Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Един Сакоч
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Един Сакоч


Оптужница против Едина Сакоча коју је подигао федерални суд за дисктрикт Вермонт у Барлингтону.
www.ice.gov/doclib/news/releases/2013/130726washingtondc.pdf
Сакочу седам година затвора због злочина над Србима Штампај Пошаљи
Петак, 10 март 2017
10/03/2017 |  12:54 | РТРС |

Суд БиХ је Едина Сакоча осудио на седам година затвора због убиства двије цивилне особе српске нациоалности у мјесту Почитељ (општина Чапљина) 1992. године.

Сакоч је истом пресудом ослобођен кривице за силовање једне особе.

"Вијеће је ван разумне сумње утврдило да је Сакоч учествовао у убиству два цивила, те да је дјело починио са умишљајем", рекла је предсједавајућа Судског вијећа Џемила Беговић.


Детаљније...
 
Свједок: Сакоч ми је рекао да су "убили двије четникуше" Штампај Пошаљи
Петак, 04 новембар 2016
04/11/2016 |  РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Бошко Бунтић посвједочио је да му је бивши припадник ХВО Един Сакоч, коме се суди за злочин над Србима на подручју општине Чапљина, рекао да су "убили оне двије четникуше".

Бунтић је испричао да га је послије 20. јула 1992. године пробудио комшија и рекао му да се "нешто" догађа код куће Мишка Ђурашковића, те су заједно кренули тамо и видјели да из дворишта излази возило "фијат".

Свједок, који је у то вријеме био војни полицајац, рекао је да су у возилу, када је заустављено, видјели двије мушке особе са чарапама на глави. На питање шта су радили, возач је рекао за убиство тих жена.

Бунтић је навео да је препознао Сакоча када је скинуо маску са главе, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Суђење Едину Сакочу: Прочитан исказ преминуле свједокиње Штампај Пошаљи
Субота, 29 октобар 2016
28/10/2016 |  РТРС | СРНА
У наставку суђења некадашњем припаднику ХОС-а Едину Сакочу за злочин почињен над српским цивилима у Почитељу, представници Тужилаштва БиХ прочитали су исказе два свједока који су оптуженог довели у везу са злочинима који му се стављају на терет.

Свједок чији су иницијали Т.Ч, која је међувремену преминула, навела је у изјави да је почетком јула 1992. године силована, након што су је два маскирана војника одвела из породичне куће у Почитељу у којој је живјела са мајком и тетком.

Жртва се присјетила да је један од војника изашао у Почитељу, док је она остала са другим војником који је давио конопцем, оборио на сједиште аутомобила, скинуо и силовао.

"Ударао ме је чизмом у ногу, а у руци је имао неко жељезо, неки бокс којим ме ударао. Од посљедица дављења врат ми је био отечен", испричала је Т.Ч.

Детаљније...
 
Суђење за злочине над Србима на подручју Почитеља Штампај Пошаљи
Субота, 17 септембар 2016
16/09/2016 |  СРНА | РТРС

Свједок Тужилаштва БиХ Мишко Ђурашковић посвједочио је данас пред Судом БиХ на суђењу Едину Сакочу за злочине почињене на подручју Почитеља, општина Чапљина, да су у јулу 1992. године у његовој кући убијене двије старице српске националности.

Ђурашковић је рекао да се средином јуна 1992. године са женом и кћеркама вратио из избјеглиштва у породичну кућу у насељу Почитељ, те да у свом засеоку тада није затекао никога, али да је након седам дана сазнао да се у комшијиној кући крију Василија Екмечић, Цвија Чучак и особа чији су иницијали Т.Ч, које су током ноћи долазиле у његову кућу.

Свједок је испричао да је 9. јула 1992. године око 22.00 часа испред његове куће дошао оптужени Един Сакоч, који га је питао какве четнике крије.

Ђурашковић је рекао да је са Сакочем била особа чије је име Бобан, који је био у униформи војне полиције са бијелим опасачем, пиштољем и аутоматом.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 15