Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Зденко Јакиша
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Зденко Јакиша
САД: Убица Српкиње ће бити депортован у БиХ Штампај Пошаљи
Петак, 12 фебруар 2016
11/02/2016 |  21:31 ⇒ 21:35 | Извор: ТАНЈУГ

Савезни суд у америчкој држави Минесоти наложио је депортацију човјека који је сакрио своју криминалну прошлост када је као избјеглица из БиХ дошао у САД.

Зденко Јакиша је признао да је задржао за себе неке информације о својој прошлости када се доселио у Минесоту 1998. године.

Међу њима је убиство његове старије комшинице Српкиње, коју је усмртио пуцајући из пушке у њен прозор 1993. године, као и пресуде за напад и ометање јавног реда и мира.

Детаљније...
 
САД: Ухапшен припадник ХВО Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 мај 2014
МИНЕАПОЛИС, 8. МАЈА /СРНА/ - Некадашњи припадник ХВО-а Зденко Јакиша /45/ ухапшен је у Минеаполису у САД, пошто у молби за усељење није навео да је починио озбиљне злочине.

Јакиша је 1993. године у БиХ убио старију жену српске националности, те је напао, отео и опљачкао једног Бошњака.

Он је са супругом 1998. добио "зелену карту" за пресељење у САД, а јуче је на суду у Минеаполису у држави Минесота оптужен да је преварио имиграционе власти, јер је на молби за усељење пропустио да наведе да је током рата у БиХ био припадник ХВО-а, пишу амерички медији.

Америчке усељеничке власти саопштиле су да документи и свједоци из БиХ потврђују да је Јакиша починио озбиљне злочине које није навео у својој молби за усељење.

У оптужном приједлогу америчког суда из априла наводи се да је Јакиша у молби пропустио да наведе да је "био ухапшен, оптужен и осуђен на затвор због кршења закона у БиХ".

Детаљније...