Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Документи
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Документи
Алија хтео да муслимани изгину Штампај Пошаљи
Субота, 08 фебруар 2014
08. 02. 2014. 12:02h | Ђ. Баровић - Вести

 ЦРНО НА БЕЛО: Факсимил дописа
Најмање два дана пре него што ће снаге босанских Срба преузети контролу над Сребреницом, муслимански челници су упутили тајну депешу Алији Изетбеговићу и Расиму Делићу у којој их моле да хитно организује састанак са челницима Републике Српске како би се договорило безбедно извлачење становништва из ове енклаве.

Мада је овај апел сачињен у крајње драматичном тону, никада нису добили одговор што још једном покреће питање да ли је муслиманском руководству у Сарајеву било у интересу да у Сребреници дође до општег хаоса, а што је и главна теза већине историчара који оспоравају званичну верзију догађаја у овом граду 1995. године.

Детаљније...
 
Бошњачке власти кажњавале излазак цивила и војника из Сребренице? Штампај Пошаљи
Среда, 03 јул 2013
БИХ | 03/07/2013 | 11:34 | Агенције 

Бошњачке власти у Сребреници спречавале су и грубо кажњавале излазак цивила и војника из енклаве уочи њеног пада у јуну и јулу 1995. године, наводи се у ратним документима Армије БиХ које је објавио лист "Прес Републике Српске".

У једном од докумената, под ознаком "строго повјерљиво" од 17. јуна 1995. године, наводи се да заступник команданта 28. дивизије такозване Армије Републике БиХ Рамиз Бећировић обавјештава команду 285. лаке бригаде из Жепе да су, осим издатих наредби о спречавању војних лица и цивила у напуштању демилитаризованих зона, све учесталији одласци мањих група у правцу Кладња и Тузле и према Србији.

Детаљније...
 
Армија РБиХ бранила излазак из Сребренице! Штампај Пошаљи
Уторак, 02 јул 2013
2. 07. 2013 | Press RS

Прес РС у поседу строго поверљивог документа бошњачке војске

Строго поверљиви документ са потписом команданта Другог корпуса тзв. Армије РБиХ Сеада Делића потврђује да су српске снаге дозвољавале да групе људи напусте Сребреницу и Жепу пре 11. јула, односно пре почетка акције Војске РС која је окончана уласком српских снага у ове две енклаве.


Из строго поверљивог документа, који поседује Пресс РС, сасвим јасно се види да Сребреница није била демилитаризована зона, а прецизно се наводи да су српске снаге дозвољавале излазак из енклава, што још једном потврђује да Војска РС није имала "геноцидне намере".

У документу под бројем 02/1-658/1 од 19. јуна 1995. године, команди 28. дивизије и 285. лаке бригаде Армије РБиХ наређује се да спречи напуштање Сребренице, које свесно допуштају српске снаге и наводи се да су учестали доласци група из "Сребренице - Жепе на подручје Тузланско-подрињског кантона".


Детаљније...
 
Документи о дезертирању војника АБИХ из Сребренице [избор] Штампај Пошаљи
Четвртак, 28 фебруар 2013

Дуго је познато да је током 1994. и 1995. године било масовнијих дезертирања припадника муслиманске АБиХ, иако се о томе ћутало. Међу докумантима које је Војска Републике Српске затекла у Сребреници јула 1995. налазе и дописи које представљамо на овој страни.

У недавном интервјуу фанкфуртским „Вестима“, директор Института Миливоје Иванишевић је између осталог рекао да  је тема о дезертирањима из Сребренице једна од најмистериознијих и најмање истражених појава рата 1992-1995. године, као и:

- На основу извештаја безбедносних органа разних муслиманских јединица из састава 28. бригаде из Сребренице, дезертирало је између 1.000 и 1.500 Муслимана. Највећи део је отишао ка Тузли, али забележени су и случајеви када су бежали ка Србији, па чак и Македонији.

Вашој пажњи препоручујемо избор из обимније грађе ових докумената.


Детаљније...
 
Расим Делић знао да Орић убија Бошњаке! Штампај Пошаљи
Уторак, 26 фебруар 2013
22. 02. 2013 | Пресс РС

ДОКУМЕНТИ ТЗВ. АРМИЈЕ БИХ ПОТВРЂУЈУ НАВОДЕ

Врх такозване Армије БиХ, на челу са командантом Расимом Делићем, био је упознат са ликвидацијама Бошњака које су у Сребреници починили Насер Орић и његови људи, сазнаје Пресс РС!

СВЕ НА ПАПИРУ... Факсимил извештаја Јусуфа Јашаревића генералу Делићу
СВЕ НА ПАПИРУ... Факсимил извештаја Јусуфа Јашаревића генералу Делићу

То доказује документ под ознаком "строго поверљиво", који је у поседу нашег листа и у којем начелник Управе службе војне безбедности тзв. Армије БиХ Јусуф Јашаревић обавештава тадашњег команданта те војске Расима Делића о узроцима пада Сребренице и Жепе у лето 1995. године.

Овај извештај практично потврђује све наводе једног од оснивача Странке деморатске акције Ибрана Мустафића, који је јуче у нашем листу посведочио о бруталним ликвидацијама Бошњака које су извршили Орић и, како је рекао, "његови изроди".


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 6