Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Актуелно
НАЈМАЊЕ 8.504 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Сенатори ишчекују Додиков позив Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 фебруар 2017
С. МИШЉЕНОВИЋ | 23. фебруар 2017. 06:36
Саветодавно тело Републике Српске спрема конкретне предлоге које ће упутити институцијама. Томић: Сенат мора да заседа јер су РС напали бошњачки политичари и мора се реаговати


БАЊАЛУКА - Чланови Сената Републике Српске очекују да председник РС Милорад Додик сазове седницу овог саветодавног тела ради заузимања јасног става поводом ревизије процеса БиХ према Србији због геноцида.

Да сенатори новог сазива, који је именован почетком јануaра, не седе скрштених руку, доказ су бројне иницијативе, за наш лист потврђује и сенатор др Милан Благојевић. Он каже да је Сенату и председнику РС упутио већ две иницијативе.

- Прва је да у Кривични закон РС уђе кривично дело напад на егзистенцију РС, односно да члан закона гласи "ко правним актом или на било који други начин покуша да укине Републику Српску, казниће се затвором од две до 12 година". Друго кривично дело за које би била запрећена иста казна, односило би се на сваког ко правним актом или на било који други начин покуша да укине или да промени назив Републике Српске - појашњава др Благојевић.

Детаљније...
 
Истрага о убијеним Србима под блокадом Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 фебруар 2017
21.02.2017 14:00 | Горан Маунага | Глас Српске

Бањалука - Тужилаштво БиХ већ три и по године не одговара на захтјев за покретање истраге којом би било утврђено одакле су доспјеле српске кости које су пронађене у сарајевском насељу Алипашино поље, у земљи која је на обалу Миљацке довезена са другог локалитета.

Захтјев је поднио Институт за нестала лица БиХ, а члан његовог колегијума директора Милутин Мишић је скептичан да ће било шта бити урађено, јер је на дјелу блокада.

- Питам вршиоца дужности  главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордану Тадић да ли је коначно утврђено одакле је довезена земља у којој су пронађене кости Слободана Оџаковића који је нестао на Жучи. Нама ће вјероватно бити одговорено да је та земља довезена са локације на којој се налази објекат који није могуће срушити ни утврдити да ли је то тачно. Постоје информације да су и солитер Босмал и џамија на Отоци у Сарајеву изграђени на српским костима и мала је вјероватноћа да ће до њих икада моћи да се дође - каже Мишић.

Детаљније...
 
Жртве концентрационог логора „Силос“ још чекају правду Штампај Пошаљи
Петак, 27 јануар 2017
Бивши командант Првог корпуса такозване Армије БиХ Вахид Каравелић оптужио је чланове ратног Предсједништва и Владе такозване Републике БиХ да су искључиви кривци за постојање овог злогласног логора.

САРАЈЕВО, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Концентрациони логор "Силос" у Тарчину код Сарајева, у којем је било заточено више од 600 српских цивила, од којих су 24 умрла због посљедица физичког злостављања, пребијања, тортуре и мучења глађу, затворен је прије 21 годину, 27. јануара 1996. године.

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић рекао је за Срну да је логор "Силос" симбол страдања српског народа у протеклом рату, поготово ако се има у виду датум настанка логора, чињеницу ко су били затвореници, као и до када је логор постојао.

Он истиче да постоји огроман број доказа да је за Србе у тој општини који нису завршили у логору наредбама био одређиван кућни притвор, те насилно и нелегално одузимање покретне и непокретне имовине.

Детаљније...
 
Конституисан нови сазив Сената Републике Српске [Видео] Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 јануар 2017
Конституисан нови сазив Сената Републике Српске Фото: СРНА
08.01.2017 20:34 | Срна | Глас Српске
Бањалука - У Бањалуци је данас конституисан нови сазив Сената Републике Српске који има мандат наредних седам година.


Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су чланови Сената бирани веома пажљиво и подсјетио да их бира и именује предсједник Републике.

"Сенатори су положили заклетву и имали смо мали разговор о томе шта ћемо радити у овом мандату, а поготово у овој години", истакао је Додик након завршетка конститутивне сједнице Сената.

Додик каже да је значајан број оних који су својим досадашњим радом скренули пажњу и дали несумњив допринос у стабилности и јачању Републике Српске, због чега је одлучио да их именује у нови сазив Сената.

Детаљније...
 
Припаднице хрватске војске у БиХ Штампај Пошаљи
Петак, 25 новембар 2016
КРВАВЕ "ХЕРОИНЕ" ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ: Сексуално се иживљавале над затвореницима у логорима, кастрирале их, тукле до смрти!

