Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Актуелно
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

ДНК лабораторија пресељена из БиХ у Холандију Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 децембар 2017
07/12/2017 |  16:06 | РТРС | СРНА

Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/ пренијела је из БиХ у Холандију многе од својих кључних функција, укључујући и ДНК лабораторију, потврђено је данас у овој институцији.

У писаној изјави из ИЦМП-а су навели да пресељење сједишта ИЦМП-а неће угрозити пружање помоћи БиХ, већ ће повећати могућности у идентификацијама заснованим на најсавременијој ДНК технологији, која ће се и даље вршити без икаквих трошкова за БиХ.

"Сви крвни и коштани узорци који су већ обрађени у ИЦМП-у остају у БиХ. Сви нови узорци који буду поднесени на тестирање у глобалну лабораторију ИЦМП-а у Хагу ће, након обраде, бити враћени у БиХ", напомињу из ове институције.

Детаљније...
 
Хрватске јединице у Посавини убиле 3.684 српска цивила и отвориле 54 логора Штампај Пошаљи
Субота, 02 децембар 2017
02/12/2017 |  11:31 ⇒ 11:32 | РТРС | СРНА

Хашки трибунал, који је осудио Хрватску за агресију на БиХ и окупацију дијела њене територије, "заборавио" је војни удар диригован из Загреба на Србе у Посавини, гдје су хрватске јединице за неколико мјесеци убиле 3.684 српска цивила и отвориле 54 логора за Србе, пишу Вечерњи новости.

Према наводима овог листа, хрватске јединице су од 26. марта 1992. године, када су прешле Саву, и наредних дана окупирале Шамац, Брод, Модричу, Оџак, Орашје, Дервенту, Градачац и Брчко, гдје су починиле масовне злочине.

Хрватски генерал Винко Штефанек прошле године је рекао да је командовао Тактичком групом Хрватске војске у Посавини и да је командна линија била јединствена са Загребом.

Детаљније...
 
Документована смрт или нестанак 29.070 Срба, од чега 447 дјеце Штампај Пошаљи
Уторак, 14 новембар 2017
БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица током рада на Пројекту пописа и евидентирања српских жртава рата у БиХ у периоду 1991-1995. година документовао је смрт или нестанак 29.070 лица од чега 2.385 жена и 447 дјеце, саопштио је данас директор овог центра Милорад Којић.

Представљајући резултате овог пројекта, Којић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да су у базу података Центра унесени и подаци за 659 лица српске националности која су страдала или умрла од посљедица рањавања или посљедица репресије и рата.

Којић је рекао да се за 629 лица раде додатне провјере и комплетира документација, јер Центар посједује одређена сазнања и индиције да су и она страдала у протеклом рату, али тренутно нема довољно података које прописује Правилник о вођењу евиденције о жртвама рата да би се могли сврстати у категорију жртве рата.

Детаљније...
 
Странци желе да измјесте ДНК узорке несталих у Хаг Штампај Пошаљи
Недеља, 12 новембар 2017
11.11.2017 12:18 | Горан Маунага

Сарајево - Међународна комисија за нестале особе (ИЦМП) једнострано је покренула активности како би ДНК лабораторија и 80.000 биолошких узорака из БиХ били измјештени у Хаг, гдје би требало да буде и њено сједиште.

Представници институција и удружења која окупљају породице несталих упозоравају да је та иницијатива ИЦМП-а штетна и незаконита и да би њено остваривање изазвало нежељене посљедице.

Савјет министара БиХ, као суоснивач Института за нестала лица БиХ, позвао је представнике ИЦМП-а да обуставе те активности. Од ИЦМП-а је затражено да у складу са Споразумом о преузимању улоге суоснивача Института за нестала лица буду договорене активности на плану идентификације посмртних остатака несталих особа са тимом Савјета министара који је именован у четвртак. На сједници Савјета министара усвојени су и закључци Министарства за људска права и избјеглице БиХ у којима је наведено да би преношење ДНК лабораторије у Хаг могло да изазове потпуни застој у процесу идентификације несталих особа. Истакнуто је да би се тај процес дугорочно успорио и значајно поскупио због слања коштаних узорака у Хаг. Поред тога, отворен је и проблем изношења 80.000 коштаних остатака из БиХ, односно биолошких и генетских узорака несталих особа те заштите података чланова породица несталих.

