Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Орашје
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Орашје
Потврђена пресуда Мати Баотићу због силовања Српкиња Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 јун 2017
01.06.2017 18:29 | Срна

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је пресуду на 10 година затвора Мати Баотићу због силовања Српкиња и малтретирања цивила на подручју Орашја 1992. године и одредило поновно суђење за дијелове оптужнице према којима је ослобођен.


Баотић је осуђен због оптужби да је, као командир Другог одјељења Војне полиције Хрватског вијећа одбране /ХВО/ силовао Марију Тунде-Бенковић, као и жене-заштићене свједоке "С-4" и "С-5", те да је малтретирао Јована Цвијановића док је био затворен у Основној школи у Доњој Махали у општини Орашје.

Он је ослобођен оптужби да је наносио тешки физички и психички бол, малтретирао и премлаћивао већи број цивила од маја до августа 1992. године.
Детаљније...
 
Потврђена оптужница за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 01 фебруар 2017
САРАЈЕВО, 31. ЈАНУАРА /СРНА/ - Суд БиХ потврдио је оптужницу против девет лица за злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен на подручју Орашја 1992. и 1993. године.

Тужилаштво БиХ терети Ђуру Матузовића, Иву и Таду Оршолића, Марка Доминковића, Јосу Недића, Марка Блажановића, Мату и Анту Живковића, те Стјепу Ђурића да су починили кривично дјело злочини против човјечности.

Матузовић, Мато и Анто Живковић, те Ђурић оптужени су да су починили и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те преипадници Војне полиције, саопштено је из Суда БиХ.

Детаљније...
 
Гробница у Оџаку још скрива злочин Штампај Пошаљи
Среда, 11 јануар 2017
10.01.2017 12:02 | Горан Маунага

Бањалука - На мјесту масовне гробнице на српском православном гробљу у Оџаку, у којој се, према тврдњама свједока, налази пет тијела припадника Војске РС убијених након заробљавања 1992. године, још није отпочело ни пробно копање јер Тужилаштво БиХ не реагује на захтјев који му је упућен прије два мјесеца.

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Марко Грабовац каже да је захтјев за пробно копање упутио Институту за нестала лица БиХ, Тужилаштву БиХ и Међународној комисији за тражење несталих, а да је о томе обавијестио и институције РС. Грабовац каже да је прије неколико година рађено на овом случају, али да је све 2012. године стопирао тадашњи директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Марко Доминиковић, који је у октобру прошле године ухапшен са још осам припадника ХВО-а под оптужбом за ратне злочине почињене над Србима у Орашју.

- О овој гробници сам говорио на округлом столу прије два мјесеца на коме су били и представници Тужилаштва БиХ. Предмет сам у писаној форми тада прослиједио и њима и Институту за нестала лица БиХ - каже Грабовац.

Детаљније...
 
Укинут притвор осумњиченима за злочине над Србима у Орашју Штампај Пошаљи
Среда, 30 новембар 2016
САРАЈЕВО, 30. НОВЕМБРА /СРНА/ - Суд БиХ укинуо је данас притвор и одредио мјере забране за девет лица осумњичених да су на подручју Орашја починили кривична дјела злочин против човјечности и ратни злочин против ратних заробљеника српске националности.

Притвор је укинут Ђури Матузовићу, Иви и Тади Оршолићу, Марку Доминиковићу, Јоси Недићу, Марку Блажановићу, Мати и Анти Живковићу и Стјепи Ђурићу.

Одређеним мјерама осумњиченима је забрањено напуштање мјеста боравишта и путовања.

Забрана се односи и на састајања са одређеним особама - међусобно контактирање на било који начин, те контактирање са саизвршиоцима, свједоцима Тужилаштва БиХ, као и приближавање тим лицима на удаљености од 100 метара, саопштено је из Суда БиХ.

Детаљније...
 
Тужилаштво затражило осуђујућу пресуду за Мату Баотића Штампај Пошаљи
Уторак, 15 новембар 2016
15.11.2016 18:23 | Срна
Сарајево - Тужилаштво БиХ затражило је у завршној ријечи осуђујућу пресуду за Мату Баотића који је оптужен за мучење и злостављање заточеника и силовање Српкиња у Доњој Махали у општини Орашје 1992. и 1993. године.

Према оптужници, Баотић је ове злочине починио као командир Војне полиције Хрватског вијећа одбране, а касније и управник логора смјештеног у просторијама Основне школе у Доњој Махали.

Тужилац Миланко Кајганић рекао је да је Тужилаштво доказало да је Баотић силовао Марију Тунде-Бенковић, те заштићене свједокиње "С-4" и "С-5", као и да је малтретирао затворенике у школи у Доњој Махали, преноси Бирн.

Тужилаштво сматра да је Марија Тунде-Бенковић о свим дешавањима која су наведена у оптужници испричала јасно и концизно, те да су њен исказ поткријепили и други свједоци Тужилаштва.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 9