Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Калиновик/Дрековић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Калиновик/Дрековић
Рамиз Дрековић правоснажно ослобођен Штампај Пошаљи
Среда, 22 новембар 2023
22/11/2023 |  РТРС | Аутор: СРНА

Апелационо одјељење Суда БиХ правоснажно је ослободило некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића оптужбе за злочине над српским цивилима у Калиновику 1995. године.

Дрековићев адвокат Мрсад Црновршанин рекао је Срни да је Апелационо вијеће одбило жалбу Тужлаштва БиХ као неосновану и потврдило ослобађајућу првостепену пресуду као правоснажну.

Оптужница Тужилаштва БиХ теретила је Дрековић да је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.


Детаљније...
 
Тужилаштво тражи ново суђење Рамизу Дрековићу Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 октобар 2023
Срна | 26.10.2023 | Глас Српске
 
Тужилаштво БиХ у жалби на ослобађајућу пресуду Рамизу Дрековићу за злочине на подручју Калиновика 1995. године оцијенило је да су изведени погрешни закључци, да је дошло до повреда поступка, затраживши укидање ослобађајуће пресуде и заказивање новог суђења.

Одбрана је истакла да су доказима демантовали оптужницу.

Износећи жалбу пред Апелационим вијећем Суда БиХ, Тужилаштво је навело да је првостепеном пресудом погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

Детаљније...
 
Незадовољство ослобађајућом пресудом Дрековићу, најављена жалба Штампај Пошаљи
Среда, 17 мај 2023
САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ ће, након што добије писани отправак пресуде, уложити жалбу на првостепену пресуду Суда БиХ којом је Рамиз Дрековић ослобођен оптужби за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године.

Дрековић се терети да је за вријеме рата у БиХ, у својству команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ, поступао супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

Тужилаштво БиХ је саопштило да ће доказивати кривицу оптуженог у другостепеном поступку.

Детаљније...
 
Дрековић ослобођен оптужби за злочине над Србима на подручју Калиновика Штампај Пошаљи
Среда, 17 мај 2023
Срна | 17.05.2023 | Глас Српске 

САРАЈЕВО - Некадашњи командант Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиз Дрековић, оптужен за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године, ослобођен је данас у Суду БиХ.

Ријеч је о првостепеној пресуди, а Тужилаштво има право жалбе. Коначан исход ће дати другостепена пресуда.

Оптужница Тужилаштва БиХ теретила је Дрековић да је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 53