Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Затражено укидање ослобађајуће пресуде за злочин над Србима у Ступарима Штампај Пошаљи
Среда, 13 фебруар 2019
12/02/2019 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ затражило је у писаном поднеску да Апелационо вијеће Суда БиХ укине ослобађајућу пресуду бившем полицајцу Кахри Вејзовићу за злочине почињене над српским цивилима у Ступарима, код Кладња.

Ова жалба данас није образлагана у судници, јер нико из Тужилаштва није приступио иако су, према ријечима предсједавајућег Судског вијећа, Мирзе Јусуфовића, уредно обавијештени.

- Будући да је Тужилаштво БиХ уредно обавијештено, на овој сједници биће испитана пресуда Суда БиХ којом је Кахро Вејзовић ослобођен оптужбе за злочин против цивилног становништва - рекао је Јусуфовић и додао да је жалба уложена због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Детаљније...
 
Потврђена оптужнца за ратни злочин над Србима у Лукавцу Штампај Пошаљи
Петак, 08 фебруар 2019
САРАЈЕВО, 8. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Суд БиХ потврдио је оптужницу у предмету Срабовић и други у којој осам лица терети за почињени ратни злочин над српским цивилима у Лукавцу 1992. године.

Оптужени су Зијад Срабовић, некадашњи замјеник директора Граничне полиције БиХ, Рефик Моранкић, Ахмет Бајрић, Сенаид Ћосић, Абид Арапчић, Пашага Чајић, Мирсад Жилић и Самир Џамбић, саопштено је из Суда БиХ.

Они су за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба између Војске Републике Српске и Територијалне одбране тадашње БиХ, касније такозване Армије БиХ на подручју општине Лукавац у периоду од јуна до половине октобра 1992. године поступали противно правилима међународног хуманитарног права.

Детаљније...
 
Преминуо Орићев војник Изет Арифовић Штампај Пошаљи
Уторак, 05 фебруар 2019
05/02/2019 |  РТРС

Изет Арифовић, бивши припадницик такозване Армије БиХ, осуђен на десет година затвора за злочине против српског цивилног становништва почињеne у јуну и јулу 1992. на подручју Сребренице и Братунца, преминуо је јуче, потврдила је за БИРН његов адвокат Лејла Човић.

Подсјећамо, Суд БиХ је у септембру прошле године, након 16 година, изрекао прву осуђујућу пресуду за злочине над Србима у Подрињу . Због убиства српских цивила из Залазја и Ратковића, Арифовић - војник Насера Орића - осуђен је на 10 година затвора, а због скрнављења тијела убијених заробљеника Суад Смајловић на 14 мјесеци.

Према Закону о кривичном поступку, Суд БиХ би у наредном периоду требало да донесе рјешење којим се обуставља поступак у односу на преминулог Арифовића.

Детаљније...
 
Београд: Оптужница за злочине над српским цивилима Штампај Пошаљи
Уторак, 29 јануар 2019
С. Ј. М. | 29. јануар 2019.

Хусеин Мујановић из БиХ и Рамадан Маљони са ким налазе се У притвору у Београду

ТУЖИЛАШТВО Србије подигло је, а Виши суд у Београду потврдио оптужнице против двојице окривљених који се терете за ратне злочине над српским цивилима у Сарајеву и на КиМ.

За злочине у БиХ оптужен је њихов држављанин Хусеин Мујановић, а на КиМ Рамадан Маљони. Обојица се налазе у притвору у Београду - Мујановић од 3. јула прошле године, а Маљони од пре четири месеца, када је ухапшен на административном прелазу Бела земља. Ово је за Танјуг потврдила портпаролка Вишег суда Бојана Станковић.

Детаљније...
 
Случај Дрековић: Затражено продужење забране контактирања са свједоцима Штампај Пошаљи
Петак, 25 јануар 2019
25/01/2019 |  СРНА

Тужилаштво БиХ данас је предложило Суду БиХ да генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу, оптуженом за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године, продужи мјеру забране састајања са свједоцима у овом предмету, рекао је Дрековићев адвокат Мирсад Црновршанин.

- Тужилаштво је поднијело приједлог за продужење мјера забране контактирања оптуженог са свим свједоцима наведеним у оптужници. Одбрана се противила томе, а Суд ће донијети одлуку у законом прописаном року - рекао је Црновршанин.

Дрековићу је стављено на терет да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије РБиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 121