Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Вечнаја памјат
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Монструозни злочин у Чајничу и даље без казне Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 фебруар 2018
Помен жртвама злочина у Чајничу  Фото: РТРС
15/02/2018 |  РТРС

Прошло је 25 година од стравичног злочина над српским цивилима у Чајничу. У нападу на незаштићена села, на ободима чајничке општине, припадници тзв. Армије БиХ убили су 24 цивила. Најмлађа жртва је 14-годишњи Жељко Машић. Тужилаштво БиХ, како сазнајемо, тек је интензивирало истрагу о овом злочину.

У зору 14. фебруара `93. прекинуто је дјетињство Жељка Машића. Имао је 14 година када је убијен. Метак агресорског војника тзв. АРБиХ погодио га је у срце, издахнуо је на рукама мајке Дане.

- Није успио ни да каже "Јој мајко". Шта је мој Жељко крив са својих 14 година. Је ли то правда- пуцање на жене и дјецу - пита очајна мајка Дана.

Детаљније...
 
Исповедање вере православног "идиота" - на годишњицу Кијукове смрти Штампај Пошаљи
Понедељак, 29 јануар 2018
 Предраг Р. Драгић Кијук
понедељак, 29 јануар 2018 | Борба за веру | Владимир Димитријевић

Данас, на Часне вериге Светог апостола Петра, годишњица је упокојења Предрага Р. Драгића Кијука (овде: ). Био је то велики православни Србин, из оних крајева који су се вековима налазили на удару борбеног римокатолицизма. Његови отац и мајка морали су да беже из крајишких крајева под окупацијом усташких папиних следбеника, па се Предраг родио као избеглица у Крагујевцу. Свој живот, предан Богу и роду, посветио је, између осталог, сведочењу о западном „хришћанству без Христа“, које и данас мучи и тлачи овај напаћени народ.

Говорећи о Кијуковим „Еристичким есејима“, професор др Милан Петровић је својевремено указао на његов оглед „Хуманистички секуларизам“, у коме је Кијук сведочио о  „уништавајућој вољи за моћ као битном својству обезбожене западне цивилизације“. Петровић је истакао:“Право да друге цивилизације пљачка и искорењује западна цивилизација је извела из светско-историјске мисије коју је самој себи доделила.

Детаљније...
 
Преминуо др Рајко Долечек – In memoriam Штампај Пошаљи
Четвртак, 21 децембар 2017
Др Рајко Долечек
21/12/2017 |  08:13 | РТРС | РТВ

Јуче у 92. години живота преминуо је познати чешки писац и лекар Рајко Долечек,

Медицинске студије започео је у Београду и завршио на Карловом универзитету у Прагу, а лекарску каријеру је започео на Факултетској болници у Острави 1950. године.

Долечека памте генерације Чеха и Словака по мноштву популарних и духовитих телевизијских емисија из седамдесетих и осамдесетих година.

Детаљније...
 
На вест о смрти проф. др Едварда Хермана: Дајана ЏОНСТОН: ХВАЛА ТИ, ЕДЕ ХЕРМАНЕ! Штампај Пошаљи
Петак, 17 новембар 2017
Проф. др Едвард Херман
Могао би се сматрати оцем антиратне критике медија, како због свог доприноса, тако и због многих писаца које је наговорио да се тим баве

Едвард. С. Херман преминуо је 11. новембра 2017. године у 92. години живота. Срећом, овај крајње мирољубиви човек умро је мирно.

Ед Херман би се могао сматрати оцем антиратне критике медија, како због сопственог доприноса, тако и због многих писаца које је наговорио да се тиме баве. Захваљујући моћи логичког закључивања и личном осећају за правду, оштро се ухватио укоштац са кључном улогом медија у промовисању рата и различитим техникама које примењују у том процесу. Аутоматски је прозирао лажи, укључујући и оне толико подмукле да се ретко ко други усуђивао да их доведе у питање, попут арогантне претпоставке америчке Ратне партије о „праву на заштиту“ и „потреби да се спречи геноцид“ којима су правдани оксиморонски „хуманитарни ратови“.

Детаљније...
 
Ускоро споменик малом Слободану Стојановићу Штампај Пошаљи
Уторак, 15 август 2017
БЕОГРАД, 13. АВГУСТА /СРНА/ - Београдски ликовни умјетник Мирко Мркић израдио је рељеф дванаестогодишег српског дјечака Слободана Стојановића, који је измасакриран 1992. године у селу Доња Каменица код Зворника када се вратио по свог пса.

Власник фирме "Евро мермер" из Бијељине Драгољуб Мирковић рекао је да је завршетак споменика само техничко питање, јер је Борачка организација Републике Српске /БОРС/ испунила све обавезе према умјетнику који је радио рељеф.

"Остало је моја брига", истакао је Мирковић за "Вечерње новости", те додао да се дуго чекало, договарало и организовало да Слободану буде подигнут споменик.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа страна > Крај >>