Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

У Сребреници у јулу 1995. године почињен злочин, а не геноцид
Недеља, 14 април 2019
Бањалука: Међународна конференција о Сребреници  Фото: СРНА
13/04/2019 | РТРС  | СРНА

Злочин у Сребреници јула 1995. године не може се сматрати геноцидом у складу са општеприхваћеном дефиницијом коју је утврдила и међународна конвенција о спречавању и кажњавању злочина геноцида из 1948. године, а која и данас егзистира као инструмент међународног права, један је од закључака међународне научне конференције "Сребреница, стварност и манипулације", одржане у Бањалуци с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и око ње од 1992. до 1995. године.

Организатори конференције су у завршном документу навели да је на скупу снагом аргумената разобличена неоснованост оптужби и пресуда усмјерених против српског народа у намјери да му се припише кривица и одговорност за наводни геноцид над Бошњацима Сребренице током јула 1995.

У протеклом рату у цијелој БиХ било је злочина различитог обима и интензитета, наводи се у закључцима и додаје да не постоји довољно научних и правно верификованих доказа да је на српској страни у грађанском рату у БиХ постојао удружени злочиначки подухват о присилном уклањању муслиманског становништва, као ни заједничка намјера и циљ за тако нешто, па тиме нема ни доказа о геноциду и удруживању ради његовог вршења.

Детаљније...
 
Књига "Досије Сарајево" промовисана у Добоју
Недеља, 24 март 2019
23/03/2019 |  РТРС

"Досије Сарајево" аутора Миливоја Иванишевића, књига је која садржи имена 7.428 Срба страдалих у минулом рату у Сарајеву. Промовисана је у Добоју у Центру за културу и образовање.

Осим имена жртава поткријепљених чињеницама и документима, књига садржи и списак имена њихових егзекутора, од којих нико није процесуиран. Иванишевић је у књизи разрађивао главне тачке оптужнице које терете Србе у случају Сарајева.

Детаљније...
 
Други дан конференције о Сребреници: Оптужбе за геноцид супротне стварним дешавањима
Субота, 13 април 2019
Бањалука: Међународна конференција о Сребреници (Фото: Срна)
13/04/2019 |  РТРС | СРНА

У Бањалуци је данас настављана Међународна научна конференција под називом "Сребреница, стварност и манипулације". Данас ће бити одржане четврта и пета сесија ове конференције на којој ће бити представљени реферати бројних аутора.

Екатерина Јурјева Пољгујева, новинар часописа "Совјетска Русија" из Москве, рекла је данас да су оптужбе против Срба за геноцид супротне стварним дешавањима у Сребреници, те да је у томе свему неспорна негативна улога међународног фактора.

- Заузимање Сребренице 1995. године од стране Војске Републике Српске и каснија дешавања нису екстраординарни догађај. Нису геноцид који су над муслиманима починили Срби, већ једна епизода грађанског рата", оцијенила је Пољгујева у Бањалуци на међународној научној конференцији о теми "Сребреница, стварност и манипулације - која се одржава с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и око ње од 1992. до 1995. године.

Детаљније...
 
Добој: Представљена књига Досије Сарајево Миливоја Иванишевића
Среда, 20 март 2019
Промоција књиге Досије Сарајево у Добоју
ДОБОЈ, 19. МАРТА /СРНА/ - У Добоју је вечерас промовисана књига "Досије Сарајево" Миливоја Иванишевића која садржи имена 7.428 Срба страдалих у минулом рату у Сарајеву, као и списак имена њихових егзекутора, од којих нико није процесуиран.

Иванишевић је рекао новинарима да је у књизи чињеницама и документима које су сачиниле међународне организације и институције разрађивао главне тачке оптужнице које терете Србе у случају Сарајева.

Он каже да те чињенице и документи оспоравају хашке оптужнице које се односе на гранатирање Сарајева, блокаду града и наводно етничко чишћења муслимана.

Детаљније...
 
Почела међународна Конференција о Сребреници
Петак, 12 април 2019
БАЊАЛУКА, 12. АПРИЛА /СРНА/ - Међународна научна конференција о теми "Сребреница, стварност и манипулације" почела је у Бањалуци гдје ће данас и сутра окупити еминентне стручњаке из Русије, САД, Њемачке, Израела, Италије, региона и БиХ с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године.

Скупу, који се одржава у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске, присуствује и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и представници Републичког центра за истраживање рата и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рада.

Након конференције планирано је штампање зборника радова од 800 страница који ће обухватити 48 реферата 52 аутора.

Детаљније...
 
Истина о убијеним Србима у Сарајеву
Уторак, 26 март 2019
25.03.2019 | Бранкица Ристић

У Сарајеву је убијено или нестало 8.225 особа српске националности, за време рата постојала су 123 логора у којима је затворено више хиљада људи, а број убијених у њима никад није истражен. Ово су само неке од тачака којима ће се бавити Међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. формирана данас у Бањалуци.

Циљ Комисије је да уради стручну анализу свих доступних документа на ову тему, која ће према речима Милорада Којића, директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих, имати за циљ и историјску и правну тежину. Он додаје да су као владина институција задужени да буду административно-техничка подршка овој Комисији и у самој припреми почетка рада, али и у будућности.

Детаљније...
 
Љубиша Ристић: Случај Раде Милановић – једна мало другачија сребреничка прича
Понедељак, 11 март 2019
Рада Милановић
недеља, 10. март 2019 | НСПМ

1. У Сребреници 20.априла 1992.године

Ратна катастрофа која је пратила распад Југославије донела је много мучних прича у којима су људи показивали злочиначке дубине свога бића. Било је у том времену зла и људске доброте али су такви примери потиснути из јавног сећања. Зато је у новинским текстовима значајно и лепо подсећање на доброчинство у времену нељудскости.

Почетком 2017.године немачка медијска кућа Дојче веле (DW) је објавила текст са оваквом амбицијом, већ у првој реченици помињући јавном сећању познато чојство и херојство Срђана Алексића из Требиња (1):

Детаљније...