Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Логор Дретељ
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Логор Дретељ
За злочине над Србима у Дретељу Медићу 14 година затвора, Рајић ослобођен Штампај Пошаљи
Петак, 17 новембар 2017
17.11.2017 10:16 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Суд БиХ осудио је Ивана Медића на јединствену казну затвора у трајању од 14 година, док је Тончо Рајић ослобођен кривице за ратни злочин против цивилног српског становништва у логору Дретељ код Чапљине.

Медић и Рајић су, према оптужници, од 5. маја до 17. августа 1992. године, као припадници ХОС-а и Хрватског вијећа одбране, учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, пљачкању имовине, те присиљавању на сексуални однос цивила српске националности у логору Дретељ.

Медић је проглашен кривим да је учествовао у нечовјечном поступању и присиљавању на сексуални однос цивила српске националности и осуђен је на седам и по година затвора. Због осуде на седмогодишњу казну за ратни злочин у другом предмету Медићу је изречена јединствена казна, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Наставак суђења за злочине над српским цивилима у Чапљини Штампај Пошаљи
Петак, 03 фебруар 2017
03/02/2017 |  15:57 | РТРС | СРНА
У наставку суђења за злочине над српским цивилима у Чапљини 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Бранко Бубало испричао је данас пред Судом БиХ да је одведен у логор Дретељ, гдје су биле и заштићене жене свједоци "А" и "Б".


Он је рекао да је до 12. јула 1992. године са породицом живио у Чапљини, када му је обијен стан док се налазио на радној обавези и када је код њега дошао војник Хрватских одбрамбених снага /ХОС/, који му је ставио пиштољ на сљепоочницу, лисице на руке и одвео га у логор Дретељ, јавио је Бирн.

У логору је, како је навео, био смјештен у просторији испод управне зграде, а од људи који су били затворени у логору, споменуо је свједоке "А" и "Б".

Њему је предочена изјава из истраге у којој је рекао да је с њим у логор одведена и његова комшиница, свједок "Ц". Он је објаснио да је доста времена прошло и да се не може сјетити.

Детаљније...
 
Свједочење о силовању Српкиња у логору Дретељ Штампај Пошаљи
Понедељак, 05 децембар 2016
02.12.2016 16:49 | Срна
Сарајево - У наставку суђења Ивану Медићу и Тонћи Рајичу за злочин почињен у логору Дретељ код Чапљине, свједок Тужилаштва БиХ Дамир Глоговац говорио је о заточеништву и сазнањима о силованим женама српске националности.


Глоговац је рекао да су 1992. године њега и његовог оца припадници Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ одвели у логор Дретељ јер им је неко рекао да су снајперисти.

Свједок је казао да га је по доласку у логор испитао извјесни Сајо Хорозовић, који је, како је сазнао од других војника, био надређени. Он га је испитивао о наоружању, а потом позвао двојицу војника који су дошли са старом машиницом за шишање.

"Почели су нас бријати. Другом затворенику су тада резали тјеме главе. Смијали су му се и резали га. Сајо је рекао да ће и мени тако ако не кажем гдје се налази наоружање", присјетио се свједок.

Детаљније...
 
Логор Дретељ: Свједок "А" описала како ју је силовао оптужени Медић Штампај Пошаљи
Субота, 05 новембар 2016
САРАЈЕВО, 4. НОВЕМБРА /СРНА/ - Заштићени свједок "А" је у наставку суђења Ивану Медићу и Тончију Рајићу, оптуженим за злочине над српским цивилима почињене у логору Дретељ код Чапљине, описала како је оптужени Медић силовао током затвореништва.

Свједок тужилаштва "А" испричала је да су је 5. маја 1992. године наоружани војници одвели у логор "Дретељ" гдје је затворена у просторију у којој је била још једна жена и додала да је свакодневно извођена на силовање.

Према ријечима заштићеног свједока, оптужени Иван Медић у почетку је изводио у другу просторију гдје јој је сатима држао говоре док је она само сједила и ћутала.

Детаљније...
 
Почело суђење за злочине у Дретељу Штампај Пошаљи
Петак, 07 октобар 2016
07.10.2016 19:03 | Срна

Сарајево - Пред Судом БиХ данас је почело суђење Ивану Медићу и Тончију Рајићу оптуженим за злочине над српским цивилима почињене у логору Дретељ код Чапљине.

