Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Реаговања
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

У Извештају потврђене тврдње одбране Срба пред хашким Трибуналом Штампај Пошаљи
Субота, 24 јул 2021
БАЊАЛУКА, 23. ЈУЛА /СРНА/ - Извјештај међународне комисије о Сребреници је од изузетног значаја, јер су еминентни свјетски стручњаци кроз чињенично стање, бројне доказе и анализе доказали оно што су годинама тврдили браниоци Срба пред Хашким трибуналом, а то је да није било геноцида, кажу чланови одбране генерала Ратка Младића и првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.

Чланови одбране истичу да је важно да је овакав извјештај угледао свјетлост дана, јер је сада широј јавности доступно све оно што се до сада могло чути само током судских процеса, а о чему људи нису знали много.

Адвокат Бранко Лукић, члан одбране генерала Младића, каже да су пресуде и чињенично стање у процесима познати само оним људима који су непосредно учествовали у суђењу, те да се ту све гаси.

Детаљније...
 
Младића теретили за геноцид у општинама без Срба Штампај Пошаљи
Петак, 11 јун 2021
11.06.2021 | Дарко Момић | Глас Српске

БАЊАЛУКА - Бошњачка јавност не може да прикрије разочарење зато што трибунал у Хагу првог команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, поред Сребренице, није осудио за геноцид у још шест општина у БиХ, међу којима су и Сански Мост и Кључ.

С друге стране, резултати посљедњег пописа становништва показују да су са територије тих општина етнички очишћени Срби, па јавност у Српској с пуним правом поставља питање како је хашко тужилаштво уопште могло да подигне оптужницу против Младића за геноцид над Бошњацима у тим општинама.

Према попису становништва из 1991. године, у Санском Мосту је живјело 28.136 Бошњака и 25.363 Србина, а према попису из 2013. године у тој општини је живјело 38.344 Бошњака и 1.837 Срба. Ситуација у Кључу је још погубнија, јер званични подаци показују да је 1991. године у тој подгрмечкој општини живјело 18.506 Срба, док према попису из 2013. године, вјеровали или не, тамо живе свега 273 Србина, а број Бошњака са пријератних 17.696 пао је на 16.130, с тим да сада чине више од 98 одсто становништва ове општине, у којој је прије рата живјело више од 50 одсто Срба.

Детаљније...
 
Хаг испунио стварни и неписани циљ: Да Срби буду криви за све Штампај Пошаљи
Уторак, 08 јун 2021
08.06.2021 | Пише Бранкица Ристић | Спутњик

Правоснажном пресудом генералу Ратку Младићу, Механизам у Хагу је још једном погазио међународно право јер се није руководио доказима, већ својим, раније зацртаним политичким циљевима, став је је Милорада Којића, директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске.

Којић додаје да је суд у Хагу показао да циљеве који су били зацртани у оснивачким актима, а први је да се достигне правда и помирење међу народима - дефинитивно није испунио.

Механизам у Хагу доказао селективну правду

„Кроз читав период рада и селективан приступ, рачунајући и пресуду генералу Младићу, показали су да су у потпуности одступили од, само на папиру, зацртаних циљева. Очигледно је су њихови прави циљеви били да рат у бившој Југославији окарактеришу на начин да су Срби искључиви и једини кривци,“ сматра Којић.

Детаљније...
 
Чудна и изненађујућа одлука механизма да 8. јуна изрекне пресуду генералу Младићу Штампај Пошаљи
Субота, 01 мај 2021
30/04/2021 |   РТРС | Аутор: СРНА

Одлука Међународног механизма за кривичне судове у Хагу /Механизам/ да за 8. јун закаже изрицање правоснажне пресуде генералу Ратку Младићу представља изненађење и чудно је зашто су пожурили, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

Младић је рекао да је ова одлука изненађење с обзиром на то да је нови хашки судија прије пар мјесеци замијенио претходног судију који је умро, те оцијенио да је ово кратак рок да се нови судија упозна о предмету.

- Чудно дјелује тај рок. Наша је процјена да је то прекратко /да се упозна о предмету/ и да је, из неког разлога, предсједавајући Механизма пожурио са одлуком - рекао је он.

Наводећи да не може да улази у то како је предсједавајући Механизма одлучивао, Дарко Младић је оцијенио да је ова одлука, стварно необична и необично је да се донесе овако брзо.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 51