Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1992. arrow април 1992. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

април 1992. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
април 1992. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
05. 04. 1992. САРАЈЕВО

Предсједници три националне странке БиХ и представнции ЈНА уз присуство шефа посматрачке мисије за БиХ, договорили су се да се одмах обуставе сва ватрена дејства у БиХ и да ЈНА пошаље јединице да деблокирају средњу школу МУП-а на Врацама.

Такође договорено да три политичке странке непрестано преговарају како би се политичким путем ријешила ситуација у БиХ. Три национална лидера Изетбеговић, Караџић и Бркић отишли су одмах код команданта УНПРОФОР-а за Југославију ген-потпуковника Сатиша Намбијара на његов позив.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 06. 04. 1992.


06. 04. 1992. САРАЈЕВО

Права драма дешава се пред скупштином БиХ, гдје је у току митинг за мир и за обарање садашње власти, која је довела до грађанског рата.

Са оближњег хотела »ХОЛИДЕЈ ИН« одјекнули су снајперски хици који су растјерали окупљену масу људи. Незна се колико је повређених али су се на платоу пред Скупштином појавила кола хитне помоћи.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 07. 04. 1992.


06. 04. 1992. САРАЈЕВО

У Скупштини БиХ у Сарајеву, јутрос око три сата окупљеним грађанима поново се обратио предсједник Предсједништва СР БиХ Алија Изетбеговић. Изетбеговић је аплаудирао за јединствену грађанску БиХ, па, ако треба, како је рекао и без Странке демократске акције, односно националних странака.

Предсједник Изетбеговић, који се овом скупу обратио као грађанин, испраћен је понављањем ранијих захтјева спонтано окупљених Сарајлија, којима се нешто прије три сата придружила и група зеничких рудара, повицима »ОСТАВКЕ, ОСТАВКЕ...«

РТВ Сарајево и даље преноси све што се дешава у граду и у Скупштини. Већина говорника на скупу у Скупштини истиче да су националне странке у БиХ »највеће зло у овој републици и да актуелна власт није ништа друго урадила него нас подјелила«.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 07. 04. 1992.
 
 

 
< Претходни   Следећи >