Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Арифовићу 10 година затвора због убиства српских цивила у Сребреници Штампај Пошаљи
Петак, 14 септембар 2018
14/09/2018 |  РТРС | СРНА

Суд БиХ осудио је данас Изета Арифовића на казну од 10 година затвора због убиства српских цивила на подручју Сребренице и Братунца, а Суада Смајловића на годину и два мјесеца за скрнављење тијела.

Арифовић је проглашен кривим за убиства цивила заробљених 12. јула 1992. године у мјесту Залазје код Сребренице, који су раније предали оружје, као и да је 21. јуна 1992. у мјесту Ратковићи код Братунца убио Живана Продановића.

Смајловић је проглашен кривим да је пуцањем у тијела мртвих извршио њихово скрнављење, али је ослобођен кривице да је учествовао у убиствима.

Детаљније...
 
Још једна скандалозна пресуда Суда БиХ Штампај Пошаљи
Уторак, 11 септембар 2018
10/09/2018 | Аутор: РТРС

Још једна срамотна пресуда Суда БиХ због ратног злочина над Србима. Злочин доказан, казна и испод законског минимума.

Судско вијеће којем је предсједавала Џемила Беговић, на двије године, првостепено, осудило је бившег команданта ХВО-а Босанска Посавина Менсура Ђакића, због убиства три заробљена српска цивила у селу Буквик надомак Брчког.

Истовремено, Бегзад Кајтази као извршилац, кривице је ослобођен због убиства Милке и Радојке Брестовачки. Прва осуђујућа пресуда за командну одговорност једном припаднику тзв. Армије БиХ, пред бх правосуђем, не може да потисне огорчење преживјелих логораша и породица убијених. Тужилаштво БиХ најављује жалбу.

Детаљније...
 
Вејзовић ослобођен оптужби за мучење Срба у Ступарима Штампај Пошаљи
Петак, 31 август 2018
31/08/2018 |  РТРС | Аутор: СРНА

Првостепеном пресудом Суда БиХ бивши полицајац Кахро Вејзовић ослобођен је оптужби да је 1992. године у Ступарима, код Кладња, мучио мушкарце српске националности.

Вејзовић је ослобођен кривице да је, од јуна до септембра 1992. године, као припадник Полицијске станице Ступари током испитивања на више локација мучио заробљене српске цивиле у Ступарима ,ударајући их у главу и по гениталијама песницама, чизмама, палицом и кундаком пушке, стављајући им пиштољ и нож под грло, те пријетећи им и присиљавајући их да једу папир.

Детаљније...
 
За силовање малољетне Српкиње у рату укупно 16 година затвора Штампај Пошаљи
Четвртак, 05 јул 2018
05.07.2018 17:14 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Суд БиХ осудио је данас бивше припаднике Армије РБиХ Елвира Муминовића, Самира Кешмера и Мирсада Мензиловића на укупно 16 година затвора за силовање малољетне Српкиње маја 1993. у сарајевском насељу Велешићи.

Неправоснажном пресудом Муминовић је осуђен на шест година затвора, а Кешмер и Мензиловић на по пет. Оптужени се пресудом обавезују да на име нематеријалне штете оштећеној “А” исплате 50.000 КМ.

Судско вијеће је, оцјеном доказа, закључило да су Муминовић, Кешмер и Мензиловић употребом силе и пријетњи силовали малољетну оштећену свједокињу “А”. Вијеће је закључило да је свједокиња “А” била цивилна особа, која није учествовала у ратним дејствима, преноси “Бирн”.

Детаљније...
 
Затражена осуђујућа пресуда за злочине над Србима у Ступарима Штампај Пошаљи
Среда, 13 јун 2018
13/06/2018 | РТРС| СРНА

Тужилаштво БиХ затражило је данас пред Судом БиХ да Кахро Вејзовић буде проглашен кривим за ратне злочине почињене над српским заробљеницима 1992. године на подручју Ступара код Кладња.

Тужилац Владимир Симовић рекао је у завршној ријечи у овом предмету да сматра да је несумњиво доказао наводе оптужнице којима се Вејзовић терети за злочине против ратних заробљеника, преноси Бирн.

- Доказали смо да је оптужени, у својству активног полицајца Полицијске станице у Ступарима, починио дјела која му се стављају на терет, што произлази из материјалних доказа и исказа оштећених свједока. Тужилаштво БиХ тражи осуђујућу пресуду и одговарајућу санкцију - рекао је Симовић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 112