Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Логор Дретељ
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Логор Дретељ
Медићу смањана казна за злочине над Србима Логору Дретељ Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 јун 2018
САРАЈЕВО, 14. ЈУНА /СРНА/ - Апелационо вијеће Суда БиХ одлучило је да првостепена пресуда Ивану Медићу за злочине над српским цивилима у логору Дретељ код Чапљине са 14 година буде смањена на 12, саопштено је из овог суда.

Првостепеном пресудом Суда БиХ Медић је проглашен кривим за ратни злочин над српским цивилима и изречена му је јединствена казна затвора од 14 година, док је истом пресудом оптужени Тончо Рајић ослобођен оптужбе.

Тужилаштво БиХ је благовремено изјавило жалбу због битних повреда одредаба кривичног поступка, повреде кривичног закона, погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања и одлуке о казни са приједлогом да Апелационо вијеће жалбу уважи као основану и побијану пресуду преиначи у том дијелу, тако да Медићу за почињено кривично дјело изрекне казну затвора дужу од изречене.

Детаљније...
 
За злочине над Србима у Дретељу Медићу 14 година затвора, Рајић ослобођен Штампај Пошаљи
Петак, 17 новембар 2017
17.11.2017 10:16 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Суд БиХ осудио је Ивана Медића на јединствену казну затвора у трајању од 14 година, док је Тончо Рајић ослобођен кривице за ратни злочин против цивилног српског становништва у логору Дретељ код Чапљине.

Медић и Рајић су, према оптужници, од 5. маја до 17. августа 1992. године, као припадници ХОС-а и Хрватског вијећа одбране, учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, пљачкању имовине, те присиљавању на сексуални однос цивила српске националности у логору Дретељ.

Медић је проглашен кривим да је учествовао у нечовјечном поступању и присиљавању на сексуални однос цивила српске националности и осуђен је на седам и по година затвора. Због осуде на седмогодишњу казну за ратни злочин у другом предмету Медићу је изречена јединствена казна, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Наставак суђења за злочине над српским цивилима у Чапљини Штампај Пошаљи
Петак, 03 фебруар 2017
03/02/2017 |  15:57 | РТРС | СРНА
У наставку суђења за злочине над српским цивилима у Чапљини 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Бранко Бубало испричао је данас пред Судом БиХ да је одведен у логор Дретељ, гдје су биле и заштићене жене свједоци "А" и "Б".


Он је рекао да је до 12. јула 1992. године са породицом живио у Чапљини, када му је обијен стан док се налазио на радној обавези и када је код њега дошао војник Хрватских одбрамбених снага /ХОС/, који му је ставио пиштољ на сљепоочницу, лисице на руке и одвео га у логор Дретељ, јавио је Бирн.

У логору је, како је навео, био смјештен у просторији испод управне зграде, а од људи који су били затворени у логору, споменуо је свједоке "А" и "Б".

Њему је предочена изјава из истраге у којој је рекао да је с њим у логор одведена и његова комшиница, свједок "Ц". Он је објаснио да је доста времена прошло и да се не може сјетити.

Детаљније...
 
Свједочење о силовању Српкиња у логору Дретељ Штампај Пошаљи
Понедељак, 05 децембар 2016
02.12.2016 16:49 | Срна
Сарајево - У наставку суђења Ивану Медићу и Тонћи Рајичу за злочин почињен у логору Дретељ код Чапљине, свједок Тужилаштва БиХ Дамир Глоговац говорио је о заточеништву и сазнањима о силованим женама српске националности.


Глоговац је рекао да су 1992. године њега и његовог оца припадници Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ одвели у логор Дретељ јер им је неко рекао да су снајперисти.

Свједок је казао да га је по доласку у логор испитао извјесни Сајо Хорозовић, који је, како је сазнао од других војника, био надређени. Он га је испитивао о наоружању, а потом позвао двојицу војника који су дошли са старом машиницом за шишање.