Драган ВУЈИЧИЋ | 24. новембар 2016 | Вечерње новости
Азра Башић није једина жена која је мучила српске заробљенике у Посавини. Њихова зверства не вапе само за судским пресудама, та патологија тражи историјску, психолошку и медицинску анализу


КРВАВА Азра, коју су из Америке изручили БиХ због злочина над Србима у Дервенти, није једина жена која је на најстрашнији начин убијала и мучила заточене Србе Посавине. Око 2.500 наших сународника нашло се од априла 1992. па до друге половине 1993. у 54 хрватска логора и затвора прво у Босни, а затим и на територији Хрватске. Сваки град у коме је хрватска војска формирала логор за Србе, од Босанског Брода до Дервенте, Оџака, Орашја... имао је своје "ратне хероине". Њихова зверства не вапе само за судским пресудама, та патологија тражи историјску, психолошку и медицинску анализу.

Албина Терзић (1972) рат је дочекала као дипломирани правник у Општини Оџаци. Одмах пошто је 8. маја заробљено око 1.300 Срба из околних села, обукла је униформу ХВО. У логорима у ОШ у Оџаку и фабрици "Стролит" затвореници су нарочито стрепели од њених "истрага". У јулу 2013. пред Судом БиХ осуђена је на пет, а потом јој је казна смањена на три године робије.

Детаљније...
 
Срби 1.646 година иза браве Штампај Пошаљи
Петак, 18 новембар 2016
В. Н. | 17. новембар 2016 |
Према анализи Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина досад осуђена тек 32 Бошњака и 22 Хрвата

ПРЕД Судом БиХ досада је правоснажно осуђено 111 Срба на 1.646,5 година затвора, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих. Исто истраживање потврђује да су пред овом правосудном установом до сада правоснажно осуђена тек 32 Бошњака на 257 и 22 Хрвата на 208 година затвора!

Кад је реч о злочинима над Србима, Суд БиХ је правоснажно осудио 22 особе (15 Бошњака и седам Хрвата), а за злочине над Бошњацима 80 особа, од којих 64 Срба.

За злочине над Србима Суд БиХ је изрекао само 183,5 година казне, што је тек 8,7 одсто свих изречених казни. С друге стране, за злочине над Бошњацима изречена је казна од 1.071 годину затвора, а за злочине над несрпским становништвом 709,5 година.

Детаљније...
 
Истина о злочину на тргу у Тузли Штампај Пошаљи
Уторак, 01 новембар 2016
Аутор: Гвозден Оташевић | 31.10.2016 | Политика

Слика распореда објеката на реконструисаној сцени у Никинцима
Власти Србије одобриле да чињенице о догађају 25. маја 1995. буду утврђене опитима на полигону у Никинцима. – Стручњаци установили да је реч о постављеним експлозивним направама, а не гранати са српских положаја

Да ли је коначно разјашњена дилема шта се заиста догодило у Тузли 25. маја 1995. године када је од експлозије гранате погинуло 70 људи, а за злочин је оптужена војска Републике Српске?

На војном полигону у Никинцима, пред очима наших и иностраних стручњака, изведена су недавно укупно 32 опита, од чега 19 с гранатом калибра 130 милиметара, а 13 с експлозивом. Сви су документовани, снимљени фото-апаратима, камерама, ултрабрзим камерама и дроном. Сачињени су извештаји свих позваних стручњака на српском и енглеском језику, урађена су три документарна филма. Већи број опита пратили су новинари, један и ТВ екипа и делегација из Тузле.

Детаљније...
 
Радончић: Српски сват убијен по налогу СДА Штампај Пошаљи
Недеља, 30 октобар 2016
Аутор: Душанка Станишић | недеља, 30.10.2016 | Политика

За убиство Рамиза Делалића одговорна је бошњачка државна мафија, ликвидирали су га да „не би открио десетак политичких убистава”, тврди лидер СББ

Сарајево – Прошлонедељно сведочење председника Савеза за бољу будућност (СББ) Фахрудина Радончића у случају Насера Кељмендија, пред Основним судом у Приштини, изазвало је оштре и негативне реакције СДА Бакира Изетбеговића.

Из Председништва те странке наводе да су, упркос ранијим искуствима са Радончићем, „запрепаштени инсинуацијама и тенденциозним тврдњама” које је он изнео.

Посебно су недопустиве, и због тога их са презиром одбацујемо, нетачне и злонамерне констатације изречене у вези са улогом Алије Изетбеговића. Увек и наново нас шокира спознаја о спремности Фахрудина Радончића да негира релевантне историјске чињенице, омаловажи колективну меморију бошњачког народа и жртвује његове светиње”, наглашено je у саопштењу СДА.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 259