Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Горажде
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Горажде, Рогатица, Вишеград
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 април 2024
Срна | 08.04.2024 | Глас Српске
 
У наставку суђења оптуженима за злочине почињене над заробљеним Србима на подручју Вишеграда и Горажда, вјештак Тужилаштва БиХ Горан Станојковски рекао је да су три заробљеника, чију је медицинску документацију вјештачио, имала повреде ратне природе, док је међу дијагнозама установљен и депресивни поремећај као посљедица злостављања.

Станојковски је говорио о опису рана и постављеним дијагнозама за три особе чија имена се налазе на отпусним листама горажданске болнице.

За једног од рањених чију је докуменатцију вјештачио, Станојковски је рекао да је тешко повријеђен у експлозији 1993. године, потом заробљен, па размијењен 1994. године, те појаснио да су повреде задобијене дјеловањем мине.

Детаљније...
 
Суђење у предмету Ћамил Рамић и др: Свједок знао за српске заробљенике Штампај Пошаљи
Уторак, 12 децембар 2023
Свједок Тужилаштва БиХ Есад Омерагић испричао је данас на суђењу Ћамилу Рамићу и другима оптуженим за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Горажда, Вишеграда и Рогатице да је знао за заробљенике српске националности и да је у подруму зграде Завода за осигурање имовине и лица био затвор.

Омерагић је испричао да је 1. марта 1995. из Центра служби безбједности Горажде, гдје је до тада радио као самостални инспектор, прешао на мјесто помоћника команданта за безбједност 81. дивизије.

"Командант дивизије био је Хамид Бахто, који је издавао наредбе и распоређивао референте", рекао је Омерагић и додао да је послове обезбјеђења затвореника вршила војна и затворска полиција.

Детаљније...
 
Рамић и др: Свједок потврдио да су у кући у Међеђи била затворена четири заробљеника Штампај Пошаљи
Понедељак, 11 септембар 2023
САРАЈЕВО, 11. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Адил Чакара рекао је на суђењу оптуженима за злочине над заробљеним борцима Војске Републике Српске /ВРС/ на подручју Горажда и Вишеграда да су у једној кући у Међеђи била затворена четири ратна заробљеника, од којих су тројица пребачена у Горажде, а да му судбина једног није позната.

За злочине почињене од 1992. до 1994. године над заробљеницима на подручју Горажда и Вишеграда оптужени су Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода, док се Мехмеду Добрачи суди за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене између фебруара и октобра 1995. на подручју Рогатице и Горажда.

Чакара је рекао да му је оптужени Ћамил Рамић био надређени док је био војни полицајац у Међеђи, а касније је прешао у Војну полицију Источно-босанске оперативне групе у Горажде, када је сазнао да је преминуо један од тројице ратних заробљеника, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Суђење за злочине над Србима - Горажде, Вишеград Штампај Пошаљи
Понедељак, 24 јул 2023
24. 07. 2023 | ВечерњеНовости.ба | BIRN
  
МИДХАТ Шеховић, свједок Тужилаштва БиХ на суђењу оптуженима за злочине над заробљеним борцима Војске Републике Српске /ВРС/ на подручју Горажда и Вишеграда од 1992. до 1994. године, рекао је да су заробљенике испитивали и припадници Службе државне безбједности и војне безбједности.

Он је на суђењу пред Судом БиХ нагласио да припадници ове двије службе нису узимали изјаве у исто вријеме.

Шеховић је рекао да је у другој половини 1992. године дошао на чело Службе државне безбједности /СДБ/ у Горажду, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Рамић Ћамил и остали: Звао друге свједоке и сазнао шта се дешавало Штампај Пошаљи
Понедељак, 22 мај 2023
Selma Boračić Mršo | 22. maja 2023 | Detektor.ba

У наставку суђења за злочине почињене на подручју Горажда, Вишеграда и Рогатице, свједок Државног тужилаштва објашњавајући разлике у исказима казао је да је звао друге свједоке те сазнао шта се дешавало у објекту некадашњег Завода за осигурање имовине и лица (ЗОИЛ).

Неџиб Башић испричао је у Државном суду да је на почетку рата био ангажован као начелник Прве дрињске бригаде, након чега је у априлу 1993. године прекомандован на позицију шефа Војно-истражног одјела, који је био смјештен у згради ЗОИЛ-а.

Он је навео да му је надређени био помоћник командира за безбједност, односно Химзо Селимовић.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 45