Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Трново
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Трново
Свједок: Годињак знао за малтретирање Срба у Трнову Штампај Пошаљи
Уторак, 25 октобар 2016
25/10/2016 | РТРС
Свједок Тужилаштва БиХ Драгомирка Мишовић рекла је у наставку суђења пред Судом БиХ за злочине почињене над Србима на подручју Трнова, да је оптужени Едхем Годињак знао за малтретирања затворених Срба.

Мишовићева је с породицом живјела у Тошићима у општини Трново до 31. јула 1992. године, када је, како је навела, с другим мјештанима кренула бјежати због напада "муслиманских снага".

Она је навела да им је на превоју Рогој војска пресјекла пут. "Првог сам видјела Еду Годињака. Наредио је да нас склоне на Рогој, да не погинемо од бомбардовања", рекао је свједок.

Ту су, према њеном сјећању, остали два дана, а након тога су их војници повели за село Дејчиће. На путу су видјели мртве људе, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Годињак и остали: Премлаћивања у селу Дејчићи Штампај Пошаљи
Уторак, 06 септембар 2016
06.09.2016 | BIRN | Justice Report
Свједоци Тужилаштва БиХ изјавили су на суђењу за злочине у Трнову да су заробљени у Дејчићима гдје су свакодневно малтретирани.

Михајло Лаловић је рекао да је заробљен почетком августа 1992. године, када је заједно са супругом и још неколико особа из Калиновика кренуо према Трнову. На путу према Рогоју дочекала их је барикада и војници који су имали зелене траке око главе. Војници су их, како је рекао, одвели кроз шумски пут гдје су могли видјели завезане српске војнике. Лаловић је такођер рекао да је видио и неколико топова.

“Видио сам и Годињака. Затекли смо велику групу жена, дјеце и војника. Годињака сам знао. Знао сам чији је он син. Остао ми је у сјећању као дјечак, ишао је у школу у којој сам ја радио”, испричао је он.

Детаљније...
 
Нова свједочења о злочинима над Србима у Трнову Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 април 2016
САРАЈЕВО, 12. АПРИЛА /СРНА/ - На суђењу Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози за злочине почињене над цивилима и ратним заробљеницима српске националности на подручју Трнова, свједоци Тужилаштва БиХ причали су о нестанцима и убиствима њихових родитеља и рођака.

Свједок Ратко Ивановић рекао је да је чуо да је полицајац Мехо Терзо одговоран за убиства Срба почињена у љето 1993. године у селу Тошићи, међу којима је његов брат.

Ивановић је рекао да му је 2003. године извјесни Милан Баришић из Херцеговине написао писмо, које му је са Илиџе послала извјесна Ћамила. У писму је описано како је Мехо Терзо убица његовог брата Данила, те Марка, Симе и Цвијана Ивановића.

"Мени су муслимани након рата причали исто оно што је стајало у писму – да их је Терзо убио, да је убио и Милоша Влашког и његову супругу у селу Требечај. Нећу рећи ко ми је то рекао", изјавио је Ивановић.

Детаљније...
 
Свједоци причали о убиствима родитеља и рођака у Трнову Штампај Пошаљи
Среда, 24 фебруар 2016
САРАЈЕВО, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На суђењу Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози, оптуженим за злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Трнова, свједоци тужилаштва су данас причали о стравичним убиствима чланова њихових породица у Трнову и околним селима у љето 1992. године.

Свједок Нада Орлић рекла је да су Немања Бјелица и Јово Влашки, који су били затворени у Полицијској станици, испричали њеном мужу да му је мајка Цвија објешена испред станице, а да је њено тијело потом запаљено.

"Када је Војска Републике Српске преузела град, њени посмртни остаци су ексхумирани у близни мјеста убиства. Нађене су бедрене кости, џемпер и једно стопало, на којем је била патика по којој ју је мој муж и препознао", рекла је Орлићева.

Слободан Станић је свједочио о својој потрази за мајком Милком, која је, када су почели сукоби на том подручју, остала да живи у свом стану у центру Трнова, јавља Бирн.

Детаљније...
 
Свједок Тужилаштва - Мехемед Кадић учествовао у убиствима Срба Штампај Пошаљи
Уторак, 06 октобар 2015
06/10/2015 | 14:13 | Извор: СРНА
Заштићени свједок Тужилаштва БиХ рекао је на суђењу за злочине почињене на подручју Трнова да је Мехемед Кадић учествовао са групом људи у убиствима Срба на планини Трескавици.

Свједок се присјетио да је прије неколико година причао с Кадићем о тим убиствима, који му није рекао ко је све са њим у томе учествовао већ да су убили између 17 и 19 Срба из трновског села Ледићи који су бјежали преко Трескавице.

Заштићени свједок је навео да му је Кадић испричао да их не би побили да тада није рањен његов рођак, али је рекао да је једно дијете преживјело.

Свједок је дао исказ на суђењу Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози, оптуженима за учешће у удруженом злочиначком подухвату с циљем убистава и затварања Срба у селима на подручју Трнова.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 9