Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Сакиб Махмуљин
Случај Махмуљин: Тужилаштво ће приложити 990 материјалних доказа Штампај Пошаљи
Среда, 04 јул 2018
4/07/2018 | 12:00 | СРНА | РТРС

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године данас је договорен начин и темпо прилагања 990 материјалних доказа Тужилаштва БиХ.

Тужилац Седин Идризовић рекао је да се први дио од 667 материјалних доказа односи на доказивање командне одговорности Махмуљина, друга на ексхумације и обдукције, док се трећа односи на доказе о оружаном сукобу у БиХ.

Детаљније...
 
Махмуљину судити и за злочин над 56 припадника прњаворске бригаде Штампај Пошаљи
Петак, 08 јун 2018
08/06/2018 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ у оптужници против команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина изоставило је стравични злочин над 56 припадника Прњаворске лаке бригаде Војске Републике Српске, који се догодио у мају 1995. године на озренској коти Поцјелово, пишу "Вечерње новости".

Злочин су под командом Махмуљина починили припадници Трећег корпуса и муџахедини над углавном рањеним и заробљеним припадницима Прњаворске бригаде.

Овај злочин није обухваћен сарајевским процесом који се води против Махмуљина, односно у којем се командант Трећег корпуса терети да је знао за убиства и злостављања затвореника у периоду јул-август и током септембра 1995. године на Озрену и Возући.

Детаљније...
 
Каран: На локалитету Каменица пронађено осам лобања без скелета Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 јун 2018
06/06/2018 | РТРС | Аутор: СРНА

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, вјештак судске медицине Жељко Каран рекао је пред Судом БиХ да је вјештачењем скелетних остатака пронађених на локалитету Каменица утврдио да се двије лобање доводе у везу са пронађеним скелетима, док за осам лобања није било одговарајућих скелета.

Каран је додао да је ДНК анализом утврђен идентитет жртава.

- Код већине жртава пронађене су повреде у предјелу вратних пршљенова, кичменог стуба и грудног коша - појаснио је Каран.

Детаљније...
 
Одред Ел муџахедин није извршио ниједну акцију без одобрења Штампај Пошаљи
Среда, 09 мај 2018
09/05/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, вјештак Тужилаштва БиХ Мартин Франчешевић рекао је да одред "Ел муџахидин" ниједну војну акцују није извршио без одобрења.

"Однос према `Ел муџахедину` био је двојаке природе", рекао је вјештак, појаснивши да постоји документ из којег је видљиво да су Махмуљин и Центар служби безбједности Зеница упућивали извјештај, али да с друге стране постоје документи који указују да ништа није предузимано у вези са овим одредом, преноси Бирн.

Франчешевић је током унакрсног испитивања рекао да није наишао на документ који би указао да је командант Трећег корпуса наредио припадницима службе војне безбједности да не врше своје дужности.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 71