Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Самир Бејтић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Самир Бејтић ослобођен оптужби за злочине на Казанима Штампај Пошаљи
Понедељак, 17 април 2023
17/04/2023 |  РТРС | Аутор: СРНА

Апелационо вијеће Врховног суда Федерације БиХ потврдило је пресуду Кантоналног суда у Сарајеву којом је Самир Бејтић ослобођен оптужби за ратни злочин над Србима на Казанима.

Пресудом Кантоналног суда у Сарајеву од 3. новембра 2021. године Бејтић је ослобођен оптужби да је починио ратни злочин против цивилног становништва.

Против ове пресуде Тужилаштво Кантона Сарајево уложило је жалбу због битне повреде одредаба кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, са приједлогом укидања пресуде и враћања предмета првостепеном суду на поновно суђење.


Детаљније...
 
Настављено суђење Бејтићу за злочине на Казанима Штампај Пошаљи
Среда, 16 новембар 2016
15.11.2016 17:13 | Срна | Глас Српске

Сарајево - У наставку обновљеног суђења Самиру Бејтићу за злочине почињене на Казанима код Сарајева, свједок Кантоналног тужилаштва у Сарајеву Осман Гежо рекао је да је изјаву у истрази 1994. године дао под присилом.

Предсједавајући Судског вијећа Јасенко Ружић навео је да је Врховни суд Федерације БиХ указао на исказ свједока Османа Геже као контрадикторан, преноси Бирн.

Свједок је, како је истакао предсједавајући судија, давао различите изјаве у истрази и касније на главним претресима, те му је предочио дио исказа из 1994. године у којем је навео да је у земуници на локалитету Богушевац код Сарајева видио оптуженог Бејтића како узима сабљу у руку и забија је у врат Ергина Николића.

Детаљније...
 
По четврти пут почело суђење Самиру Бејтићу Штампај Пошаљи
Субота, 13 фебруар 2016
Албина Соргуч | БИРН БиХ Сарајево | 11. 2. 2016.
Суђење Самиру Бејтићу, оптуженом за злочин против цивилног становништва и убиства на локалитету Казани код Сарајева 1992. и 1993. године, почело је по четврти пут пред Кантоналним судом у Сарајеву.


На почетку обновљеног суђења прочитана је оптужница. Бејтић је казао да остаје код своје одбране из истраге и главног претреса, те да нема ништа ново додати.

Кантонално тужилаштво у Сарајеву терети Бејтића, некадашњег припадника Десете брдске бригаде Армије БиХ (АБиХ), да је 25. децембра 1992. године незаконито мобилисаног цивила Зорана Вучуревића одвео испред линије раздвајања коју су држале снаге Армије БиХ и убио га испаливши у њега два хица из пиштоља, а након тога тијело полио разрјеђивачем ради уклањања трагова злочина.


Детаљније...
 
СКAНДAЛ: Бејтић трећи пут ослобођен! Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 децембар 2011
Datum: 05.12.2011 22:00
Autor: Жељка Домазет


СAРAЈЕВО - Кантонални суд у Сарајеву ослободио је јуче припадника злогласне Десете брдске бригаде Aрмије РБиХ Самира Бејтића оптужби за ратне злочине над Србима почињене током рата на локалитету Казани у Сарајеву.

Бејтић је у јулу 2006. године осуђен пред Кантоналним судом у Сарајеву на 14 година и шест мјесеци због убиства цивила на Казанима, а Врховни суд Федерације БиХ прихватио је уложене жалбе на ту пресуду и обновио судски поступак.

Бејтић је у јуну 2008. године поново ослобођен оптужбе за злочине на Казанима. Врховни суд ФБиХ је 2010. године укинуо ту пресуду и наложио поновно суђење.

Руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац за "Глас Српске" каже да се ради о лакрдији која потврђује да је потребно реструктуирање правосуђа.
 
 
Детаљније...
 
БОРС: Ослобађење Бејтића кукавички, циничан и надмен акт Суда БиХ Штампај Пошаљи
Субота, 10 децембар 2011
Инфо | 16:15    |    06/12/2011 | Извор: СРНА

Ослобађање Самира Бејтића од одговорности за злочине почињене на локалитету Казани, пред Кантоналним Судом у Сарајеву, је подсмијавање, лицемјерје и цинизам који превазилазе сваку мјеру, саопштено је из Борачке организације Републике Српске.

Из БОРС-а истичу да је ослобађање срамотно, кукавички подло, надмено за Суд и Тужилаштво БиХ, а надасве болно за породице убијених сарајевских Срба и све Србе уопште.

"То је изван правде, закона, изван свега. Злочинци и убице се ослобађају изнова и изнова, оптужнице се смањују и фризирају, правда се исмијава, туга и бол газе", наводи се у саопштењу.

За Борачку организацију РС, како се наводи, то није никаво изненађење, већ само још једна бламажа и пријетња, још једна ружна порука.
 
 
Детаљније...