Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1995. arrow август 1995. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

август 1995. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
август 1995. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
Страна 8
Страна 9
Страна 10
01. 08. 1995. ТЕХЕРАН

Иран је данас посредно потврдио да исламске земље снабдевају босанску муслиманску владу оружјем, укључујући и тешко наоружање.

Шеф иранске дипломатије АЛИ АКБАР ВЕЛАЈАТИ је, по повратку из једнодневне посете Хрватској и бившој Босни, рекао да исламске земље »пружају сву неопходну помоћ Босни«, јавља ИТАР-ТАСС. Велајати је, наводећи да су босански Муслимани тражили тешко наоружање, истакао: »Ми дајемо Босни сву потребну помоћ.«

ИЗВОР: »ГЛАС« од 02. 08. 1995.

02. 08. 1995. АТИНА

Србија апелује за мир – наслови су текстова у данашњој атинској штампи која пише да је предсједник Србије СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ позвао зараћене стране у бившој Босни да прекину непријатељства и отворе пут ка миру.

Грчке радио и ТВ-станице су још синоћ, а штампа данас, пренели да је председник МИЛОШЕВИЋ упутио писмо лидеру босанских Муслимана АЛИЈИ ИЗЕТБЕГОВИЋУ у којем га позива да одустане од ратне опције. Треба много више храбрости и снаге да се успостави мир него да се почне рат, преносе делове писма председника Србије Изетбеговићу.

Из писма које је предсједник МИЛОШЕВИЋ УПУТИО генералу РАТКУ МЛАДИЋУ овде се преноси оцена председника Србије да су последњи догађаји показали сву бесмисленост и трагичност грађанског рата у бившој Босни.
 
Председник МИЛОШЕВИЋ такође упозорава на опасност од ширења рата, пишу овдашњи угледни листови, као што је »ЕЛЕФТЕРОТИПИЈА«, »ТА-НЕА« и други, који истичу да је у апелима зараћеним странама предсједник Србије потврдио да су СРЈ и он лично одлучно опредјељени за мир и рјешавање кризе у Босни искључиво политичким средствима.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 03. 08. 1995.


 
< Претходни   Следећи >