Медића и Рајића оптужница терети да су од 5. маја до 17. августа 1992. године, као припадници Хрватских одбрамбених снага и Хрватског вијећа одбране, учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, пљачкању имовине, те присиљавању на сексуални однос цивила српске националности у логору Дретељ.

У оптужници се наводи да је Медић силовао и мучио Српкиње, те се описује како је звјерски мучио једну од жртава, коју је ударао палицама по рукама, забадао јој игле под нокте и на крају јој запалио косу.

Ове Медићеве жртве биће, између осталих, заштићени свједоци на суђењу.

Детаљније...
 
Потврђена оптужница за злочине над Србима у логору Дретељ Штампај Пошаљи
Среда, 06 април 2016
САРАЈЕВО, 6. АПРИЛА /СРНА/ - Суд БиХ потврдио је оптужницу која Мирослава Хрстића, Ивана Медића, Миљенка Ноголицу и Тонћу Рајича терети за ратни злочин против цивилног српског становништва у логору Дретељ у Чапљини, саопштено је из Суда БиХ.

У оптужници се наводи да су од 5. маја до 17. августа 1992. године или приближно тог датума, за вријеме оружаног сукоба између припадника Хрватских обрамбених снага /ХОС/ и Хрватског вијећа одбране /ХВО/ са једне и оружаних снага Српске Републике БиХ са друге стране, кршећи правила међународног хуманитарног права починили противзаконито затварање, нечовјечно поступање, пљачкање имовине и присиљавање на сексуални однос цивила српске националности на подручју општине Чапљина.
Детаљније...
 
Оптужница против четири лица за ратне злочине над Србима Штампај Пошаљи
Среда, 09 март 2016
САРАЈЕВО, 9. МАРТА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четири лица, некадашња припадника ХОС-а, који су оптужени да злочине над жртвама српске националности на подручју Чапљине и логора "Дретељ".

Оптужница је подигнута против Мирослава Хрстића /67/, Ивана Медића /64/, Миљенка Ноголице /54/ и Тонће Рајича /45/, сви држављани БиХ и Хрватске, саопштено је из Тужилаштва.

Оптужени се терете да су за вријеме рата у БиХ у прољеће и љето 1992. године, у својству команданта и припадника ХОС-а и ХВО-а, на подручју Чапљине, поступали противно Женевским конвенцијама о заштити цивилних особа за вријеме рата и починили ратне злочине над жртвама српске националности, локалном становништву са подручја Чапљине, као и заробљеницима у логору "Дретељ".


Детаљније...
 
Крупне рибе избјегле одговорност за злочин у логору Дретељ Штампај Пошаљи
Петак, 24 април 2015
24.04.2015 12:13 | Горан Маунага

Сарајево - Логораши у РС огорчени су судским процесом и пресудама за злочине над Србима у логору Дретељ, јер нису процесуирани најодговорнији за те злочине, а казне су минорне и за оне за које је доказано да су убијали Србе.

Суд БиХ осудио је прошле седмице припаднике ХОС-а Ивана Медића на седам година затвора, Ивана Зеленику и Едиба Буљубашића на шест, Марину Грубишић-Фејзић на пет, док је Срећка Херцега ослободио оптужбе за злочине почињене над српским заробљеницима у логору Дретељ код Чапљине и у војној амбуланти у Мостару 1992. године.

Предсједник Удружења логораша источне Херцеговине Вукан Ковач каже да је фрапантно да је за злочине у Дретељу осуђено само четворо припадника ХОС-а с обзиром на то да су током суђења свједоци изнијели још десетине имена најодговорнијих за убиства, силовања и тортуру над логорашима.

- Кад је тужилац Џуд Романо покренуо тај процес он је осумњичио 56 људи за злочине у Дретељу и то нам је давало трачак наде. Он је напустио БиХ, неко други је преузео предмет и дошло је до тога да у Суду заврши само њих пет од којих је један ослобођен. Шокантно је и то што у процесу није доказано ко је био управник логора, а оптужницом нису обухваћена лица која су га основала - каже Ковач.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 14