Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Шефик Џаферовић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Шефик Џаферовић
Могућа веза Џаферовића са злочинима над Србима Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 октобар 2018
Душанка Станишић |четвртак, 11.10.2018 | Политика

Сарајево – У трци за бошњачког члана Председништва БиХ на прошлонедељним општим изборима победио је Шефик Џаферовић, потпредседник најутицајније политичке партије међу Бошњацима, Странке демократске акције (СДА), у коју је ушао ратне 1993. године.

Џаферовић је рођен 9. септембра 1957. у Завидовићима, где је завршио основну школу и гимназију, након чега је уписао Правни факултет у Сарајеву, на коме је и дипломирао 1979. године. Радно искуство стицао је у Општинском и Окружном суду у Зеници све до 1992, односно 1996. године, када је изабран за секретара ратне бошњачке тајне службе, познатије као АИД.

У Парламентарној скупштини БиХ је од 2000. године, као кадар СДА један мандат провео је у Дому народа, а онда је на општим изборима 2014. изабран за посланика у Представничком дому, у коме је и дочекао кандидатуру за члана Председништва БиХ. У том дому, по систему ротације, обављао је функцију и председавајућег и заменика председавајућег.

Детаљније...
 
Џаферовић и Махмуљин знали све активности муџахедина Штампај Пошаљи
Петак, 12 јануар 2018
Џаферовић и Махмуљин су имали информацију о заробљавању 53 цивила и војника Војске Републике Српске и послали су војног полицајца Изета Карахасановића да обиђе заробљенике у Кестену, као што су били информисани и о заробљавању 11 војника Лаке прњаворске бригаде ВРС од војног безбједњака Закира Алиспахића званог Дуги, као и безбједњака из Аналитичког одјељења Управе за безбједност Tрећег корпуса Салиха Спахића

БАЊАЛУКА, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Од 12. маја 1995. године до краја рата вођена је оперативна акција "Врандук" која је обезбјеђивала пуну информисаност Центра служби безбједности /ЦСБ/ Зеница, којим је управљао Шефик Џаферовић и команде Tрећег корпуса тзв. Армије БиХ, на чијем је челу био Сакиб Махмуљин, о сваком кретању и активностима припадника одреда "Ел муџахедин", а посебно његове команде, истиче експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Објекат у којем су се налазили муџахедини Сектор државне безбједност ЦСБ Зеница водио је под оперативним називом "Киншаса" још од почетка 1993. године, истиче Галијашевић у ауторском тексту за Срну под називом "Возућа као пријетња, ратни злочин и срамота БиХ".

Детаљније...
 
Џаферовић био обавијештен о терористичким активностима муџахедина Штампај Пошаљи
Уторак, 24 мај 2016
24.05.2016 21:18 | Срна

Бањалука - Некадашњи ратни начелник Центра служби безбједности Зеница и актуелни посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ Шефик Џаферовић био је обавијештен о терористичким активностима припадницима злогласног одреда "Ел муџахедин", о чему говоре документи, извјештаји и телефонски транскрипти.

Из Џаферовићевих забиљешки јасно се види да је његова служба кроз оперативно-обавјештајну операцију "Киншаса" стално прислушкивала муџахедине, вршила скривене претресе возила, издавала средства за ухођење, те њихово праћење и надзирање.

Према тим забиљешкама, Џаферовић је знао како и када ће се десити брутална убиства заробљених српских војника у Возући, египатских припадника UNPROFOR-а и припадника западних хуманитарних организација, наводи РТРС.


Детаљније...
 
Сакиб Махмуљан и Шефик Џаферовић да одговарају за злочине Штампај Пошаљи
Четвртак, 03 септембар 2015
Благојевић је упитао зашто Џаферовић није наредио да сви заробљени Срби буду пописани и третирани као заробљеници у складу са међународним конвенцијама

ДОБОЈ, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин и начелник Центра служби безбједности Зеница Шефик Џаферовић најодговорнији су за почињене злочине над Србима из Возуће и треба да одговарају пред правосуђем, рекао је Срни некадашњи командант Штаба Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске Зоран Благојевић.

Благојевић је незадовољан радом правосудних органа у вези са почињеним злочинима над Србима у Возући и одсуством покретања кривичних процеса, упркос обимној документацији која им је у више наврата уручена.

Због злочина над Србима у Возући, једино је осуђен командант Главног штаба такозване Армије БиХ Расим Делић. Њега је Хашки трибунал 15. септембра 2008. године осудио на три и по године затвора пo командној одговорности за злочине на подручју Озрена и Возуће у току 1995. године.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 8