Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa...
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Докази о мучењима у логору Храсници годинама у ладици Штампај Пошаљи
Уторак, 14 август 2018
14.08.2018 16:05 | Жељка Домазет | Глас Српске

Сарајево - Упркос јасним доказима о злочинима Хусеина Мујановића и других који су почињени над Србима у ратном логору Храсница, Тужилаштво БиХ већ дуже од деценије није ништа предузело да тај случај приведе крају, рекао је инспектор Министарства унутрашњих послова Републике Српске Симо Тушевљак.

Мујановић, који је био управник ратног логора у сарајевском насељу Храсница током ратних сукоба деведесетих година, ухапшен је 30. јула на граничном прелазу Увац, између БиХ и Србије према потјерници МУП-а Србије. Одређен му је притвор у трајању од три мјесеца.

Њему се на терет стављају злочини против српских цивила у насељима Храсница и Соколовић колонија. Сумњичи се за прогон, затварање, мучење, наношење тешких тјелесних повреда, убиства, одвођење на принудне радове, примјену мјера терора, застрашивање, физичко и психичко злостављање, силовање, пљачку и уништавање имовине.

Детаљније...
 
Министарство правде БиХ није затражило изручење Мујановића Штампај Пошаљи
Субота, 11 август 2018
БЕОГРАД, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Министарство правде Србије за сада није добило молбу од Министарства правде БиХ за изручење Хусеина Мујановића, саопштено је Срни у тој правосудној институцији.

Тужилаштво БиХ упутило је Министарству правде БиХ приједлог за подношење молбе за изручење из Србије у БиХ Хусеина Мујановића, који је прошле седмице ухапшен у Прибоју под сумњом да је починио кривично дјело ратни злочин против цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија.

Мујановићу, који има држављанство БиХ, након хапшења је одређен притвор који може трајати и до три мјесеца, а предмет против њега заведен је и у Тужилаштву БиХ.

Детаљније...
 
Затражено изручење Хусеина Мујановића Штампај Пошаљи
Четвртак, 09 август 2018
09.08.2018 | ATV

Тужилаштво БиХ упутило је Министарству правде БиХ приједлог за подношење молбе за изручење из Србије у БиХ Хусеина Мујановића, који је прошле седмице ухапшен у Прибоју под сумњом да је починио кривично дјело ратног злочина против цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија, потврђено је у овој правосудној институцији.

Мујановићу, који има држављанство БиХ, након хапшења одређен је притвор који може трајати и до три мјесеца, а предмет против њега заведен је и у Тужилаштву БиХ.

Ратни управник логора у сарајевском насељу Храсница Хусеин (Салиха) Мујановић ухапшен је 31. јула према потјерници МУП-а Србије, на граничном прелазу Прибој-Увац.

Детаљније...
 
Притвор за Хусеина Мујановића, ратног управника логора у Храсници Штампај Пошаљи
Среда, 01 август 2018
БЕОГРАД, 31. ЈУЛА /СРНА/ - Ратни управник логора у сарајевском насељу Храсница Хусеин /Салиха/ Мујановић ухапшен је, према потјерници МУП-а Србије, на граничном прелазу Прибој-Увац, због ратних злочина против српских цивила у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија, речено је Срни у Амбасади БиХ у Београду.

Савјетник у Амбасади Мирослав Којић рекао је да у ову амбасаду још није стигла званична нота о хапшењу Мујановића, али да је добијена информација од МУП-а Србије, односно Полицијске управе Београд, телефонским путем да је Мујановић ухапшен јуче на граничном прелазу Прибој-Увац, између Србије и БиХ.

Према његовим ријечима, Мујановићу је одређен полицијски притвор до 48 часова и он се од синоћ у 22.15 часова налази у притвору у Београду.

Детаљније...
 
Тужилаштво БиХ тврди да ради на предмету Гоњи Магашићи Штампај Пошаљи
Петак, 20 јул 2018
САРАЈЕВО, 20. ЈУЛА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ потврдило је Срни да је у току рад на предмету "Горњи Магашићи", али није одговорило докле је дошло са истрагом о једном од, по свирепости, најстравичнијих злочина над српским цивилима који је на данашњи дан прије 26 година почињен у селу Горњи Магашићи код Братунца.

Чланови породица и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила данас су на братуначком гробљу обиљежили 26 година од страдања осам мјештана, од којих је шест жена, и уништења овог српског села.

Најстарија жртва био је осамдесетпетогодишњи Благоје Поповић, а најмлађа седамнаестогодишња трудница Љиљана Илић.

Детаљније...
 
Високо: Посмртни остаци Срба закопани без идентификовања Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
Ексхумација, илустрација
06.03.2018 19:47 | Горан Маунага | Глас Српске

Источно Сарајево - Предсједник Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић затражио је да Институт за нестала лица БиХ приоритетно узме узорке 365 посмртних остатака Срба који су довезени из Сарајева и закопани на судској парцели у градском гробљу у Високом иако нису идентификовани.

Неидентификовани посмртни остаци особа пронађених углавном на ширем подручју Сарајева без знања јавности и породица несталих укопани су у комплексу височког гробља крајем прошле године на 163 гробна мјеста. Иако нису идентификовани, сви посмртни остаци укопани су са муслиманским вјерским обиљежјима.

Детаљније...
 
Извјештај против још једног осумњиченог за злочин над Србима у Коњицу Штампај Пошаљи
Петак, 23 фебруар 2018
ТРЕБИЊЕ, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Полицијска управа /ПУ/ Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против лица чији су иницијали О.Н. због почињеног ратног злочина над српским становништвом на подручју општине Коњиц, саопштено је из ове управе.

У саопштењу се наводи да ово лице није поштовало одредбе женевских конвенција, те истиче да је ово други достaвљени изјештај од почетка године за почињени ратни злочин.

Према незваничним сазнањима, О.Н. је бошњачке националности, а осумњичен је да је 2. jуна 1992. године учествовао у противправном хапшењу три лица српске националности, које је одвео у непознатом правцу и чији посмртни остаци ни до данас нису пронађени.

Детаљније...
 
Независне сазнају: Поново отворена истрага о злочину у Добровољачкој Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 фебруар 2018
Урош Вукић 15.02.2018 | Независне новине

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ наредио је Тужилаштву БиХ да у року од три мјесеца одлучи по приговорима за обустављање истраге у случају "Добровољачка улица", а како незванично сазнајемо, у овом предмету недавно је поново активирана истрага, коју је против неколико лица, укључујући Ејупа Ганића, члана ратног Предсједништва БиХ, и Јована Дивјака, генерала Армије РБиХ, обуставио међународни тужилац Џуд Романо и то само неколико дана прије него што ће напустити БиХ.

Романо је тада, осим против Ганића и Дивјака, обуставио истрагу и против Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Бећировића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

"Ту истрагу сада води Мирза Хукељић, тужилац у Тужилаштву БиХ, и тек недавно је поново активирана, односно поново се почело радити на том предмету", испричао је извор "Независних".


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 119