Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Свједок поврдио злочине над Србима у Буквику код Брчког Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 јул 2017
03/07/2017 | 17:14 | РТРС | СРНА

На суђењу Менсуру Ђакићу и Бегзаду Кајтазију за злочине почињене над српским цивилима у Буквику код Брчког, свједок Тужилаштва БиХ Звонко Ткалец рекао је пред Судом БиХ да је сахрањивао погинуле и убијене у том селу током септембра 1992. године.

Група у којој је био укопала је 15 људи, међу којима су, додао је он, биле Милка и Радојка Брестовачки, као и три мушкараца који су се налазили у близини куће у којој је била болница.
Детаљније...
 
Неџад Хоџић неспособан да одговара за ратне злочине над Србима Штампај Пошаљи
Петак, 16 јун 2017
16/06/2017 | 14:58 ⇒ 16:01 | РТРС | СРНА

Тим вјештака утврдио је да је Неџад Хоџић, који је оптужен за ратни над српским заробљеницима на Игману, општина Хаџићи, неспособан да учествује у поступку и да постоји тенденција погоршавања његовог здравственог стања.

Неуропсихијатар и психолог оцијенили су да Хоџић /некадашњи припадник јединице "Зулфикар" такозване Армије БиХ који је оптужен за мучење, ударање и сексуално злостављање српских заробљеника на планини Игман 1993. године није процесно способан јер не може активно учествовати у кривичном поступку. Не може схватити тежину дјела за које је оптужен. Речено је и да ће се ова неспособност временом повећавати.

 

Детаљније...
 
Свједок видио убиство двије Српкиње у Буквику код Брчког Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 јун 2017
САРАЈЕВО, 15. ЈУНА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ је на суђењу за злочине у селу Буквик код Брчког прочитало исказ свједока Мирсада Мујића, у којем је навео да је 15. септембра 1992. године видио када је Бегзад Кајтази пуцао у двије старије Српкиње.

Мујић, који је у међувремну преминуо, напоменуо је да је као припадник Првог батаљона Хрватског вијећа одбране /ХВО/ 14. септембра те године учествовао у акцији у Буквику, те да је међу војницима био и Бегзад Кајтази, ког је познавао од раније, преноси Бирн.

У исказу пише да је Мујић у вечерњим часовима видио да према њима долазе двије старије жене, те да се тада женама приближио Кајтази с упереном аутоматском пушком, тражећи од једне торбу.

Детаљније...
 
За ратни злочин над Србима у Ливну укупно 2,5 године затвора Штампај Пошаљи
Среда, 14 јун 2017
14/06/2017 |  12:09 ⇒ 12:44 | РТРС | СРНА

За ратни злочин против српског цивилног становништва у Ливну Суд БиХ првостепено је осудио на укупно двије и по године затвора Муамера Јашаревића и Сеада Велагића, док је Зденко Андабак ослобођен.

Јашаревић је осуђен на годину и шест мјесеци за нечовјечно поступање према два затвореника и мучење једног, као извршилац и саизвршилац, док је Велагић као саизвршилац осуђен на годину дана затвора због нечовјечног поступања према два затвореника у Основној школи "Иван Горан Ковачић".

Судско вијеће утврдило је да су ова дјела Јашаревић и Велагић починили као припадници Војне полиције Хрватског вијећа одбране Ливно, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Јурићу шест година затвора за силовање Српкиње у Оџаку Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 јун 2017
01.06.2017 18:34 | Срна

Сарајево - Трећестепено вијеће Суда БиХ потврдило је пресуду којом је Илија Јурић, некадашњи припадник Хрватског вијећа одбране /ХВО/, осуђен на шест година затвора због силовања Српкиње 1992. године на подручју Оџака.

Трећестепено вијеће потврдило је другостепену пресуду којом је Јурић осуђен да је, као припадник ХВО-а, заједно са другим особама, силовао Милицу Ђекић.

Истом пресудом, он је ослобођен оптужби за физичко малтретирање, преноси Бирн.


Детаљније...
 
Тужилаштво тражи кажњавање за злочине над Србима у Ливну Штампај Пошаљи
Среда, 10 мај 2017
10/05/2017 |  12:49 | РТРС | Срна

Тужилаштво БиХ затражило је од Судског вијећа да оптужене Зденка Андабака, Муамира Јашаревића и Сеада Велагића прогласи кривима за ратни злочин почињен над српским становништвом у Ливну 1992. године и осуди их у складу са законом.

Тужилац Саша Сарајлић рекао је да су тројица оптужених починила злочин против човјечности, који укључује прогон српског становништва са подручја општине Ливно.

"Сматрам да су остварени елементи овог кривичног дјела, те да је у Ливну почињен широк и систематичан напад с циљем етничког чишћења српског становништва. Напад, као и незаконита лишавања слободе и мучење доказали смо исказима свједока са главног претреса и из истраге", навео је Сарајлић.

Детаљније...
 
Свједочења о страдању Срба у Залазју Штампај Пошаљи
Среда, 26 април 2017
26/04/2017 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Стака Цвјетиновић изјавила је данас у Суду БиХ да је из прича других људи сазнала да се 12. јула 1992. године догодио напад на сребреничко село Залазје, када су неке особе убијене, а њих 10 до 12, међу којима и њен муж Иван, одведено у Сребреницу.

Цвјетиновићева је на суђењу Изету Арифовићу, Суаду Смајловићу и Амиру Салиховићу за убиства цивила српске националности, почињена у јуну и јулу 1992. године на подручју општина Сребреница и Братунац, посвједочила да јој је више особа причало о дешавањима у Залазју, међу којима и Милан Јеремић.

- Милан ми је испричао да се догодио напад. За Ивана је рекао да је био рањен. Вељко је рекао да је био на тавану и слушао све што се догађало, да је Насер Орић викао "Хватајте их живе" - навела је Цвјетиновићева и додала да су сви са којима је причала рекли исто.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 7 од 93