Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Мусала" - Коњиц
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

"Мусала" - Коњиц
Убијали, мучили и прогонили Србе Штампај Пошаљи
Петак, 29 децембар 2017
29.12.2017 13:14 | Горан Маунага | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ оптужило је 14 особа за ратне злочине и злочине против човјечности над српским цивилима почињене 1992. и 1993. године на подручју општине Коњиц.

Ријеч је о некадашњим припадницима Армије РБиХ, Територијалне одбране, Хрватског вијећа одбране, МУП-а РБиХ и паравојних формација. Оптуженима је на терет стављено убиство више десетина људи, мучење, злостављање, пљачкање и прогон готово цјелокупног цивилног становништва српске националности са подручја Коњица.

- Оптужени су учествовали у широком и систематичном нападу на цивилно становништво српске националности на подручју Коњица и околине и поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Детаљније...
 
Оптужница против 14 лица због ратног злочина над Србима у Коњицу Штампај Пошаљи
Четвртак, 28 децембар 2017
28/12/2017 | РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против 14 особа због злочина против човјечности над српским цивилима на подручју Коњица и околине.Оптужница је подигнута против Есада Рамића /51/, Шефика Никшића /72/, Митка Прикића /55/, Реџепа Балића /65/, Хамеда Лукомирака /46/, Исмета Хабибовића /61/, Сенадина Ћибе /50/ и Агана Рамића /55/, сви из Коњица, који се налазе у притвору, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је подигнута и против Аднана Аликадића /55/ из Сарајева и Алмира Падаловића /49/ из Мостара који се налазе у притвору, Енеса Јахића /48/ из Коњица којем су одређене мјере забране, те Сафаудина Ћосића /43/, Мухамеда Цакића /49/ и Сеада Јусуфбеговића /76/ из Коњица.

Детаљније...
 
Документ ХВО-а из 1992. године потврда злочина Бошњака над Србима Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 децембар 2017
14.12.2017 10:55 | Срна | Глас Српске

Бањалука - Строго повјерљив документ Општинског одбора Хрватског вијећа одбране /ХВО/ из Коњица од 21. јула 1992. године, у којем Динко Зебић у име ХВО пише Ратном предсједништву, Територијалној одбрани и МУП-у Коњица о односу бошњачких представника цивилне, војне и полицијске власти према српским цивилима, представља потврду злочина у Коњицу, пишу „Вечерње новости“.

У овом документу Зебић наводи да ХВО дијели исти став према „четницима“, али да се не слаже са званичним ставовима Ратног предсједништва о искључивању телефона свим грађанима српске националности.

„Како је наведена одлука донесена без присуства чланова хрватске националности, а и раније су путем средстава информисања грађанству општине Коњиц презентовани неки ставови по "систему одмазде", што апсолутно не одговара цивилизацијском народу, нити правној држави БиХ, мада се нисмо одлучили да се јавно оградимо од таквих ставова, али вас молимо да убудуће не позивате на одмазду“, написао је Зебић.
Детаљније...
 
Предложене мјере забране за Енеса Јахића Штампај Пошаљи
Уторак, 12 децембар 2017
12/12/2017 |  10:01 ⇒ 13:14 | РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ упутиће Суду БиХ приједлог за одређивање мјера забране напуштања БиХ за војног аташеа Амбасаде БиХ у Холандији Енеса Јахића, осумњиченог за ратни злочин над Србима на подручју Коњица 1992. године.

Мјере забране односиће се и на забрану састајања са свједоцима и осумњиченима у овом предмету.

Тужилаштво БиХ саопштило је да спроводи опсежну истрагу која се односи на ратне злочине над Србима почињене на подручју Коњица 1992. године.

Детаљније...
 
Враћен дневник ратног злочинца из Коњица Миралема Мацића Штампај Пошаљи
Уторак, 12 децембар 2017
12/12/2017 |  14:34 ⇒ 15:28 | РТРС | Срна

Амарилдо Гутић, сарајевски новинар, у пратњи адвоката Душана Томића, вратио је, у уторак, у Тужилаштво БиХ, дневник Миралема Мацића Маце, осуђеног ратног злочинца из Коњица, који је описао своју и улогу осталих Бошњака, посебно недавно ухапшених 13, у злочинима над Србима у том граду на почетку рата у БиХ.

Дневник је, како каже Томић, сада у сигурним рукама поступајућег тужиоца за злочине у Коњицу, Станка Благића, који је, за разлику од осталих колега који су се бавили овим предметом, имао снаге, воље и знања да процесуира осумњичене Бошњаке, за низ свирепих злочина над Србима, који су, у овом дијелу БиХ, и речју и делом, доживели геноцид“

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 25