Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Горажде
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Горажде
Горажде и Вишеград: Оптужени се изјаснили да нису криви Штампај Пошаљи
Петак, 22 фебруар 2019
САРАЈЕВО, 22. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Петорица оптужених у предмету "Ћамил Рамић и други" изјаснили су се данас пред Судом БиХ да нису криви ни по једној тачки оптужнице која их терети за ратне злочине почињене над 20 заробљених припадника Војске Републике Српске на подручју Горажда и Вишеграда током 1992. и 1993. године.

Суд БиХ потврдио је 18. јануара оптужницу која, осим Рамића, терети и Мехмедалију Топаловића, Химзу Селимовића, Рамиза Мићиводу и Мустафу Стоврага.

Оптужени се терете да су приликом спровођења ратних заробљеника Војске Републике Српске од мјеста Стрмица до Бродара, у импровизованом војном затвору такозване Армије БиХ у Каоштицима у кући Неџиба Хурема и у просторијама Војно-истражног затвора у згради бившег "Зоила" у Горажду, поступали супротно правилима међународног хуманитарног права.

Детаљније...
 
Нова оптужница за злочине над заробљеним српским војницима у Горажду и Вишеграду Штампај Пошаљи
Петак, 28 децембар 2018
28.12.2018 19:32 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против пет лица оптужених за ратне злочине почињене над 20 заробљених припадника Војске Републике Српске на подручју Горажда и Вишеграда током 1992. и 1993. године.

Оптужница је подигнута против Ћамила Рамића, Мехмедалије Топаловића, Химзе Селимовића, Рамиза Мићиводе и Мустафе Стоврага.

Они су оптужени да су за вријеме рата у својству команданата и припадника Територијалне одбране такозване Армије РБиХ и МУП-а, на подручју Горажда и Вишеграда /Међеђа/, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити ратних заробљеника, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Детаљније...
 
Уложени докази о незаконитом затварању Срба у Горажду Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 март 2018
САРАЈЕВО, 15. МАРТА /СРНА/ - У наставку суђења Ибри Меркезу, Предрагу Богунићу и Ешефу Хурићу за ратни злочин почињен у Горажду, Тужилаштво БиХ уложило је низ материјалних доказа, којима жели доказати да су у том граду незаконито затваране особе српске националности.

Као доказ тужилац Маријана Чобовић уложила је оптужницу Окружног војног тужилаштва у Горажду од 22. јула 1993. против Десе Беговића и других особа због држања оружја без одобрења у Бучју у јуну 1992. године.

Чобовићева каже да овим документом и другим из уложеног сета доказа доказује незаконито затварање особа српске националности, као и да су, након пуштања затворених лица из Министарства унутрашњих послова /МУП/ у Горажду, тек 1993. године поднесене кривичне пријаве против само 12 особа.

"За Луку Беговића се није радило ни о кривичном дјелу, него о прекршају", рекла је Чобовићева.

Детаљније...
 
Свједок затекао српске цивиле затворене у полицијској станици Штампај Пошаљи
Четвртак, 19 октобар 2017
19/10/2017 |  14:49 ⇒ 14:51 |  РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Малин Чулов рекао је на суђењу оптуженима за убиства и затварање више од 100 српских цивила у Горажду у случају "Меркез и остали", да је у љето 1992. године у горажданској Полицијској станици затекао затворене цивиле српске националности, који су доведени из села Бучје.

Чулов је испричао да је у јулу или августу 1992. године дошао у Станицу јавне безбједности /СЈБ/ у Горажду на мјесто дежурног полицајца. Од руководног кадра, како је рекао, затекао је начелника Центра јавне безбједности Џевада Беговића и начелника Станице Ибру Меркеза.

Он је додао је да је командир Полицијске станице био Ешеф Хурић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 21