиљада.

Сматрајући да би поименични спискови српских жртава ратова и сукоба у прошлом веку требало да се сакупе, група интелектуалаца из Србије основала је Друштво за подизање центра српским жртвама геноцида у двадесетом веку. Са његовим оснивачима, су академик Василије Крестић, који је председник управног одбора друштва, Александар Матановић, председник скупштине друштва, Владислав Јовановић, Смиља Аврамов, Саво Штрбац, Миливојe Иванишевић, Санда Рашковић Ивић, Живадин Јовановић, Синиша Ковачевић...

Детаљније...
 
Сви спискови убијених на једном месту Штампај Пошаљи
Среда, 16 март 2016
15.03.2016 |Ђ. Баровић - Вести
 Академик Василије Крестић
У Друштву за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку ових дана ће бити завршен један од најзначајнијих послова - израда библиографије објављених радова о српским страдањима.

- Реч је о првој библиографији те врсте код нас у којој су дати уобичајени подаци о објављеним радовима у којима је тема страдање лица српске националности на просторима бивше Југославије од 1914. до 1995. године. Библиографија је основа за сва будућа истраживања ове проблематике - истиче председник Управног одбора академик Василије Крестић.

Аутор библиографије објављених радова о српским страдањима је Јово Бајић уз помоћ и подршку Архива САНУ. Финансијска средства за овај пројекат су обезбедили суоснивачи Друштва Нићифор Аничић и др Милоје Милићевић.

Детаљније...
 
Вјечнаја Памјат – пуковник Миленко Аврамовић (1959-2016) Штампај Пошаљи
Уторак, 15 март 2016
У неверици, опраштамо се од колеге, саборца и пријатеља пуковника Миленка Аврамовића, оснивача прве школе хуманитарног деминирања и даровитог књижевника посвећеног очувању памћења милићких и свесрпских жртава протеклог рата.

Пуковник Миленко Аврамовић (1959–2016) Фото: Радио Дунав
Пуковник Миленко Аврамовић рођен је 2. марта 1959. године у селу Вуковићи, недалеко од Милића, у Бирчу, оном делу Републике Српске које је у два светска, као и недавном рату за опстанак претрпело геноцидна разарања. Као школовни војник (средња Војна школа, Сарајево; Војна академија, инжињерија, Београд) био је на првим линијама одбране свог народа у последњем рату. Док је постојала Војска Републике Српске, пуковник Миленко Аврамовић био је један од руководилаца тешког и неизвесног посла разминирања, за који по његовим речима: „нису довољни само средства, стручност и знање, већ и срећа“.

Одласком у пензију посветио се хуманитарном и истраживаком раду, у оквиру кога и сарадњи са Институтом за истраживање српских страдања у 20. веку. Плод те сарадње је и објављивање његове двојезичне (на српском и енглеском језику) монографије „Спомен-соба Милићи: страдали 1992–1995 : за крст часни и слободу златну“; књиге памћења Милићана, 266 суграђана, жртава и бораца који су дали животе за опстанак Српства у милићком и шире бирачком, маленом делу Подриња, током Србима наметнутог рата 1992–1995. године.

Детаљније...
 
Српски меморијал: С А О П Ш Т Е Њ Е Штампај Пошаљи
Недеља, 13 март 2016
Друштво за подизање меморијалног центра
српским жртвама геноцида у ХХ веку
Београд


Саопштење

Ових дана приводи се крају један од у 2015. години најзначајних послова Друштва за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку, израда Библиографије објављених радова о српским страдањима. Реч је о код нас првој библиографији те врста у којој су дати уобичајени подаци о објављеним радовима у којима је тема страдање лица српске националности на просторима бивше Југославије од 1914. до 1995. године. Библиографија је полазна основа за будућа истраживања ове проблематике.

Аутор овог за српску културу и науку значајног дела је Јово Бајић уз помоћ и подршку Архива САНУ. Библиографија садржи битне податке за преко три хиљаде радова о страдањима особа српске нацоналности у Србији и бившим југословенским републикама током два светска рата и у сукобима 1991-1995, као и у међуратним раздобљима.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>