Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Кладањ - Ступари
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Кладањ - Ступари
Кахру Вејзовићу четири године због мучења Срба у Ступарима Штампај Пошаљи
Четвртак, 21 новембар 2019
21/11/2019 |  РТРС | Извор: СРНА

Бивши полицајац Кахро Вејзовић је трећестепеном пресудом Суда БиХ осуђен на четири године затвора због мучења мушкараца српске националности 1992. године у Ступарима, саопштено је из Суда БиХ.

Првостепеном пресудом Суда БиХ од 31. августа прошле године Вејзовић је ослобођен оптужбе да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Он је првостепено ослобођен кривице по 14 тачака оптужнице, да је од јуна до септембра 1992, као припадник Полицијске станице Ступари, током испитивања на више локација мучио заробљене српске цивиле у Ступарима ударајући их у главу и по гениталијама песницама, чизмама, палицом и кундаком пушке, стављајући им пиштољ и нож под грло, те пријетећи им и присиљавајући их да једу папир.

Детаљније...
 
Дјелимично уважена жалба Тужилаштва у случају Кахре Вејзовића Штампај Пошаљи
Петак, 08 март 2019
07/03/2019 | РТРС | Извор: СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ за ратне злочине дјелимично је уважило жалбу Тужилаштва БиХ у предмету против Кахре Вјезовића оптуженог за ратни злочин против српских цивила у Кладњу и одредило одржавање претреса пред Апелационим одјељењем.

Против првостепене ослобађајуће пресуде Вејзовићу, жалбу је благовремено уложило Тужилаштво БиХ, и то због погрешног или непотпуног утврђеног чињеничног стања, са приједлогом да је вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ укине и одреди одржавање претреса, саопштено је данас из Суда БиХ.


Детаљније...
 
Затражено укидање ослобађајуће пресуде за злочин над Србима у Ступарима Штампај Пошаљи
Среда, 13 фебруар 2019
12/02/2019 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ затражило је у писаном поднеску да Апелационо вијеће Суда БиХ укине ослобађајућу пресуду бившем полицајцу Кахри Вејзовићу за злочине почињене над српским цивилима у Ступарима, код Кладња.

Ова жалба данас није образлагана у судници, јер нико из Тужилаштва није приступио иако су, према ријечима предсједавајућег Судског вијећа, Мирзе Јусуфовића, уредно обавијештени.

- Будући да је Тужилаштво БиХ уредно обавијештено, на овој сједници биће испитана пресуда Суда БиХ којом је Кахро Вејзовић ослобођен оптужбе за злочин против цивилног становништва - рекао је Јусуфовић и додао да је жалба уложена због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Детаљније...
 
Вејзовић ослобођен оптужби за мучење Срба у Ступарима Штампај Пошаљи
Петак, 31 август 2018
31/08/2018 |  РТРС | Аутор: СРНА

Првостепеном пресудом Суда БиХ бивши полицајац Кахро Вејзовић ослобођен је оптужби да је 1992. године у Ступарима, код Кладња, мучио мушкарце српске националности.

Вејзовић је ослобођен кривице да је, од јуна до септембра 1992. године, као припадник Полицијске станице Ступари током испитивања на више локација мучио заробљене српске цивиле у Ступарима ,ударајући их у главу и по гениталијама песницама, чизмама, палицом и кундаком пушке, стављајући им пиштољ и нож под грло, те пријетећи им и присиљавајући их да једу папир.

Детаљније...
 
Затражена осуђујућа пресуда за злочине над Србима у Ступарима Штампај Пошаљи
Среда, 13 јун 2018
13/06/2018 | РТРС| СРНА

Тужилаштво БиХ затражило је данас пред Судом БиХ да Кахро Вејзовић буде проглашен кривим за ратне злочине почињене над српским заробљеницима 1992. године на подручју Ступара код Кладња.

Тужилац Владимир Симовић рекао је у завршној ријечи у овом предмету да сматра да је несумњиво доказао наводе оптужнице којима се Вејзовић терети за злочине против ратних заробљеника, преноси Бирн.

- Доказали смо да је оптужени, у својству активног полицајца Полицијске станице у Ступарима, починио дјела која му се стављају на терет, што произлази из материјалних доказа и исказа оштећених свједока. Тужилаштво БиХ тражи осуђујућу пресуду и одговарајућу санкцију - рекао је Симовић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 8