Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Албина Терзић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Албини Терзић смањена казна за злочин над Србима Штампај Пошаљи
Петак, 27 септембар 2013

15:53, 26.09.2013 | ТАНЈУГ
Овом одлуком суда делимично је уважена жалба Терзићеве па је пресуда преиначена и оквалификована као злочин над цивилима


САРАЈЕВО - Апелационо одељење Суда БиХ скратило је казну са пет на три године затовора Албини Терзић, оптуженој за ратне злочине против српских цивила.

Тиме је, као неоснована, одбијена жалба Тужилаштва БиХ и делимично уважена жалба браниоца Терзићеве, па је првостепена пресуда преиначена тако да је кривично дело оквалификовано као ратни злочин против цивилног становништва по Кривичном закону бивше СФРЈ, пренели су медији у БиХ.

Детаљније...
 
Тужилаштво БиХ тражи строжу казну за Албину Терзић Штампај Пошаљи
Петак, 05 јул 2013
Танјуг | 05. јул 2013. 18:35

 Албина Терзић
    Албина Терзић
Тужилаштво БиХ затражило је већу казну затвора за бившу припадницу ХВО Албина Терзић, која је осуђена на пет година због злочина над српским цивилима у логорима у Оџаку

Тужилаштво БиХ затражило је у петак пред Апелационим већем Суда БиХ да бивша припадница Хрватског већа одбране (ХВО) Албина Терзић, која је осуђена на пет година затвора због злочина над српским цивилима у логорима у Оџаку, добије већу казну, док је одбрана тражила ослобађање или ново суђење.

Висина казне неприхватљива је за Тужилаштво БиХ, а тужилац Сеид Марушић је оценио да "не даје сатисфакцију жртвама", преносе бањалучки медији.


Детаљније...
 
Сарајево: Мучитељка Срба са слободе чека пресуду! Штампај Пошаљи
Четвртак, 04 јул 2013
В. М. | 04. јул 2013. 21:40

Апелационо веће Одсека за ратне злочине Суда БиХ о пресуди мучитељки Срба. Албина Терзић првостепеном пресудом проглашена кривом и осуђена на пет година затвора


САРАЈЕВО - Јавна седница Апелационог већа Одсека за ратне злочине Суда БиХ, у предмету „Албина Терзић“, заказана је за у петак, сазнају „Новости“ у Суду БиХ.

Судско веће је 19. октобра прошле године, донело првостепену пресуду којом је Албина Терзић оглашена кривом да је починила кривично дело ратни злочин против цивилног становништва, због чега је осуђена на петогодишњу робију.


Детаљније...
 
Траже строжу казну за Албину Терзић Штампај Пошаљи
Четвртак, 10 јануар 2013
В. МИТРИЋ | 09. јануар 2013. 20:59

Тужилаштво Босне и Херцеговине тражи строжу казну за Албину Терзић из Вареша, осуђена на пет година затвора због ратних злочина против цивила


САРАЈЕВО - Незадовољно висином изречене казне, Тужилаштво БиХ уложило је жалбу Апелационом већу Суда БиХ на првостепену пресуду у предмету против Албине Терзић (42) из Вареша, држављанке БиХ и Хрватске, која је, пред Судом БиХ 19. октобра прошле године, осуђена на јединствену казну затвора од пет година због кривичног дела ратни злочин против цивилног становништва - изјавила је за наш лист Селма Хећимовић, портпаролка Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ терети Терзићеву да је "за време рата у БиХ, као припадница Војне полиције Хрватског већа одбране, од маја до средине јула 1992, у Оџаку, поступајући супротно члану 3. Женевске конвенције о заштити грађанских лица за време рата, сама или заједно са другим припадницима ХВО, учествовала у нечовечном поступању према цивилима српске националности који су били незаконито затворени у просторијама Основне школе и у фабрици "Стролит" у Оџаку.

Детаљније...
 
Албини Терзић пет година затвора Штампај Пошаљи
Петак, 19 октобар 2012
БИХ | 19/10/2012 | 15:09    
Извор: СРНА

Суд БиХ осудио је Албину Терзић на пет година затвора због злочина над српским цивилима у Оџаку 1992. године.

Судско вијеће утврдило је да је Терзићева, као припадник Хрватског вијећа одбране, нечовјечно поступала према затвореним српским цивилима у основној школи и фабрици "Стролит".

Она је, према оптужници, заробљенике ударала полицијском палицом по врату, раменима и глави, шамарала их, на њих хушкала пса, те их присиљавала на сексуални однос.


Детаљније...
 
Сведок: Албина Терзић хушкала псе на српске заробљенике Штампај Пошаљи
Среда, 14 децембар 2011
Срна | 14. 12. 2011. - 01:01h

У наставку суђења Албини Терзић, званој Нина, која се терети ратни злочин против цивилног становништва српске националности, сведоци Тужилаштва Босне и Херцеговине рекли су да је у основној школи у Оџаку 1992. године она хушкала пса на ратне заробљенике.

Радојица Ракић је пред Судом БиХ испричао да је Терзићева више пута доводила пса и да је претила да ће га пустити ако заробљеници не буду слушали, преноси Балканска истраживачка мрежа (БИРН).

"Нина је доводила пса више пута. Једном је било катастрофално - натерали су нас да певамо до изнемоглости. Певали смо ‘Ево Јуре и Бобана’, ‘Црвен фесић нано’. Баш та Нина наредила је да певамо ‘Црвен фесић нано’, а и други су наређивали да певамо. То је трајало четири или пет сати. Коста је пао у несвест од певања", рекао Ракић током сведочења.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 6 од 8