Детаљније...
 
Идентификоване четири жртве српске националности Штампај Пошаљи
Среда, 01 новембар 2017
31/10/2017 |  16:07 ⇒ 16:08 | РТРС | Срна

У Заводу за судску медицину у Бањалуци данас су идентификоване четири жртве српске националности нестале у току протеклог рата на подручју Хрватске и у Кључу на подручју БиХ, саопштено је из Института за нестала лица БиХ.

Посмртни остаци данас идентификованих жртава ексхумирани су у ранијем периоду из гробља Врбовљани и у мјесту Кореница на подручју Хрватске, те из гробља Јарице на подручју општине Кључ.

Данас су идентификовани Даринка Врачар, Драгица Мијатовић, Бошко Гороња и Душан Радовановић.

Даринка /Шпиро/ Врачар рођена 1914. године у мјесту Црквено, општина Кључ, нестала је 1995. године у Кључу, а њени посмртни остаци ексхумирани су 2016. године на локалном гробљу у мјесту Јарице у тој општини.

Детаљније...
 
ВАСИЛИЈЕ КРЕСТИЋ, академик: Велике су грешке чињене због слоге и јединства Штампај Пошаљи
Субота, 28 октобар 2017
Академик Василије Крестић
Аутор: Марина Вулићевић | 04.10.2017. у 22:00 | Политика

„Сматрам да је подједнако неморално кривотворити историјске чињенице, као што је неморално прећуткивати их. У оба случаја, историја се подешава, прилагођава или подређује некоме или нечему. Историја није сама себи циљ, она треба да послужи националним и државним интересима, али само строго провереним и научно доказаним чињеницама”, каже академик Василије Крестић, чије је ново и допуњено издање књиге „Знаменити Срби о Хрватима” објавила Српска књижевна задруга.

Ово дело кроз портрете Илије Гарашанина, Јована Суботића, Светозара Милетића, Светозара Марковића, Јована Јовановића Змаја, Јакова Игњатовића, Димитрија Руварца, Јована Скерлића, Слободана Јовановића и Јована Дучића, као и кроз бројне наведене списе и документа, показује односе Срба и Хрвата кроз историју, од Илирског покрета до краја Другог светског рата. Са хрватске стране, неке од главних личности су Јосип Јурај Штросмајер и Анте Старчевић.

Због чега сте истраживање почели Илирским покретом?

Детаљније...
 
Грајф: Хрвати су створили пакао на земљи - Јасеновац Штампај Пошаљи
Понедељак, 23 октобар 2017
22/10/2017 |  09:19 ⇒ 11:22 | РТРС | СРНА

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста "Шем олам" Гидеон Грајф истиче да је концентрациони логор Јасеновац био "пакао на Земљи који су створили Хрвати" и упозорава на настојања да се избрише и ревидира историја, што "личи на покушаје да се укине Холокауст".

У интервјуу Срни Грајф каже да се концлогор Јасеновац и друга губилишта из његовог "система" разликују од осталих нацистичких логора зато што су мучења у Јасеновцу била много монструознија него у Аушвицу и осталим нацистичким логорима, те и због чињенице да у њима нису учествовали њемачки војници.

Он сматра да хрватска Влада и неки историчари и даље покушавају да кривотворе чињенице и настављају са ревизијом историје логора Јасеновац и других губилишта.

Детаљније...
 
Иванишевић: Тужилаштво саботирало квалитетне доказе Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 октобар 2017
БЕОГРАД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић
Миливоје Иванишевић
оцијенио је да ослобађајућа пресуда Насеру Орићу може да значи да је тужилаштво саботирало обезбјеђивање квалитетних доказа те да све док Република Српска нема своје законодавство, нема ни услова да зликовци над српским народом буду кажњени.

"Увек узимам у обзир тужилаштво. Тужулаштво је и у Хашком трибуналу направило такву тужбу и понудило такве доказе, `да мислим да човек стварно није крив`. Мислим да се то и сада поновило", рекао је Иванишевић Срни.

Иванишевић је оцијенио да је тужилаштво саботирало обезбјеђивање квалитетних доказа.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 284