Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa...
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Извјештај против четири муслимана за ратни злочин над Србима у Мостару Штампај Пошаљи
Среда, 14 јун 2017
ТРЕБИЊЕ, 14. ЈУНА /СРНА/ - Полицијска управа /ПУ/ Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против четири лица чији су иницијали М.М, М.П, М.М. и Џ.К. због сумње да су током 1992. године на подручју Мостара починили злочин против човјечности и ратни злочин против цивилног српског становништва.

Они су осумњичени да су, кршећи правила међународног хуманитарног права за вријеме рата у БиХ, као припадници такозване Армије БиХ, 15. јуна 1992. године планирали, организовали и извршили широк и систематичан напад на цивилно српско становништво села Јасењани, општина Мостар, вршећи прогон, пљачку, разарање до темеља објеката и уништавање и паљење православне цркве и сеоског гробља.

Оптужница их терети и за учествовање у убиству седам цивила српске националности из породице Рајковић, старости од 36 до 83 године - Славка и његове супруге Јованке, Данице, Марка, Росе, Јованке и Саре.

Детаљније...
 
Готовина пријављен за злочине у Ливну Штампај Пошаљи
Четвртак, 13 април 2017
13.04.2017 16:08 | Горан Маунага | Глас Српске

Требиње - Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против ратног команданта Хрватског вијећа одбране (ХВО) генерала Анте Готовине због ратних злочина над Србима у Ливну.

Готовина је пријављен због постојања основа сумње да је починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности.

Портпарол Полицијске управе у Требињу Јована Цвијетић, наводећи иницијале осумњиченог, каже да је он у својству команданта ХВО-а кршио међународно хуманитарно право.

Детаљније...
 
Стравични злочини у Мркоњић Граду оковани неправдом Штампај Пошаљи
Уторак, 04 април 2017
03.04.2017 11:36 | Горан Маунага | Глас Српске

Бањалука - За злочин почињен над 181 српском жртвом 1995. године у Мркоњић Граду још нико није одговарао, иако је приликом ексхумације убијених у марту и априлу 1996. о злочинима сачињена обимна документација и уз доказе прослијеђена свим надлежним институцијама.


Од отварања масовне гробнице у којој су биле жртве страдале током агресије Хрватске војске и Петог корпуса Армије РБиХ прошла је 21 година, али ни против кога још није подигнута оптужница. У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске РС и три припадника МУП-а РС. У мањим гробницама у тој општини пронађено је још 176 тијела цивила. На подручју општине Мркоњић Град уништено је и 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је процијењена на 680 милиона КМ.

Правни заступник РС и бивши правобранилац Слободан Радуљ, који је као члан експертског тима учествовао у ексхумацији жртава, каже да је о ексхумацији масовне гробнице и о свим злочинима евидентираним на ширем подручју Мркоњић Града сачињена обимна судско-медицинска документација уз примјену најсавременијих метода и техника за прикупљање доказа.


Детаљније...
 
БиХ, међународна потерница за Херендом због убиства војника ЈНА Штампај Пошаљи
Субота, 25 март 2017
петак, 24. мар 2017, 17:15 -> 17:38 | Аваз |  РТС

Тужилаштво БиХ затражило је расписивање међународне потернице и одређивање притвора Неџаду Херенди, бившем озлоглашеном припаднику паравојне формације "Шеве", због убиства осам припадника ЈНА у сарајевском Великом парку у априлу 1992. године, сазнаје "Дневни аваз".


Захтев за расписивањем међународне потернице уследио је после почетка истраге против Неџада Херенде и Едвина Јусића због ратних злочина почињених у Сарајеву. Они су годинама недоступни правосуђу.

Истрага против Херенде и Јусића део је предмета у којем је Тужилаштво БиХ крајем прошле године за ове злочине оптужило Драгана Викића, бившег команданта Специјалне јединице МУП-а РБиХ, Јусуфа Пушину, бившег министра унутрашњих послова РБиХ, те Нермина Узуновића и Младена Човчића.

Детаљније...
 
