Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Атиф Дудаковић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Суђење Дудаковићу: Повреде на неким Србима указују на оштећења од метака Штампај Пошаљи
Понедељак, 01 април 2024
01.04.2024 | Срна | Глас Српске

САРАЈЕВО - Повреде које су откривене на посмртним остацима појединих Срба ексхумираних из масовне гробнице са подручја Босанског Петровца указују на оштећења од метака и експлозивних средстава, речено је на наставку суђења Атифу Дудаковићу и осталих припадницима тзв. Армије БиХ.

Доктор судске медицине Жељко Каран рекао је да су на посмртним остацима Саве Кнежевића пронађена оштећења која указују да је вјероватно била изложена дејству рафалног или експлозивног средства.

Он је у Суду Бих у наставку суђења бившем команданту и припадницима Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и осталим образложио документацију са ексхумације и идентификације тијела са подручја Босанског Петровца.

Детаљније...
 
Каран свједочио на суђењу Дудаковићу Штампај Пошаљи
Понедељак, 26 фебруар 2024
26.02.2024 | Глас Српске | СРНА

САРАЈЕВО - На суђењу бившем команданту и припадницима Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и другима за злочине над српским борцима и цивилима у више крајишких општина 1995. године у Суду БиХ, Тужилаштво БиХ предочило је данас доктору судске медицине Жељку Карану документацију у вези са обрадом посмртних остатака и идентификацијом 14 тијела.

Након што је тужилац Ведрана Мијовић предочила дио документације о судско-медицинској и криминалистичко-техничкој обради, Каран, који је саслушан у својству стручног свједока, рекао је да је ријеч о Јови Ступару, чии су скелетни остаци пронађени некомплетни уз ципеле, џемпер и џепни сат, пренијела је Балканска истраживачка мрежа /БИРН/.

Детаљније...
 
Дудаковић и др: Посмртни остаци убијеног Србина стали у кутију од ципела Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 фебруар 2024
Срна | 12.02.2024 | Глас Српске

САРАЈЕВО - На суђењу бившем команданту и припадницима Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и другима за злочине над српским борцима и цивилима у више крајишких општина 1995. године, свједок Тужилаштва БиХ Миленко Ћирић испричао је да су спаљени посмртни остаци његовог оца, који су пронађени у кући, стали у једну мању кутију од ципела.

Ћирић, који је до септембра 1995. живио у Кључу са оцем Зораном, супругом и двоје дјеце, рекао је да је током рата био војно ангажован и да 15. септембра није био с породицом, али их је и прије тога евакуисао у околину Приједора, преноси Бирн.

"Супруга и дјеца су евакуисани у Приједор. Отац је био у Љубинама у кући, он је горе повремено одлазио", навео је свједок и додао да је то било село с већински српским становништвом и да није било више од 75 кућа.

Детаљније...
 
Одгођено суђење Дудаковићу и другима Штампај Пошаљи
Понедељак, 15 јануар 2024
15.01.2024 | Срна | Глас Српске

САРАЈЕВО - Суђење бившем команданту и припадницима Петог корпуса Армије БиХ Атифу Дудаковићу и другима за злочине над српским борцима и цивилима у више крајишких општина 1995. године одгођено је због лошег здравственог стања двојице оптужених, а ново рочиште заказано је за 29. јануар.

На суђењу Дудаковићу, Санелу Шабићу, Ибрахиму Шиљдедићу, Сафету Салихагићу, Адису Зјакићу, Реџепу Злојићу, Самиру Солаковићу, Фатмиру Муратовићу, Мухарему Алешевићу, Хусеину Балагићу, Едину Домазету, Ејубу Кожењићу, Ибрахиму Надаревићу и Саиду Мујићу данас су требали бити саслушани свједоци Тужилаштва БиХ, али су одбране Муратовића и Алешевића затражиле да рочиште буде одгођено због лошег здравственог стања оптужених.

Муратовићев бранилац Ифет Ферагет рекао је на почетку рочишта да су обојица оптужених имала високу температуру и нису били у прилици да се тестирају на вирус корона, преноси Бирн.
Детаљније...
 
Свједок на суђењу Дудаковићу: Пронађени очева лобања, капут, шешир и штап Штампај Пошаљи
Уторак, 19 децембар 2023
18/12/2023 | РТРС | Аутор: СРНА

На суђењу за злочине у више крајишких општина, свједок Тужилаштва БиХ Јованка Стојановић испричала је како су 1996. у селу Превија код Рибника пронађени посмртни остаци њеног оца, који није желио напустити то подручје пола године раније, односно пронађени су лобања, капут, шешир и штап.

Стојановићева је испричала да је с другима напустила Превију средином септембра 1995. када су видјели да бјеже становници Врбљана. Она је навела је да њен отац Обрад Ђукић није желио ићи, јер је имао доста стоке као и због тога што је њен брат недуго прије тога умро.

- Мајка је ишла с нама, а отац је остао пошто смо ми имали доста блага - рекла је Стојановић, преноси Бирн.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 82