Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Зденко Јакиша
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Зденко Јакиша
САД: Убица Српкиње ће бити депортован у БиХ Штампај Пошаљи
Петак, 12 фебруар 2016
11/02/2016 |  21:31 ⇒ 21:35 | Извор: ТАНЈУГ

Савезни суд у америчкој држави Минесоти наложио је депортацију човјека који је сакрио своју криминалну прошлост када је као избјеглица из БиХ дошао у САД.

Зденко Јакиша је признао да је задржао за себе неке информације о својој прошлости када се доселио у Минесоту 1998. године.

Међу њима је убиство његове старије комшинице Српкиње, коју је усмртио пуцајући из пушке у њен прозор 1993. године, као и пресуде за напад и ометање јавног реда и мира.

Детаљније...
 
САД: Ухапшен припадник ХВО Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 мај 2014
МИНЕАПОЛИС, 8. МАЈА /СРНА/ - Некадашњи припадник ХВО-а Зденко Јакиша /45/ ухапшен је у Минеаполису у САД, пошто у молби за усељење није навео да је починио озбиљне злочине.

Јакиша је 1993. године у БиХ убио старију жену српске националности, те је напао, отео и опљачкао једног Бошњака.

Он је са супругом 1998. добио "зелену карту" за пресељење у САД, а јуче је на суду у Минеаполису у држави Минесота оптужен да је преварио имиграционе власти, јер је на молби за усељење пропустио да наведе да је током рата у БиХ био припадник ХВО-а, пишу амерички медији.

Америчке усељеничке власти саопштиле су да документи и свједоци из БиХ потврђују да је Јакиша починио озбиљне злочине које није навео у својој молби за усељење.

У оптужном приједлогу америчког суда из априла наводи се да је Јакиша у молби пропустио да наведе да је "био ухапшен, оптужен и осуђен на затвор због кршења закона у БиХ".

Детаљније...