Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Кудa са заробљеним припаднициа ИСИЛ-а поријеклом из БиХ? Штампај Пошаљи
Петак, 15 фебруар 2019
14.02.2019 23:08 | avaz.ba | Глас Српске

Сарајево - Власти у Босни и Херцеговини разматрају могућност да преузму своје држављане који су као припадници Исламске државе заробљени на ратиштима у Сирији и тренутно су у затворима у тој земљи.

Како је у изјави за “Дневни Аваз” потврдио министар безбједности БиХ Драган Мектић, до краја ове седмице могли би да буду финализовани разговори који се воде о тој теми, а након што су САД позвале све земље, међу којима и БиХ, чији су држављани као припадници оружаних група заробљени у Сирији, да те људе врати у матичну државу.

Детаљније...
 
СУЂЕЊЕ МАХМУЉИНУ Свједок одбране: Командант корпуса био дужан да затражи употребу силе Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 фебруар 2019
Српскаинфо 13.02.2019.

На суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједок одбране Вахид Каравелић изјавио је да је командант корпуса био дужан да од Генералштаба затражи одобрење за употребу силе, уколико би добио информације да неке од њему потчињених јединица чине ратне злочине и не поштују ланац командовања.

Каравелић, који је у рату био на функцији замјеника, а касније и командант Првог корпуса такозване Армије БиХ, појаснио је да је током рата имао доста проблема са руковођењем и командовањем јединица, али да су му највеће проблеме стварали дијелови Девете и Десете бригаде, којима су командовали Рамиз Делалић Ћело и Мушан Топаловић Цацо.

Детаљније...
 
Затражено укидање ослобађајуће пресуде за злочин над Србима у Ступарима Штампај Пошаљи
Среда, 13 фебруар 2019
12/02/2019 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ затражило је у писаном поднеску да Апелационо вијеће Суда БиХ укине ослобађајућу пресуду бившем полицајцу Кахри Вејзовићу за злочине почињене над српским цивилима у Ступарима, код Кладња.

Ова жалба данас није образлагана у судници, јер нико из Тужилаштва није приступио иако су, према ријечима предсједавајућег Судског вијећа, Мирзе Јусуфовића, уредно обавијештени.

- Будући да је Тужилаштво БиХ уредно обавијештено, на овој сједници биће испитана пресуда Суда БиХ којом је Кахро Вејзовић ослобођен оптужбе за злочин против цивилног становништва - рекао је Јусуфовић и додао да је жалба уложена због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања.

Детаљније...
 
Одбрана приложила додатне доказе на суђењу Веселијевој Штампај Пошаљи
Уторак, 12 фебруар 2019
11/02/2019 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, оптуженима за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године, одбрана оптужених приложила је данас додатна три доказа, на која је Тужилаштво уложило приговор релевантности.

Халиловићев бранилац, адвокат Лејла Човић, приложила је један материјални доказ - извод из војног картона свједока Тужилаштва Фахрудина Демировића, из којег се, како је рекла, види да он није био у истој јединици као оптужени Халиловић.

Детаљније...
 
Свједок: Викић од Датбашића тражио објашњење за убиство војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 08 фебруар 2019
САРАЈЕВО, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Бивши виши инспектор Службе државне безбједности МУП-а такозване РБиХ Мусим Џаферовић изјавио је на суђењу за убиство заробљених припадника ЈНА, да је након рафалне паљбе која се чула испред Дома полиције, командант Специјалне јединице Драган Викић тражио од руководиоца СДБ-а Асима Даутбашића објашњење зашто су убијени заробљени војници.

У наставку суђења Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА, Џаферовић је пред Судом БиХ рекао да је он био у канцеларији са својим надређеним Даутбашићем, када је видно љут и узнемирен ушао Викић.

"Викао је на Даутбашића, питао га `Шта радиш, шта ми ово радиш, јесте ли ви нормални`? Тражио је од Даутбашића да му објасни шта се дешава, а овај је само гледао у њега, без икакве реакције", навео је свједок.

Детаљније...
 
Потврђена оптужнца за ратни злочин над Србима у Лукавцу Штампај Пошаљи
Петак, 08 фебруар 2019
САРАЈЕВО, 8. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Суд БиХ потврдио је оптужницу у предмету Срабовић и други у којој осам лица терети за почињени ратни злочин над српским цивилима у Лукавцу 1992. године.

Оптужени су Зијад Срабовић, некадашњи замјеник директора Граничне полиције БиХ, Рефик Моранкић, Ахмет Бајрић, Сенаид Ћосић, Абид Арапчић, Пашага Чајић, Мирсад Жилић и Самир Џамбић, саопштено је из Суда БиХ.

Они су за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба између Војске Републике Српске и Територијалне одбране тадашње БиХ, касније такозване Армије БиХ на подручју општине Лукавац у периоду од јуна до половине октобра 1992. године поступали противно правилима међународног хуманитарног права.

Детаљније...
 
Суђење за Орашје: Један од кључних свједока одбио да свједочи Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 фебруар 2019
06/02/2019 |  РТРС

Нова бламажа бх правосуђа. Један од кључних свједока у предмету Ђури Матузовићу и деветорици припадника ХВО и полицијских снага, оптужених за ратне злочине над Србима у Орашју, одбио је да свједочи.

Предсједник Удружења логораша Модриче и регије Посавина Владо Драгојловић вјерује да је свједок подмићен разним донацијама и погодностима да не би говорио о свом страдању и убиству брата. С друге стране, Петар Мојић одрекао се статуса заштићеног свједока и проговорио је јавно о тортурама и убиствима Срба у Орашју.

Од маја до августа 1992. Петар Мојић био је у заробљеништву ХВО-а, највише у импровизованом логору у Доњој Махали, општина Орашје. Од батина кожа затвореника била је црна, свједочи Мојић који се сјећа да су их тјерали у ријеку Саву.
Детаљније...
 
Мојић: Ракијица био један од најгорих полицајаца у Доњој Махали Штампај Пошаљи
Среда, 06 фебруар 2019
06/02/2019 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Петар Мојић изјавио је да га је у логору у Основној школи у Доњој Махали, између осталих, премлаћивао један од најгорих војних полицајаца, Мато Живковић звани Ракијица.

Мојић је данас у Суду БиХ рекао да га је из посебне просторије у којој је био затворен са око 60 Срба из Орашја Ракијица изводио у учионицу у којој су биле палице, бејзбол палице, шприцеви, ињекције.

- Тукао ме столицом без наслоњача и палицама по леђима, рукама, ногама, а најтеже ми је било када ме ударао по прсима јер од рођења имам урођену ману грудног коша. Ударао ме 15, 20 минута, што је било нешто краће у односу на друге затворенике - свједочио је Мојић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 1169