Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1992. arrow август 1992. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

август 1992. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
август 1992. г.
Страна 2
Страна 3
 
04. 08. 1992. ПАЛЕ
У Сарајеву су прошле ноћи муслиманске снаге јаким артиљеријским нападима започеле нову офанзиву на све српске положаје са већ познатих позиција на Игману, у Храсници, Соколовић-Колонији, Бутмиру, Мојмилу, Пофалићима, Хуму и касани »Маршал Тито« - саопштено је јутрос у команди Војске Српске Републике БиХ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 05. 08. 1992.

07. 08. 1992. ПАЛЕ

Члан Предсједништва Српске Републике БиХ др Биљана Плавшић, поводом саопштења Савјета безбједности УН о концентралионим логорима на просторима БиХ упутила је данас писма амбасадама САД, Русије, Кине, Енглеске и Француске, Влади Израела и господину Којлу Дојлу.

На територији коју контролишу српске снаге, тврди у писму господја Плавшић, не постоје концентрациони логори, већ само затвори у којима се налазе затвореници који одговарају по основу почињених криминалних радњи или учествовања у рату против српског народа. Насупрот томе, пише Биљана Плавшић, на муслиманском и хрватском дијелу БиХ налазе се бројни концентрациони логори који су права мучилишта цивилног српског становништва. У овим логорима организоване су и јавне куће у којима се злостављају Српкиње у доби од 14 до 50 година, а мучитељи невиних Срба цивила су осим муслиманских екстремиста и њихови помагачи Курди и Арапи.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 08. 08. 1992.


16. 08. 1992. ЈЕРУСАЛИМ

Израелски »ХА' АРЕЦ« о југословенској трагедији пише: »...Уједињене нације су под притиском запада завеле санкције само против Србије, али не и против осталих република бивше Југославије које су подједнако, ако не и више криве за оно што се сада догађа у Босни«.

Западне земље, предводјене Америком »силовале« су претњама и уцјенама чак и Русију, историјског савезника Срба, да се придружи антисрпском политичком симфонијском оркестру – иако, додуше, уз шкргут зуба и уз поразно осјећање Москве да нема избора.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 17. 08. 1992.
 
 

 
< Претходни   Следећи >