Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Трново
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Трново
Нуждић: Пред правосуђем у БиХ нема правде ни за Србе из Ледића Штампај Пошаљи
Субота, 03 јун 2023
БАЊАЛУКА - Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић сматра да пред правосудним институцијама БиХ нема правде за Србе, што најбоље потврђује случај да ни након 31 годину од страшног злочина над српским цивилима у селу Ледићи код Трнова још нико није одговарао.

Нуждић је указао да су у Ледићима убијани српски цивили - жене, дјеца, старци.

"Томе је претходио договор између дојучерашњих комшија муслимана и Срба да неће бити напада на ово село и да ће они наставити живјети како су живјели и раније. Колико су вјере поклонили том договору, муслимани су показали 3. јуна када су почели са нападом на Ледиће", рекао је Нуждић Срни.

Детаљније...
 
Одбијена жалба Тужилаштва у предмету Едхем Годињак и други Штампај Пошаљи
Петак, 15 јул 2022
14/07/2022 |  РТРС | Аутор: СРНА

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ одбило је као неосновану жалбу Тужилаштва БиХ и потврдило првостепену пресуду којом су Едхем Годињак, Медарис Шарић и Мирко Буноза ослобођени оптужбе за злочине над српским цивилима на подручју Трнова.


Суд БиХ ослободио је 4. марта прошле године првостепено по свим тачкама оптужнице Годињака, Шарића и Бунозу.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, њих тројица су учествовали у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручју општине Трново.

Детаљније...
 
Још једна срамна пресуда; Нема казне за убиство више од 100 цивила Штампај Пошаљи
Субота, 06 март 2021
04/03/2021 | Аутор: РТРС

Након шестогодишњег суђења, Суд БиХ по свим тачкама оптужнице ослободио је Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Буноза оптужби за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника српске националности на подручју Трнова.

Пресуда је донесена без присуства Годињака и Бунозе, а другооптуженог Медариса Шарића присталице су дочекале овацијама и аплаузом.

За породице најмање 110 звијерски убијених цивила данас је пресуђено правди у коју више не вјерују.

Злочини над Србима у Трнову, без казне, јер више од стотину свједока Тужилаштво БиХ није увјерило судије Медиху Пашић, Зорана Божића и Миру Смаиловић да су начелник територијалне одбране Трнова Едхем Годињак, и командант исте Медарис Шарић, а подпомогнути ХОС-овцем Мирком Бунозом суверено владали територијом ове општине.

Детаљније...
 
Злочини над Србима опет без казне; Ослобађајућа пресуда за Трново Штампај Пошаљи
Четвртак, 04 март 2021
04/03/2021 |  РТРС | Аутор: СРНА

Суд БиХ првестепено је данас ослободио Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозу оптужби да су починили ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника на подручју Трнова од маја 1992. до јула 1993. године.

Они су ослобођени оптужби да сусвјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручју Трнова, саопштено је из Суда БиХ.

Детаљније...
 
Суђење за злочине над Србима у Трнову: Завршна ријеч тужилаштва на 206 страница Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 јул 2020
23.07.2020 | Срна | Глас Српске

САРАЈЕВО - На суђењу Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози за злочине почињене над српским цивилима на подручју Трнова, Тужилаштво БиХ је у завршној ријечи оцијенило да је доказало кривицу оптужених.

Тужилац Весна Илић је одлучила да се, уважавајући ситуацију у вези са пандемијом, кратко осврне на завршну ријеч коју је Суду предала у писаном облику, на 206 страница.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 16