Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Мусала" - Коњиц
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

"Мусала" - Коњиц
Тужилаштво затражило најстрожу казну за Едхема Жилића Штампај Пошаљи
Петак, 13 октобар 2017
13.10.2017 16:05 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ од Суда тражи да најстроже казни Едхема Жилића, јер сматра да је доказало да је починио ратни злочин над српским и хрватским цивилима у спортској дворани "Мусала" у Коњицу.

Износећи завршну ријеч, тужилац Сања Јукић рекла је да је Тужилаштво ван сваке разумне сумње доказало свих 16 тачака оптужнице, те да оптужени Жилић као управник објекта "Мусала" у Коњицу није учинио ништа да спријечи злочине које су починили стражари објекта у којем су била затворена лица хрватске и српске националности.

"Видио је, али баш ништа није предузео да се та малтретирања спријече, да се стражари, њему подређени, казне, већ је и сам знао у њима да учествује. Знао је добро шта се дешава у Мусали. Знао је да су људи тамо пребијани, силовани, пржени", нагласила је Јукићева.

Детаљније...
 
Свједочење о злостављању затвореника у логору "Мусала" Штампај Пошаљи
Субота, 11 фебруар 2017
10/02/2017 | 14:49 | РТРС | СРНА
На суђењу пред Судом БиХ за злочине над српским и хрватским затвореницима у објекту спортске дворане "Мусала" у Коњицу, свједок Тужилаштва БиХ Фуад Хабибија изјавио је да је оптужени Едхем Жилић током испитивања узео једног затвореника за главу и ударио га о зид.


Хабибија је навео да је у "Мусалу" био распоређен на радну обавезу као евидентичар од маја или јуна 1993. године.

Он је рекао да је управник "Мусале" био Жилић, који га је једне прилике позвао у своју канцеларију да направи записник о испитивању затвореника.

- У једном тренутку Жилић је устао, узео затвореника за главу и ударио њоме о зид. Чуо се јаук, а ја сам у том тренутку окренуо главу јер нисам могао то да гледам - навео је Хабибија.

Детаљније...
 
Жилић: Страх и трепет Штампај Пошаљи
Субота, 03 септембар 2016
02.09.2016 | BIRN | Justice Report
На суђењу за злочине почињене на подручју Коњица, свједок Тужилаштва БиХ испричао је да га је оптужени Едхем Жилић претукао три пута.

“У ‘Мусали’ је Жилић био страх и трепет и за стражаре и за затворенике”, рекао је свједок Марко Ливаја.

Он је, како тврди, у логор “Мусала” стигао у прољеће 1993. године, након што је претходно био у логору у Челебићима.

Свједок је испричао да је понашање припадника Армије БиХ (АБиХ) према затвореницима у спортској дворани “Мусала” било “нељудско”.

Оптужени Едхем Жилић, за којег свједок каже да је био управник тог логора, тврди да га је он ударао чак три пута.

Детаљније...
 
Нова оптужница за логор "Мусала" Штампај Пошаљи
Понедељак, 11 јануар 2016
Taнјуг | 11. јануар 2016. 13:51

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је данас оптужницу против припадника 4. батаљона војне полиције Армије БиХ Едхема Жилића за нечовечно поступање над заробљеним цивилима српске и хрватске националности


Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је данас оптужницу против припадника 4. батаљона војне полиције Армије БиХ Едхема Жилића за нечовечно поступање над заробљеним цивилима српске и хрватске националности у просторијама спортске хале "Мусала", у општини Коњиц.

Тај злочин је, како се сумња, одиграо од маја до краја октобра 1993. године, саопштено је из српског тужилаштва за ратне злочине. Српско тужилаштво напомиње да је у предметима који се односе на логор "Мусала", раније остварена значајна сарадња са босанским Тужилаштвом.

Детаљније...
 
МУЧЕЊА, СИЛОВАЊА, УБИСТВА Мучитељу Срба из логора у Коњицу само 10 година робије Штампај Пошаљи
Субота, 18 април 2015
Вечерње новости | 18. 04. 2015
Суд Босне и Херцеговине осудио је у петак Ибру Мацића на 10 година затвора за убиство четири старице српске националности у селу Блаце, у општини Коњиц, као и за злочине почињене над заробљеницима у логору "Мусала"


Мацић је, као припадник такозване Армије БиХ, 13. јуна 1992. године у селу Блаце у једној кући затекао четири старе Српкиње, Ану Куљанин (1908), Даницу Куљанин (1910), Цвију Килибарду (1912) и Јелку Килибарду (1910). Седеле су на кревету, а Мацић је у њих испалио више метака из полуаутоматске пушке. Њихова тела никада нису пронађена.

Оптужница против Мацића, међутим, била је много шира. Тужилаштво БиХ га је теретило и да је од априла до октобра 1993. године у просторијама Основне школе "Мусала" у Коњицу, у којој су били затвореници српске и хрватске националности, учествовао у мучењима, сексуалним злостављањима и нечовечним поступањима.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 11