Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Орашје
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Орашје
Баотићу 13 година за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Субота, 04 новембар 2017
03/11/2017 |  13:25 | РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Мату Баотића на јединствену казну затвора од 13 година за ратни злочин над српским цивилима у Орашју 1992. године.

Апелационо вијеће изрекло је казну Баотићу након обновљеног суђења за ослобађајући дио првостепене пресуде. За тај дио је добио шест година затвора, а за осуђујући у првостепеном поступку 10 година, након чега му је изречена јединствена казна у трајању од 13 година затвора.

Суђење пред Апелационим вијећем обновљено је након што је прихваћена жалба Тужилаштва БиХ на ослобађајући дио првостепене пресуде.

Детаљније...
 
Случај "Матузовић и остали": Божић потврдио да га је тукао Стјепан Ђурић Штампај Пошаљи
Среда, 25 октобар 2017
25/10/2017 |  15:31 | РТРС | СРНА

На суђењу десеторици припадника Хрватског вијећа одбране оптужених за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Перо Божић рекао је да га је током заточеништва у Доњој Махали тукао Стјепан Ђурић.

Божић је посвједочио да је, након одвођења из села Букова Греда у прољеће 1992. године, био затворен у једној шупи и у школи у Доњој Махали, те да су затвореници тјерани на рад, а да је он извођен "само за забаву и на иживљавање".

- Руку ми је пребио Ђурић Стјепан Стиле који се пијан иживљавао. Ударао је свуда куд је стигао - рекао је Божић, додавши да су му биле сломљене кости.

Детаљније...
 
Настављено суђење за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 20 септембар 2017
20/09/2017 |  08:14 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС |  СРНА

У Суду БиХ је настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране оптужених за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић Стјепо Ђурић и Мирко Јурић чији предмет је спојен у овом случају. Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници Војне полиције.

Оптужница их терети за прогон српског становиштва, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела. Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, са њима познатима припадницима Војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у Доњој Махали учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању, те наношењу великих патњи и повреда ратним заробљеницима.

Детаљније...
 
Почело суђење за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 30 август 2017
30/08/2017 |  13:32 ⇒ 13:36 | РТРС | СРНА

Читањем оптужнице и уводним ријечима Тужилаштва БиХ и одбране, данас је у Суду БиХ почело суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ оптужених за ратни злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен на подручју Орашја 1992. и 1993. године.


За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић, чији је предмет спојен у овом случају.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници Војне полиције.

Детаљније...
 
Потврђена пресуда Мати Баотићу због силовања Српкиња Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 јун 2017
01.06.2017 18:29 | Срна

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је пресуду на 10 година затвора Мати Баотићу због силовања Српкиња и малтретирања цивила на подручју Орашја 1992. године и одредило поновно суђење за дијелове оптужнице према којима је ослобођен.


Баотић је осуђен због оптужби да је, као командир Другог одјељења Војне полиције Хрватског вијећа одбране /ХВО/ силовао Марију Тунде-Бенковић, као и жене-заштићене свједоке "С-4" и "С-5", те да је малтретирао Јована Цвијановића док је био затворен у Основној школи у Доњој Махали у општини Орашје.

Он је ослобођен оптужби да је наносио тешки физички и психички бол, малтретирао и премлаћивао већи број цивила од маја до августа 1992. године.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 13