Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Хиљаде живих на списку несталих Штампај Пошаљи
Понедељак, 20 март 2017
20.03.2017 16:07 | Горан Маунага

Бањалука - Централна евиденција несталих (ЦЕН) још не постоји, јер нису унесене све потребне информације о несталима или су унесене погрешне, упозоравају представници породица несталих и институција из Српске које се баве овом проблематиком.


Они истичу да податке које износе поједини представници Института за нестала лица БиХ треба узети са резервом. Као примјер наводе информације које је дала портпаролка Института за нестала лица Лејла Ченгић наводећи да ЦЕН садржи податке о 3.964 особе које су пријављене као нестале у рату и да је за 911 лица која су се налазила у централној евиденцији утврђено да су живе, јер су им након рата издата идентификациона документа.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијског региона и члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица Милан Мандић појашњава да ЦЕН није валидан све док не буде садржавао податке о националној структури, статусу несталог, односно да ли је ријеч о војнику или цивилу и околностима нестанка.

Детаљније...
 
Благојевић: Ниједан мушкарац није знао ударити као Азра Штампај Пошаљи
Петак, 17 март 2017
САРАЈЕВО, 17. МАРТА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Неђо Благојевић рекао је данас у Суду БиХ у наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање српских заробљеника у Дервенти да "ниједан мушкарац није знао тако ударити руком као Азра".

Благојевић је рекао да је са комшијом Жељом Стајчићем заробљен 26. априла 1992. године и одведен у салу Дома ЈНА у Дервенти.

"Заробили су нас припадници Територијалне одбране и ХОС-а, везали каблом и одвели у Дом ЈНА. Ту смо затекли наше комшије који су голи до паса и боси били постројени уза зид. И ми смо морали да се скинемо и изујемо, након чега је почела `фрка`. Рекли су нам да нам је добро док не дође Азра", рекао је Благојевић.

Детаљније...
 
Мустафић признао да је са Орићем учествовао у нападу на Кравице Штампај Пошаљи
Среда, 15 март 2017
среда, март 15, 2017 |  РТРС/СРНА

Несвакидашње признање у Суду БиХ! Фикрет Мустафић звани Шиптар признао је да је, о Божићу 1993. године, заједно са командантом муслиманске војске у Сребреници Насером Орићем учествовао у нападу на српско село Кравице, када је подсјетимо, убијено 49 српских цивила.


У покушају да свједочи у корист оптужених Орића и Сабахудина Мухића, којима се суди за убиство три српска заробљеника у околини Сребренице и Братунца, Мустафић је признао властито учешће и учешће Орића у другом злочину.

И други свједок одбране Сабахудин Тутунџић, покушавајући да заштити оптужене, није знао или није хтио да одговори у саставу које војне формације је уопште ратовао! Због строгих правила унакрсног испитивања, тужилац Мирослав Јањић задржао је право да овог свједока накнадно директно испита.

Детаљније...
 
Тужилаштво БиХ: Одобрено изручење Елфете Весели Штампај Пошаљи
Уторак, 14 март 2017
14/03/2017 |  11:21 ⇒ 13:18 | РТРС | СРНА

 Елфетa Весели и Слободан Стојановић - Фото: Screenshot
Швајцарске власти одобриле су изручење Елфете Весели /57/, која је под истрагом због ратног злочина почињеног над српским цивилима на подручју Зворника 1992. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Након што се испуне технички услови, ускоро се може очекивати транспорт осумњичене у БиХ, истичу из Тужилаштва.

Елфета Весели осумњичена је да је на подручју Зворника, у близини мјеста Каменица у љето 1992. године са другим лицима починила ратни злочин над српским цивилима, гдје је усмртила дванаестогодишњег Слободана Стојановића из Каменице.

Детаљније...
 
