Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Актуелно
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Иванишевић: Тужилаштво саботирало квалитетне доказе Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 октобар 2017
БЕОГРАД, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић
Миливоје Иванишевић
оцијенио је да ослобађајућа пресуда Насеру Орићу може да значи да је тужилаштво саботирало обезбјеђивање квалитетних доказа те да све док Република Српска нема своје законодавство, нема ни услова да зликовци над српским народом буду кажњени.

"Увек узимам у обзир тужилаштво. Тужулаштво је и у Хашком трибуналу направило такву тужбу и понудило такве доказе, `да мислим да човек стварно није крив`. Мислим да се то и сада поновило", рекао је Иванишевић Срни.

Иванишевић је оцијенио да је тужилаштво саботирало обезбјеђивање квалитетних доказа.

Детаљније...
 
Нестали, алат за надувавање броја жртава злочина Штампај Пошаљи
Уторак, 12 септембар 2017
12.09.2017 10:49 | Горан Маунага

Бањалука - За велики број Бошњака који су нестали у Подрињу 1993. године у документацији је као датум смрти наведен 11. или 12. јул 1995. године када се догодио злочин у Сребреници, али на такве махинације никада није адекватно реаговано, изјавио је бивши члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић.

Он је истакао да је за такве случајеве одговорна бошњачка компонента у Институту за нестала лица која је у ту сврху злоупотријебила и бившег шефа сектора Централне евиденције несталих Шимуна Новаковића, који је данас предсједавајући привременог Управног одбора Института.

- Новаковић је дозволио да његов сектор пет година издаје привремене потврде о статусу несталог лица иако је њихово издавање било дозвољено само годину од формирања Института за нестала лица. У тим потврдама наведени су непровјерени подаци Федералне комисије за тражење несталих. Потврде су касније злоупотребљаване, јер су породице на основу њих у судовима своје нестале проглашавале мртвима, а као датум смрти наведен је 11. или 12. јул 1995. године у мјестима у Подрињу са циљем манипулације бројем убијених у Сребреници - каже Мишић.

Детаљније...
 
На наплату стиже скривена ратна прошлост Штампај Пошаљи
Понедељак, 28 август 2017
28.08.2017 16:00 | Горан Маунага | Глас Српске

Бањалука - Стотине бивших држављана БиХ, међу којима је највише некадашњих војних лица, а који су осумњичени за ратне злочине током посљедњег рата, разоткривени су посљедњих година само у САД и биће послати пред правосуђе БиХ како би одговарали за недјела почињена прије више од 20 година.

Починиоци неких од највећих ратних злочина у БиХ годинама су градили нове животе у САД, Шведској, Аустрији, Швајцарској и то махом захваљујући обмањивању имиграционих власти тих земаља. Ратну прошлост испуњену свирепим убиствима, силовањима, мучењима, маскирали су мирним животом у туђини, скривајући се иза ликова избјеглица из ратом разрушене БиХ.

У Служби за имиграцију и царину САД имају доказе за више стотина људи из БиХ, који су сада њихови држављани, о учешћу у ратним злочинима и етничком чишћењу, а што су прикрили приликом тражења дозвола за улазак у САД у избјегличком таласу деведесетих година прошлог вијека. Међу њима највише је бивших војника, припадника сва три конститутивна народа.

Детаљније...
 
У Поточарима сахрањено више од 1.500 припадника такозване Армије БиХ Штампај Пошаљи
Петак, 25 август 2017
БАЊАЛУКА, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Више од 2.000 Бошњака из Сребренице који су евидентирани као цивилне жртве и сахрањени у Меморијалном центру у Поточарима, погинули су као војници у борбама, што недвосмислено показује да је потребна озбиљна анализа догађаја из јула 1995. године, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорад Којић.

Којић тврди да се међу до сада сахрањеним Бошњацима налази огроман број припадника 28. дивизије такозване Армије БиХ који су у љето 1995. године у највећем броју погинули приликом покушаја пробоја из Сребренице.

