Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1992. arrow август 1992. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

август 1992. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
август 1992. г.
Страна 2
Страна 3
 
04. 08. 1992. ПАЛЕ
У Сарајеву су прошле ноћи муслиманске снаге јаким артиљеријским нападима започеле нову офанзиву на све српске положаје са већ познатих позиција на Игману, у Храсници, Соколовић-Колонији, Бутмиру, Мојмилу, Пофалићима, Хуму и касани »Маршал Тито« - саопштено је јутрос у команди Војске Српске Републике БиХ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 05. 08. 1992.

07. 08. 1992. ПАЛЕ

Члан Предсједништва Српске Републике БиХ др Биљана Плавшић, поводом саопштења Савјета безбједности УН о концентралионим логорима на просторима БиХ упутила је данас писма амбасадама САД, Русије, Кине, Енглеске и Француске, Влади Израела и господину Којлу Дојлу.

На територији коју контролишу српске снаге, тврди у писму господја Плавшић, не постоје концентрациони логори, већ само затвори у којима се налазе затвореници који одговарају по основу почињених криминалних радњи или учествовања у рату против српског народа. Насупрот томе, пише Биљана Плавшић, на муслиманском и хрватском дијелу БиХ налазе се бројни концентрациони логори који су права мучилишта цивилног српског становништва. У овим логорима организоване су и јавне куће у којима се злостављају Српкиње у доби од 14 до 50 година, а мучитељи невиних Срба цивила су осим муслиманских екстремиста и њихови помагачи Курди и Арапи.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 08. 08. 1992.


16. 08. 1992. ЈЕРУСАЛИМ

Израелски »ХА' АРЕЦ« о југословенској трагедији пише: »...Уједињене нације су под притиском запада завеле санкције само против Србије, али не и против осталих република бивше Југославије које су подједнако, ако не и више криве за оно што се сада догађа у Босни«.

Западне земље, предводјене Америком »силовале« су претњама и уцјенама чак и Русију, историјског савезника Срба, да се придружи антисрпском политичком симфонијском оркестру – иако, додуше, уз шкргут зуба и уз поразно осјећање Москве да нема избора.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 17. 08. 1992.
 
 

 
< Претходни   Следећи >