Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Индира Камерић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Индира Камерић
Индири Камерић четири године за злочине у Броду Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 фебруар 2016
11/02/2016 |  13:24 | Извор: СРНА
Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је, у другостепеном поступку, Индиру Камерић на четири године затвора за злочин над српским и бошњачким цивилима на подручју Босанског Брода 1992. године, што је за годину дана више од првостепене пресуде.


Камерићева је првостепеном пресудом од 17. априла прошле године била осуђена на три године затвора.

Тужилаштво БиХ изјавило је жалбу на првостепену пресуду због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, као и одлуке о кривичноправној санкцији, са приједлогом да Апелационо одјељење Суда БиХ жалбу уважи, а првостепену пресуду преиначи, у погледу ослобађајућег дијела пресуде, као и одлуке о казни, те оптуженој изрекне казну затвора у дужем трајању, саопштено је из Суда БиХ.


Детаљније...
 
Затражено пооштравање казне Индири Камерић Штампај Пошаљи
Среда, 16 децембар 2015
15/12/2015 |  Извор: СРНА

Тужилаштво БиХ затражило је од Апелационог вијећа Суда БиХ да пооштри казну Индири Камерић, која је неправоснажно осуђена на три године затвора због злочина над српским и бошњачким цивилима на подручју Брода 1992. године.

Тужилаштво БиХ сматра да је Камерићевој изречена мала казна, а од Апелационог вијећа је затражило да пресуда у ослобађајућем дијелу буде укинута и преиначена.

"Изречена казна је неадекватна, јер је Суд неспретно цијенио отежавајуће околности. Мислим на јачину и степен угрожавања оштећених, те њихову немоћ, коју је оптужена свјесно користила", рекао је тужилац Милорад Барашин, преноси Бирн.

Детаљније...
 
МУЧЕЊА, СИЛОВАЊА, УБИСТВА Мучитељу Срба из логора у Коњицу само 10 година робије Штампај Пошаљи
Субота, 18 април 2015
Вечерње новости | 18. 04. 2015
Суд Босне и Херцеговине осудио је у петак Ибру Мацића на 10 година затвора за убиство четири старице српске националности у селу Блаце, у општини Коњиц, као и за злочине почињене над заробљеницима у логору "Мусала"


Мацић је, као припадник такозване Армије БиХ, 13. јуна 1992. године у селу Блаце у једној кући затекао четири старе Српкиње, Ану Куљанин (1908), Даницу Куљанин (1910), Цвију Килибарду (1912) и Јелку Килибарду (1910). Седеле су на кревету, а Мацић је у њих испалио више метака из полуаутоматске пушке. Њихова тела никада нису пронађена.

Оптужница против Мацића, међутим, била је много шира. Тужилаштво БиХ га је теретило и да је од априла до октобра 1993. године у просторијама Основне школе "Мусала" у Коњицу, у којој су били затвореници српске и хрватске националности, учествовао у мучењима, сексуалним злостављањима и нечовечним поступањима.

Оптужен је да је затвореника Петра Петровића ударао дрвеном летвом по ногама и леђима, да је на сексуални однос присиљавао четири заробљеника, да је тукао заробљене Зденка Љаљу, Игора Драгића и Горана Никшића, као и Драгутина Пржуља, коме је псовао "усташку мајку" и ударао га пендреком по целом телу...
Детаљније...
 
Индири Камерић три године за злочине у Броду Штампај Пошаљи
Субота, 18 април 2015
17.04.2015 10:06 | Срна

Сарајево - Суд БиХ изрекао је данас првостепену пресуду којом је Индира Камерић осуђена на три године затвора због ратног злочина над српским и бошњачким цивилима на подручју Брода 1992. године
.

Суд је прогласио Камерићеву кривом, јер је од априла до октобра 1992. године, као припадник 101. босанско-бродске бригаде Хрватског вијећа одбране, на Стадиону “Полет” и у згради Станице милиције, учествовала у психичком и физичком мучењу и нечовјечном поступању према затвореним цивилима.

Изрицању пресуде присустовали су чланови удружења логораша из Брода који су изразили огорченост због изречене казне.


Детаљније...
 
Оптужена Индира Камерић мучила затворенике Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 мај 2014
08.05.2014 19:11 | Срна

Сарајево - На суђењу Индири Камерић због ратних злочина над Србима у Броду свједок Тужилаштва БиХ Срето Павловић испричао је данас пред Судом БиХ да је чуо како је она обувала ципеле са штиклом и газила затворенике.

Павловић је рекао да је у ходнику стадиона "Полет", гдје је био логор, једном видио женску особу коју су други војни полицајци ословљавали именом Индира.

"Индира је била плавуша у маскирној униформи. Чуо сам да нареди заробљенику да легне на под, обује ципеле с високом петом и онда скаче по њему", рекао је Петровић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 8