Хиљаде живих на списку несталих Штампај Пошаљи
Понедељак, 20 март 2017
20.03.2017 16:07 | Горан Маунага

Бањалука - Централна евиденција несталих (ЦЕН) још не постоји, јер нису унесене све потребне информације о несталима или су унесене погрешне, упозоравају представници породица несталих и институција из Српске које се баве овом проблематиком.


Они истичу да податке које износе поједини представници Института за нестала лица БиХ треба узети са резервом. Као примјер наводе информације које је дала портпаролка Института за нестала лица Лејла Ченгић наводећи да ЦЕН садржи податке о 3.964 особе које су пријављене као нестале у рату и да је за 911 лица која су се налазила у централној евиденцији утврђено да су живе, јер су им након рата издата идентификациона документа.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијског региона и члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица Милан Мандић појашњава да ЦЕН није валидан све док не буде садржавао податке о националној структури, статусу несталог, односно да ли је ријеч о војнику или цивилу и околностима нестанка.

Детаљније...
 
Тужилаштву БиХ враћени предмети "Угљен", "Шеве" и "Халиловић" Штампај Пошаљи
Четвртак, 29 децембар 2016
28/12/2016 |  18:18 |  РТРС | Агенције
Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево доставило је предмете "Угљен", "Шеве" и "Халиловић" на даље поступање Тужилаштву БиХ, јер је оно једино стварно надлежно за рад на овим предметима.

Ово је утврдио тужилачки тим кантоналног тужилаштва који је радио на ова три предмета.

Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ навео је да су предмети достављени у рад Кантоналном тужилаштву одлуком главног тужиоца Горана Салиховића, иако је утврђено да се ради о кривичном дјелу тероризма, те да истовремено Тужилаштво БиХ води истрагу у предмету "Велики парк".

Детаљније...
 
Пронађене људске кости на Буни Штампај Пошаљи
Среда, 30 новембар 2016
МОСTАР, 30. НОВЕМБРА /СРНА/ - Људске кости пронађене су на Буни код Мостара када су радници "Електропривреде Хрватске заједнице Херцег Босна" копали канал за полагање каблова код трафостанице, рекао је Срни портпарол Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић.

Марић је навео да су кости пронађене јуче, да је полиција обавијестила Tужилаштво БиХ и Институт за нестала лица БиХ и да се чека њихов долазак.

Полиција до тада обезбјеђује мјесто на коме су пронађене кости.

У јуну 1992. године на Буни је убијено 18 српских цивила и 12 војника, а тијела њих десет још нису пронађена.

Детаљније...
 
Припаднице хрватске војске у БиХ Штампај Пошаљи
Петак, 25 новембар 2016
КРВАВЕ "ХЕРОИНЕ" ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ: Сексуално се иживљавале над затвореницима у логорима, кастрирале их, тукле до смрти!

Драган ВУЈИЧИЋ | 24. новембар 2016 | Вечерње новости
Азра Башић није једина жена која је мучила српске заробљенике у Посавини. Њихова зверства не вапе само за судским пресудама, та патологија тражи историјску, психолошку и медицинску анализу


КРВАВА Азра, коју су из Америке изручили БиХ због злочина над Србима у Дервенти, није једина жена која је на најстрашнији начин убијала и мучила заточене Србе Посавине. Око 2.500 наших сународника нашло се од априла 1992. па до друге половине 1993. у 54 хрватска логора и затвора прво у Босни, а затим и на територији Хрватске. Сваки град у коме је хрватска војска формирала логор за Србе, од Босанског Брода до Дервенте, Оџака, Орашја... имао је своје "ратне хероине". Њихова зверства не вапе само за судским пресудама, та патологија тражи историјску, психолошку и медицинску анализу.

Албина Терзић (1972) рат је дочекала као дипломирани правник у Општини Оџаци. Одмах пошто је 8. маја заробљено око 1.300 Срба из околних села, обукла је униформу ХВО. У логорима у ОШ у Оџаку и фабрици "Стролит" затвореници су нарочито стрепели од њених "истрага". У јулу 2013. пред Судом БиХ осуђена је на пет, а потом јој је казна смањена на три године робије.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 98