Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Актуелно
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

ЕКСКЛУЗИВНО: "Новости" откриле скривани извештај о масакру 1.000 Срба Штампај Пошаљи
Недеља, 14 октобар 2018
 Насе Орић Фото: Вести
Драган Вујичић | 14. октобар 2018 | Вечерње новости

Како је запад 1993. године склонио детаљни списак српских жртава из Подриња и где се он налазио до данас. Значајни документ је у седишту УН у Њујорку, у соби ГА 57

КАДА је амбасадор Дарко Танасковић, као специјални изасланик председника Добрице Ћосића, маја 1993. у седишту ЦИА у Ленглију представио Извештај Владе СРЈ о страдању више од 1.000 Срба Средњег Подриња у првој години босанског рата, двојица високих функционера америчке обавештајне агенције су оценила да се, стручно посматрано, "ради о најквалитетније припремљеном и обрађеном материјалу о жртвама у сукобима на простору бивше Југославије".

- Без околишања су му саопштили и да ми је вероватно јасно да не би требало очекивати да подаци садржани у документарном сведочанству о муслиманским злочинима непосредно, па и на дужи рок, произведу било какав ефекат у смислу мењања слике о ратној стварности у Босни. Јер, додали су, "карте за ову партију су већ подељене, а српске су празне, без адута" - открива за "Новости" Дарко Танасковић, донедавно амбасадор Србије у Унеску.

Детаљније...
 
Први обавештајац БиХ убијао Србе из забаве Штампај Пошаљи
Уторак, 11 септембар 2018
Драган ВУЈИЧИЋ | 10. септембар 2018 | Вечерње новости

Сведок KW-568 о неделима Османа Мехмедагића Осмице: Снајпером сејао смрт по сарајевској Грбавици - открива његов саборац. Снајперско гнездо било и у војној болници

ОСМАН Мехмедагић Осмица, актуелни шеф Обавештајно сигурносне агенције БиХ, који данас за рачун Британаца прислушкује председнике Вучића и Додика, током рата убијао је снајпером, из садистичког задовољства и мржње, Србе у Сарајеву. Као члан "Бисера", гарде Алије Изетбеговића, био је његов омиљени пратилац на путовањима ван Сарајева. А када није био на служби убијао је из снајпера! Од маја 1992. до јуна 1994. био је убица без милости. Сејао је смрт по српској Грбавици.

Детаљније...
 
Проф. Јукије Оса: Сребреницу треба опет истражити Штампај Пошаљи
Недеља, 02 септембар 2018
Драган Вујичић | 02. септембар 2018 | Вечерње новости

Проф. Јукије Оса, сa јапанског Рикио универзитета, говори за наш лист о Сребреници. Догађаји у Подрињу немају никакве везе са геноцидом. Хаг трпео политички утицај, није довео до помирења

ИАКО нисам судија него универзитетски професор заинтересован за превенцију догађаја, сматрам да у Сребреници јула 1995. српска војска није починила геноцид. Догодило се свакако масовно убиство, али формулација "геноцид" не стоји. Немам ништа против новог истраживања догађаја у Подрињу који је иницирала Влада Републике Српске, међутим мора се водити рачуна да се не повреди достојанство жртава. Можда, нови извештај експерата покаже и зашто се овај злочин заиста догодио.

Детаљније...
 
На челу колоне према Тузли биле елитне јединице Штампај Пошаљи
Субота, 25 август 2018
25.08.2018 13:56 | Д. М | Глас Српске

Бањалука - У јулу 1995. године из Поточара је у пробој кренуло 3.000 до 5.000 наоружаних припадника Армије БиХ и одређени број је погинуо или рањен и остављани су на лицу мјеста.

Ово су навели поручник Армије БиХ Мехмед Нукић и војник Енвер Бехтић који су 14. јула 1995. године послије напуштања Сребренице прешли Дрину и завршили у Србији, гдје су заробљени и гдје су дали изјаве официрима Контраобавјештајне групе Војске Југославије.

Они су у изјави у чијем посједу је “Глас Српске” навели да је начелник Штаба 28. дивизије Армије БиХ Рамиз Бећиревић 11. јула на састанку са командантима бригада издао наређење да се жене, дјеца и старци смјесте код посматрача УН у Поточарима, а да су сви војно способни мушкарци добили конкретне задатке у вези са пробијањем линије Војске Републике Српске и извлачења према Тузли, при чему је посебно наређено да се “ВРС не смије предати ниједан припадник”.

