Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Одбијен приједлог за мјере забране осуђенима за злочине у Бужиму Штампај Пошаљи
Понедељак, 11 март 2024
11/03/2024 |  РТРС | Аутор: СРНА

Суд БиХ одбио је да одреди мјере забране седморици бивших припадника такозване Армије БиХ који су неправоснажно осуђени на укупно 36 година затвора због злочина у Бужиму против цивилног становништва и ратних заробљеника Војске Републике Српске и Народне одбране Аутономне Покрајине Западне Босне.

Суд БиХ је донио одлуку којом је одбијен као неоснован усмени приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање мјера забране према оптуженима Зијаду Нанићу, Есаду Куделићу, Вахиду Бајрактаревићу, Сенаду Салкићу, Хасану Мустафићу, Самиру Исаковићу и Хусеину Исаковићу, након изрицања првостепене пресуде. На ову одлуку дозвољена је жалба, преноси Бирн.

Детаљније...
 
За злочине у Бужиму укупно 36 година затвора Штампај Пошаљи
Уторак, 05 март 2024
04/03/2024 |  РТРС | Аутор: СРНА

Суд БиХ изрекао је пресуду којом су седморица бивших припадника Армије БиХ осуђени на укупно 36 година затвора због ратног злочина почињеног 1994. и 1995. у Бужиму над заробљеним припадницима Војске Републике Српске, те припадницима Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна и њиховим симпатизерима.

Вахид Бајрактаревић осуђен је на 12 година затвора, Сенад Салкић на осам, Зијад Нанић и Есад Куделић на по пет година, Хусан Мустафић на три, а Самир и Хусеин Исаковић на по годину и по затвора. Неџад Бапић ослобођен је по свим тачкама оптужнице.

Детаљније...
 
Белгија одбила да испоручи оптуженог за злочине у Дервенти Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 фебруар 2024
22. феб 2024 | РТРС | РТ Балкан

У добојском Окружном суду потврђено је да је донесена наредба о повлачењу међународне потернице за оптуженим, која је била расписана раније, јер је био недоступан током истраге

Жељко Пудић, против кога је потврђена оптужница за злочине над српским цивилима у Дервенти, неће бити изручен БиХ јер има држављанство Белгије, потврђено је у добојском Окружном јавном тужилаштву и Окружном суду.

Тужилаштво у Добоју је путем Окружног суда добило захтев од правосудних органа у Белгији за достављање одређене документације ради покретања истраге против Пудића, након што је захтев за екстрадицију оптуженог у БиХ одбијен због белгијског држављанства.

Детаљније...
 
Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима у Дервенти Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 фебруар 2024
12/02/2024 | РТРС | Аутор: СРНА

Окружни суд у Добоју осудио је на годину дана затвора некадашњег припадника 102. бригаде Хрватског вијећа одбране Хариса Скелића због физичког злостављања српских цивила у логорима на подручју Дервенте 1992. године, и продужио му притвор до правоснажности пресуде.

Суд је обавезао Скелића да на име имовинско-правног захтјева исплати по 2.500 КМ четворици оштећених лица.

Суд је одбио приједлог одбране да се оптуженом да гаранцију или одреде друге мјере с обзиром на тежину почињеног дјела и зато што је утврђено потпуно одсуство било каквих имовинских, породичних или других веза Скелића са БиХ.

Детаљније...
 
Кнежевић: За српске логораше је увреда нагодба Скелића са Тужилаштвом Штампај Пошаљи
Петак, 02 фебруар 2024
ДЕРВЕНТА, 2. ФЕБРУАРА /СРНА/ - За српске логораше увреда је и понижење то што је Харис Скелић са добојским Окружним тужилаштвом потписао споразум о признању кривице за злочине над српским цивилима у Дервенти за казну затвора од једне године, рекао је Срни предсједник Удружења ратних заробљеника града Дервента Драго Кнежевић.

"У овом удружењу се воде интензивни разговори о организовању протеста српских логораша када у Окружном суду у Добоју почне рочиште Скелићу, који је починио страшне злочине над Србима у Дервенти и треба му бити изречена максимална казна затвора. Свака мања пресуда било би изругивање правди и истини", рекао је Кнежевић.

Он је истакао да постоји велики број свједока, српских логораша, који су спремни да у добојском Окружном суду јавно свједоче о злочинима Скелића над Србима током протеклог рата у Дервенти.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 202