Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Един Сакоч
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Един Сакоч


Оптужница против Едина Сакоча коју је подигао федерални суд за дисктрикт Вермонт у Барлингтону.
www.ice.gov/doclib/news/releases/2013/130726washingtondc.pdf
Одбијена апелација Едина Сакоча Штампај Пошаљи
Среда, 24 јун 2020
24/06/2020 |  РТРС | Извор: СРНА

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Едина Сакоча, осуђеног на пет година затвора за помагање у убиству два српска цивила у Почитељу у општини Чапљина, утврдивши да није повријеђено право на правично суђење и правни лијек.

Уставни суд је закључио да не постоји повреда права на правично суђење јер је Апелационо одјељење Суда БиХ дало детаљно, јасно и аргументовано образложење изведених доказа и њихове правне ваљаности, те примјене процесног и материјалног права.

- Из образложења оспорене пресуде не произилази ништа што би указивало на сумњу у погледу постојања било које чињенице која чини обиљежје кривичног дјела које је апеланту стављено на терет, па да би ту сумњу рјешавао пресудом на начин који је повољнији за апеланта - наведено је у одлуци Уставног суда БиХ, која је јуче донесена, преноси Бирн.
Детаљније...
 
Апелационо вијеће скратило казну Едину Сакочу на пет година Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2018
02/04/2018 |  РТРС |  СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ донијело је пресуду којом је бившег припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Едина Сакоча осудило на пет година затвора за помагање у убиству два цивила српске националности у Почитељу 1992. године.

Према другостепеној пресуди, Сакоч је осуђен да је довезао припадника ХВО-а на мјесто гдје су убијена два цивила, након чега је помогао да тијела буду изнесена испред куће, те су касније запаљена, јавио је Бирн.

Због недостатка доказа Сакоч је ослобођен оптужбе за сексуално злостављање једне жене чији су иницијали Т.Ч.

Детаљније...
 
Почело обновљено суђење Сакочу за злочине над Србима у Почитељу Штампај Пошаљи
Петак, 26 јануар 2018
26/01/2018 |  13:40 | РТРС | СРНА

Пред Апелационим вијећем Суда БиХ почело је обновљено суђење Едину Сакочу, оптуженом за ратни злочин над српским цивилима почињен 1992. године у Почитељу, општина Чапљина.

Суђење Сакочу обновљено је након што је Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло првостепену пресуду којом је био осуђен на седам година затвора због ратног злочина.

Тужилаштво БиХ је остало код уводне ријечи изнесене у првостепеном поступку, с тим да је тужилац Станко Благић затражио да се прихвате већ изведени докази, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Укинута пресуда за убиство Срба у Почитељу Штампај Пошаљи
Петак, 01 децембар 2017
30/11/2017 |  11:52 | РТРС | Срна

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду Едину Сакочу којом је био осуђен на седам година затвора за учешће у убиству два лица српске националности у Почитељу 1992. године, те одредило одржавање претреса пред Апелационим вијећем.

Против првостепене пресуде жалбе су изјавили Тужилаштво БиХ и бранилац оптуженог, саопштено је из Суда БиХ.

Тужилаштво је жалбу изјавило због битних повреда одредаба кривичног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и одлуке о кривично-правној санкцији, са приједлогом да буде изречена казна затвора у дужем трајању, односно да буде одржан нови претрес.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 19