Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Истрагa...
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Високо: Посмртни остаци Срба закопани без идентификовања Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
Ексхумација, илустрација
06.03.2018 19:47 | Горан Маунага | Глас Српске

Источно Сарајево - Предсједник Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић затражио је да Институт за нестала лица БиХ приоритетно узме узорке 365 посмртних остатака Срба који су довезени из Сарајева и закопани на судској парцели у градском гробљу у Високом иако нису идентификовани.

Неидентификовани посмртни остаци особа пронађених углавном на ширем подручју Сарајева без знања јавности и породица несталих укопани су у комплексу височког гробља крајем прошле године на 163 гробна мјеста. Иако нису идентификовани, сви посмртни остаци укопани су са муслиманским вјерским обиљежјима.

Детаљније...
 
Извјештај против још једног осумњиченог за злочин над Србима у Коњицу Штампај Пошаљи
Петак, 23 фебруар 2018
ТРЕБИЊЕ, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Полицијска управа /ПУ/ Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против лица чији су иницијали О.Н. због почињеног ратног злочина над српским становништвом на подручју општине Коњиц, саопштено је из ове управе.

У саопштењу се наводи да ово лице није поштовало одредбе женевских конвенција, те истиче да је ово други достaвљени изјештај од почетка године за почињени ратни злочин.

Према незваничним сазнањима, О.Н. је бошњачке националности, а осумњичен је да је 2. jуна 1992. године учествовао у противправном хапшењу три лица српске националности, које је одвео у непознатом правцу и чији посмртни остаци ни до данас нису пронађени.

Детаљније...
 
Независне сазнају: Поново отворена истрага о злочину у Добровољачкој Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 фебруар 2018
Урош Вукић 15.02.2018 | Независне новине

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ наредио је Тужилаштву БиХ да у року од три мјесеца одлучи по приговорима за обустављање истраге у случају "Добровољачка улица", а како незванично сазнајемо, у овом предмету недавно је поново активирана истрага, коју је против неколико лица, укључујући Ејупа Ганића, члана ратног Предсједништва БиХ, и Јована Дивјака, генерала Армије РБиХ, обуставио међународни тужилац Џуд Романо и то само неколико дана прије него што ће напустити БиХ.

Романо је тада, осим против Ганића и Дивјака, обуставио истрагу и против Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Бећировића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

"Ту истрагу сада води Мирза Хукељић, тужилац у Тужилаштву БиХ, и тек недавно је поново активирана, односно поново се почело радити на том предмету", испричао је извор "Независних".


Детаљније...
 
Српски заробљеник преживио тортуру, а сада траже да мијења исказ Штампај Пошаљи
Понедељак, 29 јануар 2018
29/01/2018 |  18:26 ⇒ 22:45 |  РТРС

Славко Грабовац из Брода један је од ријетких који је преживио стријељање, након злостављања паравојних хрватско-муслиманских јединица у Броду и регуларних снага Хрватске. Сада на њега врше притисак и траже да промијени исказ како би избјегли казну, али и промијенили карактер грађанског рата у БиХ.

Цивила Славка Грабовца су на улазу у Брод, 30. марта 1992. године засуставили Јосип Чичак, Неџад Омеровић, Дедо Одобашић, Блажан Кљајић и Анто Бритва, који му је у уста ставио пиштољ, и тако га одвезли у просторије Општине. Ту су га на свиреп начин премлаћивали и тражили од њега распоред српских одбрамбених линија, иако о томе није ништа знао.

- Скидали су ме голог, ударали столицама, газили ме ногама, а имали су и ражањ за пробадање тијела. Омеровић Неџад ми је разбијао главу од војну касу - присјећа се Грабовац стравичних дешавања.

Детаљније...
 
Ухапшен Хрват из БиХ осумњичен за убиство тројице Срба Штампај Пошаљи
Уторак, 23 јануар 2018
В. Митрић | 16. јануар 2018 |

Како „Новости“ сазнају, ухапшен је Зденко Р. Грбавац (51), осумњичен да је, на почетку рата у БиХ, у Брадини, код Коњица крајем маја 1992. године, убио српске цивиле, браћу Слободана и Велемира Живака, и Васу Вујичића

Како „Новости“ сазнају, у понедељак је ухапшен Зденко Р. Грбавац (51), осумњичен да је, на почетку рата у БиХ, у Брадини, код Коњица крајем маја 1992.  године, убио српске цивиле, браћу Слободана и Велемира Живака, и Васу Вујичића.
Детаљније...
 
Подигнута оптужница због злочина над Србима у Чемерном код Илијаша Штампај Пошаљи
Петак, 29 децембар 2017
29/12/2017 | РТРС | Кликс

Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против 11 лица због стравичних злочина над жртвама српске националности у Чемерном, код Илијаша, 1992. године.

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине, подигао је оптужницу против Џемала Хаџића (рођен 1954. у Какњу), Теуфика Турудића (рођен 1960. у Какњу), Џемала Смоле (рођен 1963. у Какњу), Сенада Сикире (рођен 1959. у Какњу), Бењамина Сикире (рођен 1969. у Какњу), Хариса Сикире (рођен 1971. у Какњу), Енеса Дурака (рођен 1964. у Варешу), Мирсада Бешлије (рођен 1964. у Илијашу), Нусрета Бешлије (рођен 1962. у Илијашу), Мирзета Бешлије (рођен 1968. у Сарајеву) и Хамдије Спахића (рођен 1960. у Илијашу).

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужнице доказивати позивањем око 120 свједока, међу којима и преживјелих жртава и прилагањем око 400 материјалних доказа.

Детаљније...
 
Оптужница против Алминка Исламовића због злочина над Србима Штампај Пошаљи
Среда, 27 децембар 2017
27/12/2017 |  12:05 | Аутор: РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ саопштило је да је подигло оптужницу против некадашњег припадника ХВО-а Алминка Исламовића /57/ за злочин против српских цивила на подручју општине Брод 1992. године.

Исламовић, рођен у Славонском Броду, држављанин је БиХ и Хрватске. Био је припадник Војне полиције у склопу 101. бригаде ХВО-а у Броду, и то у својству команданта вода Војне полиције, а касније команданта.

Он се терети да је од марта до октобра 1992. године на територији општине Брод сам или заједно са другим припадницима ХВО-а учествовао у незаконитом затварању српских цивила, њиховом убијању, физичком и психичком злостављању, пљачкању и паљењу имовине српског становништва, паљењу и уништавању културних, историјских и религијских споменика.

Детаљније...
 
Ускоро подизање оптужнице за злочине у Чемерном Штампај Пошаљи
Уторак, 19 децембар 2017
БАЊАЛУКА, 19. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић очекује да ускоро буду подигнуте оптужнице због ратног злочина над 33 српска цивила у селу Чемерно.

Којић је истакао да ратни злочин у селу Чемерно спада у категорију најсложенијих предмета и подсјетио да је напад на село изведен 10. јуна 1992. године у раним јутарњим часовима када су на монструозан начин убијени дјеца, жене и старија лица.

"О самом начину на који је извршена егзекуција говоре налази из судско-медицинске обраде тијела, а 1999. године је ископана масовна гробница у Чемерну у којој је било 20 тијела на којима су биле видљиве прострелне ране", рекао је Којић Срни.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 114