Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow У медијима
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Добро јутро Србијо ТВ Хепи: Запад не занима страдање српских цивила Штампај Пошаљи
Четвртак, 09 август 2018
Миливоје Иванишевић, председник Института за истраживање српских страдања, био је уз др Војислава Шешеља гост јутарњег програма телевизије Хепи, 8. августа 2018. године. У једночасовном разговору највише је било речи о случају муслиманских, али и спрских жртава, на подручју Сребренице. Било је речи и о потреби укидања наредбе административних власти из 1945. године којом су Буњевци  проглашени Хрватима.


Детаљније...
 
Др Војислав Шешељ о књизи Миливоја Иванишевића у емисији Добро јутро Србијо на ТВ Хепи Штампај Пошаљи
Петак, 27 јул 2018
27.07.2018.

Гостовање председника Српске радикалне странке, проф. др Војислава Шешеља у емисији "Добро јутро Србијо" на ТВ Хепи у којој је,говорећи о  књизи о случају „Сребреница“ коју пише, опширно говорио о књизи председника Института за истраживање српских страдања Миливоја Иванишевића.
 
Битка списковима: У Немачку одлази и листа осумњичених за ратне злочине над Србима Штампај Пошаљи
Субота, 14 јул 2018
Недељка Бреберина | 14.07.2018 | Блиц

Немачко правосуђе, чини се, имаће пуне руке посла бавећи се ратним злочинима на простору бивше Југославије.

Након што је председница Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала немачком тужиоцу списак са 22.000 имена припадника Војске Републике Српске, слично су најавили и из Организације породица погинулих и заробљених и несталих цивила у Братунцу, али у случају припадника 28. дивизије Армије БиХ.

Овој намери од јуче су се придружили и у Удружењу Срба протераних из западне Славоније. Они ће, наиме немачком тужиоцу и осталим правосудним институцијама у земљама ЕУ, предати списак са именима 1.240 Срба убијених у западној Славонији од 1991. до 1995. године и затражити да се процесуирају одговорни за те злочине.

Детаљније...
 
Институт за истраживање српских страдања има списак од 18.500 бошњачких злочинаца Штампај Пошаљи
Петак, 13 јул 2018
13/07/2018 |  РТРС

Миливоје Иванишевић Фото: Пресс.ба
Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку историчар Миливоје Иванишевић има списак од 18.500 бошњачких злочинаца, од којих је трећина евидентирана у Сарајеву.

Иванишевићев списак бошњачких злочинаца у Подрињу садржи између 2.500 и 3.000 имена, а има податке и за Сарајево и остале локације у БиХ. Списак садржи име, презиме, локацију злочина и друге податке.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић навео је да њемачко Тужилаштво нема надлежност у вези са злочинима на подручју Сребренице.

Шпирић је рекао да је предавањем списка њемачком Тужилаштву, на којем су имена 22.000 Срба, који се доводе у везу са дешавањима у Сребреници, Српској послата пријетећа порука којом се покушава очистити Подриње од Срба. Он је додао да се овим покушава обезбиједити такозвана "зелена трансверзала" и да се Сарајево просторно веже са Санџаком у Србији, па према Македонији и Албанији.

Детаљније...
 
Чешки редитељ снима филм о српском страдању у Сребреници Штампај Пошаљи
Петак, 15 јун 2018
Вацлав Дворжак, редитељ
14.06.2018 | Спутњик | СРНА

Филмски редитељ из Чешке Вацлав Дворжак са сарадницима почео је да снима материјал за документарни филм о српском страдању у Сребреници у протеклом Отаџбинском рату.

Дворжак је изјавио за Срну да је пре осам година почео да ради на снимању разговора и кадрова, те прикупљању грађе за документарни филм о страдању сребреничких Срба, али да је посао прекинут због недостатка финансијских средстава.

Тај материјал је нестао јер је умро сниматељ са којим сам сарађивао. У међувремену, обезбедили смо спонзора и вратили смо се том пројекту“, истакао је Дворжак.

Детаљније...
 
У књизи „Досије Сарајево“ имена 7.428 Срба страдалих у Сарајеву Штампај Пошаљи
Субота, 09 јун 2018
 Миливоје Иванишевић Фото: СРНА
ПАЛЕ, 9. ЈУНА /СРНА/ - На Филозофском факултету на Палама представљена је књига "Досије Сарајево" аутора Миливоја Иванишевића, која садржи 7.428 имена српских ратних жртава у Сарајеву, имена њихових егзекутора, као и свједочења 80 људи о томе како су мучени, силовани, испитивани.

Иванишевић, који је и предсједник Институтa за истраживање српских страдања у 20. вијеку, рекао је синоћ новинарима да је рад на књизи и само прикупљање свих докумената о српским страдањима трајао дуго јер се грађа заснива на аутентичним документима који заслужују изузетну пажњу.

"Чак 85 одсто Срба убијено је у својим селима. Анализом сам утврдио да су муслимански војници највише гинули приликом напада на српска села, гдје су Срби морали да се бране", рекао је Иванишевић.

Детаљније...
 
Човек се хвата за најмању сламку да би преживео, јер хоће да живи и да буде свој на своме Штампај Пошаљи
Субота, 26 мај 2018
У ЕМИСИЈИ “ПОСЛЕ РУЧКА” НА HAPPY ТЕЛЕВИЗИЈИ |Happy.tv, 25.05.2018.

У поподневној емисији ”После ручка” која вас на Хаппy телевизији очекује сваки дан, овог пута водитељ Вања Булић разговарао је са својим гостима на теме:


Да ли је кључ за мир у региону у „Босанском лонцу“?
Како одржати Србе, Хрвате и Бошњаке на окупу?

Гости у студију били су: Бранислав Тапушковић, Драгослав Бокан, Миливоје Бата Иванишевић и Вуле Журић.

Много мрачних ствари нас затрапава на све стране. Да ли вас је изненадило ово што се десило са Насером Орићем?

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 7 од 182