Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Сакиб Махмуљин
Суђење у случају Махмуљин - Крчмар: Злочини су прикривани системски Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 септембар 2017
Начелник у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Горан Крчмар рекао је пред Судом БиХ да је индикативно да је 1997. године гробница у мјесту Вучица са 64 тијела убијених Срба у муџахединском логору у Гостовићима била измјештена, те да то није могао учинити појединац него је то било системско прикривање злочина, а да је федерална Комисија за тражење несталих 2006. године, мимо свих правила, вршила ексхумацију тијела.

На суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, Крчмар је рекао да је познато да је 50 људи заробила 328. бригада Трећег корпуса такозване Армије БиХ и предала је бригади "Ел муџахедин", а осим њих заробљено је још 14 људи и одведено у муџахедински логор у Гостовићима.

Крчмар је истакао да су само знали број заробљених људи у том логору, а да нису знали њихова имена.

Детаљније...
 
Свједочења о убиствима српских цивила и војника у Завидовићима Штампај Пошаљи
Среда, 30 август 2017
30/08/2017 |  12:52 ⇒ 13:11 | РТРС | Срна

О убиствима српских цивила и војника у логору муџахедина у Каменици код Завидовића 1995. године данас је пред Судом БиХ у Сарајеву, на суђењу Сакибу Махмуљину, команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ, говорила заштићени свједок "С3".

Заштићен свједок "С3" испричала је да је 11. септембра 1995. године заробљена са заштићеним свједоцима "С4", "С6" и "С7", те Слободанком Јовић, Милошем и Дејаном Пејићем, Драгом Ђурићем, Милошом и Митром Јовићем, Милованом Павловићем.

Приликом заробљавања, истакла је она, убијен је Живинко Тодоровић, а осталима су наредили да са себе скину злато.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину: Рекли су нам да ћемо ићи у логор и бити побијени Штампај Пошаљи
Среда, 12 јул 2017
12/07/2017 |  17:28 | РТРС | Срна

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине почињене над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће током 1995. године, Небојша Бањац и Радивоје Рачић свједочили су о страшним тортурама које су над њима спроводили припадници одреда "Ел муџахедин", чији су били заробљеници.

Свједок Тужилаштва БиХ Радивоје Рачић рекао је да је као припадник Друге крајишке бригаде Војске Републике Српске са својим саборцима упућен на испомоћ у Возућу, гдје су их 10. септембра 1995. године у јутарњим часовима жестоко напали припадници такозване Армије БиХ.

"Чули су се галама, повици и нека молитва на страном језику која је одјекивала са мегафона. Након сат и по борбе, до мене је дошао Зоран Благојевић и рекао ми да је војницима на његовој линији, гдје су се водиле најжешће битке, нестало муниције, да је све `пало` и да требамо бјажати", испричао је Рачић.

Детаљније...
 
Свједок на суђењу Махмуљину: Муџахедини су ме тукли металним шипкама Штампај Пошаљи
Среда, 05 јул 2017
05/07/2017 | 13:01 ⇒ 13:15 | РТРС | Срна

Свједок Тужилаштва БиХ бивши припадник Војске Републике Српске Милорад Панић испричао је данас на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину да су га током саслушавања припадници одреда "Ел муџахедин" тукли металним шипкама, а по голим табанима ударали гуменим цријевом за воду.

Панић је испричао да су му муџахедини, када је ушао у собу за испитивање, рекли да сједне на под, а да су га онда питали колико је Муслимана побио.На његов одговор да није убио ни једног, почели су га ударати металном шипком.

"Питали су ме колико сам Муслиманки силовао, а ја сам опет одговорио да ни једну жену нисам силовао, а они су наставили да ме ударају тим шипкама. Онда су ме питали колико сам џамија порушио, на шта сам ја опет дао негативан одговор. Они су тада узели некакво цријево за воду и почели да ме туку по босим табанима", посвједочио је Панић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 53