Институт за истраживање српских страдања у XX веку

На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Хронологија БиХ


ХРОНОЛОГИЈА ДОГАЂАЈА
БиХ И САРАЈЕВО
1990 - 1995.

Према: “Гласу српском”
Аутор: мр Драган РадишићПромоција новог 4. тома Енциклопедије Републике Српске Штампај Пошаљи
Петак, 14 април 2023
 Енциклопедија Републике Српске Фото: АНРУС, модел
Велика нам је част и радост да вас обавестимо да је господин Миливоје Иванишевић, оснивач и директор Института за истраживање српских страдања у XX веку, унет у 4. том Енциклопедије Републике Српске; добијање енциклопедијске одреднице је још једна потврда посвећености темељима Републике Српске.

Енциклопедија Републике Српске јесте најзначајнији пројекат који реализује Академија наука и уметности Републике Српске и представља националну енциклопедију општег типа. Реализација пројекта почела је крајем 2007. године, законом о Енциклопедији Републике Српске. 

Детаљније...
 
Миливоје Иванишевић: ОТВОРЕНО ПИСМО РЕДАКЦИЈИ АГЕНЦИЈЕ СРНА Штампај Пошаљи
Уторак, 25 мај 2021
Поштовани,

Објављивањем фељтона о страдању Срба сребреничког краја од априла 1992. до априла 1993. године СРНА је, без сумње, учинила значајан корак да се коначно објави тај деценијама прикриван муслимански злочин.

На жалост фељтон се, неочекивано, у једном важном делу разликује од оригинала. Реч је о изостављеним именима муслимана који су идентификовани у појединим ситуацијама које се описују у меморандуму. У оригиналу, који је месеца јуна 1993. год. достављен ОУН и неким битним институцијама америчке администрације у Вашингтону, наведене су све чињенице које су битне за верификовање догађаја на које се студија, или у овом случају меморандум, односи.

Те чињенице су место и време догађаја, а уз то и имена учесника. У фељтону су тачно преписане прве две чињенице, подаци о месту и времену. Прикривени су, значи и фалсификовани, подаци о именима. Делови текста са именима српских жртава верни су оригиналу, али су без мог одобрења изостављени делови текста са именима осталих лица која нису страдала, али су била присутна. Тако нешто по закону о ауторским правима није дозвољено. 

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>