Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Суђења
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

БиХ: Потврђена ослобађајућа пресуда бившем припаднику ХВО за ратни злочин 1993. против Срба у Ливну Штампај Пошаљи
Уторак, 06 фебруар 2018
уторак, 06. фебруар 2018 | Танјуг | НСПМ

Сарајево -- Апелационо веће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Зденко Андабак ослобођен оптужби да је починио ратни злочин 1993. године против Срба у Ливну.

Жалбу Тужилаштва Босне и Херцеговине је Апелационо веће одбацило као неосновану и потврдило пресуду из марта 2017. године, преноси Фена.

Андабак је током рата у БиХ био заповедник војне полиције ХВО за оперативну зону северозападна Херцеговина и заповедник војне полиције ХВО-а у Ливну.

Детаљније...
 
Потврђена оптужница против 11 лица за злочине на Чемерну Штампај Пошаљи
Петак, 02 фебруар 2018
02/02/2018 |   РТРС | СРНА

Суд БиХ потврдио је оптужницу против 11 лица за удружени злочиначки подухват над српским цивилним становништвом крајем маја, почетком јуна 1992. године у мјесту Чемерно, општина Илијаш.

Оптужница за злочине терети Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада Сикиру, Бењамина Сикиру, Хариса Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада Бешлију, Нусрета Бешлију, Мирзета Бешлију и Хамдију Спахића, саопштено је из Суда БиХ.

Детаљније...
 
Бурно у Хагу – сукоб вештака и Станишићеве одбране Штампај Пошаљи
Среда, 31 јануар 2018
Бета | среда, 31.01.2018. | Б92.net

Одбрана Јовице Станишића оспоравала је, пред судом у Хагу, веродостојност вештака за историју оптужбе Роберта Доније.

Они су сугерисали да је Донија упоредио власти Србије са нацистичком Немачком. Донија је, међутим, негирао да је то учинио и да је то његов став.

Станишићев бранилац Вејн Џордаш предочио је да је Донија био међу потписницима писма Међународном суду правде у Хагу поводом процеса у којем је БиХ тужила Србију због геноцида током босанског рата.

У том писму, како је цитирао Џордаш, потписници су оценили да је то што је суд дозволио Србији да му ускрати записнике за седница Врховног савета одбране исто као када би суд у Нирнбергу дозволио нацистичкој Немачкој да му ускрати приступ доказима.

Детаљније...
 
Укинута пресуда Екрему Ибрачевићу Штампај Пошаљи
Субота, 11 новембар 2017
САРАЈЕВО, 10. НОВЕМБРА /СРНА/ - Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ укинуло је пресуду у осуђујећем дијелу Екрему Ибрачевићу, који је првостепеном пресудом осуђен на три године затвора за злочине над српским цивилима у љето 1992. године на подручју Сребреника.

У предмету против Ибрачевића, Фарука Смајловића и Сејдалије Ћовића, Апелационо одјељење уважило је жалбу Ибрачевићевог браниоца, укинуло првостепену пресуду од 28. октобра прошле године у осуђујућем дијелу и одредило одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења.

Из Суда БиХ саопштено је да је жалба Тужилаштва БиХ у погледу ослобађајућег дијела одбијена као неоснована, те да се пресуда Суда БиХ у том дијелу потврђује.

Детаљније...
 
Ђојић за злочине над Србима у Оџаку добио шест година Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 октобар 2017
09/10/2017 |  13:38 ⇒ 13:41 | РТРС | Агенције

Суд Босне и Херцеговине осудио је Јозу Ђојића на шест година затвора за ратни злочин почињен на подручју Оџака.

Ђојић је проглашен кривим за силовање једне женске особе, чији је исказ Судско вијеће оцијенило “вјеродостојим, увјерљивим и тачним“.

Судско вијеће је оцијенило да Обрана није довела у сумњу тачност казивања свједока Тужилаштва БиХ. Првостепеном пресудом Ђојић је ослобођен трошкова поступка, а оштећена је са имовинско правним захтјевом упућена на парницу.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 100