Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Шеве"
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

"Шеве"
Каркин: Изручење Херенде спријечили налогодавци злочина из Сарајева Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 март 2018
22/03/2018 |  РТРС | СРНА

Адвокат из Сарајева Фахрија Каркин изјавио је да је Неџад Херенда, који је осумњичен за ратни злочин над осам припадника ЈНА у сарајевском Великом парку, вољан да дође у БиХ како би "проговорио", али су блокаду његовог изручења из Холандије излобирали наредбодавци злочина.


Каркин, који брани првоптуженог у процесу за ратни злочин у Великом парку, некадашњег команданта Специјалне јединице МУП-а Републике БиХ Драгана Викића, каже да суд у Холандији није ни дао образложење због чега је одбио да Херенду изручи БиХ.

"Херенда је осумњичен за ратни злочин и веома је чудно што га никад није саслушао Хашки трибунал, нити је дао исказ било гдје. Чудно је што га Холандија не изручује, јер знам да он хоће да дође, али му они не дају", рекао је Каркин за "Глас Српске".
Детаљније...
 
Случај Шеве: Холандија одбила да изручи убицу осам војника ЈНА Штампај Пошаљи
Среда, 21 март 2018
Танјуг | 21. март 2018 | Вечерње новости

Одлука о одбијању молбе за изручење Неџада Херенде стигла је у БиХ пре два дана, готово годину од момента када је за њим званично расписана потерница

Правосудни органи Холандије званично су одбили молбу БиХ за изручење Неџада Херенде, бившег припадника злогласне паравојне формације "Шеве", за кога се сумња да је одговоран за убиство осам војника ЈНА 1992, јавила је РТРС.

Позивајући се на своја сазнања у Министарству правде БиХ, РТРС наводи да ће више детаља о разлозима одбијања захтева саопштити Тужилаштво БиХ, након што ова институција и званично заприми одлуку холандског министарства правде.

Детаљније...
 
Херенда спреман да дође у БиХ и свједочи о злочинима АИД-а Штампај Пошаљи
Уторак, 16 мај 2017
16/05/2017 |  09:38 ⇒ 11:42 | РТРС | СРНА

Бивши припадник параполицијске јединице "Шеве" Неџад Херенда спреман је да добровољно дође у БиХ и свједочи о политичким убиствима ове формације за која су знали тадањши челници бошњачке обавјештајне службе - АИД-а и политички врх, сазнаје "Дневни аваз".

Како наводи овај лист, Херенда, који већ 21 годину живи у Холандији, посједује и држављанство те земље, иако у Амбасади БиХ у Хагу тврде да немају информације о томе.

Иако Холандија не изручује своје држављане, Херенда се не противи изручењу БиХ и буде на располагању правосудним институцијама које су за њим расписале црвену потјерницу Интерпола.
Детаљније...
 
Суђење Викићу: Свједочење о заробљавању резервиста ЈНА из транспортера на Добрињи Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 мај 2017
11/05/2017 |  19:01 ⇒ 19:50 | РТРС

Саслушањем прва два свједока бх Тужилаштва, настављено је суђење Драгану Викићу, Јусуфу Пушини, Нермину Узуновићу и Младену Човчићу, који су оптужени за ратни злочин над осмориицом заробљених резервиста ЈНА, у Великом парку у Сарајеву априла 1992. године. Судско вијеће одбило је захтјев Викићевог браниоца Фахрије Каркина да се суђење одгоди, док се пред судом не појаве Неџад Херенда и Едвин Јусић, за којима је расписана интерполова потјерница.


Бивши припадник Територијалне одбране Ферид Мујезиновић и војне полиције Сенад Мемишевић свједочили су о околностима заробљавања резервиста ЈНА из транспортера на Добрињи. Тврде да није било пуцања и да су након преговора резервисти изашли из транспортера.

"Било је осам, они су били резервисти, нису били војници, то су мање-више моје комшије које сам познавао. Из транспортера нису изашли с оружјем", рекао је свједок Мемишевић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 14