Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Мусала" - Коњиц
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

"Мусала" - Коњиц
Извjештај због ратних злочина над Србима и Хрватима у Коњицу Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 март 2019
ТРЕБИЊЕ, 7. МАРТА /СРНА/ - Полицијска управе Tребиње доставила је Tужилаштву БиХ извјештај против лица чији су иницијали Н.Б. /57/ због постојања сумње да је као замјеник комаданта једне војне формације током априла 1993. године на подручју општине Коњиц починио злочин против човјечности и ратни злочин над цивилима, саопштено је из ове управе.

Извјештај је доставило Одјељење за борбу против тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина Полицијске управе Tребиње.

Према незваничним сазнањима, ријеч је о Нихаду Бојаџићу који се сумњичи да је као замјеник команданта војне формације "Зулфикар" командовао нападом на српско-хрватско насеље Доње Село, општина Коњиц, када је противправно заробљено 80 хрватских и 20 српских цивила.

Детаљније...
 
Потврђена оптужница за злочине над Србима на подручју Коњица Штампај Пошаљи
Четвртак, 21 јун 2018
21/06/2018 |  РТРС | СРНА

Суд БиХ потврдио је оптужницу која Омера Борића терети за злочин против човјечности почињен над српским цивилима током 1992. и 1993. године на подручју Коњица и околних села.

Оптужница терети Борића да је у својству команданта Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц, од половине маја 1992. године до почетка маја 1993. године или приближно тих датума, заједно са Есадом Рамићем и Динком Зебићем, планирао, наредио, подстрекавао, помагао чињењем и нечињењем прогон српског цивилног становништва на политичкој, националној, етничкој, културној и вјерској основи.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница против Омера Борића за злочине у Коњицу Штампај Пошаљи
Уторак, 05 јун 2018
05/06/2018 | РТРС | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против некадашњег команданта Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц Омера Борића /70/, који се терети за ратне злочине почињене над цивилима српске националности на подручју Коњица и околине.

Борић, који је држављанин Аустрије, терети се да је са другим припадницима Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц знао и морао знати да се његови подређени припадници војске, полиције и других формација спремају да почине и да су починили убиства, злостављања, премлаћивања, незаконита заточења у логоре, мучења и друга нечовјечна дјела над цивилима српске националности.

Детаљније...
 
Суђење за злочине над Србима у Брадини Штампај Пошаљи
Понедељак, 02 април 2018
02/04/2018 | РТРС

У Суду БиХ - 13 ратних, војних и полицијских званичника из Коњица изјаснило се да нису криви за злочине против човјечности над српским цивилним становништвом у тој општини.

Њихови адвокати одбрану базирају на чињеници, како кажу, утврђеној у хашким оптужницама - да су Брадина и друга српска села у коњичкој општини била легитимни војни циљ. Само у Брадини, у два дана у мају 92-ге убијено је 48 цивила, жена и дјеце, а 200 отјерано у логоре.

Ратни командант и припадници тзв. АРБиХ, други човјек полиције у Коњицу те командант и припадници Диверзантске јединице "Акрепи", сви одреда изјаснили су се да нису криви за систематични напад на српско становништво у Коњицу.

Детаљније...
 
Оптужница за злочине над српским цивилима из Коњица и Брадине Штампај Пошаљи
Субота, 10 март 2018
09.03.2018 23:31 | Срна

Суд БиХ потврдио је оптужницу против 12 лица, бивших команданата и припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране, ХВО-а, полиције и муслиманских паравојних формација, оптужених за злочине почињене 1992. и 1993. године над српским цивилима на подручју Коњица, Брадине и околине.

Оптужница за злочине терети Есада Рамића, Шефика Никшића, Аднана Аликадића, Митка Пиркића, Реџу Балића, Хамеда Лукомирака, Сафаудина Ћосића, Мухамеда Цакића, Исмета Хебибовића, Алмира Падаловића, Енеса Јахића и Агана Рамића, саопштено је из Суда БиХ.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 30