Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Орашје
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Орашје
Наставак суђења за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Четвртак, 12 јул 2018
11/07/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, данас ће одбране оптужених унакрсно испитати свједока Тужилаштва БиХ, бившег командира резервног састава милиције у Орашју БиХ Мату Виљушића.

За ратне злочине над Србима у Орашју оптужени су генерал Хрватског вијеће одбране /ХВО/ Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Детаљније...
 
Максимовићу оптужени Јурић и још двојица поломили седам ребара Штампај Пошаљи
Среда, 04 јул 2018
04/07/2018 |  СРНА | РТРС

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Владимир Максимовић рекао је да су му оптужени Кеми /Мирко Јурић/, његов брат Јурка и Марко Бенковић у школи у Доњој Махали, гдје је био затворен, поломили седам ребара.

"Жарко Ристанић и ја били смо посебно затворени у једну мању просторију, а та тројица војних полицајаца упадали су код нас ноћу, газили нас ногама и ударали чиме су стигли. Мени су на 14 мјеста поломили седам ребара, а Жарко је прошао још горе. То што су нам радили, нормални људи не могу ни замислити. А ми смо се, поред страшних болова, осјећали крајње понижено",испричао је Максимовић.

Он је потврдио да је познавао оптуженог Мату Живковића Ракијицу који је, како је рекао, ударао кога је стигао.

Детаљније...
 
Свједок: Прогутао сам све избијене зубе Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 јун 2018
САРАЈЕВО, 6. ЈУНА /СРНА/ - На суђењу десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Ђуро Стоимиров рекао је да га је Пера Винцетић изводио напоље и толико тукао да је прогутао све избијене зубе.

Он је навео да су га Винцетић и још два војна полицајца ухапсила у априлу 1992. године док се враћао кући с посла.

"Убацили су ме у црвени комби и одвезли у школу у Доњу Махалу, јер сам, наводно, са силоса давао сигнале да се нешто руши. Испитивао ме Пера, казао је да је за то имао свједока и цијело вријеме ме тукао чиме је стигао - штапом за пецање, ногама, рукама", испричао је Стоимиров.

Детаљније...
 
Одгођено суђење за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 23 мај 2018
23/05/2018 |  РТРС | СРНА

Суђење десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, које је било најављено за данас пред Судом БиХ, одгођено је за 6. јуни због погоршаног здравственог стања једног оптуженог, речено је Срни у Суду.

За те злочине оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Детаљније...
 
Свједочења о затварању Срба у Орашју Штампај Пошаљи
Четвртак, 17 мај 2018
16/05/2018 |  РТРС | Аутор: СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Марјан Ивановић рекао је да је војна полиција у три наврата долазила у село Бабина Греда да тражи оружје у српским кућама.

"Покупили су неколико пушака `М-48` и аутомата. Након тога, 7. или 8. априла 1992. становници Букове Греде позвани су да дођу испред читаонице, гдје сам видио између 20 до 30 мјештана, неколико млађих, мени непознатих, полицајаца и наслагано оружје поред зида", испричао је Ивановић.

Свједок је рекао да се неколико дана касније по селу причало да неких људи из села нема, међу којима су Мићо Гаврић, Лазар Васиљевић, те Зоран и Жарко Максимовић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 28