Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 8.504 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Суђење Махмуљину: Фанатизам муџахедина Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 фебруар 2017
22.02.2017 17:00 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Бивши високи официр такозване Армије БиХ Екрем Алихоџић рекао је на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, да фанатизам припадника јединице "Ел муџахедин" није био само у односу према Србима него и према муслиманима.

Као примјер Алихоџић је, свједочећи данас пред Судом БиХ, навео реаговање припадника одреда "Ел муџахедин" на точење алкохола. Он је рекао да је након одређених остварених ратних успјеха дошло и до обрта у односу становништва и командног кадра према припадницима одреда "Ел муџахедин".

Алихоџић је говорио о систему информисања у оквиру Трећег корпуса напомињући да се водило рачуна о вјеродостојности информација, као и да је питање ратних заробљеника у том контексту било једно од приоритетних.

Детаљније...
 
БиХ расписала међународну потерницу за Амиром Џинићем Штампај Пошаљи
Среда, 22 фебруар 2017
Агенције | 22. 02. 2017 - 14:21h | Блиц
КОЉАЧ ИЗ БОСНЕ Придружио се Исламској држави, и у Сирију одвео жену и ДЕВЕТОРО ДЕЦЕ


Интерпол је на захтев власти Босне и Херцеговине, расписао међународну потерницу за држављанином те земље Амиром Џинићем, за којим се трага због повезаности с терористичком организацијом Исламска држава (ИД), пренели су локални медији истичући како се он сада придружио групи од десет држављана БиХ за којима због истог разлога трагају полиције широм света.

Џинић (43), пореклом из Тешња у централној Босни, под истрагом је због кривичних дела организовања терористичке групе, финансирања терористичких активности и тероризма.

Према наводима "Дневног аваза", он је на попису особа за којима је расписана тзв. црвена потерница након што је утврђено да је још 2013. године отпутовао у Сирију, а са собом је повео и супругу те чак деветоро деце.

Детаљније...
 
Продић: Азра ме штриком као цуку водала по поду и ударала Штампај Пошаљи
Недеља, 19 фебруар 2017
САРАЈЕВО, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На почетку суђења Азри Башић за ратне злочине над Србима у Дервенти, свједоци Тужилаштва БиХ испричали су како их је у априлу 1992. године у Дервенти тукла особа чије је име Азра, заједно са другим војницима.

Чедо Продић је 26. априла 1992. године са комшијама из насеља Чардак, општина Дервента, заробљен и одведен у Дом ЈНА у којем су се, како је навео, налазили припадници различитих војски - Територијалне одбране /ТО/, Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и Хрватских оружаних снага /ХОС/.

У Дом ЈНА су спроведени са рукама изнад главе и постројени поред зида. Ту је затекао неколико комшија.

"Затим је почело ударање и мучење. Југословенске паре смо морали да једемо. Азра ми је рекла да једем. Нисам је познавао. Неко од војника је рекао: `Сад ћете видјети како Азра удара`. Ушла је са групом војника. Мени је донијела хрватску заставу да љубим шаховницу. Ударила ме је у међуножје", присјетио се Продић.

Детаљније...
 
Језива свједочења српских заробљеника о злочинима Азре Башић Штампај Пошаљи
Субота, 18 фебруар 2017
17/02/2017 |  10:12 ⇒ 15:20 | РТРС
Пред Судом БиХ почело је суђење Азри Башић за ратне злочине над Србима, које је 1992. године починила у Дервенти.

Тужилаштво БиХ 16. децембра подигло је оптужницу којом се Башићева терети да је, у својству припаднице ХВО-а на подручју Дервенте, поступала противно одредбама женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

На данашњем суђењу, свједочили су доктор Жељко Стајчић и Чедо Продић, који су били заробљени и одведени у Дом ЈНА у Дервенти. Они су свједочили о околностима догађаја који су се збили 26. априла 1992. године, када је Азра Башић, према оптужници, заклала српског цивила Благоја Ђураша.

