Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa...
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Романић: Организатор злочина била тзв. Армија БиХ, Дивјак да одговара Штампај Пошаљи
Среда, 28 новембар 2018
28/11/2018 |  РТРС | СРНА

Адвокат неколико породица убијених војника ЈНА Милан Романић каже да није тачна изјава Јована Дивјака да такозвана Армија БиХ није била организатор ратног злочина у сарајевској Добровољачкој улици у мају 1992. године и истиче да је тај пензионисани генерал школски примјер некога ко треба да одговара према командној одговорности.

Романић каже да се на познатом видео-снимку из "Добровљачке" види Дивјак, који подређеним виче "Не пуцај, не пуцај!", али да није учинио ништа да казни оне који су убијали војнике ЈНА током повлачења.

"Шта је Дивјак као официр предузео да казни оне који га нису слушали? Да ли је казнио те починиоце? Није", рекао је Романић за "Еуроблиц".

Детаљније...
 
Нова истрага о страдању војника у Добровољачкој улици Штампај Пошаљи
Петак, 23 новембар 2018
Младен Кременовић| 23.11.2018 | Политика

У нападу на колону ЈНА у Сарајеву убијена 42 припадника војске, 73 су рањена, а раније вођеном истрагом утврђено да је убијено седам, а рањено 14 особа

Бањалука – Правосуђе БиХ поново ће истраживати страдање војника Југословенске народне армије (ЈНА) 2. и 3. маја 1992. у Добровољачкој улици у Сарајеву. Претходно вођена истрага о том злочину обустављена је пре шест година.

То је минулих година био повод за незадовољство српског народа на рад правосуђа јер се ради о злочину који се у политичким и правним круговима у Републици Српској схвата и као „напад на мир”. Од петнаест особа против којих је вођена претходна истрага, на списку су остала њих петорица.

Детаљније...
 
Романић: Очекујем да истрага буде завршена за неколико мјесеци Штампај Пошаљи
Петак, 23 новембар 2018
23/11/2018 |  РТРС | СРНА

Адвокат Милан Романић рекао је да очекује да поновна истрага против пет лица у предмету "Добровољачка улица" неће трајати годинама, већ да ће бити завршена за неколико мјесеци, те да ће одговорни за тај ратни злочин коначно бити оптужени.

Романић, који је пуномоћник Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, војника ЈНА убијеног 3. маја 1992. године у нападу на колону у сарајевској Добровољачкој улици, те Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, поручника ЈНА убијеног 2. маја исте године на Скендерији, рекао је да није добио никакву одлуку о поновном покретању истраге, већ да је о томе сазнао из медија.

"Не знам тачно против којих лица се истрага покреће, али могу рећи да је Тужилаштво коначно ријешило нешто након шест година и десет мјесеци чекања, након што смо ми уложили приговор на одлуку о обустави истраге", изјавио је Романић Срни.

Детаљније...
 
На Озрену ексхумирани посмртни остаци троје Срба убијених у Возући Штампај Пошаљи
Уторак, 30 октобар 2018
САРАЈЕВО, 29. ОКТОБРА /СРНА/ - На локацији Подцјелово планине Озрен на подручју општине Завидовићи ексхумирани су посмртни остаци три лица српске националности која су убијена 1995. године на локалитету Возуће, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Посмртни остаци су превезени у Бањалуку, у надлежност Завода за судску медицину Републике Српске, гдје ће бити узети узорци костију ради утврђивања, ДНК анализом, идентитета и узрока смрти.

Истражилац Тужилаштва БиХ координисао је процесом ексхумације у којем су учествовали представници Института за нестала лица БиХ, Завода за судску медицину Републике Српске, као и службеници Полицијске станице Завидовићи.

Детаљније...
 
Извјештај о ратним злочинима 12 припадника ХОС Штампај Пошаљи
Петак, 26 октобар 2018
ПРИЈЕДОР, 26. ОКТОБРА /СРНА/ - Полицијска управа /ПУ/ Приједор поднијела је Тужилаштву БиХ извјештај о откривању кривичних дјела против 12 припадника Хрватских оружаних снага /ХОС/ осумњичених за ратне злочине, саопштено је данас из ове управе.

Осумњиченим лицима ставља се на терет да су од прве половине маја 1995. до августа 1997. године на подручју Сплита починила кривична дјела над 26 ратних заробљеника на начин да су поступала супротно правилима Међународног хуманитарног права, кршећи одредбе женевских конвенција.

Два лица осумњичена су у својству надређених и одговорних старјешина ХОС-а, а 10 лица као припадници ХОС-а.

Детаљније...
 
Перишић: До краја септембра ексхумације на Озрену и Возући Штампај Пошаљи
Среда, 19 септембар 2018
19/09/2018 |  СРНА | РТРС

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић рекао је да очекује да би до краја септембра на подручју Озрена и Возуће требало да се изврши ексхумација ради проналаска посмртних остатака особа српске националности несталих у протеклом рату.

Перишић је рекао Срни да је Институт за нестала лица БиХ успоставио добру сарадњу са Тужилаштвом БиХ, те да у најскорије вријеме очекује да се издају налози за ексхумацијама српских жртава рата на подручју Посавине у Броду, Оџаку и Дервенти.

Возућани су масовно страдали од 10. до 24. септембра 1995. године, када је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 126 још трага

Детаљније...
 
Добровољачка: Кривична пријава због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ Штампај Пошаљи
Уторак, 18 септембар 2018
18/09/2018 |  РТРС | СРНА

Адвокат Милан Романић поднио је данас Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ да у року од три мјесеца одлучи по приговорима оштећених за обустављање истраге у случају "Добровољачка".

Романић, који је пуномоћник Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, војника ЈНА убијеног 3. маја 1992. године у нападу на војну колону у сарајевској Добровољачкој улици, те Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, поручника ЈНА убијеног 2. маја исте године у Сарајеву на Скендерији, поднио је кривичну пријаву и против Адиса Нуспахића, Бехаије Крњића и још 27 тужилаца Тужилаштва БиХ.

Детаљније...
 
Поднета пријава против Хариса Силајџића за ратни злочин над српским цивилима на подручју Коњица Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 септембар 2018
четвртак, 06. септембар 2018 | Данас | НСПМ

Одељење за борбу против тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина ПУ Требиње, поднело је Тужилаштву БиХ извештај о почињеном кривичном делу против Хариса Силајџића за ратни злочин на подручју општине Коњиц над српским цивилима, потврђено је АТВ у ПУ Требиње.

Силајџић се сумњичи да је од почетка 1992. године до новембра 1993. у својству министра иностраних послова, а од новембра 1993. до краја 1995. године у својству председника Владе БиХ и једног од оснивача Патриотске лиге у Коњицу, доносио одлуке о оснивању сабирних центара (логора) на подручју Коњица, Челебића, Мусала и Брадина, наводи се у документу ПУ Требиње, пренела је РТРС.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 128