Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Орашје
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Орашје
Свједок: Јединице ХВО-а биле потчињене Хрватској војсци Штампај Пошаљи
Среда, 20 децембар 2023
20/12/2023 |  РТРС | Аутор: СРНА

На суђењу пред Судом БиХ за злочине над Србима у Орашју у предмету "Ђуро Матузовић и други" свједок одбране Мато Арловић рекао је да су јединице ХВО-а и одјељење Војне полиције у оперативном смислу били потчињени Хрватској војсци.

Према његовом свједочењу, хрватски градови су са подручја САО Крајине ракетирани због чега је дошло до спајања бојишта Босанске Посавине и Славоније, те додао да је командант одбране Босанске Посавине био Винко Штефанек, наводећи његову изјаву дату медијима, када је рекао да је командовао одбраном Босанске Посавине.

На питање одбране у вези са командном одговорношћу Матузовића, свједок је навео да је он био потчињен Хрватској војсци и да јединице ХВО-а нису биле самосталне све до средине 1993. године.
Детаљније...
 
Свједок у предмету Орашје: Оптужени су били под командом Хрватске Штампај Пошаљи
Четвртак, 20 јул 2023
19/07/2023 |  РТРС | Аутор: СРНА

На суђењу оптуженима у предмету "Ђуро Матузовић и други" за прогон српског становништва убиствима, затварањем, мучењем, силовањима и другим радњама почињеним у Орашју, свједок Иштван Михалик рекао је да су командне структуре из Хрватске биле надређене и изнад оптуженог Матузовића.

Михалик је нагласио да је у септембру 1992. године, као војно лице из Осијека у Хрватској, упућен у Посавину, гдје је био оперативац на истуреном командном мјесту.

Он је навео да је командант истуреног командног мјеста био Фрањо Чебић и да је поступао по његовим усменим наредбама, јер се, како је навео, због динамике ратовања у то вријеме нису издавале писане наредбе.

Детаљније...
 
Отказано рочиште за злочин над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 22 март 2023
Срна | 21.03.2023  | Глас Српске 
 
САРАЈЕВО - У Суду БиХ сутра, због болести члана судског вијећа, неће бити настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, потврдио је Срни један од бранилаца у овом предмету.

На рочишту одржаном 15. марта свједоци одбране говорили су о успостављању линија одбране у Орашју, наводећи да су на копању ровова и траншеја били ангажовани сви који нису били војно способни, укључујући и Србе који су били затворени у Средњошколски центар.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Детаљније...
 
Матузовић и остали: Сви су копали ровове и траншеје Штампај Пошаљи
Среда, 15 март 2023
Selma Boračić Mršo| 15. марта 2023 | Detektor.ba

На суђењу за злочине почињене на подручју Орашја, свједоци Одбране говорили су о успостављању линија одбране у Орашју те рекли како су на копању ровова и траншеја били ангажовани сви који нису били војно способни.

Маријан Клаић, који је почетком рата био је командант противдиверзантског вода Територијалне одбране (ТО) Орашје, а потом начелник инжињерије 106. орашке бригаде, навео је како је његова јединица имала два задатка, а то је рад с минско-експлозивним средствима и утврђивање линија, али да он није командовао јединицама, већ учествовао само савјетодавно.

“Свака чета имала је свог командира и он је одређивао гдје ће се формирати линија, да ли му треба додатно људи да копају ровове”, рекао је свједок.

Детаљније...
 
Орашје: Акција одузимања оружја у Буковој Греди Штампај Пошаљи
Среда, 08 март 2023
Selma Boračić Mršo | 8. марта 2023 | Detektor.ba

У наставку суђења за злочине почињене на подручју Орашја, свједок Одбране испричао је како је цивилна полиција осигуравала село Букова Греда приликом акције одузимања оружја, те да су у акцији учествовале још двије јединице, Војна полиција и јединица из Хрватске.

На позив Одбране првооптуженог Ђуре Матузовића, у Државном суду је саслушан Мехо Делић, помоћник команданта Полицијске станице у Орашју, који је 2018. године саслушан и као свједок Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Свједок је испричао да је једно јутро, долазећи на посао, испред Полицијске станице видио групу војника из Хрватске, а да им је потом командант Марко Доминковић рекао да иду у акцију одузимања нелегалног оружја у селу Букова Греда, у којем су, како је навео свједок, живјели пола Хрвати, а пола Срби.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 77