Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Сакиб Махмуљин
Двије године од изрицања пресуде Махмуљину: Највећа срамота правосуђа Штампај Пошаљи
Понедељак, 29 април 2024
28.04.2024 | Маријана Миљић Бјеловук | ГласСрпске
 
САРАЈЕВО - Бивши командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин, који је прије двије године осуђен за ратне злочине над Србима на Возући и Озрену, никада се неће вратити у земљу и завршити иза решетака, поручују представници републичких институција и организација.

Апелационо одјељење Суда БиХ је 28. априла 2022. године осудило Махмуљина на казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. над Србима. Умјесто у затвор Махмуљин је према разним наводима отишао у Турску. За њим је расписана и међународна потјерница крајем 2022. године, али од њега ни гласа.

У Министарству правде БиХ казали су “Гласу” да су у септембру 2023. године од релевантних институција Турске информисани да тамошња надлежна тијела нису лоцирала Махмуљина. 

Детаљније...
 
Махмуљин више нема право гласа у БиХ Штампај Пошаљи
Уторак, 09 април 2024
Независне новине | 09.04.2024 | Глас Српске
 
Централна изборна комисија БиХ донијела је одлуку да Сакиб Махмуљин не буде уписан у Централни бирачки списак.

"Именованом је изречена казна затвора у трајању од осам година због ратног злочина против ратних заробљеника. Није ступио на издржавање казне зтвора и расписана је међународна и централна потјерница", рекли су на сједници Централне изборне комисије БиХ и одлучили да Махмуљина не упишу у Централни бирачки списак.

Подсјећања ради, крајем априла 2022. године Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је Махмуљина на јединствену казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. над Србима у Возући и Завидовићима
Детаљније...
 
Годину дана од расписивања потјернице: Махмуљин није игла да нестане Штампај Пошаљи
Среда, 08 новембар 2023
Маријана Миљић Бјеловук | 08.11.2023 | Глас Српске

САРАЈЕВО - Од бившег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина ни након скоро годину дана од расписивања међународне потјернице нема трага, а представници Српске наводе да не постоји воља да он буде приведен пред лице правде и да одслужи и ону малу казну на коју је осуђен.

Махмуљин, који је осуђен за злочине над српским цивилима и војницима у Возући и Завидовићима, након изрицања пресуде побјегао је у Турску, гдје наводе да још нису утврдили његову локацију иако им је послата замолница Суда БиХ за његово изручење.

У Министарству правде БиХ речено је да су у септембру дипломатским путем од правосудних тијела Турске обавијештени да локација Махмуљина “још није утврђена”.

Детаљније...
 
Турска још није утврдила Махмуљинову локацију Штампај Пошаљи
Уторак, 07 новембар 2023
07/11/2023 | РТРС | Аутор: СРНА

Готово годину дана од расписивања потјернице за некадашњим командантом Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибом Махмуљином, који је осуђен за злочине над српским цивилима и војницима у Возући и Завидовићима, Турска још није утврдила његову локацију иако јој је послата замолница Суда БиХ за његово изручење.

Из Министарства правде у Савјету министара речено је да су у септембру дипломатским путем од правосудних тијела Турске обавијештени да локација Махмуљина "још није утврђена".

Суд БиХ подсјећа да Махмуљин није ступио на издржавање казне затвора 6. децембра 2022, а према посљедњој информацији коју имају, он се налази у Турској на лијечењу, јавља "Детектор".

Детаљније...
 
Суд БиХ годину дана без информација о Махмуљину Штампај Пошаљи
Петак, 18 август 2023
18/08/2023 |  РТРС | СРНА

Суд БиХ ни годину дана након што је оптужени ратни злочинац Сакиб Махмуљин "отишао на лијечење" у Турску нема никаквих информација из те земље о њему, чак ни након расписивања међународне потјернице.

- Суд БиХ је доставио Интерполу информацију да се осуђени Махмуљин налази у Турској на лијечењу, а све у складу са информацијама које је у том тренутку имао и нема сазнања о тренутној локацији осуђеног - рекли су Срни у Суду БиХ одговарајући на питање да ли имају повратну информацију из Турске о Махмуљину, те да ли су добили било какве информације о томе да се Махмуљин налази у Измиру у Турској у једној од вила лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Апелационо одјељење Суда БиХ осудило је крајем априла 2022. године некадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на јединствену казну затвора од осам година за злочине почињене над ратним заробљеницима и српским становништвом у Возући и Завидовићима 1995. године.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 168