Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1993. arrow децембар 1993. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

децембар 1993. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
20. 12. 1993. САРАЈЕВО

Данас је предсједник РС др РАДОВАН КАРАЏИЋ упутио писмо генералном секретару УН БУТРОСУ ГАЛИЈУ у коме га обавјештава о припреми муслиманске офанзиве у Сарајеву и другим мјестима.

»Морам да Вас обавјестим, поштована Екселенцијо, да муслиманска страна припрема велику офанзиву на српске положаје у Сарајеву и другим мјестима«, написао је КАРАЏИЋ Галију.

Циљ ове офанзиве је да се минирају женевски и бриселски преговори.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 21. 12. 1993.23. 12. 1993. САРАЈЕВО

Постоји српско-хрватска сагласност да се Муслиманима обезбиједи територија која би представљала њихову државу, док се Срби и Хрвати у овом тренутку не би разграничавали, јер има доста ствари и послова који су нерјешени и који се могу ријешити без борбе.

Дакле, основни проблем је да се Муслимани изведу из кризе, док ће Срби и Хрвати медјусобне спорове ријешити политичким путем, изјавио је предсједник РС РАДОВАН КАРАЏИЋ Радију Републике Српске Студио »С«.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 24. 12. 1993.


26. 12. 1993. СРПСКО САРАЈЕВО

Предсједник Републике Српске др РАДОВАН КАРАЏИЋ на данашњој конференцији за штампу, коју је заједно са предсједником Народне скупштине мр МОМЧИЛОМ КРАЈИШНИКОМ одржао на Палама, оштро је осудио Европску унију због утицаја на муслиманску страну да не потпише мировни план понудјен на протеклим преговорима у Женеви и Бриселу. »Европску унију оптужујемо не само за изазивање хаоса у Југославији и рата у бившој БиХ, него и за продужавање тога рата. Без подршке ЕУ муслиманска страна не би била толико упорна у одбијању мира и прихватила би једно часно рјешење«, рекао је КАРАЏИЋ. Ако муслиманска страна у најскорије вријеме не потпише план, разговараћемо на потпуно новој основи базираној на тренутном стању на терену.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 27. 12. 1993.


30. 12. 1993. САРАЈЕВО

На сједници Народне скупштине РС, њен предсједник МОМЧИЛО КРАЈИШНИК посебно је апострофирао вријеме и околности које су условиле да се српски народ на просторима бивше БиХ самоорганизује у одбрани својих вјековних огњишта и опстанка, послије сецесије бивше југословенске републике БиХ.

»Резултати наше борбе су евидентни у одлучности нашег народа да се одупре насилништву и опстане као свој на своме и организује своју државу као гарант његове егзистенције«, нагласио је КРАЈИШНИК.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 31. 12. 1993.
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни