Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Логор Челебићи
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Логор Челебићи
Смањена казна Еси Мацићу Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 август 2013
Џана Брканић БИРН БиХ Сарајево | 1. Аугуст 2013

Апелационо вијеће Суда БиХ смањило је казну Еси Мацићу са 15 на 13 година затвора за злочин против цивилног становништва почињен на подручју Коњица.


Апелационо вијеће је дјелимично уважило жалбу браниоца оптуженог и преиначило првостепену пресуду из новембра прошле године само у дијелу који се односи на казну.

Мацић је проглашен кривим да је 1992. године, као припадник Армије БиХ (АБиХ), починио злочин над српским становништвом у логору Челебићи.

Он је проглашен одговорним за убиство Милорада Куљанина, учешће у премлаћивању Шћепе Готовца, који је након тога преминуо, те у још три случаја физичког злостављања заточеника.
Детаљније...
 
Истрага против стражара логора Челебићи Штампај Пошаљи
Петак, 22 март 2013
ФоНет | 21. 03. 2013. - 19:42h

Тужилаштво за ратне злочине Србије саопштило је данас да је донело наредбу о спровођењу истраге против бившег припадника Армије Босне и Херцеговине Самира Хонде, осумњиченом да је, као стражар у логору Челебићи, 1992. године починио кривично дело ратни злочин против српских цивила.

Хондо, који је држављанин БиХ, лишен је слободе 20. марта ове године на граничном прелазу Бадовинци, приликом преласка у Србију.Детаљније...
 
Мацићу 15 година затвора за злочине над српским цивилима Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 новембар 2012
БИХ | 15/11/2012 | 14:33 | СРНА

Суд БиХ осудио је Есу Мацића на 15 година затвора за злочине над српским цивилима у логору Челебићи код Коњица 1992. године.

Мацић је проглашен кривим за убиство и премлаћивања затвореника у Челебићима.

Првостепено вијеће је утврдило да је оптужени одговоран за убиство Милорада Куљанина, учешће у премлаћивању Шћепе Готовца, који је након тога преминуо, те још три случаја физичког злостављања заточеника, преноси Бирн.

Мацић је ослобођен двије тачке оптужнице за премлаћивања заточеника у спортској дворани Мусала у Коњицу.

Детаљније...
 
Суђење за злочине у логорима Челебићи и Мусала Штампај Пошаљи
Среда, 14 новембар 2012
БИРН 14.11.2012 - Justice report

Током доказног поступка, Оптужба на суђењу Еси Мацићу покушала је доказати да је оптужени учествовао у убиству и премлаћивању заточеника у логорима Челебићи и Мусала у Коњицу, док Одбрана то негира. Судско вијеће ће пресуду изрећи 15. новембра.


Тужилаштво БиХ тврди да су свједоци вјеродостојно описали учешће Есе Мацића у убиствима Шћепе Готовца и Милорада Куљанина у логору Челебићи, и у премлаћивању затвореника, те због тога сматра да оптужени треба бити проглашен кривим.

Ослобађајућу пресуду затражила је Одбрана оптуженог, истакaвши да је Хашки трибунал, у пресуди за злочине почињене у логору Челебићи изреченој 2003. године, закључио да Мацић није крив за убиства. Када су у питању премлаћивања, Одбрана је нагласила и да су свједоци Оптужбе рекли да је оптужени тукао по наређењу, али и када је то радио, био је блажи од других стражара.

Суђење Мацићу за злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника почињен у Коњицу трајало је годину и десет мјесеци, а саслушано је више од 30 свједока.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 5