Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Орашје
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Орашје
Настављено суђење за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 20 септембар 2017
20/09/2017 |  08:14 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС |  СРНА

У Суду БиХ је настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране оптужених за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић Стјепо Ђурић и Мирко Јурић чији предмет је спојен у овом случају. Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници Војне полиције.

Оптужница их терети за прогон српског становиштва, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела. Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, са њима познатима припадницима Војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у Доњој Махали учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању, те наношењу великих патњи и повреда ратним заробљеницима.

Детаљније...
 
Почело суђење за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 30 август 2017
30/08/2017 |  13:32 ⇒ 13:36 | РТРС | СРНА

Читањем оптужнице и уводним ријечима Тужилаштва БиХ и одбране, данас је у Суду БиХ почело суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ оптужених за ратни злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен на подручју Орашја 1992. и 1993. године.


За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић, чији је предмет спојен у овом случају.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници Војне полиције.

Детаљније...
 
Потврђена пресуда Мати Баотићу због силовања Српкиња Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 јун 2017
01.06.2017 18:29 | Срна

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је пресуду на 10 година затвора Мати Баотићу због силовања Српкиња и малтретирања цивила на подручју Орашја 1992. године и одредило поновно суђење за дијелове оптужнице према којима је ослобођен.


Баотић је осуђен због оптужби да је, као командир Другог одјељења Војне полиције Хрватског вијећа одбране /ХВО/ силовао Марију Тунде-Бенковић, као и жене-заштићене свједоке "С-4" и "С-5", те да је малтретирао Јована Цвијановића док је био затворен у Основној школи у Доњој Махали у општини Орашје.

Он је ослобођен оптужби да је наносио тешки физички и психички бол, малтретирао и премлаћивао већи број цивила од маја до августа 1992. године.
Детаљније...
 
Потврђена оптужница за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 01 фебруар 2017
САРАЈЕВО, 31. ЈАНУАРА /СРНА/ - Суд БиХ потврдио је оптужницу против девет лица за злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен на подручју Орашја 1992. и 1993. године.

Тужилаштво БиХ терети Ђуру Матузовића, Иву и Таду Оршолића, Марка Доминковића, Јосу Недића, Марка Блажановића, Мату и Анту Живковића, те Стјепу Ђурића да су починили кривично дјело злочини против човјечности.

Матузовић, Мато и Анто Живковић, те Ђурић оптужени су да су починили и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те преипадници Војне полиције, саопштено је из Суда БиХ.

Детаљније...
 
Гробница у Оџаку још скрива злочин Штампај Пошаљи
Среда, 11 јануар 2017
10.01.2017 12:02 | Горан Маунага

Бањалука - На мјесту масовне гробнице на српском православном гробљу у Оџаку, у којој се, према тврдњама свједока, налази пет тијела припадника Војске РС убијених након заробљавања 1992. године, још није отпочело ни пробно копање јер Тужилаштво БиХ не реагује на захтјев који му је упућен прије два мјесеца.

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Марко Грабовац каже да је захтјев за пробно копање упутио Институту за нестала лица БиХ, Тужилаштву БиХ и Међународној комисији за тражење несталих, а да је о томе обавијестио и институције РС. Грабовац каже да је прије неколико година рађено на овом случају, али да је све 2012. године стопирао тадашњи директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Марко Доминиковић, који је у октобру прошле године ухапшен са још осам припадника ХВО-а под оптужбом за ратне злочине почињене над Србима у Орашју.

- О овој гробници сам говорио на округлом столу прије два мјесеца на коме су били и представници Тужилаштва БиХ. Предмет сам у писаној форми тада прослиједио и њима и Институту за нестала лица БиХ - каже Грабовац.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 11