Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Шеве"
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

"Шеве"
Херенда спреман да дође у БиХ и свједочи о злочинима АИД-а Штампај Пошаљи
Уторак, 16 мај 2017
16/05/2017 |  09:38 ⇒ 11:42 | РТРС | СРНА

Бивши припадник параполицијске јединице "Шеве" Неџад Херенда спреман је да добровољно дође у БиХ и свједочи о политичким убиствима ове формације за која су знали тадањши челници бошњачке обавјештајне службе - АИД-а и политички врх, сазнаје "Дневни аваз".

Како наводи овај лист, Херенда, који већ 21 годину живи у Холандији, посједује и држављанство те земље, иако у Амбасади БиХ у Хагу тврде да немају информације о томе.

Иако Холандија не изручује своје држављане, Херенда се не противи изручењу БиХ и буде на располагању правосудним институцијама које су за њим расписале црвену потјерницу Интерпола.
Детаљније...
 
Суђење Викићу: Свједочење о заробљавању резервиста ЈНА из транспортера на Добрињи Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 мај 2017
11/05/2017 |  19:01 ⇒ 19:50 | РТРС

Саслушањем прва два свједока бх Тужилаштва, настављено је суђење Драгану Викићу, Јусуфу Пушини, Нермину Узуновићу и Младену Човчићу, који су оптужени за ратни злочин над осмориицом заробљених резервиста ЈНА, у Великом парку у Сарајеву априла 1992. године. Судско вијеће одбило је захтјев Викићевог браниоца Фахрије Каркина да се суђење одгоди, док се пред судом не појаве Неџад Херенда и Едвин Јусић, за којима је расписана интерполова потјерница.


Бивши припадник Територијалне одбране Ферид Мујезиновић и војне полиције Сенад Мемишевић свједочили су о околностима заробљавања резервиста ЈНА из транспортера на Добрињи. Тврде да није било пуцања и да су након преговора резервисти изашли из транспортера.

"Било је осам, они су били резервисти, нису били војници, то су мање-више моје комшије које сам познавао. Из транспортера нису изашли с оружјем", рекао је свједок Мемишевић.

Детаљније...
 
Интерпол објавио црвену потјерницу за Херендом Штампај Пошаљи
Среда, 03 мај 2017
03.05.2017 09:39 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Интерпол је објавио црвену потјерницу за бившим припадником параполицијске агенције "Шеве" Неџадом Херендом којег правосуђе у БиХ потражује због ратних злочина у БиХ, али и низа политичких убистава за која се терете припадници злогласних "Шева", објавио је "Дневни аваз".


Тужилаштво БиХ терети Херенду за ратни злочин у сарајевском Великом парку, почињен у априлу 1992. године, када је ликвидирано осам војника ЈНА.

Лист подсјећа да је за овај злочин прије два мјесеца у Суд БиХ почело суђење Драгану Викићу и Јусуфу Пушини.

Детаљније...
 
Стеже се обруч око злогласних Шева Штампај Пошаљи
Уторак, 11 април 2017
11.04.2017 11:59 | Горан Маунага

Сарајево - Тужилаштво БиХ формирало је предмете "Шеве" и "Сефер Халиловић", који се односе на злочине које је починила злогласна терористичка јединица "Шеве", сазнаје "Глас Српске".


Предмети "Шеве" и "Сефер Халиловић" односе се на злочине и терористичке нападе које је извршила бивша тајна терористичка јединица Службе државне безбједности МУП-а РБиХ "Шеве" и на покушај ликвидације ратног команданта Армије РБиХ Сефера Халиловића.

Истраге у тим предметима на основу наредби Тужилаштва БиХ води Агенција за истраге и заштиту (СИПА), а предмети су формирани након што је сарајевско Кантонално тужилаштво у децембру прошле године Тужилаштву БиХ вратило у надлежност те предмете као јединој стварно надлежној институцији.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 12