Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa...
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Перишић: До краја септембра ексхумације на Озрену и Возући Штампај Пошаљи
Среда, 19 септембар 2018
19/09/2018 |  СРНА | РТРС

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић рекао је да очекује да би до краја септембра на подручју Озрена и Возуће требало да се изврши ексхумација ради проналаска посмртних остатака особа српске националности несталих у протеклом рату.

Перишић је рекао Срни да је Институт за нестала лица БиХ успоставио добру сарадњу са Тужилаштвом БиХ, те да у најскорије вријеме очекује да се издају налози за ексхумацијама српских жртава рата на подручју Посавине у Броду, Оџаку и Дервенти.

Возућани су масовно страдали од 10. до 24. септембра 1995. године, када је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 126 још трага

Детаљније...
 
Добровољачка: Кривична пријава због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ Штампај Пошаљи
Уторак, 18 септембар 2018
18/09/2018 |  РТРС | СРНА

Адвокат Милан Романић поднио је данас Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ да у року од три мјесеца одлучи по приговорима оштећених за обустављање истраге у случају "Добровољачка".

Романић, који је пуномоћник Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, војника ЈНА убијеног 3. маја 1992. године у нападу на војну колону у сарајевској Добровољачкој улици, те Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, поручника ЈНА убијеног 2. маја исте године у Сарајеву на Скендерији, поднио је кривичну пријаву и против Адиса Нуспахића, Бехаије Крњића и још 27 тужилаца Тужилаштва БиХ.

Детаљније...
 
Поднета пријава против Хариса Силајџића за ратни злочин над српским цивилима на подручју Коњица Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 септембар 2018
четвртак, 06. септембар 2018 | Данас | НСПМ

Одељење за борбу против тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина ПУ Требиње, поднело је Тужилаштву БиХ извештај о почињеном кривичном делу против Хариса Силајџића за ратни злочин на подручју општине Коњиц над српским цивилима, потврђено је АТВ у ПУ Требиње.

Силајџић се сумњичи да је од почетка 1992. године до новембра 1993. у својству министра иностраних послова, а од новембра 1993. до краја 1995. године у својству председника Владе БиХ и једног од оснивача Патриотске лиге у Коњицу, доносио одлуке о оснивању сабирних центара (логора) на подручју Коњица, Челебића, Мусала и Брадина, наводи се у документу ПУ Требиње, пренела је РТРС.

Детаљније...
 
Стигао захтјев за изручење Хусеина Мујановића Штампај Пошаљи
Среда, 22 август 2018
22/08/2018 |  РТРС | СРНА

У Министарство правде Србије данас је стигао захтев Министарства правде БиХ за изручење Хусеина Мујановића који је ухапшен крајем јула према потјерници МУП-а Србије због сумње да је починио ратни злочин над српским цивилима у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија.

- Захтјев за изручење из БиХ је стигао и у току дана ће бити прослијеђен надлежном суду на даље поступање - речено је Срни у Министарству правде Србије.

Мујановић је био ратни управник логора у Храсници, а ухапшен је на граничном прелазу Прибој-Увац.

Детаљније...
 
Докази о мучењима у логору Храсници годинама у ладици Штампај Пошаљи
Уторак, 14 август 2018
14.08.2018 16:05 | Жељка Домазет | Глас Српске

Сарајево - Упркос јасним доказима о злочинима Хусеина Мујановића и других који су почињени над Србима у ратном логору Храсница, Тужилаштво БиХ већ дуже од деценије није ништа предузело да тај случај приведе крају, рекао је инспектор Министарства унутрашњих послова Републике Српске Симо Тушевљак.

Мујановић, који је био управник ратног логора у сарајевском насељу Храсница током ратних сукоба деведесетих година, ухапшен је 30. јула на граничном прелазу Увац, између БиХ и Србије према потјерници МУП-а Србије. Одређен му је притвор у трајању од три мјесеца.

Њему се на терет стављају злочини против српских цивила у насељима Храсница и Соколовић колонија. Сумњичи се за прогон, затварање, мучење, наношење тешких тјелесних повреда, убиства, одвођење на принудне радове, примјену мјера терора, застрашивање, физичко и психичко злостављање, силовање, пљачку и уништавање имовине.

Детаљније...
 
Министарство правде БиХ није затражило изручење Мујановића Штампај Пошаљи
Субота, 11 август 2018
БЕОГРАД, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Министарство правде Србије за сада није добило молбу од Министарства правде БиХ за изручење Хусеина Мујановића, саопштено је Срни у тој правосудној институцији.

Тужилаштво БиХ упутило је Министарству правде БиХ приједлог за подношење молбе за изручење из Србије у БиХ Хусеина Мујановића, који је прошле седмице ухапшен у Прибоју под сумњом да је починио кривично дјело ратни злочин против цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија.

Мујановићу, који има држављанство БиХ, након хапшења је одређен притвор који може трајати и до три мјесеца, а предмет против њега заведен је и у Тужилаштву БиХ.

Детаљније...
 
Затражено изручење Хусеина Мујановића Штампај Пошаљи
Четвртак, 09 август 2018
09.08.2018 | ATV

Тужилаштво БиХ упутило је Министарству правде БиХ приједлог за подношење молбе за изручење из Србије у БиХ Хусеина Мујановића, који је прошле седмице ухапшен у Прибоју под сумњом да је починио кривично дјело ратног злочина против цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија, потврђено је у овој правосудној институцији.

Мујановићу, који има држављанство БиХ, након хапшења одређен је притвор који може трајати и до три мјесеца, а предмет против њега заведен је и у Тужилаштву БиХ.

Ратни управник логора у сарајевском насељу Храсница Хусеин (Салиха) Мујановић ухапшен је 31. јула према потјерници МУП-а Србије, на граничном прелазу Прибој-Увац.

Детаљније...
 
Притвор за Хусеина Мујановића, ратног управника логора у Храсници Штампај Пошаљи
Среда, 01 август 2018
БЕОГРАД, 31. ЈУЛА /СРНА/ - Ратни управник логора у сарајевском насељу Храсница Хусеин /Салиха/ Мујановић ухапшен је, према потјерници МУП-а Србије, на граничном прелазу Прибој-Увац, због ратних злочина против српских цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија, речено је Срни у Амбасади БиХ у Београду.

Савјетник у Амбасади Мирослав Којић рекао је да у ову амбасаду још није стигла званична нота о хапшењу Мујановића, али да је добијена информација од МУП-а Србије, односно Полицијске управе Београд, телефонским путем да је Мујановић ухапшен јуче на граничном прелазу Прибој-Увац, између Србије и БиХ.

Према његовим ријечима, Мујановићу је одређен полицијски притвор до 48 часова и он се од синоћ у 22.15 часова налази у притвору у Београду.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 123