Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Горажде
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Горажде
Нова оптужница за злочине над заробљеним српским војницима у Горажду и Вишеграду Штампај Пошаљи
Петак, 28 децембар 2018
28.12.2018 19:32 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против пет лица оптужених за ратне злочине почињене над 20 заробљених припадника Војске Републике Српске на подручју Горажда и Вишеграда током 1992. и 1993. године.

Оптужница је подигнута против Ћамила Рамића, Мехмедалије Топаловића, Химзе Селимовића, Рамиза Мићиводе и Мустафе Стоврага.

Они су оптужени да су за вријеме рата у својству команданата и припадника Територијалне одбране такозване Армије РБиХ и МУП-а, на подручју Горажда и Вишеграда /Међеђа/, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити ратних заробљеника, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Детаљније...
 
Уложени докази о незаконитом затварању Срба у Горажду Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 март 2018
САРАЈЕВО, 15. МАРТА /СРНА/ - У наставку суђења Ибри Меркезу, Предрагу Богунићу и Ешефу Хурићу за ратни злочин почињен у Горажду, Тужилаштво БиХ уложило је низ материјалних доказа, којима жели доказати да су у том граду незаконито затваране особе српске националности.

Као доказ тужилац Маријана Чобовић уложила је оптужницу Окружног војног тужилаштва у Горажду од 22. јула 1993. против Десе Беговића и других особа због држања оружја без одобрења у Бучју у јуну 1992. године.

Чобовићева каже да овим документом и другим из уложеног сета доказа доказује незаконито затварање особа српске националности, као и да су, након пуштања затворених лица из Министарства унутрашњих послова /МУП/ у Горажду, тек 1993. године поднесене кривичне пријаве против само 12 особа.

"За Луку Беговића се није радило ни о кривичном дјелу, него о прекршају", рекла је Чобовићева.

Детаљније...
 
Свједок затекао српске цивиле затворене у полицијској станици Штампај Пошаљи
Четвртак, 19 октобар 2017
19/10/2017 |  14:49 ⇒ 14:51 |  РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Малин Чулов рекао је на суђењу оптуженима за убиства и затварање више од 100 српских цивила у Горажду у случају "Меркез и остали", да је у љето 1992. године у горажданској Полицијској станици затекао затворене цивиле српске националности, који су доведени из села Бучје.

Чулов је испричао да је у јулу или августу 1992. године дошао у Станицу јавне безбједности /СЈБ/ у Горажду на мјесто дежурног полицајца. Од руководног кадра, како је рекао, затекао је начелника Центра јавне безбједности Џевада Беговића и начелника Станице Ибру Меркеза.

Он је додао је да је командир Полицијске станице био Ешеф Хурић.

Детаљније...
 
Суђење Сејдићу: Заробљене Србе тукли и малтретирали у Међеђи Штампај Пошаљи
Уторак, 29 август 2017
29/08/2017 |  18:10 | РТРС |  СРНА

На суђењу бившем команданту Прве вишеградске бригаде такозване Армије БиХ Ахмету Сејдићу у Суду БиХ, Српкиње су свједочиле о заробљавању њихових мужева у јануару 1993. године, који су тада брутално премлаћивани, а који су у међувремену преминули.

Стоја Станишић рекла је да јој је муж Радоје био рањен 20. јануара 1993. године у Стрмици у општини Рудо и касније одведен у заробљеништво.

Према њеним ријечима, муж, који је касније преминуо, испричао јој је да га је заробила нека муслиманска војска, убацила у комби и тукла до Међеђе, преноси Бирн.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 20