Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Настављено суђење Годињаку за злочине над Србима Штампај Пошаљи
Уторак, 17 октобар 2017
17/10/2017 |  14:48 | РТРС | СРНА

На суђењу Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози за злочине над српским заробљеницима и цивилима у Трнову, вјештак судске медицине Жељко Каран рекао је да је узрок смрти Ненада Васића пројектил који му је испаљен у главу.

Каран је данас у Суду БиХ навео да је 2009. године вршио форензичку обраду посмртних остатака Маре и Ненада Васића који су пронађени на локалитету Дејчића код Трнова, гдје су били закопани у плитком гробу. Вјештак је рекао да је већи дио скелета Маре Васић остао очуван, али су поједине кости изломљене или недостају.

Детаљније...
 
Суђење Азри Башић: Налаз вјештака о тежини повређивања заробљених Срба Штампај Пошаљи
Петак, 13 октобар 2017
13/10/2017 |  12:55 | РТРС | Срна

У наставку суђења Азри Башић, оптуженој за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, вјештак медицинске струке Љубомир Цуркић предочио је налаз о врсти, тежини и начину настанка повреда код Срба које су затворили припадници Хрватског вијећа одбране и Ријечке бригаде.

Цуркић је у Суду БиХ рекао да је налаз сачинио 2. јануара 2008. године на захтјев Окружног тужилаштва у Добоју, а на основу медицинске документације коју му је то тужилаштво доставило.

Вјештак је навео да су код Момира Лазића констатовани прелом кључне кости и ребара, те ожиљци на кожи које су узроковале опекотине ужареном жицом.

Детаљније...
 
Тужилаштво затражило најстрожу казну за Едхема Жилића Штампај Пошаљи
Петак, 13 октобар 2017
13.10.2017 16:05 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ од Суда тражи да најстроже казни Едхема Жилића, јер сматра да је доказало да је починио ратни злочин над српским и хрватским цивилима у спортској дворани "Мусала" у Коњицу.

Износећи завршну ријеч, тужилац Сања Јукић рекла је да је Тужилаштво ван сваке разумне сумње доказало свих 16 тачака оптужнице, те да оптужени Жилић као управник објекта "Мусала" у Коњицу није учинио ништа да спријечи злочине које су починили стражари објекта у којем су била затворена лица хрватске и српске националности.

"Видио је, али баш ништа није предузео да се та малтретирања спријече, да се стражари, њему подређени, казне, већ је и сам знао у њима да учествује. Знао је добро шта се дешава у Мусали. Знао је да су људи тамо пребијани, силовани, пржени", нагласила је Јукићева.

Детаљније...
 
Припадник муслиманске војске лишио слободе Србина, па га заклао Штампај Пошаљи
Среда, 11 октобар 2017
ТРЕБИЊЕ, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Полицијска управа /ПУ/ Требиње доставила је данас Тужилаштву БиХ извјештај против мушкарца чији су иницијали С.Ћ. из Коњица због сумње да је 1992. године протиправно лишио слободе мушкарца српске националности и на свиреп начин га убио.

Према незваничним сазнањима, Сенадин Ћибо се сумњичи да је 1. јула 1992. године, заједно са Миралемом Мацићем, у вечерњим часовима слободе лишио Бранка Ђогића /1955./ из села Ситник у општини Коњиц, а затим га на макадамском путу у селу заклао.

Мацић је у међувремену умро.

Детаљније...
 
Како су свједоци мијењали исказе и одустајали од свједочења у предмету Орић? Штампај Пошаљи
Среда, 11 октобар 2017
11.10.2017 06:30 | РТРС | Глас Српске

Бањалука - Након ослобађајуће првостепене пресуде Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу, на површину су испливавали детаљи о притисцима и утицају на свједоке, о чему смо већ извјештавали. Трочлано судско вијеће притиске је занемарило и из свједочења узимало само оно што је користило оптуженима.

