Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Сакиб Махмуљин
Одред Ел муџахедин није извршио ниједну акцију без одобрења Штампај Пошаљи
Среда, 09 мај 2018
09/05/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, вјештак Тужилаштва БиХ Мартин Франчешевић рекао је да одред "Ел муџахидин" ниједну војну акцују није извршио без одобрења.

"Однос према `Ел муџахедину` био је двојаке природе", рекао је вјештак, појаснивши да постоји документ из којег је видљиво да су Махмуљин и Центар служби безбједности Зеница упућивали извјештај, али да с друге стране постоје документи који указују да ништа није предузимано у вези са овим одредом, преноси Бирн.

Франчешевић је током унакрсног испитивања рекао да није наишао на документ који би указао да је командант Трећег корпуса наредио припадницима службе војне безбједности да не врше своје дужности.

Детаљније...
 
Вјештак: Махмуљин директно командовао одредом "Ел муџахедин" Штампај Пошаљи
Среда, 18 април 2018
18/04/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину вјештак Тужилаштва БиХ Мартин Франчешевић рекао је да је Махмуљин директно командовао одредом "Ел муџахедин" и да је између њих постојала јако добра комуникација.

Франчешевић је појаснио да је до тог закључка дошао и анализом Оперативног дневника осматрачнице команданта Трећег корпуса, у коме се налазе подаци о контактима са припадницима одреда "Ел муџахедин".

"У том дневнику се јасно може видјети да је 9. септембра 1995. године на састанку код команданта Трећег корпуса био и командант одреда `Ел муџахедин`. У истом дневнику се види да је у више наврата Одред извјештавао команданта Трећег корпуса о напретку на терену", навео је Франчешевић.

Детаљније...
 
Вјештак: Махмуљин једини могао наређивати одреду "Ел муџахедин" Штампај Пошаљи
Среда, 04 април 2018
04/04/2018 | СРНА
На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину вјештак Тужилаштва БиХ Мартин Франчешевић рекао је данас да је Махмуљин био на "директној вези" с одредом "Ел муџахедин" и да је био једини који им је могао наређивати.

Износећи налаз и мишљење, Франчешевић је нагласио да је Махмуљин, као тадашњи командант корпуса, имао потпуну и ефективну контролу над одредом "Ел муџахедин", те да је једини имао ауторитет и моћ да им наређује, преноси Бирн.

"Што се тиче борбене употребе јединица у војним операцијма - у искључивој је надлежности команданта корпуса. Све одлуке и борбене заповијести о ангажовању јединица Трећег корпуса потписао је командант корпуса. Његово је право, обавеза и овлаштење да може доносити те одлуке", навео Франчешевић, који је вјештак војне струке.

Вјештак је изјавио да није било могуће изводити борбена дјеловања мимо знања и одобрења команданта корпуса, а да у одсуству команданта о дјеловању јединица одлучује начелник штаба.

Детаљније...
 
Хасанагић: "Ел-Муџахедин" био у сталном контакту са Махмуљином Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
07/03/2018 | РТРС

Свједок Тужилаштва БиХ, бивши командант 35. дивизије, Трећег Корпуса тзв. Армије БиХ Фадил Хасанагић, у наставку свједочења које је почео прије двије седмице, потврдио је наводе оптужнице, да су припадници одреда "Ел- Муџахедин" били у сталном контакту с командантом Корпуса Сакибом Махмуљином и извршавали његова наређења.


Махмуљину је свједок спочитао и да је знао за злочине над заробљеним српским војницима и цивилима у рејону Возуће, али да ништа није предузео да злочинце спријечи или казни. Оптужница, по командној одговорности, Махмуљина терети за монструозне злочине муџахедина.

Перфидно се и вишечасовно, тим одбране Сакиба Махмуљина трудио да од кривице амнестира свог брањеника. Из мноштва расположивих докумената, наредби, извјештаја, евиденција, као са "шведског" стола, Судском вијећу је селектовао само оне, који "полирају" Махмуљинову ратну биографију.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 68