Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Шеве"
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

"Шеве"
Херенда спреман да дође у БиХ и свједочи о злочинима АИД-а Штампај Пошаљи
Уторак, 16 мај 2017
16/05/2017 |  09:38 ⇒ 11:42 | РТРС | СРНА

Бивши припадник параполицијске јединице "Шеве" Неџад Херенда спреман је да добровољно дође у БиХ и свједочи о политичким убиствима ове формације за која су знали тадањши челници бошњачке обавјештајне службе - АИД-а и политички врх, сазнаје "Дневни аваз".

Како наводи овај лист, Херенда, који већ 21 годину живи у Холандији, посједује и држављанство те земље, иако у Амбасади БиХ у Хагу тврде да немају информације о томе.

Иако Холандија не изручује своје држављане, Херенда се не противи изручењу БиХ и буде на располагању правосудним институцијама које су за њим расписале црвену потјерницу Интерпола.
Детаљније...
 
Суђење Викићу: Свједочење о заробљавању резервиста ЈНА из транспортера на Добрињи Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 мај 2017
11/05/2017 |  19:01 ⇒ 19:50 | РТРС

Саслушањем прва два свједока бх Тужилаштва, настављено је суђење Драгану Викићу, Јусуфу Пушини, Нермину Узуновићу и Младену Човчићу, који су оптужени за ратни злочин над осмориицом заробљених резервиста ЈНА, у Великом парку у Сарајеву априла 1992. године. Судско вијеће одбило је захтјев Викићевог браниоца Фахрије Каркина да се суђење одгоди, док се пред судом не појаве Неџад Херенда и Едвин Јусић, за којима је расписана интерполова потјерница.


Бивши припадник Територијалне одбране Ферид Мујезиновић и војне полиције Сенад Мемишевић свједочили су о околностима заробљавања резервиста ЈНА из транспортера на Добрињи. Тврде да није било пуцања и да су након преговора резервисти изашли из транспортера.

"Било је осам, они су били резервисти, нису били војници, то су мање-више моје комшије које сам познавао. Из транспортера нису изашли с оружјем", рекао је свједок Мемишевић.

Детаљније...
 
Интерпол објавио црвену потјерницу за Херендом Штампај Пошаљи
Среда, 03 мај 2017
03.05.2017 09:39 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Интерпол је објавио црвену потјерницу за бившим припадником параполицијске агенције "Шеве" Неџадом Херендом којег правосуђе у БиХ потражује због ратних злочина у БиХ, али и низа политичких убистава за која се терете припадници злогласних "Шева", објавио је "Дневни аваз".


Тужилаштво БиХ терети Херенду за ратни злочин у сарајевском Великом парку, почињен у априлу 1992. године, када је ликвидирано осам војника ЈНА.

Лист подсјећа да је за овај злочин прије два мјесеца у Суд БиХ почело суђење Драгану Викићу и Јусуфу Пушини.

Детаљније...
 
Стеже се обруч око злогласних Шева Штампај Пошаљи
Уторак, 11 април 2017
11.04.2017 11:59 | Горан Маунага

Сарајево - Тужилаштво БиХ формирало је предмете "Шеве" и "Сефер Халиловић", који се односе на злочине које је починила злогласна терористичка јединица "Шеве", сазнаје "Глас Српске".


Предмети "Шеве" и "Сефер Халиловић" односе се на злочине и терористичке нападе које је извршила бивша тајна терористичка јединица Службе државне безбједности МУП-а РБиХ "Шеве" и на покушај ликвидације ратног команданта Армије РБиХ Сефера Халиловића.

Истраге у тим предметима на основу наредби Тужилаштва БиХ води Агенција за истраге и заштиту (СИПА), а предмети су формирани након што је сарајевско Кантонално тужилаштво у децембру прошле године Тужилаштву БиХ вратило у надлежност те предмете као јединој стварно надлежној институцији.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 12