Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Сакиб Махмуљин
Хасанагић: "Ел-Муџахедин" био у сталном контакту са Махмуљином Штампај Пошаљи
Среда, 07 март 2018
07/03/2018 | РТРС

Свједок Тужилаштва БиХ, бивши командант 35. дивизије, Трећег Корпуса тзв. Армије БиХ Фадил Хасанагић, у наставку свједочења које је почео прије двије седмице, потврдио је наводе оптужнице, да су припадници одреда "Ел- Муџахедин" били у сталном контакту с командантом Корпуса Сакибом Махмуљином и извршавали његова наређења.


Махмуљину је свједок спочитао и да је знао за злочине над заробљеним српским војницима и цивилима у рејону Возуће, али да ништа није предузео да злочинце спријечи или казни. Оптужница, по командној одговорности, Махмуљина терети за монструозне злочине муџахедина.

Перфидно се и вишечасовно, тим одбране Сакиба Махмуљина трудио да од кривице амнестира свог брањеника. Из мноштва расположивих докумената, наредби, извјештаја, евиденција, као са "шведског" стола, Судском вијећу је селектовао само оне, који "полирају" Махмуљинову ратну биографију.

Детаљније...
 
Одгођено суђење Махмуљину Штампај Пошаљи
Среда, 28 фебруар 2018
САРАЈЕВО, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Наставак суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године које је у Суду БиХ требало да буде одржано данас одгођено је, рекао је Срни Махмуљинов адвокат Фахрудин Ибрашимовић.

Ибрашимовић је навео да ће о наставку суђења јавност бити благовремено обавијештена.

На суђењу одржаном 21. фебруара, свједок Тужилаштва БиХ бивши командант 35. дивизије такозване Армије БиХ Фадил Хасанагић потврдио је да су припадници одреда "Ел муџахедин" били у сталном контакту са Махмуљином, те да су слушали његова наређења.

Детаљније...
 
Хасанагић: Одред "Ел муџахедин" слушао Махмуљинова наређења Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 фебруар 2018
21/02/2018 |  РТРС

На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину свједок Тужилаштва БиХ бивши командант 35. дивизије Фадил Хасанагић потврдио је да су припадници одреда "Ел муџахедин" били у сталном контакту са Махмуљином, те да су слушали његова наређења.


Хасанагић је појаснио да је током операције "Фарз 95", одред "Ел муџахедин" био претпочињен 35. дивизији, а којој је надређени био командант Трећег корпуса.

Свједок је рекао да је током те акције обавијештен да је у ширем рејону села Кестен 328. бригада заробила педесетак припадника Војске Републике Српске, међу којима су биле и три жене, појаснивши да су муџахедини отели те заробљенике, те да је од свог подређеног сазнао да се заробљеници злостављају на "13. километру" и да се почело с убијањем.

Детаљније...
 
Џаферовић и Махмуљин знали све активности муџахедина Штампај Пошаљи
Петак, 12 јануар 2018
Џаферовић и Махмуљин су имали информацију о заробљавању 53 цивила и војника Војске Републике Српске и послали су војног полицајца Изета Карахасановића да обиђе заробљенике у Кестену, као што су били информисани и о заробљавању 11 војника Лаке прњаворске бригаде ВРС од војног безбједњака Закира Алиспахића званог Дуги, као и безбједњака из Аналитичког одјељења Управе за безбједност Tрећег корпуса Салиха Спахића

БАЊАЛУКА, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Од 12. маја 1995. године до краја рата вођена је оперативна акција "Врандук" која је обезбјеђивала пуну информисаност Центра служби безбједности /ЦСБ/ Зеница, којим је управљао Шефик Џаферовић и команде Tрећег корпуса тзв. Армије БиХ, на чијем је челу био Сакиб Махмуљин, о сваком кретању и активностима припадника одреда "Ел муџахедин", а посебно његове команде, истиче експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Објекат у којем су се налазили муџахедини Сектор државне безбједност ЦСБ Зеница водио је под оперативним називом "Киншаса" још од почетка 1993. године, истиче Галијашевић у ауторском тексту за Срну под називом "Возућа као пријетња, ратни злочин и срамота БиХ".

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 65