Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Атиф Дудаковић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Суђење Дудаковићу због злочина над Србима Штампај Пошаљи
Уторак, 18 децембар 2018
Танјуг | 17. децембар 2018 | Вечерње новости

Некадашњи командант Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић изјасниће се у среду пред Судом БиХ о кривици због злочина почињених над цивилима српске националности на подручју Крајине током сукоба 1994. и 1995. године

Некадашњи командант Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић изјасниће се у среду пред Судом БиХ о кривици због злочина почињених над цивилима српске националности на подручју Крајине током сукоба 1994. и 1995. године.

Такође, о кривици ће се изјаснити и 16 припадника тог корпуса, пренела је Фена.

Детаљније...
 
Дудаковић и други: Одлука о мјерама забране отпремљена странкама и браниоцима Штампај Пошаљи
Понедељак, 05 новембар 2018
САРАЈЕВО, 5. НОВЕМБРА /СРНА/ - Суд БиХ донио је одлуку по приједлогу Тужилаштва о продужењу мјера забране генералу Атифу Дудаковићу и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, оптуженима за злочине против човјечности, о којој ће јавност бити информисана након што је приме странке и браниоци којима је отпремљена, речено је Срни у овој правосудној институцији.

Тужилаштво БиХ предложило је 31. октобра Суду продужење мјера забране генералу Атифу Дудаковићу и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, оптуженима за злочине против човјечности, који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката на подручју Крајине.

Тужилац Ведрана Мијовић предложила је да оптуженима буде одређена мјера забране међусобног састајања, што укључује телефонске и контакте поредством посредника, као и било какве контакте са медијима.

Детаљније...
 
Суд БиХ потврдио оптужницу против Дудаковића; Суђење заказано за 31. октобар Штампај Пошаљи
Среда, 24 октобар 2018
24/10/2018 | РТРС

Суд БиХ обавијестио је поступајућег тужиоца Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ да је у цјелини потврђена оптужница у предмету "Атиф Дудаковић и други", те да је наредно рочиште у овом предмету заказано за сриједу, 31. октобра, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ терети оптужене за злочине против човјечности, који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани "Шиљо", Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани "Пумпарица", Един Домазет, Ејуб Кожењић, звани "Ејко" и "Шеширџија", Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Детаљније...
 
Дудаковић наређивао, војници убијали Штампај Пошаљи
Среда, 17 октобар 2018
БАЊАЛУКА, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Припадници јединица којима је командовао генерал Атиф Дудаковић само су у Кључу и 15 околних села 1995. године убили 42 српска цивила, а Дудаковић је, према исказима заштићених свједока, лично наређивао да се заробљени војници убијају, а насељена мјеста пале, јавља РТРС.

У удруженом злочиначком подухвату, како се наводи, српско становништво с подручја општине Кључ побијено је и протјерано, а запаљене су и девастиране четири православне богомоље.

Слава Ковачевић из Кључа рекла је да је, након што је Пети корпус такозване Армије БиХ заузео овај град 14. септембра 1995. године, њен отац који није напустио село Завоље, пронађен мртав у дворушту куће, што је био чест случај након што је такозвана Армија БиХ ушла у град.

Детаљније...
 
Штрбац: Оптужница против Дудаковића и за злочине над Србима у "Олуји" Штампај Пошаљи
Понедељак, 15 октобар 2018
15/10/2018 | РТРС | СРНА

Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац очекује да ће Тужилаштво БиХ по командној одговорности подићи оптужницу против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и за ратне злочине почињене над неколико стотина Срба током војне акције "Олуја" 1995. године.

"Увјерени смо да се води истрага против Дудаковића за ове злочине и да ће на крају бити спојена јединствена оптужница. Атиф Дудаковић је по командној одговорности био надређен бившем припаднику Петог корпуса такозване Армије БиХ Шефику Алићу кога је Суд БиХ осудио на осам година затвора за ратни злочин против четворице заробљених припадника Војске Српске Крајине", рекао је Штрбац.

Он каже да "Веритас" тражи накнаду штете за породице убијених Срба од Хрватске на основу пресуде Суда БиХ у случају Шефика Алића на основу сплитског споразума, који су 22. јула 1995. године потписали тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман и предсједник такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 30