Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Закланом старцу ставили новине у руке, супругу позвали да види како муж чита Штампај Пошаљи
Петак, 19 април 2019
Имао је прострелне ране на глави и убодне ране по грудима, одсјечен му је полни орган и положен на груди... Позвали су је и рекли: "Дођи да видиш како ти муж чита новине". Када су је довели до његовог тијела, муслимански војници су закланом човјеку ставили новине у руке...

САРАЈЕВО, 19. АПРИЛА /СРНА/ - У Суду БиХ у Сарајеву почело је суђење генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године, а о злочинима које су починили највише говоре потресна свједочења неких од очевидаца њихових злодјела које ће Срна објављивати наредних дана.
  
Један од њих, чији је идентитет познат Срни, а који неће бити објављен с обзиром на то да је поступак за злочине почињене у западнокрајишким општинама у току, испричао је да је 16. септембра 1995. године муслиманска војска напала село Илиџа, у општини Сански Мост.
 
Детаљније...
 
На гробљу у Ступу могуће да су сахрањени српски војници Штампај Пошаљи
Петак, 19 април 2019
ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 18. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић и шеф Канцеларије института за тражење несталих у Источном Сарајеву Српко Батинић посјетили су гробље у сарајевском насељу Ступ након сазнања да је на православном дијелу тог гробља у току рата укопано седам до осам војника српске националности.

"Човјек српске националности пренио ми је наводе Јагоде Трогрлић, која је у међувремену преминула, а која је живјела код цркве на Ступу, да је очевидац укопа српских војника на православном дијелу гробља на Ступу", рекао је Мандић Срни.

Он је напоменуо да је након реконструкције и проширења Ступске петље овај дио гробља доста уништен, те да ће се информисати ко сада газдује тим гробљем и ко је у то вријеме вршио укопавање.

Детаљније...
 
Нова свједочења о убиствима Срба на Чемерну Штампај Пошаљи
Петак, 19 април 2019
18/04/2019 |  РТРС | СРНА

На суђењу Џемалу Хаџићу и осталима које оптужница терети за злочине над српским цивилима у селу Чемерно, општина Илијаш, 10. јуна 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Јован Дамјановић рекао је да је у Подлуговима, гдје је живио, сазнао за убиство становника Чемерна, међу којима му били његова мајка Стака и брат Здравко.

Током свједочења у Суду БиХ, Дамјановић је рекао да је са братом Јанком одмах отишао да види шта се десило, те да је на улазу у село из правца Округлице, код куће Драгана Дамјановића видио тијела осам убијених, међу којима је било и тијело његовог брата.

- Видио сам да је Здравко имао изваљену лобању и крваве очи. Мајка, која је пронађена километар и по одатле, имала је прострелне ране на леђима. Војска је преносила тијела према гробљу. Све куће, осим куће Драгана Дамјановића, биле су запаљене. Ја сам био веома узнемирен, па су ме склонили да то не гледам - рекао је Јован Дамјановић.

Детаљније...
 
Свједочио бивши припадник одреда Ел Муџахдин Штампај Пошаљи
Четвртак, 18 април 2019
САРАЈЕВО, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Заштићени свједок одбране изјавио је у наставку суђења бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, да су трећину одреда "Ел муџахедин" чинили махом Арапи, Турци, али и муслимани из Западне Европе, а двије трећине Бошњаци.

Свједок под мјерама заштите, који је био припадник одреда "Ел муџахедин", рекао је да су сви припадници овог одреда, без разлике одакле су, пролазили вјерску и тактичко-борбену обуку која је трајала 42 дана.

Он тврди да су структуру одреда који је себе сматрао џематом, односно заједницом, чинили добровољци унутар БиХ, али и логистичари и донатори из иностранства.

Детаљније...
 
Истражена локација код РТВ дома на Алипашином пољу Штампај Пошаљи
Уторак, 16 април 2019
16/04/2019 | РТРС | СРНА

Припадници Федералне управе Цивилне заштите утврдили су данас присуство метала у земљи на локалитету у близини РТВ дома у сарајевском насељу Алипашино поље, за који се претпоставља да су на њему укопани убијени сарајевски Срби, изјавио је Срни предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић.

Он је рекао да је Деминерски тим ове управе ову активност обавио према налогу Тужилаштва БиХ.

- Моја сазнања су да је на том локалитету у децембру 1994. године ископана велика рупа и у њу бачени посмртни остаци убијених сарајевских Срба који су нестали са Алипашиног поља, Ченгић виле, Неџарића и осталих ближих локација - нагласио је Мандић.

Детаљније...
 
Тужилаштво: Доказаћемо да су Дудаковић и остали починили злочине Штампај Пошаљи
Понедељак, 15 април 2019
15/04/2019 | РТРС | СРНА

Тужилац Маријана Чоловић рекла је на почетку суђења генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ да ће Тужилаштво доказати да су сви оптужени починили злочин против човјечности, а Дудаковић и ратни злочин против цивилног становништва.

Суђење Дудаковићу и другима оптуженим за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године почело је данас пред Судом БиХ читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ.

Чоловићева
је истакла да ће изјавама свједока Тужилаштво доказати да је од 13. септембра до половине октобра 1995. постојао систематски напад на цивиле српске националности на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста и да је операција "Сана 95" почела 13. септембра под командом Дудаковића.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину: Непријатни контакти са припадницима јединице "Ел муџахедин" Штампај Пошаљи
Среда, 10 април 2019
10/04/2019 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједок одбране Сеад Рекић изјавио је данас да је током војне операције "Фарз" у септембру 1995. године имао непријатне контакте са јединицом "Ел муџахедин".

Рекић је рекао да је био командант Петог батаљона 303. бригаде који је током операције "Фарз" био директно потчињен команданту корпуса Сакибу Махмуљину, те да је током ових дејстава "било несугласица са страним борцима".

- У селу Стог наишли смо на неколико складишта оружја и муниције које је Војска Републике Српске запалила приликом повлачења. Ми смо локализовали ватру и затражили камион да то превеземо у логистику. Дошао је неки Арапин, није имао никакву ознаку Армије БиХ и ми му нисмо дозволили да уђе и снима - рекао је свједок.

Детаљније...
 
Свједок чуо да су тијела убијених војника ЈНА бачена на Бентбаши Штампај Пошаљи
Петак, 05 април 2019
04/04/2019 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок "Е" је рекао да је чуо да је Јука Празина наредио Нермину Узуновићу званом Шок и Бакиру Хотићу да из Миљацке изваде тијела убијених војника која су била бачена на Бентбаши.

Говорећи о убиству заробљених припадника ЈНА 22. априла, овај бивши припадник Јукине јединице навео је да му је предвече по повратку са задатка његов саборац Кенан Спахић рекао да је приведено осам резервиста ЈНА који су заробљени на Добрињи.

Сутра је, како је рекао, од Спахића чуо да су убијени испод Дома полиције, али му није рекао ко је то учинио.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 1218