Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Кукавице
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Кукавице
Шишић и остали: Непроходан пут у Кукавице Штампај Пошаљи
Уторак, 06 септембар 2016
06.09.2016 | BIRN | Justice Report
У наставку суђења за злочине почињене у Рогатици и Фочи, оптужени Мухамед Шишић је негирао да је у аугусту 1992. учествовао у било каквим активностима у селу Кукавице.

Шишић је казао да је напустио рогатичко село Кукавице у јулу 1992. године заједно с породицом и мјештанима.

“Испратили смо цивилно становништво према Устипрачи и Горажду, а ми смо се вратили у Брчигово, гдје смо оформили јединицу, односно Кукавичку чету. На том подручју је била и Рогатичка чета и заједно смо чинили батаљон, коме је једини задатак била одбрана”, изјавио је Шишић свједочећи у своју корист.

Он је негирао да је пут од села Брчигова до Кукавица био проходан те навео да су ту били положаји Војске Републике Српске (ВРС).

Детаљније...
 
Обезглављено тијело Милоша Ковачевића у селу Вратсалићи Штампај Пошаљи
Уторак, 12 јануар 2016
САРАЈЕВО, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - У наставку суђења Емиру Драковцу, Мухамеду и Тарику Шишићу, те Азизу Шуши за злочине над Србима почињене на подручју Рогатице и Фоче, свједоци Тужилаштва БиХ су испричали да су у селу Вратсалићи пронашли обезглављено тијело Милоша Ковачевића.
 
Свједок Томислав Ковачевић испричао је да је живио у Вратсалићима, општина Рогатица, када је ово село нападнуто, преноси Бирн.

Он је приликом напада побјегао према положајима Војске Републике Српске /ВРС/, док је Милош Ковачевић остао у селу.

Кад су се неколико српских војника и он вратили, како је истакао, затекли су тијело Милоша Ковачевића без главе, умјесто које је био постављен лустер.

Он је додао да Ковачевић није имао руку, а да се и друга "држала на кожи", те да му је био одстрањен полни орган. Уз то, свједок је нагласио да је Милош имао прострелну рану на грудном кошу.

С обзиром на говорну ману свједока, адвокат Фахрија Каркин је затражио да током његовог испитивања буде присутан стручњак који ће преводити шта говори.

Детаљније...
 
Прочитани искази свједока о злочину у Кукавицама Штампај Пошаљи
Уторак, 29 децембар 2015
САРАЈЕВО, 29. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења четворици оптужених за злочине над српским цивилима на подручју Рогатице прочитани су искази четири преминула свједока Тужилаштва БиХ у којима су описана убиства и рањавања Срба у мјесту Кукавице.

Свједок Божана Мирковић у исказу датом 2001. године Центру јавне безбједности Источно Сарајево навела да је 27. август 1992. године био изузетно тежак дан за српско становништво, које је с Јабуке, општина Горажде, у колони кренуло према Рогатици.

Она је испричала да је била у аутобусу пуном цивила на који је отворена паљба. Навела је да је тада рањена на три мјеста.

Тужилац Мирза Хукељић прочитао је и исказ Милке Пљеваљчић која је рекла да је са двоје малољетних унука и снахом била у аутобусу који се кретао према Рогатици и да је рањена.

Она је рекла да је пуцњава била ужасна и да су дјеца вриштала.

Детаљније...
 
Свједок видио како оптужени сијече главу српском цивилу Штампај Пошаљи
Уторак, 01 децембар 2015
САРАЈЕВО, 1. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - На суђењу за ратне злочине над српским цивилима на подручју Рогатице и Фоче, свједок Тужилаштва БиХ, заштићеног идентитета, "СТ-1" изјавио је да је видио како оптужени Емир Драковац сијече главу једном човјеку у селу Вратсалићи, општина Рогатица.

Према његовим ријечима, на састанку у Устипрачи формиран је батаљон у чијем су саставу биле и Рогатичка и Кукавичка чета, које су одлазиле у заједничке акције у "повратак територија према Рогатици", а у једној од њих у селу Вратсалићи наишли су на човјека који је пекао ракију, јавља Бирн.

"Драковац и још један су му стајали иза леђа. Нисам видио ко, али неко је пуцао у тог човјека, а онда су навалили на ракију. Потом му је Драковац сјекиром одсјекао главу. Заједно су му одсјекли полни орган и ставили му у уста, а затим главу набили на колац", рекао је свједок.

Он је навео да је учествовао и у другим акцијама у заузимању Зебине шуме, општина Фоча.

Детаљније...
 
Свједочење о напaду на колону у Кукавицама Штампај Пошаљи
Среда, 15 април 2015
САРАЈЕВО, 14. АПРИЛА /СРНА/ - У наставку суђења Мухамеду Шишићу, Емиру Драковцу, Азизу Шуши и Тарику Шишићу за злочине на подручју Рогатице, свједоци Тужилаштва БиХ испричали су како су рањени и како су изгубили чланове породица у нападу на колону у Кукавицама 1992. године у којем је убијена најмање 21 особа српске националности, а неколико десетина рањено.

Драгослав Ђурђевић испричао је да је 27. августа 1992. године са родитељима и браћом, те са осталим цивилима, аутобусом кренуо из мјеста Јабука у општини Горажде, за Рогатицу.

"Све до села Кукавице пут је текао нормално. На улазу у Кукавице почела је паљба, пуцало је са свих страна. Чуло се запомагање и кукњава", описао је Ђурђевић и додао да је иза себе угледао мајку која је била погођена у прса.

Он је рекао да их је рањени возач довезао до улаза у Рогатицу, те да је тада видио да му је и брат убијен, преноси Бирн.

"Био је рањен у главу, један метак у потиљак", описао је Ђурђевић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 9