Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Атиф Дудаковић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Позиви на рат Штампај Пошаљи
Среда, 18 јануар 2017
Горан Маунага | 17.01.2017 23:47

Двије и по године након што је Горан Салиховић смијенио тужиоца Драгана Чорлију који је водио предмет "Атиф Дудаковић" уз образложење да то чини јер Чорлија ништа није урадио у том предмету, Дудаковић не само да није процесуиран, него из Луксембурга позива на наоружавање Бошњака и припрему за рат.

Он је до сада у том периоду по БиХ држао говоре као ослободилац приликом обиљежавања разноразних ратних јубилеја Армије РБиХ и федералних општина, али позив на рат и на наоружавање младих Бошњака раван је оном његовом ратном покличу којим наређује паљење и уништавање свега што је српско, као и ликвидацију заробљених војника.

О чему је ријеч најбоље илуструје његов позив са тог скупа у коме каже да непријатељима не треба опраштати, што значи не дај боже да ни они који су опростили, што је у коријену хришћанске вјере, доспију у руке Дудаковића и његових сабораца у том њиховом новонајављеном рату.

Детаљније...
 
Оптужница за Дудаковића Штампај Пошаљи
Уторак, 21 јул 2015
21.07.2015. • 10:24h • Прес / Борис Кнежевић

Пензионисани генерал тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић до краја ове године наћи ће се на оптуженичкој клупи због ратних злочина почињених над Србима, сазнаје Прес!


Како за наш лист откривају одлично обавијештени извори, тужиоци Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ при крају су вишегодишње истраге против ратног команданта Петог корпуса бошњачке војске, кога, према тврдњама наших саговорника, терете за бројне злочине које су његови потчињени починили над заробљеним српским цивилима и војницима у пет западнокрајишких општина 1994. и 1995. године.

Пријава стара девет година


Власти Републике Српске су још 2006. године поднијеле кривичну пријаву против Атифа Дудаковића за ратне злочине над Србима, а МУП РС је у неколико наврата допуњавао ту пријаву.

Иначе, бивши главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин је 2007. наредио истрагу у предмету "Атиф Дудаковић", али до подизања оптужнице против бошњачког ратног команданта још није дошло. Према подацима некадашње Комисије за тражење несталих у РС, у офанзивама Дудаковићевог Петог корпуса на западнокрајишке општине, поред огромног броја убијених, нестало је и више од 800 српских цивила.


Детаљније...
 
Интензивна истрага против Дудаковића Штампај Пошаљи
Уторак, 11 март 2014
10.03.2014.

Тужилаштво БиХ води интензивне истраге против пензионисаног генерала Армије БиХ Атифа Дудаковића и поступајући тужилац из Специјалног одјељења за ратне злочине донијеће тужилачку одлуку, чим се испуне сви потребни услови, потврђено је Срни из ове правосудне институције.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић истакао је да је ријеч о врло сложеном предмету, који се не односи на само једног осумњиченог, него већи број осумњичених лица, у оквиру којег је потребно предузети много истражних радњи.

Истрага против Дудаковића, покренута је 2006. године на основу пријаве и доказног материјала, које је Тужилаштву БиХ доставило Министарство унутрашњих послова Републике Српске.


Детаљније...
 
Дукић: Оптужница против Дудаковића се опструише Штампај Пошаљи
Уторак, 02 јул 2013
02/07/2013 | 10:52 | Агенције    

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић оцијенио је да Суд и Тужилаштво БиХ опструишу подизање оптужнице против ратног команданта Петог корпуса Армије БиХ Атифа Дудаковића.

"Суд и Тужилаштво БиХ врше опструкцију у овом предмету, јер желе да добију на времену", рекао је Дукић.

Он сматра да тврдње из Тужилаштва БиХ да се интензивно води истрага против Дудаковића показују да још није завршено процесуирање ратних злочина у БиХ.Детаљније...
 
Печат: Атиф Дудаковић под полицијском заштитом Штампај Пошаљи
Петак, 07 јун 2013
БИХ | 06/06/2013 | 21:31 |РТРС

Политика и данас штити некадашњег команданта 5.Корпуса тзв.Армије РБиХ-а Атифа Дудаковића,тврди Есад Чолић,бивши припадник МУП-а Федерације БиХ-а и члан удружења ветерана „Народне одбране Фикрета Абдића“.

“Атиф Дудаковић је у неколико наврата долазио у Бихаћ у пратњи специјалне Федералне полиције.Стизао је као високи државник и одсједао у велелепној вили,коју је изградио на атрактивној локацији поред ријеке Уне,гдје је градња забрањена“ - рекао је вечерас у емисији Печат Есад Чолић.

Бивши припадник МУП-а Федерације, који је због ратног „неслагања“ са Дудаковићем, напустио полицију и прешао у редове Народне одбране Фикрета Абдића, свједочи да Дудаковић највише времена проводи у својој вили у сарајевском насељу Циглане.

Детаљније...
 
Српска суди Дудаковићу? Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 јун 2013
М. ФИЛИПОВИЋ | 03. јун 2013. 21:06

Случај команданта Петог корпуса руши правосудни систем Босне и Херцеговине. Ако БиХ одбаци предмет, онда РС има право да покрене истрагу и подигне оптужницу


БАЊАЛУКА - Тужилаштво БиХ мора коначно да донесе одлуку у случају “Дудаковић”, који не сме, нити може да застари. Ако не подигну оптужницу и одустану од овог предмета, онда се стварају услови да правосуђе Српске процесуира команданта Петог корпуса Армије БиХ!

Ов, за “Новости”, каже правни експерт Крстан Симић након што је истекао рок (1. јун), до којег се очекивала одлука Тужилаштва БиХ у предмету “Дудаковић”.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 6 од 10