Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Потврђена оптужница за злочин над Србима у Чемерном Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 април 2018
САРАЈЕВО, 26. АПРИЛА /СРНА/ - Суд БиХ потврдио је оптужницу која Нехруа Ганића терети за ратни злочин против цивилног српског становништва и ратних заробљеника у селу Чемерно код Илијаша, те повреде закона или обичаја рата, саопштено је из Суда БиХ.

Оптужница терети Ганића да је у току оружаног сукоба између такозване Армије РБиХ и Војске Републике Српске /ВРС/, крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, као надређени комаданту Одреда "Сретно" Опшинског штаба ТО Бреза Џемалу Хаџићу, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права, кршећи одредбе Женевске конвеције о заштити цивила и ратних заробљеника.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница за злочин над Србима у селу Чемерно Штампај Пошаљи
Уторак, 17 април 2018
17/04/2018 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Нехруа Ганића због командне одговорности за ратни злочин над Србима у селу Чемерно код Илијаша 1992. године.

У нападу на село Чемерно, извршеном 10. јуна 1992. године, убијено је 30 Срба, међу којима неки хладним оружјем на изузетно свиреп начин, будући да је почињено и сакаћење и одсијецање дијелова тијела. У нападу су куће и имовина у овом селу опљачкани и запаљени, а у село се није вратио нико од повратника.

Оптужница терети Ганића да је у вријеме рата у БиХ као командант Територијалне одбране /ТО/ Бреза и надређени командантима одреда ТО Бреза и Какањ поступао супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивила и ратних заробљеника, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Детаљније...
 
Фримелу 1,2 година затвора за ратни злочин против српских цивила Штампај Пошаљи
Четвртак, 29 март 2018
27/03/2018 | РТРС  |  ФЕНА

Кантонални суд Сарајево осудио је данас Марија Фримела на једну годину и два мјесеца затвора за ратни злочин против цивила.

Пресудом у обновљеном судском поступку, Фримел, бивши командант одреда "Иван Крндељ" тзв. Армије РБиХ, проглашен је кривим за учествовање у злостављању одређеног броја цивила српске националности у сарајевском насељу Храсно почетком октобра 1992. године, а због њихове жеље да напусте Сарајево.

Према пресуди, из подрума запаљеног небодера и из Основне школе "Иван Горан Ковачић" цивили су одведени у просторије тадашњег тржног центра, те након физичког злостављања предани Војној полицији.

Детаљније...
 
Сарајево: Свједок изјавио да су оптужени били војно ангажовани Штампај Пошаљи
Уторак, 27 март 2018
27/03/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу за ратне злочине над српским цивилима у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Фикро Спахић рекао је да су оптужени Самир Кешмер и Мирсад Мензиловић били војно ангажовани и да их је виђао 1993. године, јавља Бирн.

Спахић је испричао да је до августа 1993. био командир истуреног одјељења тзв. Армије БиХ на линији одбране у мјесту Мењак код Вогошће, као и да оптужене Кешмера и Мензиловића познаје јер су одрасли на Мењаку, гдје их је током рата виђао у заједничкој војној кухињи.

"Ко год се ту задесио морао је бити војно ангажован, па тако и њих двојица&хеллип; Њихове породице по мом сазнању су биле у Велешићима", додао је Спахић.

Детаљније...
 
Одгођен почетак суђења за злочине на Чемерну, могућа нова оптужница Штампај Пошаљи
Петак, 23 март 2018
САРАЈЕВО, 22. МАРТА /СРНА/ - Почетак суђења у процесу против 11 оптужених за удружени злочиначки подухват над српским цивилним становништвом крајем маја и почетком јуна 1992. године у мјесту Чемерно, општина Илијаш, одгођено је на захтјев Тужилаштва БиХ због постојања могућности за подизање нове оптужнице.

Тужилаштво је навело да постоји могућност подизања нове оптужнице за исте околности, за најдуже три седмице, преноси Бирн.

"Ради се на спровођењу додатних истражних радњи. Не постоји никаква манипулација доказима", рекао је тужилац Владимир Симовић, додавши да су прије подизања оптужнице против 11 припадника Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване БиХ, истрагом била обухваћена 42 лица.

Симовић је додао да је истрага још отворена за нека лица.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 106