Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Подигнута оптужница против Весели и Халиловића Штампај Пошаљи
Петак, 19 мај 2017
19/05/2017 |  12:55 | РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Сакиба Халиловића и Елфете Весели због свирепог убиства 12-годишњег Слободана Стојановића из Доње Каменице, код Зворника 1992. године.

Према оптужници, у љето 1992. године у близини мјеста Каменица, Веселијева је на изузетно свиреп начин хладним оружјем убила дјечака, а Халиловић је убиство посматрао из непосредне близине, не спречавајући је да га изврши, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Унакажено тијело дјечака Слободана Стојановића без одјеће, одсјечених прстију, поломљених екстремитета и насилно извађених зуба пронађено је у масовној гробници у Новом селу у јулу 1993. године. Сахрањен је на гробљу у Дрињачи.


Детаљније...
 
Свједок: Махмуљин директно командовао акцијом Фарз 95 Штампај Пошаљи
Среда, 17 мај 2017
17/05/2017 |  19:25 ⇒ 19:51 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Нешад Шабић, бивши начелник Штаба 35. дивизије тзв. Армије БиХ, изјавио је пред Судом БиХ да је командант Трећег корпуса Сакиб Махмуљин директно командовао операцијом "Фарз 95", у којој је учествовао и одред Ел муџахедин.

Шабић је рекао да је лично командант Трећег корпуса донио одлуку да се одред Ел муџахедин укључи у акцију "Фарз 95".

Он је посвједочио да је током операције "Фарз", одред Ел муџахедин директно извјештавао команданта Трећег корпуса, те да му није јасно зашто извјештаје није подносио команданту 35. дивизије, како су и правила налагала.

Детаљније...
 
Херенда спреман да дође у БиХ и свједочи о злочинима АИД-а Штампај Пошаљи
Уторак, 16 мај 2017
16/05/2017 |  09:38 ⇒ 11:42 | РТРС | СРНА

Бивши припадник параполицијске јединице "Шеве" Неџад Херенда спреман је да добровољно дође у БиХ и свједочи о политичким убиствима ове формације за која су знали тадањши челници бошњачке обавјештајне службе - АИД-а и политички врх, сазнаје "Дневни аваз".

Како наводи овај лист, Херенда, који већ 21 годину живи у Холандији, посједује и држављанство те земље, иако у Амбасади БиХ у Хагу тврде да немају информације о томе.

Иако Холандија не изручује своје држављане, Херенда се не противи изручењу БиХ и буде на располагању правосудним институцијама које су за њим расписале црвену потјерницу Интерпола.
Детаљније...
 
Нова сједочења о злочинима Азре Башић Штампај Пошаљи
Петак, 12 мај 2017
12/05/2017 |  08:20 ⇒ 14:47 | РТРС | СРНА

Саслушањем свједока Тужилаштва БиХ у Суду БиХ данас је настављено суђење Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године.

Свједок Тужилаштва БиХ Загорка Кузмановић рекла је данас да јој је супруг Миле, који је био заробљен у Дому ЈНА у Дервенти 24. априла 1992. године, испричао да је Азра Башић малим ножем пресјекла гркљан Благоју Ђурашу.

У наставку суђења Башићевој за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, Кузмановићева је пред Судом БиХ навела да је током заробљеништва њен супруг највише страховао од оптужене Азре Башић.

Детаљније...
 
Суђење Викићу: Свједочење о заробљавању резервиста ЈНА из транспортера на Добрињи Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 мај 2017
11/05/2017 |  19:01 ⇒ 19:50 | РТРС

Саслушањем прва два свједока бх Тужилаштва, настављено је суђење Драгану Викићу, Јусуфу Пушини, Нермину Узуновићу и Младену Човчићу, који су оптужени за ратни злочин над осмориицом заробљених резервиста ЈНА, у Великом парку у Сарајеву априла 1992. године. Судско вијеће одбило је захтјев Викићевог браниоца Фахрије Каркина да се суђење одгоди, док се пред судом не појаве Неџад Херенда и Едвин Јусић, за којима је расписана интерполова потјерница.


Бивши припадник Територијалне одбране Ферид Мујезиновић и војне полиције Сенад Мемишевић свједочили су о околностима заробљавања резервиста ЈНА из транспортера на Добрињи. Тврде да није било пуцања и да су након преговора резервисти изашли из транспортера.

"Било је осам, они су били резервисти, нису били војници, то су мање-више моје комшије које сам познавао. Из транспортера нису изашли с оружјем", рекао је свједок Мемишевић.

Детаљније...
 
Предмет "Велики парк" - Свједоцима непозната судбина заробљених војника Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 мај 2017
11/05/2017 |  17:13 ⇒ 17:17 | РТРС | Срна

У Суду БиХ данас је, исказима двојице свједока Тужилаштва БиХ о дешавањима у сарајевском насељу Добриња, настављено суђење у предмету "Велики парк" у којем су бивши командант Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драган Викић и још три лица оптужени за ратне злочине против осам заробљених припадника ЈНА српске националности 1992. године у Сарајеву.


Свједок Ферид Мујезиновић рекао је да је почетком априла 1992. године, као припадник Територијалне одбране и лице задужено за добрињско насеље "Ц пет", обавијештен о томе да неко хоће да "дигне" транспортер на којем су били митраљез и противавионски митраљез, који се налазио 50 метара од његове зграде.

"Отишао сам тамо и видио узнемиреног човјека који је у руци држао ручни бацач окренут према транспортеру и извјесног Хаџића, који је касније био командант на Добрињи. У транспортеру је било осам војника у униформи ЈНА, нису имали оружје, само фишеклије са ручним бомбама", навео је Мујезиновић.

Детаљније...
 
Суђење за злочин над Србима у Хаџићима - није било разлога за затварање цивила Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 мај 2017
11/05/2017 |  17:23 | РТРС | Срна
На суђењу за ратни злочин над српским цивилима на подручју општине Хаџићи, вјештак Тужилаштва БиХ Мартин Франчешевић рекао је данас пред Судом БиХ да није било разлога за затварање српских цивила након што су они разоружани.

Он је рекао да одузета количина наоружања од српског становништва на подручју Хаџића није представљала значајнију пријетњу која би изискивала њихово хапшење.

"Није било разлога да та лица остану затворена, јер нису имала у посједу то наоружање", истакао је Франчешевић и додао да се подаци о одузетом наоружању налазе у извјештајима Станице јавне безбједности Хаџићи.

Он је навео да је затворено више од 500 лица српске националности, углавном мушкараца, од којих су неки били болесни и непокретни, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину - "Ел муџахедин" био потчињен Трећем корпусу Штампај Пошаљи
Среда, 10 мај 2017
10/05/2017 |  17:41 | РТРС | Срна

Свједок Тужилаштва БиХ Сејфрулан Мркаљевић, бивши начелник аналитике у обавјештајном одјељењу Трећег корпуса такозване Армије БиХ, рекао је на суђењу команданту овог корпуса Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, да је одред "Ел муџахедин" био потчињен Трећем корпусу.

Мркаљевић каже да је то само његово мишљење и да никада није видио ни један документ који би то потврдио.

Он је посвједочио да је у војној операцији "Фарз 95" учествовао и одред "Ел муџахедин", чији припадници су заробили војнике Војске Републике Српске, које је лично видио када је пролазио поред кампа овог одреда.

Мркаљевић је рекао да је о свему реферисао претпостављеним, али да му није познато шта се са после тога десило.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 756