Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Горажде
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Горажде
Уложени докази о незаконитом затварању Срба у Горажду Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 март 2018
САРАЈЕВО, 15. МАРТА /СРНА/ - У наставку суђења Ибри Меркезу, Предрагу Богунићу и Ешефу Хурићу за ратни злочин почињен у Горажду, Тужилаштво БиХ уложило је низ материјалних доказа, којима жели доказати да су у том граду незаконито затваране особе српске националности.

Као доказ тужилац Маријана Чобовић уложила је оптужницу Окружног војног тужилаштва у Горажду од 22. јула 1993. против Десе Беговића и других особа због држања оружја без одобрења у Бучју у јуну 1992. године.

Чобовићева каже да овим документом и другим из уложеног сета доказа доказује незаконито затварање особа српске националности, као и да су, након пуштања затворених лица из Министарства унутрашњих послова /МУП/ у Горажду, тек 1993. године поднесене кривичне пријаве против само 12 особа.

"За Луку Беговића се није радило ни о кривичном дјелу, него о прекршају", рекла је Чобовићева.

Детаљније...
 
Свједок затекао српске цивиле затворене у полицијској станици Штампај Пошаљи
Четвртак, 19 октобар 2017
19/10/2017 |  14:49 ⇒ 14:51 |  РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Малин Чулов рекао је на суђењу оптуженима за убиства и затварање више од 100 српских цивила у Горажду у случају "Меркез и остали", да је у љето 1992. године у горажданској Полицијској станици затекао затворене цивиле српске националности, који су доведени из села Бучје.

Чулов је испричао да је у јулу или августу 1992. године дошао у Станицу јавне безбједности /СЈБ/ у Горажду на мјесто дежурног полицајца. Од руководног кадра, како је рекао, затекао је начелника Центра јавне безбједности Џевада Беговића и начелника Станице Ибру Меркеза.

Он је додао је да је командир Полицијске станице био Ешеф Хурић.

Детаљније...
 
Суђење Сејдићу: Заробљене Србе тукли и малтретирали у Међеђи Штампај Пошаљи
Уторак, 29 август 2017
29/08/2017 |  18:10 | РТРС |  СРНА

На суђењу бившем команданту Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ Ахмету Сејдићу у Суду БиХ, Српкиње су свједочиле о заробљавању њихових мужева у јануару 1993. године, који су тада брутално премлаћивани, а који су у међувремену преминули.

Стоја Станишић рекла је да јој је муж Радоје био рањен 20. јануара 1993. године у Стрмици у општини Рудо и касније одведен у заробљеништво.

Према њеним ријечима, муж, који је касније преминуо, испричао јој је да га је заробила нека муслиманска војска, убацила у комби и тукла до Међеђе, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Заробљени Срби голим рукама деминирали тунел у Међеђи Штампај Пошаљи
Уторак, 15 август 2017
15/08/2017 | 16:41 | РТРС | СРНА

На суђењу бившем команданту Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ Ахмету Сејдићу, свједок Тужилаштва БиХ Жељко Газдић рекао је да је у јануару 1993. године, као заробљеник муслиманске војске, био приморан да заједно са осталим заробљеним саборцима голим рукама деминира тунел код Међеђе, недалеко од Горажда, те да су тада двојица војника Војске Републике Српске рањена од мина.

Он је навео да је у јануару 1993. као припадник Руђанске бригаде Војске Републике Српске, заједно са још једним војником, заробљен у мјесту Стрмица код Рудог.

Газдић се присјетио да их је заробила муслиманска војска, а док су били затворени у просторијама командног мјеста, други војник је рањен у руку, преноси Бирн.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 19