Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Трново
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Трново
Почиње суђење Годињаку, Бунози и Шарићу за злочине над Србима у Трнову Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
06/03/2018 | Аутор: РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ данас је улагањем материјалних доказа окончало извођење доказа на суђењу Едхему Годињаку, Мирку Бунози и Мерадису Шарићу за злочине почињене над српским цивилима и заробљеницима на подручју Трнова, а први свједок одбране даће исказ почетком наредног мјесеца.

Тужилац Весна Илић је у судски спис уложила документе федералног Министарства за питања бораца и Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ којима доказује да је оптужени Медарис Шарић од 1992. до 1996. године био припадник такозване Армије БиХ. Међу доказима је и увјерење да Шарић није у казненој евиденцији.


Детаљније...
 
Настављено суђење Годињаку за злочине над Србима Штампај Пошаљи
Уторак, 17 октобар 2017
17/10/2017 |  14:48 | РТРС | СРНА

На суђењу Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози за злочине над српским заробљеницима и цивилима у Трнову, вјештак судске медицине Жељко Каран рекао је да је узрок смрти Ненада Васића пројектил који му је испаљен у главу.

Каран је данас у Суду БиХ навео да је 2009. године вршио форензичку обраду посмртних остатака Маре и Ненада Васића који су пронађени на локалитету Дејчића код Трнова, гдје су били закопани у плитком гробу. Вјештак је рекао да је већи дио скелета Маре Васић остао очуван, али су поједине кости изломљене или недостају.

Детаљније...
 
Свједок: Годињак знао за малтретирање Срба у Трнову Штампај Пошаљи
Уторак, 25 октобар 2016
25/10/2016 | РТРС
Свједок Тужилаштва БиХ Драгомирка Мишовић рекла је у наставку суђења пред Судом БиХ за злочине почињене над Србима на подручју Трнова, да је оптужени Едхем Годињак знао за малтретирања затворених Срба.

Мишовићева је с породицом живјела у Тошићима у општини Трново до 31. јула 1992. године, када је, како је навела, с другим мјештанима кренула бјежати због напада "муслиманских снага".

Она је навела да им је на превоју Рогој војска пресјекла пут. "Првог сам видјела Еду Годињака. Наредио је да нас склоне на Рогој, да не погинемо од бомбардовања", рекао је свједок.

Ту су, према њеном сјећању, остали два дана, а након тога су их војници повели за село Дејчиће. На путу су видјели мртве људе, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Годињак и остали: Премлаћивања у селу Дејчићи Штампај Пошаљи
Уторак, 06 септембар 2016
06.09.2016 | BIRN | Justice Report
Свједоци Тужилаштва БиХ изјавили су на суђењу за злочине у Трнову да су заробљени у Дејчићима гдје су свакодневно малтретирани.

Михајло Лаловић је рекао да је заробљен почетком августа 1992. године, када је заједно са супругом и још неколико особа из Калиновика кренуо према Трнову. На путу према Рогоју дочекала их је барикада и војници који су имали зелене траке око главе. Војници су их, како је рекао, одвели кроз шумски пут гдје су могли видјели завезане српске војнике. Лаловић је такођер рекао да је видио и неколико топова.

“Видио сам и Годињака. Затекли смо велику групу жена, дјеце и војника. Годињака сам знао. Знао сам чији је он син. Остао ми је у сјећању као дјечак, ишао је у школу у којој сам ја радио”, испричао је он.

Детаљније...
 
Нова свједочења о злочинима над Србима у Трнову Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 април 2016
САРАЈЕВО, 12. АПРИЛА /СРНА/ - На суђењу Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози за злочине почињене над цивилима и ратним заробљеницима српске националности на подручју Трнова, свједоци Тужилаштва БиХ причали су о нестанцима и убиствима њихових родитеља и рођака.

Свједок Ратко Ивановић рекао је да је чуо да је полицајац Мехо Терзо одговоран за убиства Срба почињена у љето 1993. године у селу Тошићи, међу којима је његов брат.

Ивановић је рекао да му је 2003. године извјесни Милан Баришић из Херцеговине написао писмо, које му је са Илиџе послала извјесна Ћамила. У писму је описано како је Мехо Терзо убица његовог брата Данила, те Марка, Симе и Цвијана Ивановића.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 11