Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Сакиб Махмуљин
Суђење Махмуљину: Фанатизам муџахедина Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 фебруар 2017
22.02.2017 17:00 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Бивши високи официр такозване Армије БиХ Екрем Алихоџић рекао је на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, да фанатизам припадника јединице "Ел муџахедин" није био само у односу према Србима него и према муслиманима.

Као примјер Алихоџић је, свједочећи данас пред Судом БиХ, навео реаговање припадника одреда "Ел муџахедин" на точење алкохола. Он је рекао да је након одређених остварених ратних успјеха дошло и до обрта у односу становништва и командног кадра према припадницима одреда "Ел муџахедин".

Алихоџић је говорио о систему информисања у оквиру Трећег корпуса напомињући да се водило рачуна о вјеродостојности информација, као и да је питање ратних заробљеника у том контексту било једно од приоритетних.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину: Свједоци говорили о тортурама које су прошли Штампај Пошаљи
Четвртак, 12 јануар 2017
11/01/2017 |  16:01 ⇒ 20:16 | РТРС  | Срна
Свједоци Тужилаштва БиХ Недељко Вучковић и Миле Гојић данас су пред Судом БиХ, у наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, испричали кроз какве су тортуре прошли након што су их у септембру 1995. године на ратишу у Возући заробили припадници одреда "Ел муџахедин".

Вучковић и Гојић били су припадници Друге крајишке бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ када су их заробили муџахедини, након што су десетак дана лутали кроз шуме у Возући.

Вучковић је рекао да су у групи војника ВРС који су том приликом заробљени били и заштићени свједоци С1, С2, као и Миле Војић, Неђо Пећанац и Боро Гавић.

Оба свједока испричала су да је групу заробљеника пресрео муџахедин црне пути у возилу "џип" који је хтио да их стријеља, али да су то спријечила два муџахедина у цивилној одјећи.

Детаљније...
 
Свједок потврдио информације из ратног дневника Сакиба Махмуљина Штампај Пошаљи
Четвртак, 29 децембар 2016
28.12.2016 15:38 | Срна
Сарајево - Свједок Тужилаштва БиХ Сафет Сивро рекао је данас на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину да је имао информацију да је након напада на Возућу у септембру 1995. убијено око 60, а заробљено 57 "четника", што је уписао у ратни дневник који је водио.

Сивро се у Суду БиХ У наставку суђења Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, присјетио акције "ослобађања" Возуће, односно операције "Фарз", када је са истуреног командног мјеста Луке прешао на осматрачницу корпуса на Клек.

"На Клеку је било нас 13 до 15, начелник артиљерије, везе, а и командант Трећег корпуса уочи операције жФарзж. Истурено командно мјесто је имало телефонску везу са свим јединицама које су учествовале у нападу, укључујући и одред Ел муџахедин', навео је Сивро.

Детаљније...
 
Случај Махмуљин: Тужилац ради посао одбране Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 децембар 2016
10/12/2016 |  17:09 ⇒ 11/12/2016 | 09:52 | РТРС

Крајем марта, пред Судом БиХ, почело је суђење ратном команданту 3. корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину. Оптужница га терети као надређеног одреду "Ел муџахедин" чији су припадници починили монструозне злочине над српским заробљеницима, на подручју Возуће 1995. године.


Осуда или одбрана оптуженог Махмуљина!? Шта је стварна намјера поступајућем тужиоцу, наслућивало се још оног тренутка када је потписао обимну оптужницу. И у њој, риплијевски промијенио крактер рата у БиХ.

Умјесто Дејтонске квалификације – трагични сукоб у региону, или хашке – оружани сукоб у БиХ, да ли самоиницијативно, сукобу је дао међународни предзнак. Али друга страна нису исламске земље које су изњедриле Возућке кољаче, већ тадашња Савезна Република Југославија.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 41