Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow У медијима
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Јуратњи програм TV Happy: КРВАВИ ПИР МУСЛИМАНА - Злочин у Кравици Штампај Пошаљи
Субота, 12 јануар 2019
Гости:
Драган Вујичић - Новинар листа "Вечерње новости"
Миша Урошевић - Ратни сниматељ
Миливоје Иванишевић - Председник Института за истраживање Српских страдања у 20. векуВодитељи: Јована Гргуревић и Катарина Корша

Детаљније...
 
Како су Американци сакрили документа о злочинима над Србима Штампај Пошаљи
Субота, 20 октобар 2018
15:30 20.10.2018 | Тања Трикић | Интервјуи

Зацементирану представу да су Срби једини кривци у грађанском рату у Босни и Херцеговини могло би да разбије формирање нечег сличног Расeловом суду који се бавио ратом у Вијетнаму, оцењује бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић, поводом чињенице да су документи који су помињали српске жртве волшебно нестајали.

Извештај о српским жртвама у рејону Сребренице, који је 1993. сачињен и достављен Американцима, један је од оних који је вешто затурен по фиокама УН и тек је недавно лоциран. Тако се у то време радило са свим документима који су могли да колико-толико објективно прикажу рат у Босни и Херцеговини, каже бивши амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Извештај је направио социолог Миливоје Бата Иванишевић а те 1993. Танасковић га однео у ЦИА. Иванишевић је, објашњава амбасадор, прикупио податке о српским жртвама, превасходно цивилним, у рејону средњег Подриња, идентификујући прецизно радом на терену и жртве и починиоце.


Детаљније...
 
Зашто је ЦИА прије 25 година сакрила документ о масовним злочинима над Србима у Подрињу? Штампај Пошаљи
Недеља, 14 октобар 2018
14/10/2018 |  РТРС

Документ о масакру над више од хиљаду Срба око Сребренице из 1993. године америчка Централна обавјештајна агенција ЦИА крила је двије године, а онда га архивирала међу неважна свједочанства, пишу београдске "Вечерње новости". Лист наводи да је послије 23 године успио да у сједишту УН у Њујорку лоцира изгубљени извјештај, који је у мају 1993. године однесен у сједиште ЦИА у Ленглију и у УН.

Свједочанство настало прикупљањем података од прогнаних Срба на 25 отворених пунктова у Подрињу, већ 23 године, чувана је тајна у згради на Ист Риверу. Као званични документ УН, подведен под “Општом намјеном”, недоступан је и хашких истражитељима. Све то, након што га је донедавни амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић, као специјални изасланик предсједника СР Југославије Добрице Ђосића, још ратне, 1993. године представио у сједишту ЦИА-е Ленглију. И то након што су га одбили да то учини у Бијелој кући.

Детаљније...
 
Добро јутро Србијо ТВ Хепи: Запад не занима страдање српских цивила Штампај Пошаљи
Четвртак, 09 август 2018
Миливоје Иванишевић, председник Института за истраживање српских страдања, био је уз др Војислава Шешеља гост јутарњег програма телевизије Хепи, 8. августа 2018. године. У једночасовном разговору највише је било речи о случају муслиманских, али и спрских жртава, на подручју Сребренице. Било је речи и о потреби укидања наредбе административних власти из 1945. године којом су Буњевци  проглашени Хрватима.


Детаљније...
 
Др Војислав Шешељ о књизи Миливоја Иванишевића у емисији Добро јутро Србијо на ТВ Хепи Штампај Пошаљи
Петак, 27 јул 2018
27.07.2018.

Гостовање председника Српске радикалне странке, проф. др Војислава Шешеља у емисији "Добро јутро Србијо" на ТВ Хепи у којој је,говорећи о  књизи о случају „Сребреница“ коју пише, опширно говорио о књизи председника Института за истраживање српских страдања Миливоја Иванишевића.
 
Битка списковима: У Немачку одлази и листа осумњичених за ратне злочине над Србима Штампај Пошаљи
Субота, 14 јул 2018
Недељка Бреберина | 14.07.2018 | Блиц

Немачко правосуђе, чини се, имаће пуне руке посла бавећи се ратним злочинима на простору бивше Југославије.

Након што је председница Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала немачком тужиоцу списак са 22.000 имена припадника Војске Републике Српске, слично су најавили и из Организације породица погинулих и заробљених и несталих цивила у Братунцу, али у случају припадника 28. дивизије Армије БиХ.

Овој намери од јуче су се придружили и у Удружењу Срба протераних из западне Славоније. Они ће, наиме немачком тужиоцу и осталим правосудним институцијама у земљама ЕУ, предати списак са именима 1.240 Срба убијених у западној Славонији од 1991. до 1995. године и затражити да се процесуирају одговорни за те злочине.

Детаљније...
 
Институт за истраживање српских страдања има списак од 18.500 бошњачких злочинаца Штампај Пошаљи
Петак, 13 јул 2018
13/07/2018 |  РТРС

Миливоје Иванишевић Фото: Пресс.ба
Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку историчар Миливоје Иванишевић има списак од 18.500 бошњачких злочинаца, од којих је трећина евидентирана у Сарајеву.

Иванишевићев списак бошњачких злочинаца у Подрињу садржи између 2.500 и 3.000 имена, а има податке и за Сарајево и остале локације у БиХ. Списак садржи име, презиме, локацију злочина и друге податке.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић навео је да њемачко Тужилаштво нема надлежност у вези са злочинима на подручју Сребренице.

Шпирић је рекао да је предавањем списка њемачком Тужилаштву, на којем су имена 22.000 Срба, који се доводе у везу са дешавањима у Сребреници, Српској послата пријетећа порука којом се покушава очистити Подриње од Срба. Он је додао да се овим покушава обезбиједити такозвана "зелена трансверзала" и да се Сарајево просторно веже са Санџаком у Србији, па према Македонији и Албанији.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 7 од 185