Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Изрицање пресуде Азри Башић 27. децембра Штампај Пошаљи
Петак, 15 децембар 2017
15/12/2017 |  14:42 ⇒ 14:44 | РТРС | Срна

Изрицање првостепене пресуде Азри Башић за злочине над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и у селу Поље 1992. године заказано је за 27. децембар, речено је у Суду БиХ по окончању гланог претреса у овом предмету.

Током изношења завршних ријечи Башићеве одбране, бранилац Бинаса Абаспахић рекла је да Тужилаштво БиХ ничим није доказало да је оптужена починила кривична дјела ратни злочин над цивилним становништвом и злочин над ратним заробљеницима, што јој је стављено на терет измијењеном оптужницом од 22. новембра.

- У току поступка, Тужилаштво је саслушало 32 свједока, од којих једног заштићеног, те уложило материјалне доказе за које одбрана сматра да не могу доказати кривицу оптужене. Одбрана не оспорава дешавања 26. априла 1992. године, али сматра да она нису приказана онако како је било, односно да то није учинила оптужена - навела је Абаспахићева.

Детаљније...
 
Свједок видио да је Елфета Весели заклала дјечака Штампај Пошаљи
Петак, 15 децембар 2017
САРАЈЕВО, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Заштићени свједок Тужилаштва БиХ "С-1" рекао је да је видио када је Елфета Весели ножем пресјекла врат дјечаку Слободану Стојановићу, али да није видио када је испалила један или два хица из пиштоља који му је прислонила на главу.

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, овај свједок је путем видео-линка из Београда описао дешавања која су претходила овом стравичном чину.

На почетку данашњег рочишта, свједок је рекао да је са око 100-120 припадника јединице Фикрета Мустафића Шиптара у јулу 1992. године кренуо из Церске на акцију у Каменици да би "ослободили подручје, да би из Сребренице изашла нејач".

Детаљније...
 
Свједок: Убиство дјечака Слободана Стојановића посматраo и Насер Орић Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 децембар 2017
 14/12/2017 |  17:03 ⇒ 20:53 | РТРС

Саслушањем свједока под мјерама заштите, иначе очевица ликвидације дванаестогодишњег Слободана Стојановића у Каменици код Зворника, настављено је суђење Елфети Весели као починиоцу, и њеном претпостављеном Сакибу Халиловићу Кибету, команданту мјесног Диверзантског вода тзв. Армије БиХ.

Свједок, који је такође био муслимански борац, потврдио је да је ликвидацију дјечака посматрао и ратни командант Сребренице Насер Орић.

Језиво је било, у судници слушати очевица убиства недужног дјечака. Десило се то, каже, по завршетку акције ширења коридора од Коњевић поља према Каменици. Док су "славили" побједу, возећи бицикл, појавио се Слободан. Елфета коју је као и Халиловића, познавао из ранијих борби, ухватила је дјечака за главу. Опсовала му четничку мајку. Упозоравали су војници своје окупљене команданте, међу којима су били и Орић и Халиловић, на монструозан чин који Елфета припрема. Но, нису реаговали.

Детаљније...
 
Документ ХВО-а из 1992. године потврда злочина Бошњака над Србима Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 децембар 2017
14.12.2017 10:55 | Срна | Глас Српске

Бањалука - Строго повјерљив документ Општинског одбора Хрватског вијећа одбране /ХВО/ из Коњица од 21. јула 1992. године, у којем Динко Зебић у име ХВО пише Ратном предсједништву, Територијалној одбрани и МУП-у Коњица о односу бошњачких представника цивилне, војне и полицијске власти према српским цивилима, представља потврду злочина у Коњицу, пишу „Вечерње новости“.

У овом документу Зебић наводи да ХВО дијели исти став према „четницима“, али да се не слаже са званичним ставовима Ратног предсједништва о искључивању телефона свим грађанима српске националности.

„Како је наведена одлука донесена без присуства чланова хрватске националности, а и раније су путем средстава информисања грађанству општине Коњиц презентовани неки ставови по "систему одмазде", што апсолутно не одговара цивилизацијском народу, нити правној држави БиХ, мада се нисмо одлучили да се јавно оградимо од таквих ставова, али вас молимо да убудуће не позивате на одмазду“, написао је Зебић.
Детаљније...
 
Саслушање Махмуљина без присуства јавности Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 децембар 2017
13/12/2017 |  12:53 ⇒ 12:57 | РТРС | Срна

У Суду БиХ данас је без присуства јавности настављено суђење бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину оптуженом за ратни злочин над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

- Током саслушања овог свједока Тужилаштва БиХ, јавност ће бити искључена - рекао је предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Детаљније...
 
Клагенфурт: Терориста из БиХ осуђен на двије године затвора Штампај Пошаљи
Среда, 13 децембар 2017
13/12/2017 |  16:36 | РТРС | Глас Српске

Држављанин БиХ (23), чији идентитет није објављен, осуђен је у регионалном суду у аустријском граду Клагенфурту на двије године затвора због терористичког удруживања, пружања подршке и покушаја прикључивања редовима Исламске државе у Сирији.

Оптужени је настањен у аустријској покрајини Корушка, а тужилаштво је доказивало да се желио придружити терористичкој организацији у Сирији. На терет му је стављено и да је на популарни канал “Јутјуб“ постављао видео-клипове у којима је величао Исламску државу.

Оптужени је уз изјашњење да није крив имао несвакидашње објашњење.

Детаљније...
 
Предложене мјере забране за Енеса Јахића Штампај Пошаљи
Уторак, 12 децембар 2017
12/12/2017 |  10:01 ⇒ 13:14 | РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ упутиће Суду БиХ приједлог за одређивање мјера забране напуштања БиХ за војног аташеа Амбасаде БиХ у Холандији Енеса Јахића, осумњиченог за ратни злочин над Србима на подручју Коњица 1992. године.

Мјере забране односиће се и на забрану састајања са свједоцима и осумњиченима у овом предмету.

Тужилаштво БиХ саопштило је да спроводи опсежну истрагу која се односи на ратне злочине над Србима почињене на подручју Коњица 1992. године.

Детаљније...
 
Враћен дневник ратног злочинца из Коњица Миралема Мацића Штампај Пошаљи
Уторак, 12 децембар 2017
12/12/2017 |  14:34 ⇒ 15:28 | РТРС | Срна

Амарилдо Гутић, сарајевски новинар, у пратњи адвоката Душана Томића, вратио је, у уторак, у Тужилаштво БиХ, дневник Миралема Мацића Маце, осуђеног ратног злочинца из Коњица, који је описао своју и улогу осталих Бошњака, посебно недавно ухапшених 13, у злочинима над Србима у том граду на почетку рата у БиХ.

Дневник је, како каже Томић, сада у сигурним рукама поступајућег тужиоца за злочине у Коњицу, Станка Благића, који је, за разлику од осталих колега који су се бавили овим предметом, имао снаге, воље и знања да процесуира осумњичене Бошњаке, за низ свирепих злочина над Србима, који су, у овом дијелу БиХ, и речју и делом, доживели геноцид“

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 888