Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Суђење за злочине над Србима у Калиновику - саслушање првог свједока Штампај Пошаљи
Уторак, 02 април 2019
02/04/2019 |  РТРС

На суђењу генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин против цивилног становништва на подручју Калиновика 1995. године, данас ће пред судом БиХ бити саслушан први свједок Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво је најавило да ће саслушати 47 свједока и четири вјештака, те изнијети исказ преминулог свједока и обимну материјалну документацију.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Детаљније...
 
Почело суђење за злочине над Србима у Калиновику Штампај Пошаљи
Среда, 13 март 2019
12/03/2019 | РТРС | СРНА

Пред Судом БиХ почело је суђење бившем команданту Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за злочине над српским цивилима у Калиновику у прољеће 1995. године, а тужилаштво истиче да ће саслушати 47 свједока и четири вјештака, те изнијети исказ преминулог свједока и обимну материјалну документацију.

Тужилац Миланко Кајганић је у уводној ријечи навео да су напади изазвали ширење страха и терора, као и исељавање становништва.

- Доказаћемо да је нападе вршио искључиво Четврти корпус - рекао је Кајганић и додао да је Тужилаштво провјеравало и дјеловање јединица Првог корпуса.

Детаљније...
 
Дјелимично уважена жалба Тужилаштва у случају Кахре Вејзовића Штампај Пошаљи
Петак, 08 март 2019
07/03/2019 | РТРС | Извор: СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ за ратне злочине дјелимично је уважило жалбу Тужилаштва БиХ у предмету против Кахре Вјезовића оптуженог за ратни злочин против српских цивила у Кладњу и одредило одржавање претреса пред Апелационим одјељењем.

Против првостепене ослобађајуће пресуде Вејзовићу, жалбу је благовремено уложило Тужилаштво БиХ, и то због погрешног или непотпуног утврђеног чињеничног стања, са приједлогом да је вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ укине и одреди одржавање претреса, саопштено је данас из Суда БиХ.


Детаљније...
 
Затражено укидање ослобађајуће пресуде за злочин над Србима у Ступарима Штампај Пошаљи
Среда, 13 фебруар 2019
12/02/2019 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ затражило је у писаном поднеску да Апелационо вијеће Суда БиХ укине ослобађајућу пресуду бившем полицајцу Кахри Вејзовићу за злочине почињене над српским цивилима у Ступарима, код Кладња.

Ова жалба данас није образлагана у судници, јер нико из Тужилаштва није приступио иако су, према ријечима предсједавајућег Судског вијећа, Мирзе Јусуфовића, уредно обавијештени.

- Будући да је Тужилаштво БиХ уредно обавијештено, на овој сједници биће испитана пресуда Суда БиХ којом је Кахро Вејзовић ослобођен оптужбе за злочин против цивилног становништва - рекао је Јусуфовић и додао да је жалба уложена због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Детаљније...
 
Дрековић негирао кривицу Штампај Пошаљи
Недеља, 10 фебруар 2019
08/02/2019 |  РТРС

Ратни командант Четвртог корпуса тзв. Армије БиХ генерал Рамиз Дрековић изјаснио се, у Суду БиХ, да није крив за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику, током љета 1995. године. Тужилаштво га терети да је издао наређење за гранатирање Калиновика. У једном од артиљеријских напада погинула је петнаестогодишња Станислава Копривица и рањено још петоро вршњака, који су се враћали из школе.

- Часни суде, нисам крив ни по једној тачки оптужнице - рекао је Дрековић.

Негирање кривице једино је остало ратном бошњачком генералу јер га оптужница тешко терети да је као командант 4-тог корпуса издао директну наредбу за гранатирање Калиновика. На несрећу, једна граната пала је пред основце који су кренули по свједочанства. Трећег јуна 1995. године Милка Копривица посљедњи пут је видјела кћер Станиславу.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 125