"Почели су нас бријати. Другом затворенику су тада резали тјеме главе. Смијали су му се и резали га. Сајо је рекао да ће и мени тако ако не кажем гдје се налази наоружање", присјетио се свједок.

Детаљније...
 
Логор Дретељ: Свједок "А" описала како ју је силовао оптужени Медић Штампај Пошаљи
Субота, 05 новембар 2016
САРАЈЕВО, 4. НОВЕМБРА /СРНА/ - Заштићени свједок "А" је у наставку суђења Ивану Медићу и Тончију Рајићу, оптуженим за злочине над српским цивилима почињене у логору Дретељ код Чапљине, описала како је оптужени Медић силовао током затвореништва.

Свједок тужилаштва "А" испричала је да су је 5. маја 1992. године наоружани војници одвели у логор "Дретељ" гдје је затворена у просторију у којој је била још једна жена и додала да је свакодневно извођена на силовање.

Према ријечима заштићеног свједока, оптужени Иван Медић у почетку је изводио у другу просторију гдје јој је сатима држао говоре док је она само сједила и ћутала.

Детаљније...
 
Почело суђење за злочине у Дретељу Штампај Пошаљи
Петак, 07 октобар 2016
07.10.2016 19:03 | Срна

Сарајево - Пред Судом БиХ данас је почело суђење Ивану Медићу и Тончију Рајићу оптуженим за злочине над српским цивилима почињене у логору Дретељ код Чапљине.

Медића и Рајића оптужница терети да су од 5. маја до 17. августа 1992. године, као припадници Хрватских одбрамбених снага и Хрватског вијећа одбране, учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, пљачкању имовине, те присиљавању на сексуални однос цивила српске националности у логору Дретељ.

У оптужници се наводи да је Медић силовао и мучио Српкиње, те се описује како је звјерски мучио једну од жртава, коју је ударао палицама по рукама, забадао јој игле под нокте и на крају јој запалио косу.

Ове Медићеве жртве биће, између осталих, заштићени свједоци на суђењу.

Детаљније...
 
Потврђена оптужница за злочине над Србима у логору Дретељ Штампај Пошаљи
Среда, 06 април 2016
САРАЈЕВО, 6. АПРИЛА /СРНА/ - Суд БиХ потврдио је оптужницу која Мирослава Хрстића, Ивана Медића, Миљенка Ноголицу и Тонћу Рајича терети за ратни злочин против цивилног српског становништва у логору Дретељ у Чапљини, саопштено је из Суда БиХ.

У оптужници се наводи да су од 5. маја до 17. августа 1992. године или приближно тог датума, за вријеме оружаног сукоба између припадника Хрватских обрамбених снага /ХОС/ и Хрватског вијећа одбране /ХВО/ са једне и оружаних снага Српске Републике БиХ са друге стране, кршећи правила међународног хуманитарног права починили противзаконито затварање, нечовјечно поступање, пљачкање имовине и присиљавање на сексуални однос цивила српске националности на подручју општине Чапљина.
Детаљније...
 
Оптужница против четири лица за ратне злочине над Србима Штампај Пошаљи
Среда, 09 март 2016
САРАЈЕВО, 9. МАРТА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четири лица, некадашња припадника ХОС-а, који су оптужени да злочине над жртвама српске националности на подручју Чапљине и логора "Дретељ".

Оптужница је подигнута против Мирослава Хрстића /67/, Ивана Медића /64/, Миљенка Ноголице /54/ и Тонће Рајича /45/, сви држављани БиХ и Хрватске, саопштено је из Тужилаштва.

Оптужени се терете да су за вријеме рата у БиХ у прољеће и љето 1992. године, у својству команданта и припадника ХОС-а и ХВО-а, на подручју Чапљине, поступали противно Женевским конвенцијама о заштити цивилних особа за вријеме рата и починили ратне злочине над жртвама српске националности, локалном становништву са подручја Чапљине, као и заробљеницима у логору "Дретељ".


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 15