Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Актуелно
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Формирати комисију и за злочине над Србима у Возући и на Озрену Штампај Пошаљи
Уторак, 09 април 2019
ДОБОЈ, 9. АПРИЛА /СРНА/ - Удружење ратних заробљеника "Вијенац, Возућа и остали" затражило је од руководства Републике Српске да, одмах по окончању рада међународних комисија за испитивање злочина у Сребреници и Сарајеву, формира и међународну комисију која би испитала и расвијетлила злочине муџахедина и тзв. Армије БиХ над Србима у Возући и на Озрену.

Удружење, са сједиштем у Добоју, даје пуну подршку руководству, институцијама, борцима и народу Републике Српске на очувању празника 9. јануара, као и војне неутралности Српске.

Прославом крсне славе Благовијести, Удружење је обиљежило 23 године од изласка на слободу посљедњих већих група Срба из муслиманских логора у Тузли и Зеници, заробљених у септембру 1995. године, послије пада Возуће и дијела Озрена у нападу такозване Армије БиХ, одреда "Ел муџахедин" и Снага за брза дејства НАТО-а.

Детаљније...
 
Конституисана Комисија за Сребреницу Штампај Пошаљи
Уторак, 02 април 2019
Р. С. | 01. април 2019 | Вечерње новости

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године одржала је у понедељак у Бањалуци конститутивну седницу

БАЊАЛУКА - Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године одржала је у понедељак у Бањалуци конститутивну седницу.

Одлучено је да се комисија неће оглашавати у јавности до окончања рада јер сматрају да би "преурањени контакти с медијима, из поштовања према важној мисији коју требају обавити, били непотребни и контрапродуктивни".

Детаљније...
 
Истина о убијеним Србима у Сарајеву Штампај Пошаљи
Уторак, 26 март 2019
25.03.2019 | Бранкица Ристић

У Сарајеву је убијено или нестало 8.225 особа српске националности, за време рата постојала су 123 логора у којима је затворено више хиљада људи, а број убијених у њима никад није истражен. Ово су само неке од тачака којима ће се бавити Међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. формирана данас у Бањалуци.

Циљ Комисије је да уради стручну анализу свих доступних документа на ову тему, која ће према речима Милорада Којића, директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих, имати за циљ и историјску и правну тежину. Он додаје да су као владина институција задужени да буду административно-техничка подршка овој Комисији и у самој припреми почетка рада, али и у будућности.

Детаљније...
 
Покренути питање одговорности Хрватске за злочине и Сјековцу Штампај Пошаљи
Понедељак, 25 март 2019
БАЊАЛУКА, 23. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац сматра да српски представници у институцијама БиХ морају покренути питање одговорности Хрватске за агресију на БиХ и за ратне злочине почињене над Србима у Сијековцу, Броду и западнокрајишким општинама.

"Српски представници морају да затраже од Tужилаштва БиХ да јавно отвори архиве и документацију, те да коначно процесуирају по командној одговорности наредбодавце и извршиоце ових злочина", рекао је Грабовац Срни поводом предстојећег обиљежавања 27 година од страдања Срба у Сијековцу.

Грабовац је истакао да је за породице српских жртава рата потпуно неприхватљиво да ни након 27 година од стравичног злочина над Србима у Сијековцу, Броду и читавој Посавини нико није одговарао од хрватских ратних војних и политичких званичника, као и непосредни извршиоци овог злочина.

Детаљније...
 
Љубиша Ристић: Случај Раде Милановић – једна мало другачија сребреничка прича Штампај Пошаљи
Понедељак, 11 март 2019
Рада Милановић
недеља, 10. март 2019 | НСПМ

1. У Сребреници 20.априла 1992.године

Ратна катастрофа која је пратила распад Југославије донела је много мучних прича у којима су људи показивали злочиначке дубине свога бића. Било је у том времену зла и људске доброте али су такви примери потиснути из јавног сећања. Зато је у новинским текстовима значајно и лепо подсећање на доброчинство у времену нељудскости.

Почетком 2017.године немачка медијска кућа Дојче веле (DW) је објавила текст са оваквом амбицијом, већ у првој реченици помињући јавном сећању познато чојство и херојство Срђана Алексића из Требиња (1):

Детаљније...
 
Циљ комисије – доћи до истине о Сребреници која је само једна Штампај Пошаљи
Петак, 08 фебруар 2019
БАЊАЛУКА, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједавајући Комисије за Сребреницу Гидеон Грајф изјавио је вечерас да је циљ ове комисије - истина о Сребреници, која је само једна, те да је морална обавеза комисије да буде лојална чињеницама, истини и жртвама.

"Наш циљ је истина и само је једна истина, не постоје двије истине о Сребреници. Уложићемо све напоре да пронађемо ту једну истину", истакао је Грајф који је главни истраживач израелског Института за Холокауст "Шем Олам".

Он је изразио очекивање да ће истраживање о Сребреници бити толико професионално, озбиљно и искрено да ће га нормални људи прихватити.

"Они други никада ништа неће прихватити, јер живе у потпуно другом свијету, али то нас не смије омести", рекао је за РТРС Грајф, којег је Влада Републике Српске данас именовала за предсједавајућег Комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. година.

Детаљније...
 
Холандски државни тужилац тражи укидање пресуде о Сребреници Штампај Пошаљи
Петак, 01 фебруар 2019
01/02/2019 |  РТРС | Независне

Пол Влас, холандски државни тужилац, позвао је Врховни суд у тој земљи да одбаци пресуду, којом је држава Холандија означена као кривац за смрт 300 муслимана у Сребреници 1995. године.

"Држава Холандија се погрешно сматра одговорном за смрт 300 мушкараца и дјечака током масакра у Сребреници 1995. године", рекао је Влас.

Он је додао да су холандски војници дјеловали у ратној ситуацији и да су морали да донесу одлуку под највишим притиском и пријетњом оружаног сукоба.

Вас тврди да због тога одлука нижег суда не може да буде одржива.

Детаљније...
 
Независне комисије истраживаће страдања Срба у Сарајеву и Сребреници Штампај Пошаљи
Понедељак, 28 јануар 2019
26/01/2019 | РТРС

Међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву и свих народа у сребреничкој регији биће формиране наредних дана, потврдио је за РТРС директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Милорад Којић.

Биће то, како је Којић истакао, респектабилне независне комисије, чији ће императив бити истина која једино може допринијети помирењу.

Независне међународне комисије, чији је циљ да непристрасно дођу до истине, шта се заиста дешавало на подручју сребреничке регије и Сарајева, имаће експерте из САД, Израела, Јапана, Кине и још неколико земаља.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 324