Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Суђење Орићу и Мухићу: Саслушан свједок Омер Делић Штампај Пошаљи
Уторак, 25 април 2017
25/04/2017 |  07:58 ⇒ 11:41 | РТРС | СРНА

Одбрана Насера Орића окончала је данас пред Судом БиХ изношење субјективних доказа, те најавила улагање материјалних доказа на рочишту које је заказано за 23. мај.

На данашњем рочишту, свједок одбране Омер Делић рекао је да је команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића упознао 1993. године када је УНПРОФОР ушао у Сребреницу.

Делић је навео и да није видио убиство Милутина Милошевића, који је био ратни командир полиције у Братунцу, као и да су људи у Каменици причали да је погинуо на тенку на подручју између Лолића и Сандића 29. маја 1992. године.

Детаљније...
 
Суд БиХ о захтјеву за продужење притвора Елфети Весели Штампај Пошаљи
Понедељак, 24 април 2017
24/04/2017 |  11:38 ⇒ 12:28 | РТРС

У наредниa 24 часа Суд БиХ требало би да се изјасни о захтјеву Тужилаштва БиХ за продужетак притвора Елфети Весели, осумњиченој за убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића у селу Доња Кемница код Зворника, у јуну 1992. године.

У образложењу захтјева тужилац Мирослав Јањић изразио је бојазан да би Весели поново могла да побјегне из БиХ, као што је то учинила и 1993. године.

Навео је и да осумњичена нема валидне документе, нити ближе родбине у Босни и Херцеговини. Одбрана се успротивила захтјеву, тврдећи да постоји особа која је осумњиченој понудила смјештај и исхрану у случају да буду одређене блаже мјере забране.

Детаљније...
 
Свједок: Азра ми је урезала крст на челу Штампај Пошаљи
Петак, 21 април 2017
21/04/2017 |  РТРС | БИРН

У наставку суђења за ратне злочине у Дервенти, свједок Тужилаштва БиХ је изјавио је да му је особа под именом Азра, у априлу 1992. године урезала крст на челу те га је зарезала испод врата.

Чедо Марић је испричао да га је 16. априла 1992. године заробила непозната војска у Дервенти и одведен је заједно са комшијама у Дом ЈНА.

По доласку, појашњава, настала је велика тортура и ударање до бесвјести.

"Ударали су и мене, ногама, рукама, кундацима. Били смо голи до појаса, ципеле скинули. Била је једна жена. Послије сам чуо да је то нека Азра. Ниска, крупна, маскирна униформа. Имала је велики нож. Имала је око 25 до 28 година", испричао је свједок.
Детаљније...
 
Суђење Махмуљину: Логистичка подршка одреду Ел муџахедин Штампај Пошаљи
Среда, 19 април 2017
9/04/2017 |  18:47 ⇒ 19:31 | РТРС | СРНА
Свједок Тужилаштва БиХ Младен Сепи, бивши командант за логистику у 35. дивизији, потврдио је на суђењу команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године да је одред Ел муџахедин током борбених операција имао логистичку подршку.

Сепи је, како преноси БИРН, рекао да му је познато да је одред Ел муџахедин учествовао у три борбене операције на Возући и да је једна од њих "Фарз", која је, како је рекао, била највећа у зони одговорности 35. дивизије због учешћа свих јединица Трећег корпуса.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса у чијем је саставу дјеловао и одред Ел муџахедин, ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Детаљније...
 
Настављено суђење за силовање малољетне Српкиње у Сарајеву Штампај Пошаљи
Уторак, 18 април 2017
18/04/2017 |  РТРС
На суђењу Елвиру Муминовићу, Самиру Кешмеру и Мирсаду Мензиловићу за силовање малољетне Српкиње 1993. године у сарајевском насељу Велешићи, свједок Тужилаштва БиХ Амел Потуровић рекао је данас пред Судом БиХ да му је жртва лично потврдила да су је оптужени силовали.


Муминовић, Кешмер и Мензиловић оптужени су да су, као припадници такозване Армије БиХ, у мају 1993. силовали и сексуално злостављали малољетницу српске националности, те јој нанијели тешке физичке и психичке повреде.

Потуровић је рекао да познаје жртву - заштићеног свједока "А", јер су одрасли у истом насељу, те да је чуо да је силована у рату 1993. године, јавио је Бирн.

Детаљније...
 
Готовина пријављен за злочине у Ливну Штампај Пошаљи
Четвртак, 13 април 2017
13.04.2017 16:08 | Горан Маунага | Глас Српске

Требиње - Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против ратног команданта Хрватског вијећа одбране (ХВО) генерала Анте Готовине због ратних злочина над Србима у Ливну.

Готовина је пријављен због постојања основа сумње да је починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности.

Портпарол Полицијске управе у Требињу Јована Цвијетић, наводећи иницијале осумњиченог, каже да је он у својству команданта ХВО-а кршио међународно хуманитарно право.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину: Припадници Ел муџахедина чинили звјерства и клали заробљенике Штампај Пошаљи
Среда, 12 април 2017
12.04.2017 18:54 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Бивши припадник тзв. Армије БиХ Салих Спахић рекао је данас пред Судом БиХ да су припадници одреда "Ел муџахедин" клали и чинили звјерства над ратним заробљеницима.

У наставку суђења Сакибу Махмуљину, некадашњем команданту Трећег корпуса, оптуженом да није предузео ништа да спријечи убистава и нечовјечно поступање припадника одреда "Ел муџахедин", односно за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Возуће и Завидовића током 1995. године, Спахић је потврдио да је та јединица учествовала у борбеним дејствима када је "ослобађана Возућа" и да је чуо да је имала ратне заробљенике, али да званичног документа о томе нема.

Детаљније...
 
Случај Орић: Свједочења о акцијама на Лолиће и Куњерац Штампај Пошаљи
Уторак, 11 април 2017
САРАЈЕВО, 11. АПРИЛА /СРНА/ - Џемаил Бећировић, свједок одбране на суђењу команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, који се терете за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, казао је данас да су Милутина Милошевића убили људи који су "бранили барикаде".

Током саслушања у Суду БиХ Бећировић је рекао да је 29. маја 1992. године, када је почела акција српских снага на мјесто Лолиће, са брда Порекиња гледао шта се дешавало на барикади поред куће Асима Мехића, која је била удаљена само 500 метара од мјеста гдје су се налазили он и његове комшије, који су се самоорганизовали ради заштите од српских напада.

"Из Братунца се чула страшна бука. Ишли су тенкови, транспортери, аутобуси и приватна возила пуна војске. На транспортерима су била два човјека која су преко мегафона позивала на предају, говорила да се запале старе куће, а да оставе нове. Препознао сам глас Мирослава Дероњића, а касније сам чуо да је други човјек, који је издавао команде и позивао на рушење кућа, био Милутин Милошевић", рекао је Бећировић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 742