Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Миралем Мацић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Враћен дневник ратног злочинца из Коњица Миралема Мацића Штампај Пошаљи
Уторак, 12 децембар 2017
12/12/2017 |  14:34 ⇒ 15:28 | РТРС | Срна

Амарилдо Гутић, сарајевски новинар, у пратњи адвоката Душана Томића, вратио је, у уторак, у Тужилаштво БиХ, дневник Миралема Мацића Маце, осуђеног ратног злочинца из Коњица, који је описао своју и улогу осталих Бошњака, посебно недавно ухапшених 13, у злочинима над Србима у том граду на почетку рата у БиХ.

Дневник је, како каже Томић, сада у сигурним рукама поступајућег тужиоца за злочине у Коњицу, Станка Благића, који је, за разлику од осталих колега који су се бавили овим предметом, имао снаге, воље и знања да процесуира осумњичене Бошњаке, за низ свирепих злочина над Србима, који су, у овом дијелу БиХ, и речју и делом, доживели геноцид“

Детаљније...
 
Тужилаштво без коментара на изненадне смрти три свједока Штампај Пошаљи
Субота, 28 јануар 2012
 
11:22 | 27/01/2012 |СРНА

Тужилаштво БиХ није могло коментарисати питање новинара Срне како ова институција гледа на изненадне и индикативне смрти Миралема Мацића, Енеса Туцаковића и Јасмина Гуске, који су осумњичени за злочине почињене 1992. године над Србима у Брадини, у општини Коњиц.

"Тужилаштво БиХ не може давати никакав коментар", био је једини одговор који је Срна добила.

Адвокат Душко Томић први је изразио сумњу у погледу чињенице да су у посљедња три дана изненада умрли Мацић и Туцаковић, који ће данас бити сахрањени у Коњицу, док је Гуска преминуо раније.

Он је најавио да ће породица Мацић поднијети тужбу против болнице у Новој Билој због смрти Миралема Мацића.


Детаљније...
 
Сарајево: Умро Миралем Мацић Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 јануар 2012
В. МИТРИЋ | 25. јануар 2012. 20:58 |

Миралем Мацић Маца из Коњица, коме се пред Судом БиХ судило због сумње да је убио тројицу Срба и учествовао у малтретирању и мучењу цивила српске националности, умро је у понедељак. Процес би могао да буде настављен на основу Мациних дневника о злочинима
 
САРАЈЕВО - Миралем Мацић Маца из Коњица, коме се пред Судом БиХ судило због сумње да је током рата у том граду убио тројицу Срба и учествовао у малтретирању и мучењу цивила српске националности, умро је у понедељак на Абдоминалној клиници Клиничког центра у Сарајеву, потврдио нам је његов адвокат Душко Томић.
 
По решењу Суда БиХ, Мацић је био у затвору у Бусовачи, где му је пре три дана позлило, па је прво пребачен у болницу у Били, а онда у сарајевски Клиничко- -болнички центар. Мацићев отац Реџо затражио је да се уради обдукција, што ће бити и учињенo.
 
 
Детаљније...
 
Потврђена оптужница против Миралема Мацића Штампај Пошаљи
Субота, 13 август 2011
 Инфо |16:41| 11/08/2011 | Извор: СРНА
 
Суд БиХ потврдио је оптужницу против Миралема Мацића, која га терети за убиство и мучење српских цивила 1992. године на подручју општине Коњиц, саопштено је из Суда.
  
Мацић је као резервиста тадашњег ЦСБ Мостар, у другој половини маја 1992. године у мјесту Брадина убио два српска цивила.

У оптужници која је потврђена јуче, наводи се да је Мацић заједно са колегама из СЈБ Коњиц, у мјесту Ситник у јуну 1992. године убио старца српске националности.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница због злочина над Србима у Брадини Штампај Пошаљи
Среда, 10 август 2011
 Инфо |14:51 | 09/08/2011 |Извор: СРНА
 
Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Миралема Мацића (42), који је оптужен за ратни злочин против српског цивилног становништва.

Према оптужници, Мацић је за вријеме рата у БиХ, као припадник резервног састава тадашње ЦСБ Мостар - СЈБ Коњиц МУП-а РБиХ, у мјесту Брадина у општини Коњиц, учествовао у нечовјечном поступању према српским цивилима.

Оптужница која је прослијеђена Суду БиХ, терети Мацића и да је поступао супротно Женевској конвенцији о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Мацића су ухапсили припадници Државне агенције за истраге и заштиту и налази се у притвору од 19. маја.
 
 
Детаљније...