Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Тужилаштво тражи кажњавање за злочине над Србима у Ливну Штампај Пошаљи
Среда, 10 мај 2017
10/05/2017 |  12:49 | РТРС | Срна

Тужилаштво БиХ затражило је од Судског вијећа да оптужене Зденка Андабака, Муамира Јашаревића и Сеада Велагића прогласи кривима за ратни злочин почињен над српским становништвом у Ливну 1992. године и осуди их у складу са законом.

Тужилац Саша Сарајлић рекао је да су тројица оптужених починила злочин против човјечности, који укључује прогон српског становништва са подручја општине Ливно.

"Сматрам да су остварени елементи овог кривичног дјела, те да је у Ливну почињен широк и систематичан напад с циљем етничког чишћења српског становништва. Напад, као и незаконита лишавања слободе и мучење доказали смо исказима свједока са главног претреса и из истраге", навео је Сарајлић.

Детаљније...
 
Свједочења о страдању Срба у Залазју Штампај Пошаљи
Среда, 26 април 2017
26/04/2017 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Стака Цвјетиновић изјавила је данас у Суду БиХ да је из прича других људи сазнала да се 12. јула 1992. године догодио напад на сребреничко село Залазје, када су неке особе убијене, а њих 10 до 12, међу којима и њен муж Иван, одведено у Сребреницу.

Цвјетиновићева је на суђењу Изету Арифовићу, Суаду Смајловићу и Амиру Салиховићу за убиства цивила српске националности, почињена у јуну и јулу 1992. године на подручју општина Сребреница и Братунац, посвједочила да јој је више особа причало о дешавањима у Залазју, међу којима и Милан Јеремић.

- Милан ми је испричао да се догодио напад. За Ивана је рекао да је био рањен. Вељко је рекао да је био на тавану и слушао све што се догађало, да је Насер Орић викао "Хватајте их живе" - навела је Цвјетиновићева и додала да су сви са којима је причала рекли исто.

Детаљније...
 
Настављено суђење за силовање малољетне Српкиње у Сарајеву Штампај Пошаљи
Уторак, 18 април 2017
18/04/2017 |  РТРС
На суђењу Елвиру Муминовићу, Самиру Кешмеру и Мирсаду Мензиловићу за силовање малољетне Српкиње 1993. године у сарајевском насељу Велешићи, свједок Тужилаштва БиХ Амел Потуровић рекао је данас пред Судом БиХ да му је жртва лично потврдила да су је оптужени силовали.


Муминовић, Кешмер и Мензиловић оптужени су да су, као припадници такозване Армије БиХ, у мају 1993. силовали и сексуално злостављали малољетницу српске националности, те јој нанијели тешке физичке и психичке повреде.

Потуровић је рекао да познаје жртву - заштићеног свједока "А", јер су одрасли у истом насељу, те да је чуо да је силована у рату 1993. године, јавио је Бирн.

Детаљније...
 
Суђење за силовање Српкиње: Жртва способна да свједочи Штампај Пошаљи
Уторак, 04 април 2017
04/04/2017 |  РТРС | СРНА

На суђењу припадницима такозване Армије БиХ Елвиру Муминовићу, Самиру Кешмеру и Мирсаду Мензиловићу за силовање малољетне Српкиње у Сарајеву 1993. године, вјештаци медицинске струке рекли су да је жртва силовања способна да свједочи, али да би саслушање у присуству оптужених негативно утицало на њено психичко стање.

Неуропсихијатар Веселин Печеница и психолог Иван Куч кажу да су вјештачење заштићене свједокиње "А" урадили на основу увида у спис и прегледа.

Печеница је напоменуо да су вјештаци имали увид у медицинску документацију из 2005, 2011, 2012. и 2013. године из које је видљиво да је свједокиња упућивана, између осталог, и код неуропсихијатра и психолога.

Детаљније...
 
Почело суђење за силовање малољетне Српкиње у Сарајеву (Велешићи) 1993. године Штампај Пошаљи
Уторак, 28 март 2017
САРАЈЕВО, 28. МАРТА /СРНА/ - Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи данас је пред Судом БиХ почело суђење Елвиру Муминовићу, Самиру Кешмеру и Мирсаду Мензиловићу, оптуженима за силовање малољетнице српске националности у сарајевском насељу Велешићи 1993. године.

Тужилаштво је, како преноси Бирн, у уводној ријечи истакло да ће доказати одговорност оптужених за вишеструко силовање шеснаестогодишњакиње српске националности, док су одбране навеле да ће доказати супротно.

Муминовић, Кешмер и Мензиловић су оптужени да су, као припадници такозване Армије БиХ, у мају 1993. силовали и сексуално злостављали малољетницу, те јој нанијели тешке физичке и психичке повреде.

Према Тужилаштву БиХ, Муминовић је на улици, наоружан пиштољем, пришао дјевојци српске националности, присилно је заробио и одвео у један стамбени објекат, гдје су оптужени починили вишеструко мучење, злостављање и премлаћивање малољетне жртве.

Детаљније...
 
Почетак суђења за злочине над Србима у Сарајеву Штампај Пошаљи
Понедељак, 13 март 2017
САРАЈЕВО, 13. МАРТА /СРНА/ - Читањем оптужнице пред Судом БиХ данас је почело суђење некадашњем команданту Специјалне јединице МУП-а БиХ Драгану Викићу, некадашњем министру унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфу Пушини, те Нермину Узуновићу и Младену Човчићу оптуженима за ратни злочин над заробљеним Србима у априлу 1992. године у Сарајеву.

Оптужница терети Викића и Пушину за командну одговорност, а Узуновића и Човчића да су непосредни извршиоци кривичног дјела, односно да су убили осам заробљених српских војника, припадника ЈНА.

Читајући оптужницу, тужилац Весна Илић хронолошки је описала догађаје од заробљавања војника из транспортера у квару у сарајевском насељу Добриња, преко њиховог убиства у Великом парку, до склањања и уништавања тијела на Дариви.

Илићева је навела да су војници, након заробљавања у Добрињи, одведени у Станицу јавне безбједности у Новом Граду, а на путу до тамо и у самој Станици малтретирали су их цивили и припадници Територијалне одбране.

Детаљније...
 
Убиство избјеглица за Суд БиХ није злочин Штампај Пошаљи
Среда, 08 март 2017
08.03.2017 11:55 | Ведрана Кулага

Сарајево - Суд БиХ осудио је јуче Емира Драковца на 14 година затвора за убиство српског цивила у Рогатици и мучење заробљеног војника Војске РС у Фочи, али га је заједно са још тројицом бивших припадника Армије РБиХ ослободио оптужби за злочин у рогатичком селу Кукавице, гдје је у нападу на колону избјеглица убијено најмање 20 српских цивила.

Оптужби су ослобођени командант Диверзантског вода Армије РБиХ Мухамед Шишић и припадници те јединице Емир Драковац, Тарик Шишић и Азиз Шуша. Судско вијеће, којем је предсједавао Даворин Јукић, образложило је одлуку да су оптужени били у убјеђењу да се ради о војницима, а не о цивилима.

- Конвој није био обиљежен, а пролазили су путем гдје је дан раније прошла колона Војске РС - казао је Јукић.

Међу жртвама у колони, која се 27. августа 1992. године кретала према Рогатици и која је нападнута из засједе, биле су махом жене, дјеца и старци српске националности. Они су бјежали из Горажда и околних мјеста. У нападу је више људи рањено, а имовина коју су избјеглице превозиле је опљачкана или запаљена.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 7 од 93