Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Актуелно
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Српска ће изградити меморијални комплекс српским жртвама Подриња Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 јул 2024
11/07/2024 |  Аутор: РТРС

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о пројекту "Изградња меморијалног комплекса у знак сјећања муслиманског злочина над Србима у Подрињу (1992-1995)", те задужила Министарство рада и борачко-инвалидске заштите задужено да, у сарадњи са Министарством финансија, изради идејно рјешење и утврди буџетски оквир за изградњу меморијалног комплекса у Подрињу.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата у региону Подриња муслиманске снаге извеле су низ мучких напада на незаштићена српска насеља, остављајући иза себе пустош и смрт.

На овим просторима је у протеклом рату извршен највећи злочин над српским становништвом, нарочито над српским цивилима, саопштили су из Владе Српске.

Детаљније...
 
Формиран предмет у вези са списком људи који су живи, а уписани као сребреничке жртве Штампај Пошаљи
Понедељак, 01 јул 2024
РТРС | 01/07/2024 | Аутор: СРНА

Окружно јавно тужилаштво Бијељина формирало је предмет у вези са списком из ЦИПС-а људи за које се наводи да су живи, а уписани да су као жртве страдале у Сребреници, речено је у овом тужилаштву.

Тужилаштво је формирало предмет 12. јуна.

Овај предмет је заведен као догађај, а поступајући тужилац ће наложити предузимање свих мјера ради утврђивања чињеница и околности предметног догађаја, рекли су у бијељинском Тужилаштву.


Детаљније...
 
Ексхумирани посмртни остаци две жртве на Палама код Сарајева Штампај Пошаљи
Среда, 05 јун 2024
N1 | Fonet | 05. јун 2024.

Некомплетни посмртни остаци најмање две особе пронађени су на Палама код Сарајева, а Тужилаштво Босне и Херцеговине саопштило је да за једну од пронађених особа постоји вероватноћа да се ради о посмртним остацима жртве српске националности, нестале на подручју Сарајева 1994. године.

Идентитети несталих особа, пронађених на необележеним местима на Градском гробљу Репце, биће утврђен ДНК анализом пронађених остатака.

Детаљније...
 
У Сарајеву реексхумирани посмртни остаци лица српске националности Штампај Пошаљи
Петак, 31 мај 2024
31/05/2024 | Аутор: РТРС

На сарајевском гробљу Баре реексхумирани су посмртни остаци лица за које је ДНК анализом са великом вјероватноћом утврђено да је ријеч о лицу српске националности чији су иницијали П.С. несталом у Сарајеву 1992. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Реаксхумацијом посмртних остатака руководила је истражилац Одјељења за ратне злочине, а учествовали су чланови тима вјештака судске медицине, представници Института за нестала лица БиХ, као и припадници полиције Кантона Сарајево, који су обезбјеђивали локацију и вршили крим-техничку подршку.

Детаљније...
 
Бошњачки злочини над Бошацима, Изетбеговић нудио милионе да се о томе ћути Штампај Пошаљи
Среда, 24 април 2024
САРАЈЕВО, 24. АПРИЛА /СРНА/ - Публициста Хусо Салиховић изјавио је да је у Сребреници за вријеме рата био велики број неразјашњених убистава и силовања дјевојчица и жена која су починили муслимани над својим народа.

Говорећи о муслиманским злочинима над муслиманима у Сребреници, Салиховић је испричао да је ратни начелник станице Полиције у Сребреници Хакија Мехољић говорио да је у Сребреници било око 40 неразјашењих убистава угледних муслимана које су починили муслимани.

Он је рекао да је много пута чуо од својих блиских пријатеља да су припадници такозване Армије БиХ, односно њени први људи, уцјењивали бошњачке дјевојчице и жене сексуалним услугама за храну и смјештај, али да о тим злочинима нико не прича, јер је СДА наметнула начело фалсификовања историје.

Детаљније...
 
Директор центра "Симон Визентал": Не може ГС УН да суди о геноциду Штампај Пошаљи
Недеља, 07 април 2024
07/04/2024 |  РТРС | Аутор: СРНА

Директор центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф изјавио је да злочин у Сребреници 1995. године није био геноцид и да не мисли да је Генерална скупштина УН квалификована да утврди да ли је неки догађај геноцид или не.

- Према оригиналној дефиницији геноцида, према којој је то покушај затирања читавих народа, злочин почињен у Сребреници није био случај геноцида јер су српске трупе ослободиле све жене и дјецу - рекао је Зуроф за београдску "Политику".

Упитан да ли би прихватање резолуције могло послужити као основ за тужбу за ратну одштету, Зуроф је рекао да би, ако се таква резолуција прихвати, то могло довести до захтјева за репарацију.

Детаљније...
 
Потврђена оптужница: Пријети му затвор јер је Младићу честитао рођендан Штампај Пошаљи
Среда, 31 јануар 2024
30.01.2024 | Глас Српске |  Срна

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника “Источне алтернативе” Војина Павловића због, како су навели, изазивања националне, расне и вјерске мржње раздора и нетрпељивости, наведено је у саопштењу.
 
Наиме, Павловићу се наведено дјело на терет ставља зато што је 10. марта прошле године поставио транспарент путем којег је честитао рођендан бившем генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу и актуелном предсједнику Српске Милораду Додику.

Детаљније...
 
Перишић: Приоритет - ексхумације српских жртава у Сарајеву Штампај Пошаљи
Среда, 10 јануар 2024
10/01/2024 |  РТРС | Аутор: СРНА

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић изјавио је Срни да ће у овој години приоритет у ексхумацијама српских жртава рата бити Сарајевско-романијска регија, конкретно град Сарајево.

- Ово се прије свега односи на сарајевско гробље "Лав", а у вези са ратним догађајима из 1992. и 1993. године на Казанима и страдањем Срба у Сарајеву - рекао је Перишић.

Он је навео да су приоритети у ексхумацијама српских жртава рата и Мајевица, Озрен, Завидовићи, те висока Крајина на подручју Мркоњић Града, Гламоча, Грахова и Дрвара.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 428