Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Четворица оптужених се изјаснила о кривици за злочин у Великом парку Штампај Пошаљи
Уторак, 28 фебруар 2017
28.02.2017 11:30 | Ж. Д.

Сарајево - Суђење четворици оптужених за ратне злочине над заробљеним војницима ЈНА почињене 1992. године у Сарајеву у случају "Велики парк" требало би да почне у року од 15 дана.


Оптужени бивши командант Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драган Викић, бивши министар унутрашњих послова РБиХ Јусуф Пушина те Нермин Узуновић и Младен Човчић јуче су се изјаснили да нису криви.

Тужилаштво БиХ је 29. децембра прошле године подигло оптужницу због ратних злочина над припадницима ЈНА у априлу 1992. у Великом парку у Сарајеву. Оптуженима је стављено на терет да су као команданти и припадници регуларних полицијских снага и резервног састава полиције знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња. Војници су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева гдје су рафалима убијени.

Детаљније...
 
Потврђена оптужница за злочине над сарајевским Србима Штампај Пошаљи
Уторак, 31 јануар 2017
31/01/2017 |  13:30 | РТРС
Суд БиХ потврдио је оптужницу која Сенада Џанановића, Едина Гаџу и Јасмина Еровића терети за ратни злочин против цивилног српског становништва на подручју Сарајева 1992. године.


Оптужница их терети да су у вријеме оружаног сукоба између припадника такозване Армије БиХ и Војске Републике Српске /ВРС/ од априла до августа 1992. године, на подручју Алипашиног поља, у сарајевској општини Нови Град, заједно са надређеним Јусуфом Празином и Самиром Кахвеџићем, свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату који је за циљ имао незаконито затварање цивила српске националности.

Српски цивили, који су незаконито хапшени на подручју Сарајева, били су подвргнути убиствима, силовањима, мучењу, нечовјечном поступању, одвођењу на принудни рад, те разним облицима физичког и психичког злостављања, саопштено је из Суда БиХ.

Детаљније...
 
Потврђена оптужница за убиство војника ЈНА у Сарајеву Штампај Пошаљи
Уторак, 17 јануар 2017
16.01.2017 17:04 | Срна | Глас Српске
Сарајево - Суд БиХ потврдио је оптужницу против ратног команданта Специјалне полиције МУП-а БиХ Драгана Викића, којег Тужилаштво БиХ терети за ратне злочине над војницима ЈНА 1992. године у Великом парку у Сарајеву, објавио је "Дневни аваз".


Осим Викића, оптужница је у овом предмету потврђена и против бившег министра полиције Јусуфа Пушине и двојице бивших припадника јединице Јуке Празине, Нермина Узуновића званог Шок и Младена Човчића званог Рогатица.

Оптужница је подигнута 29. децембра прошле године, а потврђена је 13. јануара ове године.

Наведена лица осумњичена су да су у својству команданта и припадника МУП-а, полицијских снага и резервног састава полиције у Сарајеву, у априлу 1992. године поступали противно одредбама Женевских конвенција о заштити ратних заробљеника, те да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Детаљније...
 
Потврђена оптужница за силовања малољетне Српкиње у Сарајеву 1993. године Штампај Пошаљи
Петак, 13 јануар 2017
13.01.2017 16:04 | Срна | Глас Српске
Сарајево - Суд БиХ саопштио је да је потврдио оптужницу која тројицу бивших припадника такозване Армије БиХ Елвира Муминовића, Самира Кешмера и Мирсада Мензиловића терети за силовање и сексуално злостављање малољетне Српкиње 1993. године у Сарајеву.


Тужилаштво БиХ је 30. новембра саопштило да се Елвиру Муминовићу званом Попај, Самиру Кешмеру и Мирсаду Мензиловићу званом Чепо на терет ставља да су у мају 1993. починили силовање и сексуално злостављање, нанијевши жртви тешке физичке и психичке повреде.

Према Тужилаштву, Муминовић је на улици наоружан пришао малољетној Српкињи и присилно је заробио у један стамбени објекат, гдје су оптужени починили вишеструко мучење, злостављање и премлаћивање жртве.

Детаљније...
 
У БиХ подигнута оптужница против још два члана ХВО за злочине над српским цивилима Штампај Пошаљи
Уторак, 10 јануар 2017
09.01.2017. у 14:51 | Хина

САРАЈЕВО - Тужитељство Босне и Херцеговине у понедјељак је подигнуло оптужницу против двојице бивших припадника Хрватског вијећа обране (ХВО) које терети за ратне злочине почињене над српским цивилима на подручју Брчког.


Оптужени су Менсур Ђакић (68) рођен у Брчком и Бегзад Кајтази (54) рођен у Дреници у Србији.

Тијеком рата у БиХ Ђакић је био заповједником бојне а Кајтази бојовник 108. бригаде ХВО Босанска Посавина.

У рујну 1992. у вријеме напада на село Буквик на подручју Брчког које је било настањено Србима, како се наводи у оптужници, они су поступали противно одредбама међународног хуманитарног права и  женевских конвенција о заштити цивила и ратних заточеника за вријеме рата.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница за злочин над војницима ЈНА у Великом парку у Сарајеву Штампај Пошаљи
Петак, 30 децембар 2016
29/12/2016 |  18:20 ⇒ 21:39 | РТРС
Након скоро 25 година од убиства војника ЈНА у Сарајеву, Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Драгана Викића, Јусуфа Пушине, Нермина Узуновића и Младена Човчића, због злочина над осам припадника бивше ЈНА у Великом парку 22.априла 1992. године.


Војници су заробљени код сарајевског аеродрома на путу ка Илиџи након што им се покварио транспортер, одакле су пребачени у други дио града у Дом полиције на Бјелавама гдје је био Викићев штаб.

Напокон се и Тужилаштво БиХ издигло из сарајевског клишеа, по коме су само Срби злочинци. Више од двије деценије прећуткиван злочин над осам српских заробљеника из тзв. групе "Транспортер", добиће судски епилог. Јавност очекује да сазна по чијем налогу су ликвидирани, а породице гдје су њихови посмртни остаци.

Детаљније...
 
Свједоци говорили о убиствима Срба у Залазју Штампај Пошаљи
Уторак, 27 децембар 2016
26.12.2016 19:05 | Срна
Сарајево - На суђењу бившим припадницима такозване Армије БиХ Изету Арифовићу, Суаду Смајловићу и Амиру Салиховићу за злочине против српског цивилног становништва, свједокиње Тужилаштва БиХ говориле су о убиству и нестанку браће и мужева у селу Залазје, на подручју општина Сребреница у јулу 1992. године.

Свједок Драгица Лазаревић испричала је да су њена два брата Бранко и Петко Симић нестали 12. јула 1992. године у селу Залазје, а да је исти дан погинуо њен супруг Момир Лазаревић.

Она је посвједочила да је о судбини браће сазнала од преживјелих Миломира Лазаревића и Милана Јеремића, који су се, како каже, извукли из Залазја.

"То је било два дана након што су се извукли. Дошла сам у болницу у Братунац, а они су дошли из Залазја и рекли су ми да је Момир погинуо и да су га нашли на улици мртвог", рекла је Лазаревићева.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 7 од 85