Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Атиф Дудаковић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Закланом старцу ставили новине у руке, супругу позвали да види како муж чита Штампај Пошаљи
Петак, 19 април 2019
Имао је прострелне ране на глави и убодне ране по грудима, одсјечен му је полни орган и положен на груди... Позвали су је и рекли: "Дођи да видиш како ти муж чита новине". Када су је довели до његовог тијела, муслимански војници су закланом човјеку ставили новине у руке...

САРАЈЕВО, 19. АПРИЛА /СРНА/ - У Суду БиХ у Сарајеву почело је суђење генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године, а о злочинима које су починили највише говоре потресна свједочења неких од очевидаца њихових злодјела које ће Срна објављивати наредних дана.
  
Један од њих, чији је идентитет познат Срни, а који неће бити објављен с обзиром на то да је поступак за злочине почињене у западнокрајишким општинама у току, испричао је да је 16. септембра 1995. године муслиманска војска напала село Илиџа, у општини Сански Мост.
 
Детаљније...
 
Тужилаштво: Доказаћемо да су Дудаковић и остали починили злочине Штампај Пошаљи
Понедељак, 15 април 2019
15/04/2019 | РТРС | СРНА

Тужилац Маријана Чоловић рекла је на почетку суђења генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ да ће Тужилаштво доказати да су сви оптужени починили злочин против човјечности, а Дудаковић и ратни злочин против цивилног становништва.

Суђење Дудаковићу и другима оптуженим за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године почело је данас пред Судом БиХ читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ.

Чоловићева
је истакла да ће изјавама свједока Тужилаштво доказати да је од 13. септембра до половине октобра 1995. постојао систематски напад на цивиле српске националности на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста и да је операција "Сана 95" почела 13. септембра под командом Дудаковића.

Детаљније...
 
СЛУЧАЈ ДУДАКОВИЋ: Предложено саслушање 447 сведока Штампај Пошаљи
Понедељак, 04 фебруар 2019
Танјуг | 04. фебруар 2019 | Вечерње новости

У Суду БиХ одржана је статусна конференција у предмету против генерала тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године

САРАЈЕВО - У Суду БиХ одржана је статусна конференција у предмету против генерала тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

Судско веће је одлучило да ће рочиште у овом предмету бити одржано сваког понедељка, а тужилаштво је предложило саслушање 447 сведока. Како преноси РТРС, није међутим познато ког понедељка ће суђење почети, с обзиром да је један од оптужених, Але Хоџић, у болници и још се није појавио на саслушањима.

Детаљније...
 
Атиф Дудаковић: Статусна конференција 4. фебруара Штампај Пошаљи
Уторак, 22 јануар 2019
САРАЈЕВО, 21. ЈАНУАРА /СРНА/ - Суд БиХ заказао је за 4. фебруар статусну конференцију на којој ће бити утврђен план суђења генералу Атифу Дудаковићу и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине на подручју Крајине 1995. године, потврдио је Срни Дудаковићев адвокат Асим Црналић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ који се терете за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптуженица их терети за злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Детаљније...
 
Дудаковић негирао кривицу Штампај Пошаљи
Среда, 19 децембар 2018
19.12.2018  | Срна | Глас Српске

Сарајево - Генерал Атиф Дудаковић и 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ које оптужница терети за злочине против човјечности на подручју Крајине 1995. године изјаснили су се пред Судом БиХ да нису криви.

Оптужени Але Хоџић звани Пумпарица није се изјаснио о кривици јер није био присутан на данашњем рочишту.

Његов адвокат Изет Баждаревић рекао је да је Хоџић до 17. децембра био у болници, те да је и данас хоспитализован, додавши да не зна датум када ће се његов клијент изјаснити о кривици.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 35