Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Атиф Дудаковић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Палио села, убијао Србе Штампај Пошаљи
Понедељак, 15 октобар 2018
Атиф Дудаковић
Ђ. Баровић - Вести |  15.10.2018.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића, ратног команданта Петог корпуса и још 16 припадника Армије БиХ, због кривичног дела "злочина против човечности" почињених 1995. на подручју више општина. Реч је о догађајима од 13. септембра до 10. октобра 1995. године током операције Армије БиХ "Сана 95".

Део оптужнице се бави ратним злочинима које су снаге под командом Дудаковића починиле над сународницима из Аутономне покрајине Западна Босна у Цазинској Крајини.

У овом периоду припадници Петог корпуса су буквално сравнили са земљом најмање 200 српских села на територији општина: Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост. Према наводима из подигнуте оптужнице, Дудаковић и његови потчињени одговорни су за убиство најмање 300 српских цивила или ратних заробљеника.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница против Атифа Дудаковића Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 октобар 2018
11.10.2018 14:13 | Глас Српске

САРАЈЕВО - Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата 5. корпуса Армије РБиХ који се терете за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју опћина Бихаћ и Цазин, саопштено је данас из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терете за убиства више од 300 особа српске националности, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног дијела жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за дијелом убијених се још увијек трага.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница против Дудаковића и још 16 припадника Армије БиХ Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 октобар 2018
четвртак, 11.10.2018 | Политика

САРАЈЕВО - Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића и 16 припадника 5. корпуса Армије Републике Босне и Херцеговине, а о томе да ли ће она бити прихваћена или одбијена, одлучиће суд.

Тужилаштво је саопштило да се оптужени терете за злочине против човечности који обухватају убиства више од 300 особа, српских цивила, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и верских објеката.

Асим Црналић, адвокат Дудаковића за Клиx.ба каже да он још није примио оптужницу.

Детаљније...
 
Ружнић на слободи, одређене мјере забране Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 август 2018
23/08/2018 | РТРС | СРНА

Суд БиХ данас је одбио приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање притвора Хасану Ружнићу, осумњиченом у оквиру предмета "Атиф Дудаковић и други" за злочине против човјечности над жртвама српске националности у акцији "Сана 95" 1995. године, саопштено је из Суда.

Ружнићу су изречене мјере забране напуштања боравишта и путовања, те обавеза јављања полицијској станици у Бихаћу два пута седмично.

Изречена му је и мјера забране састајања и контактирања, укључујући и телефоном или путем посредника са официрима и војницима који су на било који начин били укључени у војну операцију "Сана 95" на подручјима општина Босанска Крупа, Босански Петровац, Кључ и Сански Мост, те приближавања овим лицима на мање од 100 метара.

Детаљније...
 
Хрватска изручила БиХ Ружића, осумњиченог за злочине против Срба Штампај Пошаљи
Среда, 22 август 2018
САРАЈЕВО, 22. АВГУСТА /СРНА/ - Хрватска је данас БиХ изручила Хасана Ружнића који се у оквиру предмета "Атиф Дудаковић и други" терети за злочине против човјечности над жртвама српске националности у акцији "Сана 95" током 1995. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ружнић је данас у 12.00 часова предат Судској полицији БиХ на граници између БиХ и Хрватске, након чега је транспортован у Сарајево, гдје ће га испитати поступајући тужилац.

Осумњичени је на основу међународне потјернице, расписане на захтјев Тужилаштва БиХ, ухапшен на подручју Хрватске 29. јула ове године.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 24