Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Ђојић за злочине над Србима у Оџаку добио шест година Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 октобар 2017
09/10/2017 |  13:38 ⇒ 13:41 | РТРС | Агенције

Суд Босне и Херцеговине осудио је Јозу Ђојића на шест година затвора за ратни злочин почињен на подручју Оџака.

Ђојић је проглашен кривим за силовање једне женске особе, чији је исказ Судско вијеће оцијенило “вјеродостојим, увјерљивим и тачним“.

Судско вијеће је оцијенило да Обрана није довела у сумњу тачност казивања свједока Тужилаштва БиХ. Првостепеном пресудом Ђојић је ослобођен трошкова поступка, а оштећена је са имовинско правним захтјевом упућена на парницу.
Детаљније...
 
Аустрија: За масакр над Србима у БиХ - 11 година затвора Штампај Пошаљи
Среда, 27 септембар 2017
Уторак 26.09.2017 | Вестионлине, Танјуг

Виши суд у Линцу данас је одлучио да повећа затворску казну за ратни злочин, почињен над српским цивилима у Босни и Херцеговини, који су аустријске власти окарактерисале као масакр.

Виши суд у Линцу повећао казну оптуженом за годину дана

Аустријанац босанског порекла осуђен је на 11, уместо 10 година затворa колико је изрекла прва судска инстанца, због умешности у 16 убистава, троструки покушаја убиства и паљевину кућа.

Осуђени је учествовао у масакру над српским цивилима, а у првој инстанци је негирао умешаност, да би сада казао да преузима одговорност.

Детаљније...
 
Суђење Ђакићу и Кајтазију - свједок убиства три српска цивила Штампај Пошаљи
Субота, 16 септембар 2017
15/09/2017 |  19:27 ⇒ 21:53 | РТРС

На суђењу Менсуру Ђакићу команданту батаљона и Бегзаду Кајтазију припаднику 108. бригаде ХВО-а, њихов саборац Шевкет Лубиновић свједочио је о убиству три српска заробљеника у Буквику код Брчког.

Потврдио је да је Ђакић убиство посматрао са свега 20-ак метара, али ништа није предузео да га спријечи.

Ранији свједоци Тужилаштва потврдили су наводе оптужнице, према којима је Кајтази, током напада на Буквик 1992. убио Милку и Радојку Брестовачки. Њихова тијела видио је и други свједок Тужилаштва, саборац оптужених Фикрет Јукан.

Детаљније...
 
Свједок поврдио злочине над Србима у Буквику код Брчког Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 јул 2017
03/07/2017 | 17:14 | РТРС | СРНА

На суђењу Менсуру Ђакићу и Бегзаду Кајтазију за злочине почињене над српским цивилима у Буквику код Брчког, свједок Тужилаштва БиХ Звонко Ткалец рекао је пред Судом БиХ да је сахрањивао погинуле и убијене у том селу током септембра 1992. године.

Група у којој је био укопала је 15 људи, међу којима су, додао је он, биле Милка и Радојка Брестовачки, као и три мушкараца који су се налазили у близини куће у којој је била болница.
Детаљније...
 
Неџад Хоџић неспособан да одговара за ратне злочине над Србима Штампај Пошаљи
Петак, 16 јун 2017
16/06/2017 | 14:58 ⇒ 16:01 | РТРС | СРНА

Тим вјештака утврдио је да је Неџад Хоџић, који је оптужен за ратни над српским заробљеницима на Игману, општина Хаџићи, неспособан да учествује у поступку и да постоји тенденција погоршавања његовог здравственог стања.

Неуропсихијатар и психолог оцијенили су да Хоџић /некадашњи припадник јединице "Зулфикар" такозване Армије БиХ који је оптужен за мучење, ударање и сексуално злостављање српских заробљеника на планини Игман 1993. године није процесно способан јер не може активно учествовати у кривичном поступку. Не може схватити тежину дјела за које је оптужен. Речено је и да ће се ова неспособност временом повећавати.

 

Детаљније...
 
Свједок видио убиство двије Српкиње у Буквику код Брчког Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 јун 2017
САРАЈЕВО, 15. ЈУНА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ је на суђењу за злочине у селу Буквик код Брчког прочитало исказ свједока Мирсада Мујића, у којем је навео да је 15. септембра 1992. године видио када је Бегзад Кајтази пуцао у двије старије Српкиње.

Мујић, који је у међувремну преминуо, напоменуо је да је као припадник Првог батаљона Хрватског вијећа одбране /ХВО/ 14. септембра те године учествовао у акцији у Буквику, те да је међу војницима био и Бегзад Кајтази, ког је познавао од раније, преноси Бирн.

У исказу пише да је Мујић у вечерњим часовима видио да према њима долазе двије старије жене, те да се тада женама приближио Кајтази с упереном аутоматском пушком, тражећи од једне торбу.

Детаљније...
 
За ратни злочин над Србима у Ливну укупно 2,5 године затвора Штампај Пошаљи
Среда, 14 јун 2017
14/06/2017 |  12:09 ⇒ 12:44 | РТРС | СРНА

За ратни злочин против српског цивилног становништва у Ливну Суд БиХ првостепено је осудио на укупно двије и по године затвора Муамера Јашаревића и Сеада Велагића, док је Зденко Андабак ослобођен.

Јашаревић је осуђен на годину и шест мјесеци за нечовјечно поступање према два затвореника и мучење једног, као извршилац и саизвршилац, док је Велагић као саизвршилац осуђен на годину дана затвора због нечовјечног поступања према два затвореника у Основној школи "Иван Горан Ковачић".

Судско вијеће утврдило је да су ова дјела Јашаревић и Велагић починили као припадници Војне полиције Хрватског вијећа одбране Ливно, преноси Бирн.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 7 од 96