Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Калиновик/Дрековић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Калиновик/Дрековић
Почело суђење Дрековићу због ратног злочина над српским цивилима Штампај Пошаљи
Среда, 03 април 2019
02/04/2019 |  РТРС

Саслушањем првог свједока Тужилаштва, пред Судом БиХ почело је суђење ратном команданту 4. корпуса тзв. АРБиХ Рамизу Дрековићу.

Тужилаштво терети Дрековића да је лично издао наређење за гранатирање Калиновика. У једном од артиљеријских напада погинула је 15-годишња Станислава Копривица и рањено петоро дјеце истог узраста. Свједок Митар Сладоје, у рату директор школе, рекао је да је више од 300 ученика задње године рата свакодневно страховало од граната, које су испаљиване са непријатељских положаја.

Прве гранате пале су на Калиновик 22. априла 1995. године. Ученици и наставници приморани су да се скривају у ходницима и подруму, али је настава како-тако одржавана - свједочио је бивши директор школе. Тако је било све до 3. јуна. Баш на дан када су ученици завршних разреда добили свједочанства, граната великог калибра пала је у центар града, мање од 100 метара од школе.

Детаљније...
 
Суђење за злочине над Србима у Калиновику - саслушање првог свједока Штампај Пошаљи
Уторак, 02 април 2019
02/04/2019 |  РТРС

На суђењу генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин против цивилног становништва на подручју Калиновика 1995. године, данас ће пред судом БиХ бити саслушан први свједок Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво је најавило да ће саслушати 47 свједока и четири вјештака, те изнијети исказ преминулог свједока и обимну материјалну документацију.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Детаљније...
 
Почело суђење за злочине над Србима у Калиновику Штампај Пошаљи
Среда, 13 март 2019
12/03/2019 | РТРС | СРНА

Пред Судом БиХ почело је суђење бившем команданту Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за злочине над српским цивилима у Калиновику у прољеће 1995. године, а тужилаштво истиче да ће саслушати 47 свједока и четири вјештака, те изнијети исказ преминулог свједока и обимну материјалну документацију.

Тужилац Миланко Кајганић је у уводној ријечи навео да су напади изазвали ширење страха и терора, као и исељавање становништва.

- Доказаћемо да је нападе вршио искључиво Четврти корпус - рекао је Кајганић и додао да је Тужилаштво провјеравало и дјеловање јединица Првог корпуса.

Детаљније...
 
Дрековић негирао кривицу Штампај Пошаљи
Недеља, 10 фебруар 2019
08/02/2019 |  РТРС

Ратни командант Четвртог корпуса тзв. Армије БиХ генерал Рамиз Дрековић изјаснио се, у Суду БиХ, да није крив за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику, током љета 1995. године. Тужилаштво га терети да је издао наређење за гранатирање Калиновика. У једном од артиљеријских напада погинула је петнаестогодишња Станислава Копривица и рањено још петоро вршњака, који су се враћали из школе.

- Часни суде, нисам крив ни по једној тачки оптужнице - рекао је Дрековић.

Негирање кривице једино је остало ратном бошњачком генералу јер га оптужница тешко терети да је као командант 4-тог корпуса издао директну наредбу за гранатирање Калиновика. На несрећу, једна граната пала је пред основце који су кренули по свједочанства. Трећег јуна 1995. године Милка Копривица посљедњи пут је видјела кћер Станиславу.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 7