Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Логори Дретељ и Габела
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Логори Дретељ и Габела
У Шпанији преминуо Адо Алагић: Није дочекао изручење у БиХ Штампај Пошаљи
Среда, 19 април 2023
ГС | 19.04.2023 | Глас Српске

БАРЦЕЛОНА - Адо Алагић, оптужен за ратне злочине у БиХ, преминуо је у болници у Барцелони, свега пар дана прије заказаног саслушања о изручењу.

Како преносе шпански медији, Адо Алагић је боловао од карцинома и био је већ неко вријеме хоспитализован у болници у Барцелони. Наводно, саслушање о екстрадицији било је заказано за 13. април, а он је умро неколико дана прије.

Шпанска полиција је Аду Алагића званог Лав ухапсила у септембру 2022. године у Барцелони, на основу расписане потјернице.


Детаљније...
 
Ковач: Послије Алагића одговараће и други злотвори казамата по Херцеговини Штампај Пошаљи
Понедељак, 26 септембар 2022
26/09/2022 | РТРС | Аутор: СРНА

Предсједник Удружења српских логораша Требиња и околине Вукан Ковач рекао је да се нада да ће након хапшења бившег чувара логора "Габела" код Чапљине Аде Алагића, осумњиченог за мучење српских и муслиманских заробљеника, почети да падају и многи други злотвори из казамата по Херцеговини.

Ковач је истакао да је чињеница да је након двије или три деценије правосуђе коначно почело да хапси и оне који су чинили злочине над Србима.

Он је рекао за Вечерње новости да очекује да ће Алагић звани Лав добити казну коју заслужује, а не мизерну као у случају "Дретељ", гдје је осуђен на 18 мјесеци затвора.

Детаљније...
 
У Барселони ухапшен Адо Алагић, оптужен за злочине у Чапљини Штампај Пошаљи
Недеља, 25 септембар 2022
25/09/2022 |  РТРС | Аутор: СРНА

Шпанска полиција ухапсила је у Барселони држављанина БиХ Аду Алагића /61/ који је оптужен за мучење српских и муслиманских заробљеника у логору Габела недалеко од Чапљине 1993. године, пише шпански дневник "Ел паис".

Према писању листа, Алагић је користио лажни идентитет и пронађен је у Барселони.

Полиција претпоставља да је он живео у Шпанији дуже од годину дана.

Детаљније...
 
Медићу смањана казна за злочине над Србима Логору Дретељ Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 јун 2018
САРАЈЕВО, 14. ЈУНА /СРНА/ - Апелационо вијеће Суда БиХ одлучило је да првостепена пресуда Ивану Медићу за злочине над српским цивилима у логору Дретељ код Чапљине са 14 година буде смањена на 12, саопштено је из овог суда.

Првостепеном пресудом Суда БиХ Медић је проглашен кривим за ратни злочин над српским цивилима и изречена му је јединствена казна затвора од 14 година, док је истом пресудом оптужени Тончо Рајић ослобођен оптужбе.

Тужилаштво БиХ је благовремено изјавило жалбу због битних повреда одредаба кривичног поступка, повреде кривичног закона, погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања и одлуке о казни са приједлогом да Апелационо вијеће жалбу уважи као основану и побијану пресуду преиначи у том дијелу, тако да Медићу за почињено кривично дјело изрекне казну затвора дужу од изречене.

Детаљније...
 
За злочине над Србима у Дретељу Медићу 14 година затвора, Рајић ослобођен Штампај Пошаљи
Петак, 17 новембар 2017
17.11.2017 10:16 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Суд БиХ осудио је Ивана Медића на јединствену казну затвора у трајању од 14 година, док је Тончо Рајић ослобођен кривице за ратни злочин против цивилног српског становништва у логору Дретељ код Чапљине.

Медић и Рајић су, према оптужници, од 5. маја до 17. августа 1992. године, као припадници ХОС-а и Хрватског вијећа одбране, учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, пљачкању имовине, те присиљавању на сексуални однос цивила српске националности у логору Дретељ.

Медић је проглашен кривим да је учествовао у нечовјечном поступању и присиљавању на сексуални однос цивила српске националности и осуђен је на седам и по година затвора. Због осуде на седмогодишњу казну за ратни злочин у другом предмету Медићу је изречена јединствена казна, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Наставак суђења за злочине над српским цивилима у Чапљини Штампај Пошаљи
Петак, 03 фебруар 2017
03/02/2017 |  15:57 | РТРС | СРНА
У наставку суђења за злочине над српским цивилима у Чапљини 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Бранко Бубало испричао је данас пред Судом БиХ да је одведен у логор Дретељ, гдје су биле и заштићене жене свједоци "А" и "Б".


Он је рекао да је до 12. јула 1992. године са породицом живио у Чапљини, када му је обијен стан док се налазио на радној обавези и када је код њега дошао војник Хрватских одбрамбених снага /ХОС/, који му је ставио пиштољ на сљепоочницу, лисице на руке и одвео га у логор Дретељ, јавио је Бирн.

У логору је, како је навео, био смјештен у просторији испод управне зграде, а од људи који су били затворени у логору, споменуо је свједоке "А" и "Б".

Њему је предочена изјава из истраге у којој је рекао да је с њим у логор одведена и његова комшиница, свједок "Ц". Он је објаснио да је доста времена прошло и да се не може сјетити.

Детаљније...
 
Свједочење о силовању Српкиња у логору Дретељ Штампај Пошаљи
Понедељак, 05 децембар 2016
02.12.2016 16:49 | Срна
Сарајево - У наставку суђења Ивану Медићу и Тонћи Рајичу за злочин почињен у логору Дретељ код Чапљине, свједок Тужилаштва БиХ Дамир Глоговац говорио је о заточеништву и сазнањима о силованим женама српске националности.


Глоговац је рекао да су 1992. године њега и његовог оца припадници Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ одвели у логор Дретељ јер им је неко рекао да су снајперисти.

Свједок је казао да га је по доласку у логор испитао извјесни Сајо Хорозовић, који је, како је сазнао од других војника, био надређени. Он га је испитивао о наоружању, а потом позвао двојицу војника који су дошли са старом машиницом за шишање.

"Почели су нас бријати. Другом затворенику су тада резали тјеме главе. Смијали су му се и резали га. Сајо је рекао да ће и мени тако ако не кажем гдје се налази наоружање", присјетио се свједок.

Детаљније...
 
Логор Дретељ: Свједок "А" описала како ју је силовао оптужени Медић Штампај Пошаљи
Субота, 05 новембар 2016
САРАЈЕВО, 4. НОВЕМБРА /СРНА/ - Заштићени свједок "А" је у наставку суђења Ивану Медићу и Тончију Рајићу, оптуженим за злочине над српским цивилима почињене у логору Дретељ код Чапљине, описала како је оптужени Медић силовао током затвореништва.

Свједок тужилаштва "А" испричала је да су је 5. маја 1992. године наоружани војници одвели у логор "Дретељ" гдје је затворена у просторију у којој је била још једна жена и додала да је свакодневно извођена на силовање.

Према ријечима заштићеног свједока, оптужени Иван Медић у почетку је изводио у другу просторију гдје јој је сатима држао говоре док је она само сједила и ћутала.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 18