Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Кукавице
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Кукавице
Драковцу 14 година за злочине над Србима, остали ослобођени Штампај Пошаљи
Среда, 08 март 2017
САРАЈЕВО, 7. МАРТА /СРНА/ - Суд БиХ данас је ослободио некадашње припаднике такозване Армије БиХ Мухамеда Шишића, Азиза Шушу и Тарика Шишића, оптужене за злочине над српским цивилима у Рогатици и Фочи, док је Емира Драковца осудио на 14 година затвора због злочина почињених на подрчју ове двије општине.

Судско вијеће је Драковца осудило на јединствену казну затвора у трајању од 14 година за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

За ратни злочин против цивилног становништва осуђен је на осам година, а за ратни злочин против ратних заробљеника на седам година затвора.

Драковац је осуђен за убиство цивила Милоша Ковачевића половином новембра 1992. године у селу Вратсалићи код Рогатице.

Детаљније...
 
Суд БиХ ослободио припаднике тзв. Армије БиХ, јер су српске цивиле убили грешком?! Штампај Пошаљи
Среда, 08 март 2017
07/03/2017 |  14:29 ⇒ 20:23 | РТРС

Срамотна пресуда Суда БиХ! За злочин над српским цивилима 1992. године, у Кукавицама код Рогатице, кривице су ослобођени припадници тзв. Армије БиХ: Мухамед и Тарик Шишић, Емир Драковац и Азиз Шуша.


Доказано је да су у нападу на избјегличку колону и у ликвидацији учествовали, али су "били у заблуди о статусу жртава", скандалозно је образложење Судског вијећа.

Диверзанти у збалуди, предвођени командантом Мухамедом Шишићем, напали су колону путничких аутомобила и аутобус пун српске нејачи, жена и стараца који су бјежали из Горажда. И то је доказано. Доказано је и да су убили најмање 21-ог и ранили најмање 39 српских цивила из колоне. Али, риплијевски чак и за сарајевско правосуђе - криви нису!

Детаљније...
 
Шишић и остали: Непроходан пут у Кукавице Штампај Пошаљи
Уторак, 06 септембар 2016
06.09.2016 | BIRN | Justice Report
У наставку суђења за злочине почињене у Рогатици и Фочи, оптужени Мухамед Шишић је негирао да је у аугусту 1992. учествовао у било каквим активностима у селу Кукавице.

Шишић је казао да је напустио рогатичко село Кукавице у јулу 1992. године заједно с породицом и мјештанима.

“Испратили смо цивилно становништво према Устипрачи и Горажду, а ми смо се вратили у Брчигово, гдје смо оформили јединицу, односно Кукавичку чету. На том подручју је била и Рогатичка чета и заједно смо чинили батаљон, коме је једини задатак била одбрана”, изјавио је Шишић свједочећи у своју корист.

Он је негирао да је пут од села Брчигова до Кукавица био проходан те навео да су ту били положаји Војске Републике Српске (ВРС).

Детаљније...
 
Обезглављено тијело Милоша Ковачевића у селу Вратсалићи Штампај Пошаљи
Уторак, 12 јануар 2016
САРАЈЕВО, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - У наставку суђења Емиру Драковцу, Мухамеду и Тарику Шишићу, те Азизу Шуши за злочине над Србима почињене на подручју Рогатице и Фоче, свједоци Тужилаштва БиХ су испричали да су у селу Вратсалићи пронашли обезглављено тијело Милоша Ковачевића.
 
Свједок Томислав Ковачевић испричао је да је живио у Вратсалићима, општина Рогатица, када је ово село нападнуто, преноси Бирн.

Он је приликом напада побјегао према положајима Војске Републике Српске /ВРС/, док је Милош Ковачевић остао у селу.

Кад су се неколико српских војника и он вратили, како је истакао, затекли су тијело Милоша Ковачевића без главе, умјесто које је био постављен лустер.

Он је додао да Ковачевић није имао руку, а да се и друга "држала на кожи", те да му је био одстрањен полни орган. Уз то, свједок је нагласио да је Милош имао прострелну рану на грудном кошу.

С обзиром на говорну ману свједока, адвокат Фахрија Каркин је затражио да током његовог испитивања буде присутан стручњак који ће преводити шта говори.

Детаљније...
 
Прочитани искази свједока о злочину у Кукавицама Штампај Пошаљи
Уторак, 29 децембар 2015
САРАЈЕВО, 29. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења четворици оптужених за злочине над српским цивилима на подручју Рогатице прочитани су искази четири преминула свједока Тужилаштва БиХ у којима су описана убиства и рањавања Срба у мјесту Кукавице.

Свједок Божана Мирковић у исказу датом 2001. године Центру јавне безбједности Источно Сарајево навела да је 27. август 1992. године био изузетно тежак дан за српско становништво, које је с Јабуке, општина Горажде, у колони кренуло према Рогатици.

Она је испричала да је била у аутобусу пуном цивила на који је отворена паљба. Навела је да је тада рањена на три мјеста.

Тужилац Мирза Хукељић прочитао је и исказ Милке Пљеваљчић која је рекла да је са двоје малољетних унука и снахом била у аутобусу који се кретао према Рогатици и да је рањена.

Она је рекла да је пуцњава била ужасна и да су дјеца вриштала.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 11