Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Актуелно
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Крестић: Споменици Степинцу - доказ да усташка идеологија живи Штампај Пошаљи
Петак, 20 април 2018
Академик Василије Крестић
20/04/2018 |  РТРС | Вечерње новости

У Хрватској готово да нема краја у којем Срби нису доживјели страшна страдања, укључујући и подручје Сиска у чијој се близини налази Зрин, а најављено подизање споменика контроверзном хрватском кардиналу Алојзију Степинцу баш на том мјесту још један је доказ да је усташка идеологија жива, рекао је академик Василије Крестић.

"То је било јако усташко подручје, а подизање споменика баш на том мјесту представља још један доказ да та идеологија опстаје. Ово је само дио њихове политике која траје деценијама", рекао је Крестић за "Вечерње новости".

Он је нагласио да Хрватска Србији спочитава "све и свашта, и када за то има разлога, и када нема, а сама вуче потезе чији је циљ стварање чисте Хрватске".

Детаљније...
 
Иванишевић: Убијено 53 одсто српског становништва Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 април 2018
Миливоје Иванишевић Фото: Прес.ба
Више од 90 одсто жртава убијено је хладним оружјем или спаљено, а у логорима их је много умрло од изгладњивања и инфективних болести. Усташе су биле најкрволочније, наводи предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

БЕОГРАД, 9. АПРИЛА /СРНА/ - Прије 77 година, 10. априла 1941. године, основана је Независна Држава Хрватска /НДХ/, фашистичка творевина у којој су сви Срби били стављени ван закона и изложени општем прогону, убиствима и геноциду, а страдало је 53 одосто српског становништва.

НДХ је заузимала подручје данашње Хрватске, БиХ и Срема, које су Хрвати прогласили својим, након што је Tрећи рајх окупирао Краљевину Југославију, а већ од првих дана оснивања почело је масовно убијање српског становништва.

Детаљније...
 
Страх од истине о злочинима блокира изручење Херенде Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 март 2018
22.03.2018 16:06 | Жељка Домазет | Глас Српске

Бањалука - Неџад Херенда, који је осумњичен за ратни злочин над осам припадника ЈНА у сарајевском Великом парку, вољан је да дође у БиХ како би проговорио, али су блокаду његовог изручења из Холандије излобирали наредбодавци злочина, рекао је сарајевски адвокат Фахрија Каркин.

Међународна потјерница за бившим припадницима злогласне паравојне формације "Шеве" Херендом и Едвином Јусићем расписана је у марту прошле године. Упркос црвеној потјерници Интерпола, Херенда никада није хапшен, већ је само лоциран у Холандији, гдје се скрива дуже од двије деценије. Врхунац свега је одлука суда у Холандији да Херенда неће бити изручен БиХ.

Каркин, који брани првооптуженог у процесу за злочине у Великом парку, некадашњег команданта Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгана Викића, каже да суд у Холандији није ни дао образложење због чега је одбио да Херенду изручи БиХ.

Детаљније...
 
У десет сарајевских општина убијено 7.432 Срба Штампај Пошаљи
Петак, 16 март 2018
Миливоје Иванишевић, Источно Сарајево, 16.3.2018.
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 16. МАРТА /СРНА/ - У десет сарајевских општина у протеклом рату убијено је 7.432 Срба, од којих 6.188 мушкараца и 1.244 жене, рекао је вечерас у Источном Сарајеву аутор књиге "Досије Сарајево" Миливоје Иванишевић за којег је руководство овог града приредило пријем у оквиру обиљежавања 22 године од егзодуса сарајевских Срба.

Иванишевић, који је предсједник Институтa за истраживање српских страдања у 20. вијеку и аутор књига о страдању Срба у одбрамбено-отаџбинском рату, представио је у Градској управи књигу "Досије Сарајево" која садржи потресна свједочења 80 људи о томе како су испитивани, мучени, силовани, те како су гледали нестајање Срба у логорима, приватним затворима или на сарајевским улицама.

Он је истакао да је 85 одсто Срба страдало у својим селима, док је само 11 одсто жртава муслимана страдало у својим селима, и то најчешће у међусобним сукобима око хуманитарне помоћи, због неспретног руковања експлозивом или у саобраћајним несрећама.

