Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Миралем Мацић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Враћен дневник ратног злочинца из Коњица Миралема Мацића Штампај Пошаљи
Уторак, 12 децембар 2017
12/12/2017 |  14:34 ⇒ 15:28 | РТРС | Срна

Амарилдо Гутић, сарајевски новинар, у пратњи адвоката Душана Томића, вратио је, у уторак, у Тужилаштво БиХ, дневник Миралема Мацића Маце, осуђеног ратног злочинца из Коњица, који је описао своју и улогу осталих Бошњака, посебно недавно ухапшених 13, у злочинима над Србима у том граду на почетку рата у БиХ.

Дневник је, како каже Томић, сада у сигурним рукама поступајућег тужиоца за злочине у Коњицу, Станка Благића, који је, за разлику од осталих колега који су се бавили овим предметом, имао снаге, воље и знања да процесуира осумњичене Бошњаке, за низ свирепих злочина над Србима, који су, у овом дијелу БиХ, и речју и делом, доживели геноцид“

Детаљније...
 
Тужилаштво без коментара на изненадне смрти три свједока Штампај Пошаљи
Субота, 28 јануар 2012
 
11:22 | 27/01/2012 |СРНА

Тужилаштво БиХ није могло коментарисати питање новинара Срне како ова институција гледа на изненадне и индикативне смрти Миралема Мацића, Енеса Туцаковића и Јасмина Гуске, који су осумњичени за злочине почињене 1992. године над Србима у Брадини, у општини Коњиц.

"Тужилаштво БиХ не може давати никакав коментар", био је једини одговор који је Срна добила.

Адвокат Душко Томић први је изразио сумњу у погледу чињенице да су у посљедња три дана изненада умрли Мацић и Туцаковић, који ће данас бити сахрањени у Коњицу, док је Гуска преминуо раније.

Он је најавио да ће породица Мацић поднијети тужбу против болнице у Новој Билој због смрти Миралема Мацића.


Детаљније...
 
Сарајево: Умро Миралем Мацић Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 јануар 2012
В. МИТРИЋ | 25. јануар 2012. 20:58 |

Миралем Мацић Маца из Коњица, коме се пред Судом БиХ судило због сумње да је убио тројицу Срба и учествовао у малтретирању и мучењу цивила српске националности, умро је у понедељак. Процес би могао да буде настављен на основу Мациних дневника о злочинима
 
САРАЈЕВО - Миралем Мацић Маца из Коњица, коме се пред Судом БиХ судило због сумње да је током рата у том граду убио тројицу Срба и учествовао у малтретирању и мучењу цивила српске националности, умро је у понедељак на Абдоминалној клиници Клиничког центра у Сарајеву, потврдио нам је његов адвокат Душко Томић.
 
По решењу Суда БиХ, Мацић је био у затвору у Бусовачи, где му је пре три дана позлило, па је прво пребачен у болницу у Били, а онда у сарајевски Клиничко- -болнички центар. Мацићев отац Реџо затражио је да се уради обдукција, што ће бити и учињенo.
 
 
Детаљније...
 
Потврђена оптужница против Миралема Мацића Штампај Пошаљи
Субота, 13 август 2011
 Инфо |16:41| 11/08/2011 | Извор: СРНА
 
Суд БиХ потврдио је оптужницу против Миралема Мацића, која га терети за убиство и мучење српских цивила 1992. године на подручју општине Коњиц, саопштено је из Суда.
  
Мацић је као резервиста тадашњег ЦСБ Мостар, у другој половини маја 1992. године у мјесту Брадина убио два српска цивила.

У оптужници која је потврђена јуче, наводи се да је Мацић заједно са колегама из СЈБ Коњиц, у мјесту Ситник у јуну 1992. године убио старца српске националности.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница због злочина над Србима у Брадини Штампај Пошаљи
Среда, 10 август 2011
 Инфо |14:51 | 09/08/2011 |Извор: СРНА
 
Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Миралема Мацића (42), који је оптужен за ратни злочин против српског цивилног становништва.

Према оптужници, Мацић је за вријеме рата у БиХ, као припадник резервног састава тадашње ЦСБ Мостар - СЈБ Коњиц МУП-а РБиХ, у мјесту Брадина у општини Коњиц, учествовао у нечовјечном поступању према српским цивилима.

Оптужница која је прослијеђена Суду БиХ, терети Мацића и да је поступао супротно Женевској конвенцији о заштити грађанских лица за вријеме рата.

Мацића су ухапсили припадници Државне агенције за истраге и заштиту и налази се у притвору од 19. маја.
 
 
Детаљније...