Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Реаговања
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Зашто је закључен доказни поступак одбране генерала Младића? Штампај Пошаљи
Четвртак, 18 август 2016
17.08.2016 21:17 | РТРС

Бањалука - Да Суд за бившу Југославију у Хагу, правичност и легалитет тумачи селективно - потврђује и изненадна одлука судског вијећа, да након свједочења руског пуковника Андреја Демуренка о Маркалама, изненада оконча доказни поступак Одбране генерала Ратка Младића.

Подсјећамо, Демуренко који је у то вријеме био начелник штаба УНПРОФОР-а у Сарајеву и учествовао у истрази о експлозији, посвједочио је да "Маркале" нису биле погођене минобацачком гранатом, истовремено оптужујући команду и већину припадника УНПРОФОРА у Сарајеву за "пристрасност у корист муслимана". За тим одбране и породицу Младић, јучерашњи поступак суда је правно насиље над одбраном генерала Младића.

На почетку судског процеса пред Хашким трибуналом, тим одбране генерала Младића, од оптуженог је добио задатак да докаже истину. Ма каква она била – подсјећа адвокат Бранко Лукић. Да сви немају право на правично суђење, пред овим судом, потврдила је јучерашња одлука судског вијећа.


Детаљније...
 
Којић: Потребна ревизија посмртних oстатака у Сребреници и Томашици Штампај Пошаљи
Субота, 23 април 2016
БАЊАЛУКА, 23. АПРИЛА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је потребно извршити ревизију посмртних остатака да би се утврдио тачан број страдалих Бошњака у Сребреници и Томашици код Приједора.

"Ревизија посмртних остатака једино може дати прави одговор на очигледне манипулације бројем страдалих Бошњака", рекао је Којић Срни.

Када је ријеч о Сребреници, Којић је нагласио да су се у пресудама Србима у Хашком трибуналу стално појављивале различите цифре о броју страдалих Бошњака, што доводи у сумњу вјеродостојност самог податка о броју несталих Бошњака који је истакнут у Меморијалном центру у Поточарима.

"Очигледно да је иста манипулација и када је ријеч о гробници Томашица код Приједора", нагласио је Којић.

Детаљније...
 
Младић: Мом оцу суде у два процеса, а брани се у једном Штампај Пошаљи
Субота, 26 март 2016
26.03.2016 12:14 | Срна
Београд - Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, оцијенио је да је пресуда Радовану Караџићу насиље над истином и правом, а да је скандалозном чини то што је њом истовремено изречена пресуда и његовом оцу у процесу у којем није учествовао.


- Очигледно је да се мом оцу суди у два процеса, а дозвољено му је да се брани само у једном. Поставља се питање, како је могуће да у пресуди спомињу Ратка Младића као извршиоца најтежих кривичних дјела у процесу у којем му није пружена прилика да се брани. Како може уопште да се брани, ако је већ пресуђен, а није се бранио? Ратку је пресуђено и прије суђења - казао је Дарко Младић.

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Mladic-Mom-ocu-sude-u-dva-procesa-a-brani-se-u-jednom/205763.html


 
Пирко Турпеинен: Ратко Младић је жртва пропаганде Штампај Пошаљи
Недеља, 20 децембар 2015
Вечерње новости | Драган Вујичић | 20. децембар 2015.

Професорка Пирко Турпеинен, фински психијатар и политичар: Генерала су победници оклеветали

Др Пирко Турпеинен Фото: Вечерње новости
СРПСКИ генерал Ратко Младић није "балкански касапин" како желе да га представе у савременој историји. Он је био човек који је бранио свој народ и који је држао војничку реч. Ово каже професорка Пирко Турпеинен, угледни фински психијатар и функционер финских социјадемократа. Професорка која је, када је завршила свој мандат у парламенту, у Савету Европе радила као стручни сарадник у Комисији за испитивање тортуре и кршења људских права, каже, у ексклузивном разговору за "Новости", да се Младићем бави због "историјских контроверзи" које прате овај случај.

У вашој најновијој књизи "Три личности у историји", посебно се бавите некадашњим командантом снага босанских Срба?

- Младић је личност кога су победници оклеветали. Прочитала сам све што сам могла да нађем у медијима, а што је овај човек наводно урадио, или рекао на ТВ или у новинама. Била сам у Хагу, где сам кроз документа пратила његово суђење. У БиХ сам се сретала са његовим сарадницима - официрима...

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 36