Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Логор "Адил Бешлић"
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

РС: Идентификована два убијена Србина Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 јул 2012

М. Ф. | 06. јул 2012. 20:55 |

По налогу Тужилаштва БиХ, у Заводу за судску медицину РС идентификована тела Гојка Поповића и Ђуре Тепшића, ексхумираних у Касарни „Адил Бешлић“ у Бихаћу. Чека се откривање идентитета још седморо Срба

БАЊАЛУКА - По налогу Тужилаштва БиХ, у петак су у Заводу за судску медицину РС идентификована тела Гојка Поповића и Ђуре Тепшића, ексхумираних у Касарни „Адил Бешлић“ у Бихаћу. Руководилац Оперативног тима за тражење несталих РС Горан Крчмар каже да се у тој касарни и даље налази масовна гробница у којој су тела још седам убијених Срба, а Оружане снаге БиХ нису заинтересоване да то питање реше.


Детаљније...
 
Посмртни остаци седам Срба ексхумирани из масовне гробнице у касарни у Бихаћу Штампај Пошаљи
Понедељак, 18 јун 2012
понедељак, 18. јун 2012.

БАЊАЛУКА - Посмртни остаци седам Срба, погинулих у протеклом рату, који су ексхумирани из масовне гробнице у касарни, како наводе медији у РС, такозване армије БиХ "Адил Бешић" у Бихаћу, а идентификовани у Заводу за судску медицину Републике Српске, испраћени су данас са Спомен-костурнице на бањалучком Новом гробљу.

"Очекујемо снажнију реакцију међународних фактора да покажу да су правични на овом случају, а војне структуре у БиХ које сада управљају таквим објектима треба да се забрину и провере да ли још случајно у тој касарни има гробова или масовних гробница на другим местима", истакао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ћокић, пренела је РТ Републике Српске.

Он је рекао да би овај случај постао "планетарно питање" да се којим случајем догодило у неком од војних објеката Војске РС, где би се кривица опет приписала Србима и Српској.
 
Детаљније...