Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1995. arrow октобар 1995. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

октобар 1995. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
октобар 1995. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
01. 10. 1995. КЛИВИЛЕНД

Угледни новинар »ЊУЈОРК ТАЈМСА« ТОМАС ФРИДМЕН истиче у данашњем броју овог листа да Клинтонова администрација поново обмањује Муслимане који верују да ће Вашингтон војним и допломатским средствима обновити јединствену босанску државу, којом ће они владати.

»Мултиетничка Босна, коју председник КЛИНТОН назива јединственом државом је, дипломатска измишљотина јер ће према њујоршком договру у Босни постојати два ентитета – РЕПУБЛИКА СРПСКА и ХРВАТСКО-МУСЛИМАНСКА ФЕДЕРАЦИЈА, пише ФРИДМЕН и наставља: »Сваки ентитет ће имати свог председника, свој парламент и устав те право да се повезује са суседима«. »То је подела и ту нема ничег лошег, али је свакако лоше што ту поделу ХОЛБРУК неће да назове правим именом из простог разлога што би то значило да је председник КЛИНТОН одустао од јединствене босанске државе којом би доминирала муслиманска влада«.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 02. 10. 1995.01. 10. 1995. ПАРИЗ

»ИНТЕРНЕШЕНЕЛ ХЕРАЛД ТРИБЈУН« на првој страни доноси вест да су УН и Европска унија обелоданиле велике хрватске злочине на освојеним подручјима у РСК.
»ЖУРНАЛ ДИДИМАНШ« врло штуро и измедју редова објављује да су Хрвати починили стравичне злочине над крајинским Србима на новоосвојеним подручјима. Иако је већина Срба пребегла са својим руководством преостали, којих је неколико хиљада, присиљени су да, како се наводи у извештајима ЕУ и УН, трпе терет хрватског злостављања.

»Мали број Срба који су остали у Хрватској после акције »ОЛУЈА« изложен је срачунатој непријатељској политици, заснованој на убиствима, спаљивању кућа, пљачки имовине као и на разним законским препрекама« - пише у извештају ЕУ у којем се закључује:

»Јасно је да су хрватске власти у току и после реинтеграције Крајине тешко нарушиле међународне законе«. Даље се тврди да се »убиствима и спаљивањима жели осигурати да се Срби неће вратити на ово подручје, на којем се више од 500 година развијала јака српска културна заједница«.
 
ИЗВОР: »ГЛАС« од 02. 10. 1995.
 

 
< Претходни   Следећи >