Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Чланци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Петронијевић: Алија Изетбеговић учествовао у креирању ратног злочина у Сребреници Штампај Пошаљи
Уторак, 23 април 2024
Срна | 23.04.2024 | Глас Српске

У Сребреници се у јулу 1995. године није десио ни геноцид, ни стравичан злочин, него ратни злочин над заробљеницима, а (муслимански лидер) Алија Изетбеговић учествовао је у креирању тих догађаја, изјавио је адвокат Горан Петронијевић.

“Када су чланови Председништва БиХ 1999. године поменули Алији Изетбеговићу да би требали да оду у Дрвар и одају пошту српским жртвама, тада је хрватски члан (Анте) Јелавић рекао да се оде и у неко хрватско место, а и у Сребреницу, на шта је Алија рекао да у Сребреницу не би никако, јер би га тамо они из СДС-а гађали камењем”, подсјетио је Петронијевић на трибини “Резолуција о Сребреници - да ли нам у БиХ пријети повратак у 1991. годину?”.

Он је додао да је Јелавић тада рекао Алији: “Добро знаш да то не би био СДС него твоји и ти знаш зашто”.

Детаљније...
 
Зуроф: Надам се да ћу се срести са председником Руанде и убедити га не буде спонзор резолуције... Штампај Пошаљи
Субота, 20 април 2024
Четвртак, 18.04.2024 | Политика

Зуроф: Надам се да ћу се срести са председником Руанде и убедити га да не ради све ово и да не буде спонзор резолуције о Сребрници

ТЕЛ АВИВ – Директор Центра „Симон Визентал” Ефраим Зуроф изјавио је данас да се у Сребреници није догодио геноцид, већ ратни злочин и истакао да Генерална скупштина Уједињених нација није место где треба донети одлуку о томе да ли је неки историјски догађај геноцид.

Он је за Танјуг рекао да је предлагање резолуције о геноциду у Сребреници „чиста политика”.

„Историчари су ти који познају чињенице и који могу да одлуче да ли је нешто геноцид или не. Све ово је политика и у томе је проблем. Ови догађаји су претворени у оружје против народа. Људи који су иза овога користе то као оружје против одређених група или нација које желе да оштете”, навео је Зуроф.

Детаљније...
 
Иванишевић: Чињеницама напасти фалсификат у Генералној скупштини Штампај Пошаљи
Понедељак, 15 април 2024
 Миливоје Иванишевић
15/04/2024 | РТРС | Глас Српске | СРНА

Представник Србије пред Генералном скупштином УН, када се тамо буде расправљало о резолуцији о Сребреници, не треба да износи никакву одбрану већ само чињеничну истину, нити да пристане на формулацију да се тамо десио "мега злочин" над Бошњацима, јер је све брутална лаж, рекао је Срни директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Иванишевић је истакао да су Срби, не чинећи довољно на презентацији српских страдања на том подручју, дозволили да догађај у Сребреници из јула 1995. године буде брутално фалсификован и пун неистина и лажи.

- Направљен је култ лажи и то се толерисало ваљда због мира у кући. Дозвољено је да разни фалсификати завладају овим просторима. Деценијама чујем и наше људе на руководећим позицијама који говоре о неком мега злочину над Бошњацима, а нико се није суочио са чињеницама - рекао је Иванишевић.
Детаљније...
 
Виктор Нуждић за „Глас“: Судови се ругају српским жртвама Штампај Пошаљи
Уторак, 02 април 2024
Вељко Зељковић | 01.04.2024 | Глас Српске

Ратни злочини над Србима се и даље на све начине покушавају прикрити па чак и институционално обесмислити.

Онда и када буду подигнуте оптужнице - судски процеси се отежу у недоглед док свједоци не умру. И све ово се дешава некако паралелно са једним процесом да се и сама Република Српска дејтонски обесмисли. Како се борити против овог институционалног терора, који не долази само изнутра, већ и извана? Према ријечима вршиоца дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктора Нуждића, правосудне институције у БиХ су само наставиле са једном непријатељском хашком праксом, да се за ратне злочине суди само Србима. О томе, како каже, свједоче и подаци да је пред хашким трибуналом, у случајевима ратних злочина над Србима, изречено свега 40 година затворске казне.

- Присјетимо се само да је Насер Орић ослобођен, што је био правни, морални и људски апсурд. Нажалост, та једна судска пракса је настављена и у БиХ. Многобројни ратни злочини над Србима ни након толико година нису процесуирани, иако постоје евидентни докази и свједочења. Када којим случајем буде и подигнута нека оптужница та суђења по неком правилу трају у недоглед, а што видимо и на примјеру Добровољачке или рецимо Петог корпуса, којим је командовао Атиф Дудаковић

Детаљније...
 
Грајф: Једнострани наративи не воде ка помирењу Штампај Пошаљи
Понедељак, 11 март 2024
11.03.2024 | Срна | Глас Српске

ТЕЛ АВИВ - Предсједник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године Гидеон Грајф изјавио је да резултати било које резолуције, којом се инсистира на једностраним политичко-медијским наративима, никада не воде ка помирењу и дугорочној стабилности, те да такве иницијативе често много говоре о носиоцима тих пројеката.

Коментаришући поступке бошњачког дијела мисије БиХ при УН, који самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН у априлу, Грајф је нагласио важност схватања тога да пропаганда увијек и на све начине покушава да спријечи академску верификацију њених медијско-политичких наратива.

Детаљније...
 
Бивши канадски амбасадор у Југославији: САД су отпочеле рат у БиХ Штампај Пошаљи
Недеља, 04 фебруар 2024
04.02.2024 | Глас Српске | РТРС

Џејмс Бисет, бивши канадски амбасадор у Југославији током њеног распада, открио је приликом једном телевизијског гостовања прави историјски контекст и догађаје који су довели до рата у БиХ 1990-их.

Он је том приликом рекао да су Сједињене Америчке Државе започеле рат у БиХ.

„Људи који су започели рат, или влада која је започела рат, биле су Сједињене Америчке Државе. У БиХ је одржан референдум о независности који је поражен“, рекао је Бисет.

Детаљније...
 
Пројекат ’Маркале‘ разрађиван у Америци, направљена и макета пијаце Штампај Пошаљи
Субота, 03 фебруар 2024
03/02/2024 |  РТРС | Аутор: СРНА

Бивши обавјештајац Војске Србије генерал у пензији Јован Милановић изјавио је Срни да је операција за експлозију на пијаци Маркале у Сарајеву пројектована и да су на томе радиле америчке тајне службе и муслиманске снаге из БиХ.

Милановић је рекао да је из два извора међународних снага у БиХ добио информацију да је недалеко од Вашингтона у мјесту Александрија на ријеци Потомак направљена макета пијаце Маркале, те да су пројекат радиле америчке тајне службе, а у свему учествовале и муслиманске снаге из БиХ.

Они су, како је рекао, макету поставили тамо гдје су иначе припремали цијелу акцију у Сједињеним Државама и прорачунавали ефекте, односно губитке, па је зато цијела операција припремана мјесец дана раније него што је изведена.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 7 од 156