Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Орашје
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Орашје
Наставак суђења за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 март 2019
13/03/2019 |   РТРС | СРНА

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране оптуженим за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. године.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, те Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а, те војне и цивилне полиције у Орашју. На терет им је стављено да су починили прогон српског становништва и то убиствима, затварањем, мучењем, силовањима и другим радњама.
Детаљније...
 
Суђење за Орашје: Један од кључних свједока одбио да свједочи Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 фебруар 2019
06/02/2019 |  РТРС

Нова бламажа бх правосуђа. Један од кључних свједока у предмету Ђури Матузовићу и деветорици припадника ХВО и полицијских снага, оптужених за ратне злочине над Србима у Орашју, одбио је да свједочи.

Предсједник Удружења логораша Модриче и регије Посавина Владо Драгојловић вјерује да је свједок подмићен разним донацијама и погодностима да не би говорио о свом страдању и убиству брата. С друге стране, Петар Мојић одрекао се статуса заштићеног свједока и проговорио је јавно о тортурама и убиствима Срба у Орашју.

Од маја до августа 1992. Петар Мојић био је у заробљеништву ХВО-а, највише у импровизованом логору у Доњој Махали, општина Орашје. Од батина кожа затвореника била је црна, свједочи Мојић који се сјећа да су их тјерали у ријеку Саву.
Детаљније...
 
Мојић: Ракијица био један од најгорих полицајаца у Доњој Махали Штампај Пошаљи
Среда, 06 фебруар 2019
06/02/2019 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Петар Мојић изјавио је да га је у логору у Основној школи у Доњој Махали, између осталих, премлаћивао један од најгорих војних полицајаца, Мато Живковић звани Ракијица.

Мојић је данас у Суду БиХ рекао да га је из посебне просторије у којој је био затворен са око 60 Срба из Орашја Ракијица изводио у учионицу у којој су биле палице, бејзбол палице, шприцеви, ињекције.

- Тукао ме столицом без наслоњача и палицама по леђима, рукама, ногама, а најтеже ми је било када ме ударао по прсима јер од рођења имам урођену ману грудног коша. Ударао ме 15, 20 минута, што је било нешто краће у односу на друге затворенике - свједочио је Мојић.

Детаљније...
 
Пекић: Брат Лука преминуо од посљедица мучења Штампај Пошаљи
Среда, 30 јануар 2019
САРАЈЕВО, 30. ЈАНУАРА /СРНА/ - Свједок Вељко Пекић рекао је у наставку суђења десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године да је његов брат Лука од посљедица мучења преминуо у логору у Доњој Махали, а да су Слободан Пантић и Цвијетин Максимовић касније спомињали да су Луку тукли и мучили Мато Живковић звани Ракијица, извјесни Марко и Пера Винцетић звани Коњ.

Пекић, свједок Тужилаштва БиХ, испричао је да је Луку посљедњи пут видио 17. или 18. маја 1992. године, када су га на пункту у Доњем Ракићу заробили припадници ХВО-а и одвели у логор у Доњу Махалу.

Он је додао да је од Слободана и Цвијетина, који су затворени неколико дана прије Луке, чуо да су га тукли више него остале, а да тада нису знали ко је то радио.

"Када су размијењени, рекли су ми да су Луку сјекли по бедрима, по ранама посипали со, забијали му шрафцигер у шаку. Касније су у вези са тим спомињали неког Живковића Ракијицу, неког Марка и Перу Винцетића", истакао је Вељко Пекић.

Детаљније...
 
Случај Орашје: Живко Татић страдао приликом копања ровова Штампај Пошаљи
Среда, 23 јануар 2019
23/01/2019 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године свједок Тужилаштва БиХ Драгица Татић испричала је како је сазнала да је њен супруг Живко Татић страдао приликом копања ровова на подручју Орашја у децембру 1992. године. Татићева је испричала да је са дјецом напустила Нови Град у општини Оџак, а да су њен супруг Живко и други чланови породице остали, преноси Бирн.

Она је додала да је потом чула да су почели напади, да су их све одвели у логор, те да је сазнала да је њен супруг био затваран на више локација, а на крају доведен у Орашје.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 42