Почетак суђења за злочине над Србима у Сарајеву Штампај Пошаљи
Понедељак, 13 март 2017
САРАЈЕВО, 13. МАРТА /СРНА/ - Читањем оптужнице пред Судом БиХ данас је почело суђење некадашњем команданту Специјалне јединице МУП-а БиХ Драгану Викићу, некадашњем министру унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфу Пушини, те Нермину Узуновићу и Младену Човчићу оптуженима за ратни злочин над заробљеним Србима у априлу 1992. године у Сарајеву.

Оптужница терети Викића и Пушину за командну одговорност, а Узуновића и Човчића да су непосредни извршиоци кривичног дјела, односно да су убили осам заробљених српских војника, припадника ЈНА.

Читајући оптужницу, тужилац Весна Илић хронолошки је описала догађаје од заробљавања војника из транспортера у квару у сарајевском насељу Добриња, преко њиховог убиства у Великом парку, до склањања и уништавања тијела на Дариви.

Илићева је навела да су војници, након заробљавања у Добрињи, одведени у Станицу јавне безбједности у Новом Граду, а на путу до тамо и у самој Станици малтретирали су их цивили и припадници Територијалне одбране.

Детаљније...
 
Стравична сведочења: Азра ножем клала Србе Штампај Пошаљи
Недеља, 12 март 2017
Суђење жени монструму коју памте сви Дервенћани. Убола Ђурађа у врат и рекла: "Нека лакше дише". Пузали по стаклу, везивали их конопцима и терали да лају ко пси

НА суђењу Азри Башић (58), жени монструму оптуженој за ратни злочин над српским цивилима у Дервенти 1992. године, сведоци тужилаштва потврдили су да је Башићева учествовала у малтретирању затвореника и да је ножем убила Благоју Ђурађа.

Драган Ковачевић, који је био заробљен у Дому војске у Дервенти, посведочио је да је свим затвореницима по доласку наложено да се скину до паса, а након претреса их је тукао ко је стигао.

- Неки су морали да пузе по стаклу, а неке су везали конопцима и терали их да лају ко пси. Сви су нас злостављали и позивали се на Азру - рекао је Ковачевић, наводећи да је она носила униформу и ножеве.

Детаљније...
 
Сакочу седам година затвора због злочина над Србима Штампај Пошаљи
Петак, 10 март 2017
10/03/2017 |  12:54 | РТРС |

Суд БиХ је Едина Сакоча осудио на седам година затвора због убиства двије цивилне особе српске нациоалности у мјесту Почитељ (општина Чапљина) 1992. године.

Сакоч је истом пресудом ослобођен кривице за силовање једне особе.

"Вијеће је ван разумне сумње утврдило да је Сакоч учествовао у убиству два цивила, те да је дјело починио са умишљајем", рекла је предсједавајућа Судског вијећа Џемила Беговић.


Детаљније...
 
Убиство избјеглица за Суд БиХ није злочин Штампај Пошаљи
Среда, 08 март 2017
08.03.2017 11:55 | Ведрана Кулага

Сарајево - Суд БиХ осудио је јуче Емира Драковца на 14 година затвора за убиство српског цивила у Рогатици и мучење заробљеног војника Војске РС у Фочи, али га је заједно са још тројицом бивших припадника Армије РБиХ ослободио оптужби за злочин у рогатичком селу Кукавице, гдје је у нападу на колону избјеглица убијено најмање 20 српских цивила.

Оптужби су ослобођени командант Диверзантског вода Армије РБиХ Мухамед Шишић и припадници те јединице Емир Драковац, Тарик Шишић и Азиз Шуша. Судско вијеће, којем је предсједавао Даворин Јукић, образложило је одлуку да су оптужени били у убјеђењу да се ради о војницима, а не о цивилима.

- Конвој није био обиљежен, а пролазили су путем гдје је дан раније прошла колона Војске РС - казао је Јукић.

Међу жртвама у колони, која се 27. августа 1992. године кретала према Рогатици и која је нападнута из засједе, биле су махом жене, дјеца и старци српске националности. Они су бјежали из Горажда и околних мјеста. У нападу је више људи рањено, а имовина коју су избјеглице превозиле је опљачкана или запаљена.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 719