Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Босанска Крупа
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Босанска Крупа
Потврђена оптужница за злочине над ратним заробљеницима у Босанској Крупи Штампај Пошаљи
Петак, 26 јануар 2024
26/01/2024 |  Аутор: РТРС

Суд БиХ потврдио је оптужницу против Нермина Порића која га терети за ратни злочин против ратних заробљеника, припадника Војске Републике Српске на подручју Босанске Крупе 1995. године.

Оптужница Тужилаштва БиХ терети Порића да је, у својству командира вода Војне полиције 511. Славне брдске бригаде такозване Армије БиХ у љето 1995. године лично пуцао у неке припаднике Војске Републике Српске који су претходно били заробљени у рејону Кобиљњака, Ћојлука и Осмача, објављено је на сајту ове правосудне институције.

Неки заробљеници су, према оптужници, убијени непосредно након заробљавања, док су други држани у војном притвору наведене бригаде у мјесту Пишталине, гдје су их тукли.


Детаљније...
 
Нермин Порић оптужен за ратне злочине над српским заробљеницима, чека се екстрадиција Штампај Пошаљи
Уторак, 02 јануар 2024
Уторак, 02.01.2024 | Политика 

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против Нермина Порића због ратних злочина против ратних заробљеника код Босанске Крупе. Он се тренутно налази ван граница Босне и Херцеговине и очекује се његова екстрадиција.

Оптужени Порић, рођен 1969. године у Босанској Крупи, држављанин Босне и Херцеговине и Словеније, стално настањен у Аустрији, терети се да је у својству команданта Војне полиције тзв. Армије БиХ, за време рата у БиХ, поступао противно одредбама Женевских конвенција о заштити ратних заробљеника.

У оптужници се наводи да је оптужени починио злочин, у лето 1995. године, приликом напада и заробљавања најмање 25 припадника Војске РС, на локалитетима Кобиљњака, Осмаче и Ћојлука у општини Босанска Крупа, од којих су четири заробљеника одмах убијена, а преостали одведени у објекте у притвор које је контролисала Војна полиција 511. брдске бригаде Армије БиХ, пренели су сарајевски медији.

Детаљније...
 
Сафету Исаковићу четири године затвора за убиство спрског заробљеника Штампај Пошаљи
Уторак, 12 септембар 2023
САРАЈЕВО, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Апелационо вијеће Врховног суда Федерације БиХ /ФБиХ/ осудило је Сафета Исаковића на четири године затвора због ратног злочина почињеног над заробљеним припадником Војске Републике Српске /ВРС/ у јулу 1995. на подручју Босанске Крупе.

Исаковић
је осуђен да је у јулу 1995. године у општини Босанска Крупа, током извођења војне операције у ширем рејону брда Ћорковача, наредио убиство заробљеног непознатог српског војника.

"Оптужени је у другом дијелу пресуде ослобођен оптужбе за кривичноправне радње убиства другог НН војника ВРС јер није доказано", саопштено је из Врховног суда.
Детаљније...
 
Потврђена оптужница против Неџада Ћехића за убиство заробљених припадника ВРС Штампај Пошаљи
Петак, 25 август 2023
25/08/2023 | РТРС | Аутор: СРНА

Суд БиХ потврдио је оптужницу против некадашњег припадника такозване Армије БиХ Неџада Ћехића која га терети за убиство најмање 25 заробљених припадника Војске Републике Српске на подручју Босанске Крупе 1995. године, саопштено је данас из ове правосудне институције.


Ћехић је оптужен у својству припадника вода војне полиције 511. Славне брдске бригаде такозване Армије БиХ и на терет му се ставља кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

Он је заједно са другим припадницима такозване Армије БиХ у рејону Кобиљњака, Осмаче и Ћојлука, у периоду од друге половине маја до половине јула 1995. године, заробио најмање 25 припадника Војске Републике Српске на наведеним локалитетима приликом напада на њихове положаје.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 9