Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Сакиб Махмуљин
Одред Ел муџахедин одговарао једино Алији Изетбеговићу и Расиму Делићу Штампај Пошаљи
Среда, 24 мај 2017
24.05.2017 18:04 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Свједок Тужилаштва БиХ Хамдија Шљука, бивши референт безбједности у 35. дивизији такозване Армије БиХ, изјавио је данас на суђењу команданту Трећег корпуса Сакибу Махмуљину да је одред "Ел муџахедин" једино одговарао бившем предсједнику такозване републике БиХ Алији Изетбеговићу и бившем команданту ове армије Расиму Делићу.

Шљука је рекао да се сјећа састанка којем је, осим Алије Изетбеговића, Расима Делића и Сакиба Махмуљина, присуствовао и командант одреда "Ел муџахедин" извјесни Шеих, кога су касније убили припадници ХВО-а.

"Колико се сјећам, на састанке код команданта 35. дивизије /Фадила Хасанагића/ долазили су командант одреда Ел муџахедин Муртез и њихов преводилац Ајман", посвједочио је Шљука.

Детаљније...
 
Свједок: Махмуљин директно командовао акцијом Фарз 95 Штампај Пошаљи
Среда, 17 мај 2017
17/05/2017 |  19:25 ⇒ 19:51 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Нешад Шабић, бивши начелник Штаба 35. дивизије тзв. Армије БиХ, изјавио је пред Судом БиХ да је командант Трећег корпуса Сакиб Махмуљин директно командовао операцијом "Фарз 95", у којој је учествовао и одред Ел муџахедин.

Шабић је рекао да је лично командант Трећег корпуса донио одлуку да се одред Ел муџахедин укључи у акцију "Фарз 95".

Он је посвједочио да је током операције "Фарз", одред Ел муџахедин директно извјештавао команданта Трећег корпуса, те да му није јасно зашто извјештаје није подносио команданту 35. дивизије, како су и правила налагала.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину - "Ел муџахедин" био потчињен Трећем корпусу Штампај Пошаљи
Среда, 10 мај 2017
10/05/2017 |  17:41 | РТРС | Срна

Свједок Тужилаштва БиХ Сејфрулан Мркаљевић, бивши начелник аналитике у обавјештајном одјељењу Трећег корпуса такозване Армије БиХ, рекао је на суђењу команданту овог корпуса Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, да је одред "Ел муџахедин" био потчињен Трећем корпусу.

Мркаљевић каже да је то само његово мишљење и да никада није видио ни један документ који би то потврдио.

Он је посвједочио да је у војној операцији "Фарз 95" учествовао и одред "Ел муџахедин", чији припадници су заробили војнике Војске Републике Српске, које је лично видио када је пролазио поред кампа овог одреда.

Мркаљевић је рекао да је о свему реферисао претпостављеним, али да му није познато шта се са после тога десило.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину: Логистичка подршка одреду Ел муџахедин Штампај Пошаљи
Среда, 19 април 2017
9/04/2017 |  18:47 ⇒ 19:31 | РТРС | СРНА
Свједок Тужилаштва БиХ Младен Сепи, бивши командант за логистику у 35. дивизији, потврдио је на суђењу команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године да је одред Ел муџахедин током борбених операција имао логистичку подршку.

Сепи је, како преноси БИРН, рекао да му је познато да је одред Ел муџахедин учествовао у три борбене операције на Возући и да је једна од њих "Фарз", која је, како је рекао, била највећа у зони одговорности 35. дивизије због учешћа свих јединица Трећег корпуса.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса у чијем је саставу дјеловао и одред Ел муџахедин, ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 47