Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1994. arrow септембар 1994. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

септембар 1994. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
септембар 1994. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
Страна 8
Страна 9
 
 
02. 09. 1994. ПАЛЕ

На Палама је данас завршено засједање Скупштине Републике Српске, која је послије вишечасовне расправе иза затворених врата усвојила програм мјера и задатака у новонасталим условима.

Република Српска јесте држава као и све друге државе у Европи. Ми смо суверени и потврду тога не тражимо ни од кога. Уколико не додје до уједињења српских држава, Република Српска ће тражити од Међународне заједнице признање фактичког стања. Признање државе која реално већ постоји.

Нико у свијету није очекивао да ће Југославија против нас завести економске санкције, ако мора јавне, зашто и политичке? Мислим да сада имамо пуно право да против Муслимана заведемо такве санкције да им птица не пролети, све док свијет не присили Југославију да дигне економске санкције против Републике Српске, рекао је РАДОВАН КАРАЏИЋ, предсједник Републике Српске, на засједању Народне скупштине Републике Српске, на коме су верификовани резултати референдума.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 03. и 04. 09. 1994.


 
02. 09. 1994. САРАЈЕВО

Министар иностраних послова Републике Српске АЛЕКСА БУХА у изјави за СРНУ изразио је наду да ће се у наредних мјесец дана нормализовати односи РС и СР Југославије, најављујући као »последњу резерву« евентуални захтјев медјународној заједници за признање независности РС.

»Уколико скупштине Србије и Црне Горе одбију приједлог о уједињењу српских држава, истовјетан захтјев РС и РСК ће бити упућен Скупштини Југославије«.
»Наш политички циљ остаје јединствена држава српског народа, без обзира како ће се оне звати и како ће бити организована« - закључио је шеф дипломатије РС.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 03. и 04. 09. 1994.
 


 
< Претходни   Следећи >