Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Виктор Бубањ"
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

"Виктор Бубањ"
На локалитету касарне „Виктор Бубањ“ нису пронађене људске кости Штампај Пошаљи
Среда, 21 септембар 2016
САРАЈЕВО, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Током ексхумације у кругу Суда и Тужилаштва БиХ у Сарајеву, некадашњој касарни "Виктор Бубањ" која је током рата била логор за Србе, вјештак судске медицине је на лицу мјеста утврдио да пронађене кости нису људске, изјавила је Срни портпарол Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић.

Ченгићева је потврдила да је током ексумације, која је јуче и окончана, претражен тај локалитет, да је на неким мјестима багерима копано и до дубине од око три метра, али да људски посмртни остаци нису пронађени.

"Ово је рађено на захтјев Тужилаштва БиХ и за сада Институт нема никакву информацију да ћемо вршити даљу претрагу. То је јуче завршено. Сваку информацију коју добијемо или било какву сумњу да постоје посмртни остаци ми ћемо провјерити", рекла је Ченгићева.

Детаљније...
 
У току ексхумација у бившем логору "Виктор Бубањ" у Сарајеву Штампај Пошаљи
Уторак, 20 септембар 2016
20/09/2016 |  15:20 ⇒ 16:19 | РТРС

У кругу Суда и Тужилаштва БиХ, бившем логору за Србе Виктор Бубањ, истражиоци Сипе и Тужилаштва, данас су трагали за посмртним остацима убијених у протеклом рату.

Фрагменти костију које су у петак случајно пронашли грађевински радници, предмет су спорења Института за нестала лица и Тужилаштва БиХ.

Портпаролка Института Лејла Ченгић тврди како је ријеч о људским костима,а портпарол Тужилаштва Борис Грубешић да је ријеч о костима животињског поријекла.

Незванично, о поријеклу дијела пронађених фрагмената, патолог Хамза Жујо није могао данас да се изјасни. Током данашњег ископавања пронађени су дијелови мушке обуће.

Детаљније...
 
Пронађене људске кости у комплексу Суда и Тужилаштва БиХ Штампај Пошаљи
Уторак, 20 септембар 2016
19/09/2016 |  16:02 | РТРС
Грађевински радници пронашли су људске кости, остатке одјеће и обуће у комплексу Суда и Тужилаштва БиХ, иначе бившег логора за Србе – Виктор Бубањ.

Припремајући терен за изградњу објекта радници су кости пронашли у петак послијеподне, сазнаје РТРС. Радови су одмах обустављени, а на лице мјеста изашла је дежурни тужилац Сања Јукић у присуству командира смјене судске полиције Хајрудина Авдибеговића.

Интересантно, када су у питању бошњачке жртве веома ревносна, прес служба Института за нестала лица прећутала је ову информацију, али РТРС сазнаје да ће сутра, у присуству СИПЕ, бити вршена ексхумација.

Детаљније...
 
Српски затвореници у Сарајеву држани у нехуманим условима Штампај Пошаљи
Уторак, 29 септембар 2015
САРАЈЕВО, 29. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Вјештак неуропсихијатрије Зорица Лазаревић рекла је на суђењу оптуженима за ратне злочине над српским затвореницима у касарни "Виктор Бубањ" и Централном затвору у Сарајеву да је, на основу исказа оштећених, дошла до закључка да су затвореници трпјели јаке болове.

Лазаревићева је одговарала на питања одбране о њеном закључку у вези са повредама које је Рамиз Авдовић, према оптужници, нанио Драгомиру Пејовићу.

"Његово психичко стање прије заточеништва било је добро. Пејовић пати од инсомније, посттрауматских главобоља и депресије", рекла је Лазаревићева и додала су све те дијагнозе посљедица боравка у нехуманим условима.

Осим за Пејовића, Лазаревићева је дала налаз и о повредама Жељка Кљајића, Љубомира Дракула, Милорада Шекаре и Слободана Гутаља.


Детаљније...
 
Лабораторија за испитивање издржљивости српских затвореника Штампај Пошаљи
Недеља, 25 јануар 2015
Бивши командант Првог корпуса такозване Армије БиХ Вахид Каравелић оптужио је чланове ратног Предсједништва и Владе такозване Републике БиХ да су искључиви кривци за постојање злогласног логора...

Приредио: Огњен БЕГОВИЋ


САРАЈЕВО, 25. ЈАНУАРА /СРНА/ - Концентрациони логор "Силос" у Тарчину код Сарајева, у којем је било затворено више од 600 српских цивила, од којих су 24 умрла због посљедица физичког злостављања и мучења глађу, затворен је тек 27. јануара 1996. године.

"Силос", којим је управљала такозвана Армија БиХ, отворен је 11. маја 1992. у објекту у којем се прије рата чувала пшеница. Према свједочењу бивших затвореника, "Силос" је имао све елементе злогласног логора из Другог свјетског рата Аушвица.

У логору "Силос", једном од укупно 126 на подручју ратног Сарајева, углавном су били затворени цивили са подручја Тарчина, Пазарића и других околних мјеста.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 12