Детаљније...
 
Крестић: У Хрватској више нема ни трунке морала, нити здравог разума Штампај Пошаљи
Среда, 22 август 2018
Академик Василије Креестић
22.08.2018  | Срна | РТРС | Глас Српске

Београд - У Хрватској је на дјелу бјежање од истине и злочина, обмањивање јавности и фалсификовање историје, рекао је академик Василије Крестић поводом кампање којом се у тој држави негирају злочини у Јасеновцу и једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату приказује као радни логор и мјесто забаве, те манипулише бројем жртава.

Крестић наглашава да ту више нема ни науке, ни трунке морала, нити здравог разума.

“Треба да схватимо да имамо посла са људима који су спремни да искривљују и фалсификују историју да би је прилагодили дневнополитичким и државним интересима”, рекао је Крестић за “Вечерње новости”.

Детаљније...
 
Српска покреће тешку историјску битку: Доказати истину о Сарајеву и Сребреници Штампај Пошаљи
Четвртак, 16 август 2018
22:20 14.08.2018 | Спутњик

Председник РС Милорад Додик предложиће Народној скупштини да обавеже Владу да формира међународну комисију која ће испитати ратна дешавања у Сребреници, укључујући и страдање Срба, а не само Бошњака. Какве ће последице то изазвати?

Додик тражи и да Скупштина захтева од Владе Српске да формира посебну комисију која ће утврдити страдање Срба од 1991. до 1995. у Сарајеву, будући да, како је навео, Влада Федерације БиХ није извршила налог Дома за људска права по том питању. На седници Народне скупштине ће, рекао је, изнети податке који говоре да Извештај Комисије за Сребреницу из 2004. године „врви од нетачности“ и у погледу, како је навео, и жртава и оних који су у то време били у ратним дешавањима на том подручју.

„То је лажни извештај који је направљен да би се вршила тортура над Србима и променио карактер рата у БиХ“, поручио је Додик у Бањалуци.

Детаљније...
 
Гојко ЂОГО за Новости: Шевенинген као проклето лијевно Штампај Пошаљи
Недеља, 22 јул 2018
Ратко Младић,  Радован Караџић Фото: Вечерње новости
22. јул 2018 | Вечерње новости

Ауторски текст о сусретима у Хагу са првим председником Републике Српске Караџићем и командантом Војске РС, генералом Младићем

Предвече, у петак, 15. јуна 2018, стигао сам у Шевенинген да посетим Радована Караџића и генерала Младића. У наше ново "проклето Лијевно". Само, у њему се не "бијели кула". Овде се ништа не бијели, сиво небо, сиво море, сив песак, сиве куће, сиви галебови. Са мном су Лука, Радованов брат и адвокат Марко Миловић.

Сместили смо се код Мире, у мањи трособaн стан, у једноспратној кући недалеко од мора. Мира је дошла овамо пре тридесетак година, можда уочи ратова. Деца су јој остала у Србији. Не знам ко ју је пронашао, невоља сигурно. Сви невољни српски гости код ње одседају годинама. С некима се баш спријатељила и посећује их кад дође у Србију, а долази често. До затвора се стиже за двадесетак минута оштрог хода.

Детаљније...
 
Радован планирао да се преда пoчетком 2009. године Штампај Пошаљи
Субота, 21 јул 2018
 Др Радован Караџић Фото: Ројтерс
Слађана Ј. МАТИЋ | 21. јул 2018 | Вечерње новости
ДЕЦЕНИЈА ОД ХАПШЕЊА КАРАЏИЋА:

Соња Караџић Јовичевић о десетогодишњици хапшења њеног оца, првог председника Републике Српске. Три дана седео везан у подруму БИА пре него што је објављено да је ухапшен

ЗНАО је Радован да није безбедан и сигуран у Србији, али је хтео да се одмакне, да не угрожава породицу, пријатеље, кумове... Отишао је преко Дрине и покушавао да ради, да се некако снађе. Све то време припремао је своју одбрану и планирао да се договори о предаји након Божића 2009. године, до када је мислио да ће све успети да заврши.

Овако, за "Новости", прича Соња Караџић Јовичевић, ћерка првог председника Републике Српске Радована Караџића, поводом десетогодишњице хапшења, а онда и изручења њеног оца Хашком трибуналу.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 307