Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Горажде
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Горажде
Свједок затекао српске цивиле затворене у полицијској станици Штампај Пошаљи
Четвртак, 19 октобар 2017
19/10/2017 |  14:49 ⇒ 14:51 |  РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Малин Чулов рекао је на суђењу оптуженима за убиства и затварање више од 100 српских цивила у Горажду у случају "Меркез и остали", да је у љето 1992. године у горажданској Полицијској станици затекао затворене цивиле српске националности, који су доведени из села Бучје.

Чулов је испричао да је у јулу или августу 1992. године дошао у Станицу јавне безбједности /СЈБ/ у Горажду на мјесто дежурног полицајца. Од руководног кадра, како је рекао, затекао је начелника Центра јавне безбједности Џевада Беговића и начелника Станице Ибру Меркеза.

Он је додао је да је командир Полицијске станице био Ешеф Хурић.

Детаљније...
 
Суђење Сејдићу: Заробљене Србе тукли и малтретирали у Међеђи Штампај Пошаљи
Уторак, 29 август 2017
29/08/2017 |  18:10 | РТРС |  СРНА

На суђењу бившем команданту Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ Ахмету Сејдићу у Суду БиХ, Српкиње су свједочиле о заробљавању њихових мужева у јануару 1993. године, који су тада брутално премлаћивани, а који су у међувремену преминули.

Стоја Станишић рекла је да јој је муж Радоје био рањен 20. јануара 1993. године у Стрмици у општини Рудо и касније одведен у заробљеништво.

Према њеним ријечима, муж, који је касније преминуо, испричао јој је да га је заробила нека муслиманска војска, убацила у комби и тукла до Међеђе, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Заробљени Срби голим рукама деминирали тунел у Међеђи Штампај Пошаљи
Уторак, 15 август 2017
15/08/2017 | 16:41 | РТРС | СРНА

На суђењу бившем команданту Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ Ахмету Сејдићу, свједок Тужилаштва БиХ Жељко Газдић рекао је да је у јануару 1993. године, као заробљеник муслиманске војске, био приморан да заједно са осталим заробљеним саборцима голим рукама деминира тунел код Међеђе, недалеко од Горажда, те да су тада двојица војника Војске Републике Српске рањена од мина.

Он је навео да је у јануару 1993. као припадник Руђанске бригаде Војске Републике Српске, заједно са још једним војником, заробљен у мјесту Стрмица код Рудог.

Газдић се присјетио да их је заробила муслиманска војска, а док су били затворени у просторијама командног мјеста, други војник је рањен у руку, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Свједок: Сејдић наредио деминирањe тунела Стрмица Штампај Пошаљи
Среда, 24 мај 2017
23/05/2017 |  17:45 ⇒ 17:56 | РТРС | Срна

Свједок Тужилаштва БиХ Бранко Арсић на суђењу у Суду БиХ за злочине над српским цивилима и припадницима Војске Републике Српске на подручју Рудог рекао је да је рањен у јануару 1993. године приликом деминирања тунела Стрмица, које је наредио оптужени Ахмет Сејдић.

Арсић је рекао да је 21. јануара 1993. године, као припадник Штрбачке бригаде ВРС, заједно са саборцима заробљен на локалитету Стрмице код Рудог, након чега је рањен од експлозије нагазне мине.

"Тунел је био миниран, а након заробљавања нам је наређено да уклањамо мине. Мени је наређено да подигнем бетонску плочу испод које се налазила мина. Знао сам да је ту. Подигао сам плочу, а када је она експлодирала, рањен сам у руке и ноге", рекао је Арсић, који је касније превезен у болницу у Горажде, гдје је лијечен девет дана.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 18