Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Орашје
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Орашје
Суђење за злочине над Србима у Орашју 1992. Штампај Пошаљи
Четвртак, 20 септембар 2018
19/09/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Љубомир Павић рекао је да је његов брат Вид погинуо од гранате док је покушавао да спаси брата Чедомира којег је друга граната тешко ранила када су одведени из логора да копају траншее.

Павић је испричао да је са браћом и оцем 8. маја 1992. године из Новог Града одведен у логор у Оџаку, гдје су многи српски заробљеници пребијани и мучени.

Његов отац је, каже, размијењен у септембру, а он и браћа су остали у логору.

"Убрзо су Чедомир и Вид пребачени у Доњу Махалу, а ја сам остао у Оџаку. Комшија Мирослав Курешевић и још неки људи који су били са мојом браћом рекли су ми касније да су они одвођени на копање траншеа. Једног дана пала је граната и тешко ранила Чедомира. Вид је кренуо да га извуче, али је погинуо од друге гранате", испричао је Павић.
Детаљније...
 
У сриједу нова свједочења о злочинима над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Понедељак, 27 август 2018
27.08.2018 15:37 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Суђење десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године биће настављено у сриједу, 29. августа, у Суду БиХ.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Детаљније...
 
Орашје: Србе у Доњој Махали тукао и оптужени Мато Живковић Штампај Пошаљи
Среда, 22 август 2018
САРАЈЕВО, 22. АВГУСТА /СРНА/ - У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Сретко Драгојловић рекао је да га је у школи у Доњој Махали, осим Пере Винцетића, тукао и оптужени Мато Живковић.

Дагојловић је у Суду БиХ рекао да су Срби из Новог Града преваром затворени у основну школу и предузеће "Стролит" у Оџаку, након што су са припадницима ХВО-а који су их држали у окружењу, договорили да ће предати оружје и отићи са тог подручја.

"У Стролиту је у три просторије било затворено 120 Срба. Одатле смо пребачени у основну школу, из које сам одведен у Босански Брод гдје сам био два мјесеца, до 6. или 7. октобра 1992. године. Након тога протјерани смо у Славонски Брод гдје смо у једној кафани преноћили и наредног дана скелом одведени у основну школу у Доњу Махалу. Одмах по доласку на улазу у школу смо били претучени", испричао је Драгојловић.

Детаљније...
 
Свједок чуо да се у средњошколском центру објесио Перо Гаврић Штампај Пошаљи
Четвртак, 19 јул 2018
САРАЈЕВО, 18. ЈУЛА /СРНА/ - У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ, бивши припадник резервног састава милиције у Орашју Лука Ђијан рекао је да је чуо да се у Средњошколском центру у Орашју објесио Перо Гаврић.

Ђијан је рекао и да је од колега чуо да су током акције прикупљања оружја у селу Букова Греда 9. маја 1992. године страдали Мићо Гаврић и Жарко Максимовић.

Он је додао да су због страха од одмазде након страдања хрватских цивила у селу Видовице, Срби из Букове Греде и Орашја смјештени у Средњошколски центар ради њихове безбједности.

Ђијан је рекао да су српске цивиле у изолацији чувала три- четири резервна полицајца, те да мисли да су крајем јула или августа били размијењени.

Детаљније...
 
Наставак суђења за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Четвртак, 12 јул 2018
11/07/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над српским цивилима у Орашју 1992. и 1993. године, данас ће одбране оптужених унакрсно испитати свједока Тужилаштва БиХ, бившег командира резервног састава милиције у Орашју БиХ Мату Виљушића.

За ратне злочине над Србима у Орашју оптужени су генерал Хрватског вијеће одбране /ХВО/ Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 32