Детаљније...
 
Тужилаштво опструише откопавање 29 гробница Штампај Пошаљи
Среда, 28 фебруар 2018
27.02.2018 16:23 | Свјетлана Шурлан

Бањалука - Тужилаштво БиХ није жељело да изда наредбу за ексхумацију на 29 локација на којима се налазе гробнице са тијелима несталих Срба, иако су за неке од њих институције РС упутиле захтјев за ископавање још прије десет година.

О опструкцијама ће бити обавијештена и Народна скупштина РС чији је наставак засједања планиран за данас. Представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у оквиру свог извјештаја о раду упознаће народне посланике о непоступању Тужилаштва БиХ на основу захтјева институција Српске.

- Посебан проблем у проналаску несталих лица са пописа РС представља непоступање Тужилаштва БиХ на основу захтјева које су упутиле институције из Српске о локацијама гробница несталих Срба. Непоступање се огледа у чињеници да још одстоји 29 локација гробница за које Тужилаштво БиХ није издало наредбе за ексхумације, иако су институције РС у захтјевима за ексхумације тачно одредиле микролокације - наведено је у извјештају Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Детаљније...
 
Демонтажа једне гранате потпуно мења истину о рату у Босни Штампај Пошаљи
Уторак, 06 фебруар 2018
Спутњик | 05.02.2018 | Никола Јоксимовић

Иако постоје многи докази и сведочења да Војска Републике Српске није одговорна за масакре сарајевских цивила на Маркалама и у Улици Васе Мискина, на Западу и у бошњачкој јавности још увек су уврежена мишљења да су Срби криви за те злочине.

Догађаји као што је први масакр на сарајевској пијаци Маркале, чија се 24. годишњица обележава на данашњи дан, крвавим словима пишу ионако трагичну историју Сарајева.

У три масакра невиних цивила у Сарајеву, током грађанског рата у БиХ, од којих је масакр од 5. фебруара био други (први је био у Улици Васе Мискина 27. маја 1992.) убијено је неколико стотина људи.

Детаљније...
 
Ко је наредио укоп 163 НН лица, страдала у рату, у Високом по муслиманским обичајима? Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 фебруар 2018
01/02/2018 |  19:38 ⇒ 20:13 | РТРС

Без знања јавности и породица несталих, у комплексу градског гробља Високо, крајем прошле године, укопани су неидентификовани посмртни остаци особа, пронађених углавном на ширем подручју Сарајева.

Према документима који су у посједу РТРС, ријеч је о чак 163 "случаја" што никако не значи да је ријеч о исто толико тијела. Још шокантније звучи податак, да иако су неидентификовани, сви посмртни остаци укопани су са муслиманским вјерским обиљежјима!?

Када мешетарење људским костима на површину исплива - етика, хуманост, закони...све потоне и дубље од дна! Овај пут "испливао" је списак НН тијела која су кришом укопана на градском гробљу Високо. Наредбу је издало Кантонално тужилаштво Сарајево! Укопавање је, према нашим сазнањима, вршено у октобру и новембру прошле године, а акт, у нашем посједу, датиран на 12. децембар, и потписао га је извјесни Сабахудин Ћосовић.

Детаљније...
 
ДНК лабораторија пресељена из БиХ у Холандију Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 децембар 2017
07/12/2017 |  16:06 | РТРС | СРНА

Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/ пренијела је из БиХ у Холандију многе од својих кључних функција, укључујући и ДНК лабораторију, потврђено је данас у овој институцији.

У писаној изјави из ИЦМП-а су навели да пресељење сједишта ИЦМП-а неће угрозити пружање помоћи БиХ, већ ће повећати могућности у идентификацијама заснованим на најсавременијој ДНК технологији, која ће се и даље вршити без икаквих трошкова за БиХ.

"Сви крвни и коштани узорци који су већ обрађени у ИЦМП-у остају у БиХ. Сви нови узорци који буду поднесени на тестирање у глобалну лабораторију ИЦМП-а у Хагу ће, након обраде, бити враћени у БиХ", напомињу из ове институције.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 291