Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Сакиб Махмуљин
Свједоци: Злостављани у муџахединском логору и тјерани да приме ислам Штампај Пошаљи
Четвртак, 09 новембар 2017
08/11/2017 |  12:59 | РТРС | СРНА

У наставку суђења бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједоци Тужилаштва БиХ Драго Гајић и Боро Главић потврдили су да су били злостављани у муџахединском логору и тјерани да приме ислам .

Свједоци, који су данас саслушани путем видео линка успостављеним са Окружним судом Бањалука, говорили су о тортурама које су, са осталим припадницима Војске Републике Српске, доживјели након пада Возуће у септембру 1995. године.

Гајић, који је био припадник Друге крајишке бригаде ВРС, рекао је да се након снажног напада муслиманске војске и муџахедина, њих 41 успјело извући са линије у Возући, те да су се цијелу ноћ крили у шуми у којој су "свуда, као мрави" били муџахедини.

Детаљније...
 
Свједок Тужилаштва: Заробљени Срби били малтретирани у логору Штампај Пошаљи
Среда, 01 новембар 2017
01/11/2017 |  15:17 | РТРС | СРНА

Заштићени свједок Тужилаштва БиХ "С-9" навео је на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, да су заробљени Прњаворчани, које је испитивао у Казнено-поправном заводу Зеница, рекли да су у логору били малтретирани.

Он каже да припадници одреда "Ел муџахедин", који је био у саставу Трећег корпуса такозване Армије БиХ, нису признавали Војну полицију корпуса, због чега она није могла да провјери да ли је 12 припадника Војске Републике Српске из Прњавора, након заробљавања на Возући 1995. године, било малтретирано у муџахединском логору.

Свједок је навео да је радио у Одјељењу за аналитику службе безбједности Трећег корпуса, али и да је имао овлаштење да испитује заробљене српске војнике.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину: Свједочење о покољу српских заробљеника у логору одреда Ел Муџахедин Штампај Пошаљи
Среда, 04 октобар 2017
04/10/2017 |  14:09 | РТРС | СРНА

На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, оптуженом за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, бивши припадник одреда "Ел муџахедин" рекао је да је на локацији "13. километар", општина Завидовићи, гдје је био камп или логор, био покољ заробљеника, али да не зна тачан број убијених.

"У логору затичем заробљеника, који иде по камењу, а води га нека особа. Видим око 40 или 50 заробљеника, једног који је објешен за пречку, али је био жив и сљедеће јутро је издахнуо. За једног се сјећам чак стријељања...Сви су побијени", рекао је заштићени свједок С-8, који је био стражар на "13. километру" /рејон Каменица/.

Свједок је рекао да је заједно са другим припадницима одреда "Ел муџахедин" прошао вјерску и војну обуку и да је онда отишао на терен на "13. километар", јавља Бирн.

Детаљније...
 
Суђење у случају Махмуљин - Крчмар: Злочини су прикривани системски Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 септембар 2017
Начелник у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Горан Крчмар рекао је пред Судом БиХ да је индикативно да је 1997. године гробница у мјесту Вучица са 64 тијела убијених Срба у муџахединском логору у Гостовићима била измјештена, те да то није могао учинити појединац него је то било системско прикривање злочина, а да је федерална Комисија за тражење несталих 2006. године, мимо свих правила, вршила ексхумацију тијела.

На суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, Крчмар је рекао да је познато да је 50 људи заробила 328. бригада Трећег корпуса такозване Армије БиХ и предала је бригади "Ел муџахедин", а осим њих заробљено је још 14 људи и одведено у муџахедински логор у Гостовићима.

Крчмар је истакао да су само знали број заробљених људи у том логору, а да нису знали њихова имена.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 56