Вијеће, у саставу предсједавајући Шабан Максумић и судије Станиша Глухајић и Весна Јесенковић, од почетка суђења Орићу и Мухићу, било је тек нијеми посматрач, контрадикторних исказа бројних свједока на главном претресу и претходно у истражном поступку.

Напрасних "амнезија" и нелогичности у свједочењима у којима су неодговореним остала питања попут оних – како је Митар Савић, ексхумиран везаних руку, а погинуо "пуцајући" на непријатеља. Или како је ненаоружано локално становништво, без Орића и његових бојовника, "војевало побједе" над много бројнијем и до зуба наоружаном "српском непријатељу" обарањем балвана на прилазном путу селу.

Детаљније...
 
Орићу до ослобађајуће пресуде помогао један српски пропуст Штампај Пошаљи
Среда, 11 октобар 2017
Вук З. Цвијић | 10. 10. 2017 - 21:14  | Блиц
ОСЛОБОЂЕН, А КЛАО СРБЕ И ВАДИО ИМ ОЧИ

Насеру Орићу у ослобађању од оптужби помагао је 2015. пропуст Јединице МУП Србије која га није спречила да разговара са кључним сведоком оптужнице који је скриван у Београду.

Некадашњи српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже за “Блиц” да је Јединица за заштиту личности МУП-а Србије која је чувала кључног сведока направила пропуст и да мисли да је то утицало на јучерашњу ослобађајућу пресуду ратном команданту Сребренице.

- Тај заштићени сведок три године је чуван у Београду. Припадници јединице СИПА (прим.нов. агенција БиХ за борбу против криминала) су пресрели његов телефонски разговор са Орићем. То је био Орићев саборац. Био је крунски сведок многих Орићевих злодела. За њега Орић прво уопште није знао да је жив и мислио је да је погинуо - објашњава Вукчевић и истиче да је непријатно изненађен ослобађајућом пресудом.

Детаљније...
 
Случај Орић: Сведочења која леде крв у жилама Штампај Пошаљи
Уторак, 10 октобар 2017
EuroBlic | 09. 10. 2017 - 21:14h
Орић није имао милости ни према деци, ни трудницама: Дечаку одсекли руке и урезали му крст на грудима

Да случај „Орић“ једва стоји на ногама, упркос стравичним сведочењима, због начина на који је вођен, као и притисака на сведоке „ЕуроБлиц“ је више пута писао.

Заштићени сведок Тужилаштва БиХ је на суђењу за ратне злочине Насеру Орићу, некадашњем заповеднику одбране Сребренице, изјавио како је лично видео када је Орић убио или учествовао у убиству три заробљеника српске националности.

- Орић је узео нож, који му је био за појасом, и замахнуо у пределу врата. Заробљеник је пао на колена, а он га је потом ударио у пределу груди и преврнуо унатраг - изјавио је сведок говорећи о једном од тих убистава. Сведок је током рата био припадник Армије БиХ, а Орић му је био командант.

Детаљније...
 
Свједок на суђењу Елфети Весели негирао ранији исказ Штампај Пошаљи
Уторак, 10 октобар 2017
10/10/2017 |  17:38 | РТРС | СРНА

У наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, свједок Тужилаштва БиХ Бесим Мехмедовић данас је негирао ранији исказ, тврдећи да је, као добар познавалац терена на правцу Невзук-Снагово, преносио лијекове и храну, али да никда није превео ниједну групу људи.

Он каже да су за њим ишли људи и уједно му помагали да пренесе робу.

Тужилац Мирослав Јањић прочитао је његов ранији исказ који је дао Агенцији за истраге и заштиту БиХ у Тузли 24. новембра 2014. године, у којем се наводи и да је Мехмедовић "из правца Невзука према Снагову увео Кибетову групу, међу којима је била и Елфета из Власенице, која сада живи у Швајцарској".

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 828