Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Шефик Џаферовић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Шефик Џаферовић
Закон важи за Србе, али не и за Џаферовића Штампај Пошаљи
Петак, 09 новембар 2018
09.11.2018 | Вељко Зељковић | Глас Српске

Бањалука - Мирсад Кебо, некадашњи потпредсједник ФБиХ и високи функционер СДА, због своје одлуке да 2014. године поднесе кривичну пријаву против тадашњег предсједника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефика Џаферовића због његове умијешаности у ратне злочине на подручју Возуће и Озрена, већ три године се бори са разним врстама притисака, па чак и пријетњама ликвидацијом.

Кебо је за “Глас Српске” рекао да је након вишегодишњег ћутања одлучио да поново проговори, јер, како је појаснио, сви који су починили ратни злочин, или су били присутни када се он десио, а нису га спријечили или казнили, требало би да за то одговарају.

- У документацији коју сам тада доставио надлежним правосудним органима налазе се многобројна свједочења о злочинима који су почињени на простору који је тада контролисао Центар службе безбједности Зеница, а на чијем челу се тада налазио нови члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић. Против њега је одавно требало да буде подигнута оптужница због командне одговорности - истакао је Кебо.

Детаљније...
 
Џаферовићева тужба пада као и Силајџићева Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 новембар 2018
08.11.2018 | Вељко Зељковић | Глас Српске

Бањалука - Евентуална тужба новог бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића против Владе Српске и премијерке Жељке Цвијановић због извјештаја Републике Српске Савјету безбједности УН, а у којем су наведене ратне везе овог кадра СДА са злогласним одредом “Ел муџахедин”, завршиће као и она коју је својевремено поднио Харис Силајџић, а коју је Уставни суд одбацио као неосновану.

Одговор је ово званичних институција Републике Српске на Џаферовићеву најаву подизања тужбе уз констатацију да то што он до сада није осуђен због своје ратне прошлости, не значи да није био и свједок злочина над српским заробљеницима у протеклом рату.

Нека од докумената која доказују дубоку повезаност Џаферовића са муџахединима у посједу су “Гласа Српске”.

Детаљније...
 
Могућа веза Џаферовића са злочинима над Србима Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 октобар 2018
Душанка Станишић |четвртак, 11.10.2018 | Политика

Сарајево – У трци за бошњачког члана Председништва БиХ на прошлонедељним општим изборима победио је Шефик Џаферовић, потпредседник најутицајније политичке партије међу Бошњацима, Странке демократске акције (СДА), у коју је ушао ратне 1993. године.

Џаферовић је рођен 9. септембра 1957. у Завидовићима, где је завршио основну школу и гимназију, након чега је уписао Правни факултет у Сарајеву, на коме је и дипломирао 1979. године. Радно искуство стицао је у Општинском и Окружном суду у Зеници све до 1992, односно 1996. године, када је изабран за секретара ратне бошњачке тајне службе, познатије као АИД.

У Парламентарној скупштини БиХ је од 2000. године, као кадар СДА један мандат провео је у Дому народа, а онда је на општим изборима 2014. изабран за посланика у Представничком дому, у коме је и дочекао кандидатуру за члана Председништва БиХ. У том дому, по систему ротације, обављао је функцију и председавајућег и заменика председавајућег.

Детаљније...
 
Џаферовић и Махмуљин знали све активности муџахедина Штампај Пошаљи
Петак, 12 јануар 2018
Џаферовић и Махмуљин су имали информацију о заробљавању 53 цивила и војника Војске Републике Српске и послали су војног полицајца Изета Карахасановића да обиђе заробљенике у Кестену, као што су били информисани и о заробљавању 11 војника Лаке прњаворске бригаде ВРС од војног безбједњака Закира Алиспахића званог Дуги, као и безбједњака из Аналитичког одјељења Управе за безбједност Tрећег корпуса Салиха Спахића

БАЊАЛУКА, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Од 12. маја 1995. године до краја рата вођена је оперативна акција "Врандук" која је обезбјеђивала пуну информисаност Центра служби безбједности /ЦСБ/ Зеница, којим је управљао Шефик Џаферовић и команде Tрећег корпуса тзв. Армије БиХ, на чијем је челу био Сакиб Махмуљин, о сваком кретању и активностима припадника одреда "Ел муџахедин", а посебно његове команде, истиче експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Објекат у којем су се налазили муџахедини Сектор државне безбједност ЦСБ Зеница водио је под оперативним називом "Киншаса" још од почетка 1993. године, истиче Галијашевић у ауторском тексту за Срну под називом "Возућа као пријетња, ратни злочин и срамота БиХ".

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 10