Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Шеве"
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

"Шеве"
Стеже се обруч око злогласних Шева Штампај Пошаљи
Уторак, 11 април 2017
11.04.2017 11:59 | Горан Маунага

Сарајево - Тужилаштво БиХ формирало је предмете "Шеве" и "Сефер Халиловић", који се односе на злочине које је починила злогласна терористичка јединица "Шеве", сазнаје "Глас Српске".


Предмети "Шеве" и "Сефер Халиловић" односе се на злочине и терористичке нападе које је извршила бивша тајна терористичка јединица Службе државне безбједности МУП-а РБиХ "Шеве" и на покушај ликвидације ратног команданта Армије РБиХ Сефера Халиловића.

Истраге у тим предметима на основу наредби Тужилаштва БиХ води Агенција за истраге и заштиту (СИПА), а предмети су формирани након што је сарајевско Кантонално тужилаштво у децембру прошле године Тужилаштву БиХ вратило у надлежност те предмете као јединој стварно надлежној институцији.

Детаљније...
 
Расписана потјерница за Херендом и Јусићем због злочина у Великом парку Штампај Пошаљи
Среда, 29 март 2017
29/03/2017 |  РТРС | СРНА

Суд БиХ донио је званично рјешење о расписивању међународне потјернице за Неџадом Херендом и Едвијом Јусићем, осумњиченим за ратне злочине над осам припадника ЈНА у априлу 1992. године у Великом парку у Сарајеву, незванично је потврђено "Дневном авазу" из извора блиских правосудним институцијама БиХ.


Потјерница је расписана по одлуци Ванрасправног вијећа Суда БиХ, које је прије два дана прихватило жалбу Тужилаштва да за ове особе буде одређен притвор и расписана међународна потјерница јер су недоступне правосуђу БиХ и никада нису саслушане у својству осумњичених.

Према процедурама, са потјерницама је аутоматски упознат и Интерпол, који по налогу правосудних органа трага за особама које су недоступне држави која их потражује.

Детаљније...
 
Гараплија: Остаци терористичке групе "Шеве" и данас постоје Штампај Пошаљи
Недеља, 17 март 2013
15/03/2013 | 21:17 | РТРС   

Гостујући у емисији "Некад било" РТРС-а, Един Гараплија, бивши припадник СДБ-а и АИД-а БиХ, потврдио је постојање јединице "Шеве", која је била задужена за ликвидације у ратном Сарајеву.

Гараплија је рекао да је још половином 1996. године добио задатак да испита постојање те јединице, након чега је ухапшен Неџад Херенда, који је у 72-очасовном испитивању изјавио да су "Шеве" имале снајперску јединицу, која је убијала цивиле на Грбавици.

"Питао сам га како је знао ко су српски цивили, а он ми је рекао да су гађали жене у црнини и тако знали да се ради о Српкињама", каже Гараплија.

"Шеве" су одговорне и за убиство двоје цивила, који су прелазили мост Врбања, покушавајући да стигну до српске територије. "То двоје су касније постали познати као сарајевски Ромео и Јулија”, каже Гараплија.

"Шеве" су убиле и француског војника УНПРОФОР-а, а за то су сарајевске власти аутоматски оптужиле Србе. Интересантно је, каже Гараплија, да су истог дана и међународне снаге знале ко је убио овог војника.Детаљније...
 
Злогласне "Шеве" преко Загреба на обуци у Ирану Штампај Пошаљи
Понедељак, 25 фебруар 2013
Владимир МИТРИЋ | 24. фебруар 2013. 20:58

Ексклузивно: Како су припадници злогласних "Шева" преко Загреба ишли на обуку у Иран. Обука се односила на специјалне операције у градским акцијама, услови на највишем нивоу

САРАЈЕВО - Сведочење Едина Гараплије, ратног припадника Службе државне безбедности МУП БиХ, на суђењу Радовану Караџићу у Хагу, о деловању злогласне муслиманске јединице "Шеве", које су "потписале" не само мноштво злочина над Србима, већ по потреби и над Бошњацима, а да своје злочине припишу Војсци Републике Српске.

Отварање прича о "Шевама", које су основане у мају 1992, кључ је за расветљавања многих поручених убистава у БиХ и ван ње. "Новости" су ових дана, ексклузивно, дошле у посед документа у ком припадник те јединице Един Пашић, 14. септембра 1994, писаним путем, извештава команданта "Шева", Неџеда Угљена, о обуци у Ирану.

Пут за Иран, 15. јуна 1994, иде преко Сплита где су Пашић и Миралем Полутан контактирали с "Хусеином, Иранцем, са којим их је у Сарајеву упознао Бакир Алиспахић, који им је дао по 1.000 немачких марака и потврдио да им је, већ за сутрадан, резервисао карте за Загреб".


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 9