Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Шефик Џаферовић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Шефик Џаферовић
Џаферовић је знао за злочине, али није ни покушао да их спријечи Штампај Пошаљи
Петак, 31 децембар 2021
27/12/2021 | РТРС | Аутор: СРНА

Највећи број злочина муџахедина из одреда "Ел муџахедин" догодио се 1994. и 1995. године када је центром Службе државне безбједности Зеница управљао бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, изјавио је Срни стручњак за безбједност и тероризам Џевад Галијашевић.

- Џаферовић је знао све што се дешавало на терену. Био је упознат са свим злочинима овог одреда. За неке злочине је знао и прије него што ће се десити, али никада ништа није урадио како би они били спријечени, а камоли да починиоци буду кажњени - истакао је Галијашевић.

Детаљније...
 
Џаферовић - највећа срамота бошњачког народа Штампај Пошаљи
Петак, 19 новембар 2021
19/11/2021 | РТРС | Аутор: СРНА

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је Шефик Џаферовић највећа срамота бошњачког народа, човјек који негира почињене ратне злочине такозване Армије БиХ и тиме директно доводи у питање и крши, за Сарајево прихватљив, "Инцков закон".

- Џаферовић је са прозора свога стана могао посматрати како та војска и полиција мучи Хрвате и Србе у Музичкој гимназији у Зеници, а да није ништа предузео. Мирно је посматрао злочине над Србима на Возући, чак и након потписивања Дејтонског споразума - рекао је Галијашевић Срни, коменаришући Џаферовићу тврдњу да "иза /такозване/ Армије РБиХ нису остале масовне гробнице и логори".

Он је подсјетио да је Џаферовић био начелник Служби безбједности Зеница 1994. и 1995. године.

Детаљније...
 
Благојевић: Вријеме да се покрене одговорност Џаферовића за злочине на Србима Штампај Пошаљи
Среда, 25 август 2021
25/08/2021 |  РТРС | Аутор: СРНА

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић рекао је Срни да је крајње вријеме да се покрене питање одговорности члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за злочине извршене над Србима од Возуће до Зенице.

Благојевић је навео да је Џаферовић био упознат са дејствима и злочинима одреда "Ел муџахедин", да је знао њихово кретање, као и извршење ратних злочина на Озрену, Возући и у самој Зеници.

Он је рекао да Џаферовићева изјава којом негира и умањује злочине такозване Армије БиХ у протеклом рату представља наставак изругивања истини и злочинама извршеним над Србима од Возуће до Зенице, јер је као ратни начелник Центра служби безбједности Зеница био упознат са дејствима и злочинима одреда "Ел муџахедин" и осталих.

Детаљније...
 
Изетбеговић командовао џихадистима Штампај Пошаљи
Уторак, 28 јануар 2020
28.01.2020 | Ђ. Баровић - Вести

На суђењу за ратне злочине некадашњем команданту Трећег корпуса Армије БиХ Сакибу Махмиљину његова одбрана је уложила више од 200 доказа, укључујући и Дејтонски споразум којима покушава да докаже да током рата овај генерал није имао никакву ефективну контролу над одредом Ел муџахедин.

Махмуљина оптужница терети да није спречио убиства и нечовечна поступања ове војне формације на подручју Возуће и Завидовића од 11. до 29. септембра 1995. године, кад је убијено 52 ратних заробљеника, припадника Војске Републике Српске.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 17