Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow др Радован Караџић arrow Вести
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Први предсједник Српске нема љекарску помоћ нити неопходне лијекове Штампај Пошаљи
Уторак, 09 април 2024
Срна | 09.04.2024 | Глас Српске

Предсједник Механизма за кривичне судове у Хагу Грасијела Гати Сантана добила је десетине дописа са доказима континуиране тортуре којој је скоро три године изложен први предсједник Републике Српске Радован Караџић и има више него довољно основа да предузме потребне кораке, изјавила је Срни његова кћерка Соња Караџић-Јовичевић.

"Она има више него довољно основа и овлаштења да предузме потребне кораке. Увидом у објављене податке британске Владе, само у Енглеској и Велсу током 2023. године преминуло је више од 400 затвореника", нагласила је Јовичевића.

Јовичевићева је истакла да је за здравствено стање Радована Караџића, непружање помоћи, прегледа и адекватне терапије, осим управе британског затвора у коме служи казну, још одговорнији Резидуални механизам трибунала у Хагу.

Детаљније...
 
Караџићева ћерка: Примио је терапију и мало је боље Штампај Пошаљи
Петак, 05 април 2024
Петак, 05.04.2024 | Политика

БАЊАЛУКА – Први председник Републике Српске Радован Караџић, који се налази у британском затвору, примио је терапију и мало је боље, изјавила је данас његова ћерка Соња Караџић-Јовичевић.

„Назвао ме пре неколико минута и рекао да је примио терапију. Мало је боље. Боље и говори”, рекла је она за Срну. Додала је да ће пратити шта се дешава јер је Караџићево стање, како је навела, било алармантно након неколико дана константног погоршавања.

„Од свега што смо покренули и свих којима смо се обратили, не знам шта је 'упалило' да у последњим минутима њиховог радног времена, петком, пред викенд, Радован добије замало закаснелу помоћ.

Детаљније...
 
Радован Караџић у британском затвору у ужасним боловима, без љекарске помоћи Штампај Пошаљи
Петак, 05 април 2024
05/04/2024 |  РТРС | Аутор: СРНА

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић, који се налази у британском затвору, трпи ужасне болове јер му нису дали неопходне лијекове нити има љекарску помоћ, изјавила је његова кћерка Соња Караџић Јовичевић и истакла да то сматра покушајем убиства.

- Данима ми Радован говори да има болове у стомаку и карлици који се повећавају. Лијекове које је требало да добије нису му дали. Чекао је, покушавао да дође до љекара. Није ми дао да се обратим медијима - рекла је Јовичевићева за Срну.

Она је истакла да је Радован данас позвао у 14.30 часова и да је једва говори, али је успио да каже да му је стомак огроман од синоћ, да има ужасне болове и да нико неће да му помогне нити да зове љекара.

Детаљније...
 
Караџићу забрањено да се обрати народу поводом годишњице Дејтона Штампај Пошаљи
Уторак, 21 новембар 2023
Кћерка Радована Караџића, Соња Караџић Јовичевић саопштила је да је првом предсједнику Републике Српске забрањено да се обрати свом народу поводом 28 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Адвокат Горан Петронијевић рекао је да је Караџић свакодневно изложен перфидној тортури и озбиљној дискриминацији, те да су услови у затвору у Великој Британији као у средњовјековној тамници или попут оних за некадашње турске сужње у Румелијској тврђави.

- Нехумано поступање према Караџићу наставља се у британском затвору. Неке су мере мало ублажили у односу на претходне, али он се и даље тамо налази у јако лошим условима - рекао је Петронијевић.

Детаљније...
 
Иванишевић: Радован Караџић кажњен јер је створио Републику Српску Штампај Пошаљи
Недеља, 30 јул 2023
Др Радован Караџић Фото: Независне новине 
30/07/2023 | РТРС | Аутор: СРНА

Радован Караџић кажњен је јер је створио Републику Српску чиме је спријечено да Срби физички нестану у БиХ, рекао је Срни директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић поводом 15 година од хапшења и изручења првог предсједника Републике Српске Хашком трибуналу.

- То је била највећа завера у 20. веку против наше нације. Радован је кажњен зато што је створио ово што имамо - Републику Српску, а да није Српске, да се српски народ није физички одвојио, Срби у БиХ били би изгубљени, нестали би - рекао је Иванишевић.

Овај угледни истраживач истакао је да је страдање српског народа у 20. вијеку било катастрофално јер изгубљено је више Срба него колико их сада има, и то зато што су "живјели са својим убицама".

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 62