Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Чланци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

МАЛВЕРЗАЦИЈЕ У ХАШКОМ ТРИБУНАЛУ: Уништавали слике да би окривили Србе Штампај Пошаљи
Среда, 06 фебруар 2019
С. Ј. МАТИЋ | 05. фебруар 2019 | Вечерње новости

Вештак Миле Попарић, за "Новости", открива нове детаље о малверзацијама доказима у Хашком трибуналу. Одбрани достављали неупотребљиве фотографије и снимке

У ХАШКОМ трибуналу систематски су прављене лоше копије фотографија са места злочина и то у црно-белој техници, са циљем да се на њима ништа не види. Такве су као доказни материјал достављане одбранама српских оптуженика и биле бескорисне за анализирање и коришћење у поступцима. Већина је била замрљана, потпуно црна и неупотребљива за обарање тврдњи тужилаштва.

Ово, за "Новости", прича вештак за балистику Миле Попарић, који је сведочио у неколико процеса у Хагу. Он наводи да је то било смишљено деградирање доказа, како би браниоцима отежали и онемогућили одбрану, јер је на таквим фотографијама било немогуће уочити битне чињенице.

Детаљније...
 
Бабовић: Маркале прије 25 година режирали Изетбеговић и Церић Штампај Пошаљи
Уторак, 05 фебруар 2019
05/02/2019 | РТРС | СРНА

Данас се навршило 25 година од масакра на сарајевској пијаци Маркале, за шта су окривљени припадници Војске Републике Српске, иако је утврђено да не постоје докази да су пројектили испаљени са српских положаја. Замјеник главног и одговорног уредника дневног листа "Вечерње новости" Милан Бабовић рекао је за ТВ "Пинк" да постоје чврсти докази у самом Хашком трибуналу да Срби нису починили тај злочин.

Он је подсјетио да је прије извјесног времена заштићени свједок, који је био тјелохранитељ Алије Изетбеговића, и за чије свједочење постоји транскрипт, рекао да је чуо разговор између Алије Изетбеговића и Мустафе Церића да се спрема масакр на Маркалама.

"Постоји налаз наших балистичара, који је рађен у сарадњи са колегама из Америке, Француске, Њемачке, Чешке, Израела, да је физички било немогуће да граната долети са положаја које су држали Срби", рекао је Бабовић.

Детаљније...
 
УН су Србима дописивале злочине Штампај Пошаљи
Понедељак, 21 јануар 2019
Драган Вујичић | 20. јануар 2019 | Вечерње новости

Професор Никола Моравчевић, о трагању за истином о ратним дешавањима на тлу бивше СФРЈ

ПЕТ земаља, сталних чланица СБ УН, деведесетих у Њујорку, имало је право да селектује извештаје с терена и да на седнице износи "истине" о рату на простору бивше СФРЈ које су биле њима у интересу.

Предњачили су Американци и Мадлен Олбрајт. Имао сам привилегију да многе архивиране извештаје пронађем и копирам на основу специјалног одобрења Бутроса Галија, тадашњег генералног секретара УН. Мислим да је Гали знао да радим за "српску ствар" и да је на неки начин, преко мене, спасавао своју савест и част организације на чијем је челу био.

Овако, за "Новости", говори проф. Никола Моравчевић, некадашњи проректор престижног универзитета Илиноис у Чикагу. Моравчевић објашњава да је Бутроса Галија упознао док је био проректор Каирског универзитета. Њихово дружење је настављено и пошто је он на основу препорука египатског председника Мубарака постао председник Генералне скупштине. Египћанин је Моравчевићу издао посебну дозволу за рад у Архиви сталних чланица СБ.

Детаљније...
 
Иванишевић: Сарајевски тунел био пацовски канал за наоружавање Штампај Пошаљи
Петак, 23 новембар 2018
Миливоје Иванишевић Фото: Вечерње новости
БЕОГРАД, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић изјавио је Срни да је тунел испод сарајевског аеродрома током рата био пацовски канал којим су се сарајевски муслимани наоружавали, а не "тунел спаса", како је представљено у емисији "Квадратура круга" емитованој на РТС-у.

Он сматра да је сарајевски тунел био непримјерена тема за ту емисију, као и да је аутор ушао у низ обмана којима је подлегао и није схватио прави смисао тог тунела него га приказао хуманим, што, како је оцијенио Иванишевић, никако није био.

"Њима је тунел служио као пацовски канал, за набавку оружја, дотурање муниције. Имате парадоксалну ситуацију да су на крају рата муслимани били боље наоружани него на почетку. Имали су бољу опрему - најсавременију из магацина НАТО-а, а били су у наводној блокади", указао је Иванишевић.

Детаљније...
 
Историчар Миливоје Иванишевић: Српске жртве многи хоће да обезвреде Штампај Пошаљи
Недеља, 27 мај 2018
Миливоје Иванишевић
Миливоје Иванишевић | 27. мај 2018 | Вечерње новости

У ауторском тексту за "Новости" о страдањима у 20. веку. Све упорнији захтеви за ревидирање броја убијених Срба

ПАЖЉИВО пратимо све чешће, понекад и срамотне лицитације око обима српских страдања у прошлим ратовима и окупацијама током двадесетог века: Јасеновцу, Јадовном, Старом сајмишту, "Бљеску", "Олуји" и многобројним стратиштима на просторима некад заједничке државе. Све је упадљивија жеља да се обезвреде српске жртве и узроци њиховог страдања. На нешто слично смо у доброј мери огуглали у претходним деценијама.

Али, то је било време кад су се на другој страни налазили представници народа и националних мањина које су прикривале свој допринос српској трагедији. Нажалост, данас се појављују и лица српске националности која своју политичку, можда и финансијску, афирмацију траже у додворавању опонентима српских страдања. Отуда све упорнији захтеви за ревидирање чињеница које оптерећују некадашње, или садашње окупаторе и њихове домаће сараднике.

Детаљније...
 
Миливоје Иванишевић за „Новости“: Казне нема само за злочине над Србима Штампај Пошаљи
Недеља, 24 децембар 2017
Миливоје Иванишевић, председник Института
Вечерње новости | 24. децембар 2017 |

Председник Института за истраживање српских страдања у 20. веку, за "Новости" пише о масакрима у БиХ. У 536 логора било заточено на десетине хиљада људи српске националности

Недавно хапшење пуковника Армије БиХ и војног аташеа БиХ у Белгији Енеса Јахића, окривљеног за злочине у коњичком селу Брадина 25. маја 1992. године, само је доказ чињенице да у Босни и Херцеговини процес кажњавања одговорних за злочине, посебно кад је реч о муслиманским функционерима, још није приведен крају. Чак напротив, није честито ни започет.

Поменути пуковник се терети за масакр српског становништва у селу Брадина (33 Хрвата, 16 Муслимана и 604 Срба) у општини Коњиц, које је нападнуто и уништено 25. и 26. маја 1992. Спаљено је и разорено 200 стамбених зграда. Уништен је и православни храм Светог Вазнесења. Основна школа "Звонимир Белиша Ного" је постала затвор, а село концентрациони логор у који су затворени сви преживели мештани. Истог дана је и у граду спортска дворана "Мусала" претворена у логор, у који су затворени мушкарци, већином рањеници, похапшени у Брадини. Приликом напада у селу је убијено 37 мештана, више од 200 њих је повређено, а међу њима много деце, жена и старијих мештана.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 6 од 95