Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Актуелно
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Демонтажа једне гранате потпуно мења истину о рату у Босни Штампај Пошаљи
Уторак, 06 фебруар 2018
Спутњик | 05.02.2018 | Никола Јоксимовић

Иако постоје многи докази и сведочења да Војска Републике Српске није одговорна за масакре сарајевских цивила на Маркалама и у Улици Васе Мискина, на Западу и у бошњачкој јавности још увек су уврежена мишљења да су Срби криви за те злочине.

Догађаји као што је први масакр на сарајевској пијаци Маркале, чија се 24. годишњица обележава на данашњи дан, крвавим словима пишу ионако трагичну историју Сарајева.

У три масакра невиних цивила у Сарајеву, током грађанског рата у БиХ, од којих је масакр од 5. фебруара био други (први је био у Улици Васе Мискина 27. маја 1992.) убијено је неколико стотина људи.

Детаљније...
 
Ко је наредио укоп 163 НН лица, страдала у рату, у Високом по муслиманским обичајима? Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 фебруар 2018
01/02/2018 |  19:38 ⇒ 20:13 | РТРС

Без знања јавности и породица несталих, у комплексу градског гробља Високо, крајем прошле године, укопани су неидентификовани посмртни остаци особа, пронађених углавном на ширем подручју Сарајева.

Према документима који су у посједу РТРС, ријеч је о чак 163 "случаја" што никако не значи да је ријеч о исто толико тијела. Још шокантније звучи податак, да иако су неидентификовани, сви посмртни остаци укопани су са муслиманским вјерским обиљежјима!?

Када мешетарење људским костима на површину исплива - етика, хуманост, закони...све потоне и дубље од дна! Овај пут "испливао" је списак НН тијела која су кришом укопана на градском гробљу Високо. Наредбу је издало Кантонално тужилаштво Сарајево! Укопавање је, према нашим сазнањима, вршено у октобру и новембру прошле године, а акт, у нашем посједу, датиран на 12. децембар, и потписао га је извјесни Сабахудин Ћосовић.

Детаљније...
 
ДНК лабораторија пресељена из БиХ у Холандију Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 децембар 2017
07/12/2017 |  16:06 | РТРС | СРНА

Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/ пренијела је из БиХ у Холандију многе од својих кључних функција, укључујући и ДНК лабораторију, потврђено је данас у овој институцији.

У писаној изјави из ИЦМП-а су навели да пресељење сједишта ИЦМП-а неће угрозити пружање помоћи БиХ, већ ће повећати могућности у идентификацијама заснованим на најсавременијој ДНК технологији, која ће се и даље вршити без икаквих трошкова за БиХ.

"Сви крвни и коштани узорци који су већ обрађени у ИЦМП-у остају у БиХ. Сви нови узорци који буду поднесени на тестирање у глобалну лабораторију ИЦМП-а у Хагу ће, након обраде, бити враћени у БиХ", напомињу из ове институције.

Детаљније...
 
Хрватске јединице у Посавини убиле 3.684 српска цивила и отвориле 54 логора Штампај Пошаљи
Субота, 02 децембар 2017
02/12/2017 |  11:31 ⇒ 11:32 | РТРС | СРНА

Хашки трибунал, који је осудио Хрватску за агресију на БиХ и окупацију дијела њене територије, "заборавио" је војни удар диригован из Загреба на Србе у Посавини, гдје су хрватске јединице за неколико мјесеци убиле 3.684 српска цивила и отвориле 54 логора за Србе, пишу Вечерњи новости.

Према наводима овог листа, хрватске јединице су од 26. марта 1992. године, када су прешле Саву, и наредних дана окупирале Шамац, Брод, Модричу, Оџак, Орашје, Дервенту, Градачац и Брчко, гдје су починиле масовне злочине.

Хрватски генерал Винко Штефанек прошле године је рекао да је командовао Тактичком групом Хрватске војске у Посавини и да је командна линија била јединствена са Загребом.

Детаљније...
 
Документована смрт или нестанак 29.070 Срба, од чега 447 дјеце Штампај Пошаљи
Уторак, 14 новембар 2017
БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица током рада на Пројекту пописа и евидентирања српских жртава рата у БиХ у периоду 1991-1995. година документовао је смрт или нестанак 29.070 лица од чега 2.385 жена и 447 дјеце, саопштио је данас директор овог центра Милорад Којић.

Представљајући резултате овог пројекта, Којић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да су у базу података Центра унесени и подаци за 659 лица српске националности која су страдала или умрла од посљедица рањавања или посљедица репресије и рата.

Којић је рекао да се за 629 лица раде додатне провјере и комплетира документација, јер Центар посједује одређена сазнања и индиције да су и она страдала у протеклом рату, али тренутно нема довољно података које прописује Правилник о вођењу евиденције о жртвама рата да би се могли сврстати у категорију жртве рата.

Детаљније...
 
Странци желе да измјесте ДНК узорке несталих у Хаг Штампај Пошаљи
Недеља, 12 новембар 2017
11.11.2017 12:18 | Горан Маунага

Сарајево - Међународна комисија за нестале особе (ИЦМП) једнострано је покренула активности како би ДНК лабораторија и 80.000 биолошких узорака из БиХ били измјештени у Хаг, гдје би требало да буде и њено сједиште.

Представници институција и удружења која окупљају породице несталих упозоравају да је та иницијатива ИЦМП-а штетна и незаконита и да би њено остваривање изазвало нежељене посљедице.

Савјет министара БиХ, као суоснивач Института за нестала лица БиХ, позвао је представнике ИЦМП-а да обуставе те активности. Од ИЦМП-а је затражено да у складу са Споразумом о преузимању улоге суоснивача Института за нестала лица буду договорене активности на плану идентификације посмртних остатака несталих особа са тимом Савјета министара који је именован у четвртак.


Детаљније...
 
Идентификоване четири жртве српске националности Штампај Пошаљи
Среда, 01 новембар 2017
31/10/2017 |  16:07 ⇒ 16:08 | РТРС | Срна

У Заводу за судску медицину у Бањалуци данас су идентификоване четири жртве српске националности нестале у току протеклог рата на подручју Хрватске и у Кључу на подручју БиХ, саопштено је из Института за нестала лица БиХ.

Посмртни остаци данас идентификованих жртава ексхумирани су у ранијем периоду из гробља Врбовљани и у мјесту Кореница на подручју Хрватске, те из гробља Јарице на подручју општине Кључ.

Данас су идентификовани Даринка Врачар, Драгица Мијатовић, Бошко Гороња и Душан Радовановић.

Даринка /Шпиро/ Врачар рођена 1914. године у мјесту Црквено, општина Кључ, нестала је 1995. године у Кључу, а њени посмртни остаци ексхумирани су 2016. године на локалном гробљу у мјесту Јарице у тој општини.

Детаљније...
 
ВАСИЛИЈЕ КРЕСТИЋ, академик: Велике су грешке чињене због слоге и јединства Штампај Пошаљи
Субота, 28 октобар 2017
Академик Василије Крестић
Аутор: Марина Вулићевић | 04.10.2017. у 22:00 | Политика

„Сматрам да је подједнако неморално кривотворити историјске чињенице, као што је неморално прећуткивати их. У оба случаја, историја се подешава, прилагођава или подређује некоме или нечему. Историја није сама себи циљ, она треба да послужи националним и државним интересима, али само строго провереним и научно доказаним чињеницама”, каже академик Василије Крестић, чије је ново и допуњено издање књиге „Знаменити Срби о Хрватима” објавила Српска књижевна задруга.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 286