"Посмртни остаци 1.500 погинулих бораца такозване Армије БиХ до сада су пронађени и сахрањени у Поточарима, док се за осталима још трага, иако су њихова имена већ уклесана на споменик жртвама", рекао је Којић за "ЕвроБлиц".

Детаљније...
 
ММКС: Не могу бити саопштени детаљи истраге вођене против Алије Изетбеговића Штампај Пошаљи
Понедељак, 14 август 2017
14.08.2017 16:16 | Срна | Глас Српске

Хаг - Механизам за међународне кривичне судове /ММКС/ не може да саопшти никакве нове информације о истрази коју је Хашки трибунал водио против Алије Изетбеговића, речено је Срни у Хагу.

Прес-служба ММКС, који је правни насљедник Међународног кривичног суда за бившу Југославију, указала је на изјаве које су дате дан након Изетбеговићеве смрти.

Дан након Изетбеговићеве смрти, тадашњи портпарол Хашког трибунала Флоренс Артман изјавила је да је Изетбеговић био на листи особа које је Трибунал осумњичио за ратне злочине током рата у БиХ.

Детаљније...
 
Породицама предати посмртни остаци Јелене Чутуре и Миланка Лазаревића Штампај Пошаљи
Понедељак, 10 јул 2017
10/07/2017 |  12:14 | РТРС | СРНА

Посмртни остаци Јелене Чутуре из Теслића и Миланка Лазаревића из Бановића, који су убијени у протеклом рату, предати су породицама ради сахране. Јелена Чутура, рођена 1937. године у Бардацима у општини Теслић, која је ексхумирана 2011. године на гробљу Долац, биће сахрањена данас у Травнику.


Миланко Лазаревић, рођен 1966. године у мјесту Церовица, општина Бановићи, који је нестао у септембру 1995. године, бити сахрањен 14. јула код Завидовића. Лазаревић је један је од 64 српска војника и цивила које су убили припадници одреда "Ел муџахедин" 1995. године у кампу муџахедина у Гостовићима код Завидовића.

Детаљније...
 
Иванишевић: Нико не пита шта се догодило са сребреничким Србима Штампај Пошаљи
Недеља, 09 јул 2017
09/07/2017 |  13:55 ⇒ 14:02 | РТРС | СРНА

 Миливоје Иванишевић Pressrs.ba
Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић оцијенио је да су догађаји из јула 1995. године у Сребреници "фестивал неистина, фалсификата и подвала", те да се нико не пита шта се прије тога догодило са сребреничким Србима.

Иванишевић је рекао Срни да су муслиманске снаге у селима око Сребренице убиле "на хиљаде Срба", дјецу, жене и немоћне, те сматра да је "непримјерено свијету" да власти траже да се тим, јучерашњим убицама, дође и доноси цвијеће.

Он је навео да је посљедњу Српкињу, која је имала 80 година и 40 килограма, нашао на улазу у солитер испред зграде сребреничког СУП-а.

Детаљније...
 
Иванишевић: Најстарија ратна жртва је Српкиња која је имала 106 година Штампај Пошаљи
Уторак, 04 јул 2017
 Миливоје Иванишевић
04.07.2017 12:56 | Агенције | Глас Српске

Београд - Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић рекао је Срни да је најстарија жртва српска старица Боја Кењало, коју су у 106. години у концентрационом логору Луке у Бихаћу убили муслимански злочинци Алије Изетбеговића.

"Надајмо се да ће Гинис у догледно време објавити најстарије жртве ратова који су вођени у Европи, а можда и у свету, током двадесетог века. Ми Срби верујемо да је то наша покојница, коју су током рата у БиХ у концетрационом логору Луке у Бихаћу убили муслимански злочинци Алије Изетбеговића", рекао је Иванишевић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 277