Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa...
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Данас нађени остаци лобање, тијела раније нестајала Штампај Пошаљи
Понедељак, 23 октобар 2017
ДОБОЈ, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић рекао је Срни да је добио информацију да је данас на једном локалитету у Возући пронађен скелетни остатак лобање, те да су на терен упућени тимови.

"Породице несталих Срба жељно ишчекују да сахране барем дио тијела који се пронађе", изјавио је Благојевић.

Благојевић је истакао да се на подручју Возуће трага за још 129 несталих српских жртава и да је њихов проналазак "ствар нечије добре воље".

Он је истакао да су локације са посмртним остацима погинулих Срба добро познате, јер се сваки пут по проналажењу тијела измјештају и врше опструкције.

Детаљније...
 
На локалитету Возуће пронађени посмртни остаци убијених Срба Штампај Пошаљи
Недеља, 22 октобар 2017
22/10/2017 |  10:49 | РТРС | СРНА

На локацији Подсјелово, на ширем локалитету Возуће, обављена је ексхумација током које су пронађени посмртни остаци најмање седам лица, а према доступним информацијама и доказима, ријеч је о жртвама српске националности које су убијене на локалитету Возуће 1995. године.

Тужилаштво БиХ је саопштило да су пронађени комплетни посмртни остаци три лица и некомплетни остаци четири настрадале особе.

Посмртни остаци биће превезени у Бањалуку, гдје ће бити извршено њихово судско-медицинско вјештачење као и утврђивање идентитета жртава путем ДНК анализе.

Детаљније...
 
Припадник муслиманске војске лишио слободе Србина, па га заклао Штампај Пошаљи
Среда, 11 октобар 2017
ТРЕБИЊЕ, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Полицијска управа /ПУ/ Требиње доставила је данас Тужилаштву БиХ извјештај против мушкарца чији су иницијали С.Ћ. из Коњица због сумње да је 1992. године протиправно лишио слободе мушкарца српске националности и на свиреп начин га убио.

Према незваничним сазнањима, Сенадин Ћибо се сумњичи да је 1. јула 1992. године, заједно са Миралемом Мацићем, у вечерњим часовима слободе лишио Бранка Ђогића /1955./ из села Ситник у општини Коњиц, а затим га на макадамском путу у селу заклао.

Мацић је у међувремену умро.

Детаљније...
 
Допуна извјештаја за осумњичене за убиство српских цивила у Брадини Штампај Пошаљи
Понедељак, 18 септембар 2017
ТРЕБИЊЕ, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Полицијска управа /ПУ/ Требиње доставила је данас Тужилаштву БиХ допуну извјештаја против три лица због сумње да су 1992. године починили ратни злочин над цивилнима становништвом српске националности у селу Брадина, општина Коњиц, саопштено је из ове управе.

Према незваничним сазнањима Срне, Звонко Зовко, Љубо Шимуновић и Жељко Мликота осумњичени су за ратни злочин и звјерско убијање Срба у Брадини, када је страдало 38 становника овог села, које је сравњено до темеља.

Над недужним српским цивилима вршена су најстрашнија иживљавања, убијени су младићи, жене, старци, инвалиди, а Сретку Куљанину старом између 25 и 28 година ножем је откинута глава, док су све куће у Брадини запаљене, као и штале, сушнице и други објекти.

Детаљније...
 
Русмир Хаџихусеиновић осумњичен за ратни злочин над Србима у Коњицу Штампај Пошаљи
Четвртак, 27 јул 2017
27/07/2017 |  11:48 ⇒ 12:26 | РТРС | СРНА

Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против седамдесетогодишњег лица чији су иницијали Р.Х. због сумње да је од априла 1992. до марта 1993. године, као предсједник општине Коњиц, починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности.

Незванично се сазнаје да је ријеч о Русмиру Хаџихусеиновићу који је, обављајући функцију предсједника општине Коњиц, наређивао, знао или морао да зна, а ништа није учинио да би спријечио убиство 179 лица српске националности, масовна силовања и прогоне на подручју ове општине.

Детаљније...
 
Тужилаштво БиХ није одговорило на захтјев за ексхумацију у Оџаку Штампај Пошаљи
Среда, 19 јул 2017
18.07.2017 17:02 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ никада није одговорило на захтјев за ексхумацију посмртних остатака жртава српске националности из православног гробља у Оџаку, који му је још 2010. године упутио Институт за нестала лица БиХ, рекла је Срни портпарол Института Лејла Ченгић.

"Институт има информацију да би се на градском гробљу Оџак, у дијелу гдје је православна парцела, могло налазити четири до пет жртава српске националности, а претпоставља се да је ријеч о припадницима Војске Републике Српске. Институт је захтјев за ексхумацију упутио Тужилаштву БиХ још 2010. године и до сада нам није ништа одговорено", изјавила је Ченгићева.

Она је нагласила да је Тужилаштву писана и ургенција, након чега, такође, нису добили никакав одговор.
Детаљније...
 
Извјештај против четири муслимана за ратни злочин над Србима у Мостару Штампај Пошаљи
Среда, 14 јун 2017
ТРЕБИЊЕ, 14. ЈУНА /СРНА/ - Полицијска управа /ПУ/ Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против четири лица чији су иницијали М.М, М.П, М.М. и Џ.К. због сумње да су током 1992. године на подручју Мостара починили злочин против човјечности и ратни злочин против цивилног српског становништва.

Они су осумњичени да су, кршећи правила међународног хуманитарног права за вријеме рата у БиХ, као припадници такозване Армије БиХ, 15. јуна 1992. године планирали, организовали и извршили широк и систематичан напад на цивилно српско становништво села Јасењани, општина Мостар, вршећи прогон, пљачку, разарање до темеља објеката и уништавање и паљење православне цркве и сеоског гробља.

Оптужница их терети и за учествовање у убиству седам цивила српске националности из породице Рајковић, старости од 36 до 83 године - Славка и његове супруге Јованке, Данице, Марка, Росе, Јованке и Саре.

Детаљније...
 
Готовина пријављен за злочине у Ливну Штампај Пошаљи
Четвртак, 13 април 2017
13.04.2017 16:08 | Горан Маунага | Глас Српске

Требиње - Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против ратног команданта Хрватског вијећа одбране (ХВО) генерала Анте Готовине због ратних злочина над Србима у Ливну.

Готовина је пријављен због постојања основа сумње да је починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности.

Портпарол Полицијске управе у Требињу Јована Цвијетић, наводећи иницијале осумњиченог, каже да је он у својству команданта ХВО-а кршио међународно хуманитарно право.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 104