Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Атиф Дудаковић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Предложене мјере забране за још два осумњичена Штампај Пошаљи
Уторак, 15 мај 2018
САРАЈЕВО, 14. МАЈА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ предложило је мјере забране за Санела Шабића и Едина Домазета који су, заједно с бившим командантом Петог корпуса такозване Армије БиХ /А БиХ/ Атифом Дудаковићем, осумњичени за злочине над српским становништвом почињене на подручју Крајине.

Тужилац Маријана Чобовић рекла је да Тужилаштво БиХ наставља истрагу против Дудаковића и других особа, међу којима се налазе и осумњичени Шабић и Домазет, преноси Бирн.

Она је предложила да Суд БиХ одреди мјере забране састајања с одређеним лицима, односно да Шабићу и Домазету буде забрањено контактирање с официрима и војницима који су на било који начин били укључени у акцију "Сана ‘95" на подручју Босанске Крупе, Кључа, Босанског Петровца и Санског Моста. Такође је затражено и да им се забрани контактирање са представницима медија.

Детаљније...
 
Суд одбио жалбу, Дудаковић остаје на слободи Штампај Пошаљи
Среда, 09 мај 2018
09.05.2018 | Танјуг | Политика

САРАЈЕВО - Суд БиХ одбио је жалбу Тужилаштва на решење о одређивању мера забране уместо притвора за осумњиченог ратног команданта тзв. Армије РБиХм, Атифа Дудаковића и 12 особа, који се сумњиче за ратне злочине на подручју Крајине.

„То значи да ће се Дудаковић и остали осумњичени и даље бранити са слободе у овом предмету”, изјавио је адвокат осумњичених Асим Црналић за сарајевски Дневи аваз.

Дудаковић и 12 његових сабораца ухапшено је крајем прошлог месеца због сумње да су починили злочин против човечности, а Дудаковић и ратни злочин над српским цивилима, али је Суд БиХ одбио предлог Тужилаштва да им се одреди једномесечни притвор.

Детаљније...
 
БиХ: Тужилаштво поднело жалбу због пуштања Атифа Дудаковића на слободу Штампај Пошаљи
Петак, 04 мај 2018
четвртак, 03. мај 2018 | Бета | НСПМ

Тужилаштво Босне и Херцеговине је Суду БиХ поднело жалбу због одбијања предлога да се одреди притвор бившем команданту Петог корпуса Армије БиХ Атифу Дудаковићу и за 12 осталих осумњичених.

Сви су осумњичени за злочине над српским становништвом на подручју западнокрајишких општина у јесен 1995. године, и над Бошњацима који су током рата били лојални Фикрету Абдићу.

Сва тринаесторица су била ухапшена по налогу Тужилаштва БиХ у петак, 27. априла, али је два дана касније Суд БиХ одбио предлог Тужилаштва БиХ да им се одреди притвор због опасности да би на слободи могли утицати на сведоке.

Детаљније...
 
Дудаковић на слободи Штампај Пошаљи
Уторак, 01 мај 2018
САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА /СРНА/ - Некадашњи командант Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић и 12 припадника овог корупуса, који су ухапшени прије два дана због ратних злочина над српским цивилима и војницима, пуштени су вечерас на слободу, након што је Суд БиХ одбио приједлог Tужилаштва да им одреди притвор, јављају федерални медији.
 
Суд БиХ одредио је осумњиченима мјере забране, које се, између осталог односе, на јавна обраћања и изјаве за медије о чињеницама које се односе на овај кривични поступак.

Мјере предвиђају и забрану осумњиченима да контактирају са официрима и војницима који су на било који начин били укључени у војну операцију "Сана 95" на подручјима општина Босанска Крупа, Босански Петровац, Кључ и Сански Мост.

Детаљније...
 
ДУДАКОВИЋ НАРЕЂИВАО: Закољи све што је српско Штампај Пошаљи
Недеља, 29 април 2018
О. Матавуљ - С. Мишљеновић | 28. април 2018 | Вечерње новости

Због злочина над Србима ухапшени Атиф Дудаковић и 12 припадника Петог корпуса Армије БиХ. У четири општине на западу Босне укупно убијено 763 Срба

АТИФ Дудаковић, бивши генерал и ратни командант Петог корпуса Армије БиХ, и још 12 припадника тог корпуса ухапшени су у петак због ратних злочина и убистава више стотина Срба, као и Бошњака, припадника Аутономне покрајине Западна Босна, током 1994. и 1995. године.

После 12 година истраге, Дудаковић је у петак ујутро ухапшен у својој кући у Бихаћу, у акцији коју спроводе СИПА и Тужилаштво БиХ. Осим њега, у Сарајеву је ухапшен ратни командант и некадашњи федерални министар за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Ибрахим Надаревић, који је и актуелни саветник заменика председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафета Софтића. Међу ухапшенима су и њихови саборци Ејуб Кожењић, Хусо Балагић, Сафет Салихагић, Ибрахим Шиљдедић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић и још пет особа. Неки од њих су високопозиционирани чланови СДА, командири и официри и носиоци одликовања Златни љиљан.

Детаљније...
 
Ухапшен бивши командант Армије БиХ Атиф Дудаковић због ратних злочина над Србима Штампај Пошаљи
Петак, 27 април 2018
27.04.2018 | РТРС | Танјуг

Бивши генерал и командант Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић и још 12 особа ухапшено је рано јутрос на подручју Бихаћа, потврђено је РТРС-у из више извора.

Према информацијама РТРС-а ради се о предмету ратног злочина и акцији „Сана 95“.

Пензионисани генерал бошњачке војске сумњичи се за ратне злочине почињене на територији западне Крајине, на подручју Петровца, Кључа, Санског Моста и Крупе на Уни.

Међу ухапшенима су и четири носиоца „златног љиљана“ и један члан Главног одбора СДА, јавља РТРС. Ухапшени су Ибрахим Шиљдедић, Дудаковићев ратни такмац, Ибрахим Надаревић, послератни министар за борачка питања ФБиХ, Адис Зјакић и Хасан Ружнић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 6 од 16