Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Горажде
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Горажде
Свједок: Сејдић наредио деминирањe тунела Стрмица Штампај Пошаљи
Среда, 24 мај 2017
23/05/2017 |  17:45 ⇒ 17:56 | РТРС | Срна

Свједок Тужилаштва БиХ Бранко Арсић на суђењу у Суду БиХ за злочине над српским цивилима и припадницима Војске Републике Српске на подручју Рудог рекао је да је рањен у јануару 1993. године приликом деминирања тунела Стрмица, које је наредио оптужени Ахмет Сејдић.

Арсић је рекао да је 21. јануара 1993. године, као припадник Штрбачке бригаде ВРС, заједно са саборцима заробљен на локалитету Стрмице код Рудог, након чега је рањен од експлозије нагазне мине.

"Тунел је био миниран, а након заробљавања нам је наређено да уклањамо мине. Мени је наређено да подигнем бетонску плочу испод које се налазила мина. Знао сам да је ту. Подигао сам плочу, а када је она експлодирала, рањен сам у руке и ноге", рекао је Арсић, који је касније превезен у болницу у Горажде, гдје је лијечен девет дана.

Детаљније...
 
Предмет "Меркез и остали" - Свједочено о убиствима српских цивила у Горажду Штампај Пошаљи
Четвртак, 30 март 2017
30/03/2017 |  18:16 |  РТРС | Срна

Свједок Тужилаштва БиХ Шефик Хоџић изјавио је на суђењу у случају "Меркез и остали", оптуженима за убиства и затварање више од 100 српских цивила у Горажду, да је Чедо Јовановић који је био затворен у згради преко пута МУП-а био тешко рањен и да је подлегао повредама у Дому здравља.

Хоџић је рекао да је крајем јуна или почетком јула 1992. године добио наредбу ратног предсједништва Горажда да се цивили српске националности измјесте у зграду преко пута МУП-а Горажде.

Како је посвједочио, уз наредбу коју му је дао инспектор Ирфан Чељо, добио је списак грађана које су морали премјестити.


Детаљније...
 
Затворени Срби у Горажду били гладни и исцрпљени Штампај Пошаљи
Четвртак, 16 фебруар 2017
САРАЈЕВО, 16. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Нермин Куљух потврдио је на суђењу у предмету "Меркез и други" да је у просторијама Министарства унутрашњих послова /МУП/ у Горажду 1992. године био затворен већи број лица српске националности, од којих су многи били гладни и изгледали исцрпљено.

Куљух, бивши радник МУП-а у Горажду, рекао је да мисли да је начелник полиције у том граду до 4. августа 1992. године био Ибро Меркез, који је тада рањен, а на његово мјесто је дошао Предраг Брацо Богунић.

Он је навео да је једног јутра приликом доласка на посао сазнао да се у затвору налази већи број лица српске националности с Бучја "које је заробила војска", додајући да су ту били заробљеници за које се причало да су "људи с Троврха".

Куљух је појаснио да је становао преко пута МУП-а, те да су се у његовој згради налазила "у изолацији лица српске националности, због њихове безбједности".

Детаљније...
 
Меркез и други: Обиљежена за читав живот Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 септембар 2016
08.09.2016 | BIRN | Justice Report
Свједокиња Државног тужилаштва је рекла да је виђала оптужене Ибру Меркеза, Предрага Богунића и Ешефа Хурића у просторијама Министарства унутрашњих послова (МУП) у Горажду.


Судско вијеће је на почетку рочишта казало да свједокиња није тражила мјере заштите, али да не жели да се њено име објављује у јавности.

Свједокиња је испричала како ју је војска заједно са осталим мјештанима села Бучје (опћина Горажде), 15. јула 1992. године, одвела на Требешко брдо, гдје су били седам дана и гдје су се дешавале “разне тортуре”. Навела је како је једна група пуштена, а друга од преко 30 особа, у којој је била и она, је спроведена у зграду полиције у Горажду.

Према ријечима свједокиње, ту су били смјештени у три ћелије, у којима су били “катастрофални услови”. Додала је да су накнадно добили лонац да врше нужду у ћошку, да су имали јако лошу исхрану и губили на тежини, те да су се чак појавиле и вашке. Свједокиња је навела и да се једна особа покушала убити, те да су неки Бучјани и умрли.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 15