Према ријечима свједока, након њиховог довођења у Дом војске, појавила се група људи са ознакама ХОС, ХВО и Територијална одбрана који су почели тортуру над њима.

Детаљније...
 
Незировићу само двије године затвора за злочине над Србима у Дервенти Штампај Пошаљи
Петак, 17 фебруар 2017
16/02/2017 |  13:32 ⇒ 20:13 | РТРС

Још једна срамотна одлука Суда БиХ! Због ратног злочина над српским цивилима у Дервенти, бившем припаднику ХВО-а Алмазу Незировићу само двије године затвора. Ово је још једна потврда да патње српских жртава за бх. Суд не постоје, поручују бивши логораши и борци.

С обзиром да је Незировић, заједно са екстрадиционом притвором у САД-у, у затвору провео више од три године, он је данашњом пресудом практично слободан. И Тужилаштво и одбрана најављују жалбу.

Сцене бруталних злостављања које је од априла до краја јуна `92. над српским цивилима починио бивши припадник ХВО-а и стражар у логору Рабић, Алмаз Незировић, добро су упамтили српски логораши. Скидали су их и ударали палицама.

Детаљније...
 
Затворени Срби у Горажду били гладни и исцрпљени Штампај Пошаљи
Четвртак, 16 фебруар 2017
САРАЈЕВО, 16. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Нермин Куљух потврдио је на суђењу у предмету "Меркез и други" да је у просторијама Министарства унутрашњих послова /МУП/ у Горажду 1992. године био затворен већи број лица српске националности, од којих су многи били гладни и изгледали исцрпљено.

Куљух, бивши радник МУП-а у Горажду, рекао је да мисли да је начелник полиције у том граду до 4. августа 1992. године био Ибро Меркез, који је тада рањен, а на његово мјесто је дошао Предраг Брацо Богунић.

Он је навео да је једног јутра приликом доласка на посао сазнао да се у затвору налази већи број лица српске националности с Бучја "које је заробила војска", додајући да су ту били заробљеници за које се причало да су "људи с Троврха".

Куљух је појаснио да је становао преко пута МУП-а, те да су се у његовој згради налазила "у изолацији лица српске националности, због њихове безбједности".

Детаљније...
 
Бившем припадника ХВО двије године затвора за злочине над Србима у Дервенти Штампај Пошаљи
Четвртак, 16 фебруар 2017
16.02.2017 16:43 | Агенције Глас Српске

Сарајево - Бивши припадник Хрватског вијећа одбране (ХВО) Алмаз Незировић осуђен је данас пред Судом Босне и Херцеговине на двије године затвора након што је проглашен кривим за ратне злочине над цивилима српске националности 1992. године.

Током рата у БиХ, Незировић је био припадник 103. Дервентске бригаде ХВО-а, а пресудом је утврђено да је он тада поступао противно прописима међународног хуманитарног права, кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити цивила за вријеме ратних сукоба.

Како стоји у пресуди, он је од краја априла до краја јуна 1992. године, обављајући дужност стражара у логору Рабић на подручју Дервенте, лично или с другим припадницима ХВО злостављао заточене српске цивиле.

Детаљније...
 
Свједочење о злостављању затвореника у логору "Мусала" Штампај Пошаљи
Субота, 11 фебруар 2017
10/02/2017 | 14:49 | РТРС | СРНА
На суђењу пред Судом БиХ за злочине над српским и хрватским затвореницима у објекту спортске дворане "Мусала" у Коњицу, свједок Тужилаштва БиХ Фуад Хабибија изјавио је да је оптужени Едхем Жилић током испитивања узео једног затвореника за главу и ударио га о зид.


Хабибија је навео да је у "Мусалу" био распоређен на радну обавезу као евидентичар од маја или јуна 1993. године.

Он је рекао да је управник "Мусале" био Жилић, који га је једне прилике позвао у своју канцеларију да направи записник о испитивању затвореника.

- У једном тренутку Жилић је устао, узео затвореника за главу и ударио њоме о зид. Чуо се јаук, а ја сам у том тренутку окренуо главу јер нисам могао то да гледам - навео је Хабибија.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 704