Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Шеве"
НАЈМАЊЕ 8.504 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

"Шеве"
Гараплија: Остаци терористичке групе "Шеве" и данас постоје Штампај Пошаљи
Недеља, 17 март 2013
15/03/2013 | 21:17 | РТРС   

Гостујући у емисији "Некад било" РТРС-а, Един Гараплија, бивши припадник СДБ-а и АИД-а БиХ, потврдио је постојање јединице "Шеве", која је била задужена за ликвидације у ратном Сарајеву.

Гараплија је рекао да је још половином 1996. године добио задатак да испита постојање те јединице, након чега је ухапшен Неџад Херенда, који је у 72-очасовном испитивању изјавио да су "Шеве" имале снајперску јединицу, која је убијала цивиле на Грбавици.

"Питао сам га како је знао ко су српски цивили, а он ми је рекао да су гађали жене у црнини и тако знали да се ради о Српкињама", каже Гараплија.

"Шеве" су одговорне и за убиство двоје цивила, који су прелазили мост Врбања, покушавајући да стигну до српске територије. "То двоје су касније постали познати као сарајевски Ромео и Јулија”, каже Гараплија.

"Шеве" су убиле и француског војника УНПРОФОР-а, а за то су сарајевске власти аутоматски оптужиле Србе. Интересантно је, каже Гараплија, да су истог дана и међународне снаге знале ко је убио овог војника.Детаљније...
 
Злогласне "Шеве" преко Загреба на обуци у Ирану Штампај Пошаљи
Понедељак, 25 фебруар 2013
Владимир МИТРИЋ | 24. фебруар 2013. 20:58

Ексклузивно: Како су припадници злогласних "Шева" преко Загреба ишли на обуку у Иран. Обука се односила на специјалне операције у градским акцијама, услови на највишем нивоу

САРАЈЕВО - Сведочење Едина Гараплије, ратног припадника Службе државне безбедности МУП БиХ, на суђењу Радовану Караџићу у Хагу, о деловању злогласне муслиманске јединице "Шеве", које су "потписале" не само мноштво злочина над Србима, већ по потреби и над Бошњацима, а да своје злочине припишу Војсци Републике Српске.

Отварање прича о "Шевама", које су основане у мају 1992, кључ је за расветљавања многих поручених убистава у БиХ и ван ње. "Новости" су ових дана, ексклузивно, дошле у посед документа у ком припадник те јединице Един Пашић, 14. септембра 1994, писаним путем, извештава команданта "Шева", Неџеда Угљена, о обуци у Ирану.

Пут за Иран, 15. јуна 1994, иде преко Сплита где су Пашић и Миралем Полутан контактирали с "Хусеином, Иранцем, са којим их је у Сарајеву упознао Бакир Алиспахић, који им је дао по 1.000 немачких марака и потврдио да им је, већ за сутрадан, резервисао карте за Загреб".


Детаљније...
 
Шеве: Истрага о злочину над резервистима ЈНА и цивилима у Великом парку у Сарајеву Штампај Пошаљи
Недеља, 24 фебруар 2013
24.02.2013 10:45|СРНА

САРАЈЕВО - Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ потврдила је да води истрагу о злочину у Великом парку у Сарајеву гдје је убијено осам резервиста ЈНА и четворо цивила, а за који постоје индиције да га је починио припадник јединице "Шеве" Неџад Херенда.

"Дневни аваз" пише како би управо истрага о злочину у Великом парку, која је у поодмаклој фази, могла бити иницијална каписла која ће интензивирати истраге у бројним злочинима "Шева".

Истрагу воде полицијски службеници Центра за истраживање ратних злочина Сипе који су "Авазу" испричали да у истрази користе и информације изнесене у медијима који су у посљедње вријеме изнијели бројна сазнања појединаца о злочинима "Шева".
Детаљније...
 
Алија и врх СДА наређивали и заташкавали злочине! Штампај Пошаљи
Среда, 20 фебруар 2013
Сарајево 20. 02. 2013 | Пресс РС

Мунир Алибабић и Сефер Халиловић изнели истину о "Шевама"


Алија Изетбеговић и његови најближи политички, војни и полицијски сарадници лојални СДА током рата у Сарајеву организовали су и директно контролисали паравојне и параполицијске јединице типа "Шева", чији је основни задатак био да за бошњачки врх обављају најпрљавије послове у распону од злочина над немуслиманским становништвом до терорисања сопствених грађана и уклањања кључних политичких противника власти!

Ово су у понедељак увече, гостујући на програму ФТВ-а, на најдиректнији могући начин потврдили ратни командант тзв. Армије БиХ Сефер Халиловић и ратни шеф сарајевског ЦСБ-а Мунир Алибабић Муња, полицајац који се сматра једним од најобавештенијих људи о збивањима у Сарајеву за време и након рата.Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 7