Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Сакиб Махмуљин
Суђење Махмуљину: Логистичка подршка одреду Ел муџахедин Штампај Пошаљи
Среда, 19 април 2017
9/04/2017 |  18:47 ⇒ 19:31 | РТРС | СРНА
Свједок Тужилаштва БиХ Младен Сепи, бивши командант за логистику у 35. дивизији, потврдио је на суђењу команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године да је одред Ел муџахедин током борбених операција имао логистичку подршку.

Сепи је, како преноси БИРН, рекао да му је познато да је одред Ел муџахедин учествовао у три борбене операције на Возући и да је једна од њих "Фарз", која је, како је рекао, била највећа у зони одговорности 35. дивизије због учешћа свих јединица Трећег корпуса.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса у чијем је саставу дјеловао и одред Ел муџахедин, ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину: Припадници Ел муџахедина чинили звјерства и клали заробљенике Штампај Пошаљи
Среда, 12 април 2017
12.04.2017 18:54 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Бивши припадник тзв. Армије БиХ Салих Спахић рекао је данас пред Судом БиХ да су припадници одреда "Ел муџахедин" клали и чинили звјерства над ратним заробљеницима.

У наставку суђења Сакибу Махмуљину, некадашњем команданту Трећег корпуса, оптуженом да није предузео ништа да спријечи убистава и нечовјечно поступање припадника одреда "Ел муџахедин", односно за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Возуће и Завидовића током 1995. године, Спахић је потврдио да је та јединица учествовала у борбеним дејствима када је "ослобађана Возућа" и да је чуо да је имала ратне заробљенике, али да званичног документа о томе нема.

Детаљније...
 
Мујезиновић тврди да нису документовали ратне злочине одреда Ел муџахедин Штампај Пошаљи
Среда, 05 април 2017
05.04.2017 18:21 | Срна | Глас Српске

Сарајево - На суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, оптуженом за злочине над српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, изјавио је пред Судом БиХ бивши командант батаљона војне полиције Заим Мујезиновић да војна полиција никад није истраживала и документовала ратне злочине одреда "Ел муџахедин".

Тужилац Седин Идризовић предочио је данас свједоку документацију са неколико примјера привођења, документовања насилничког понашања, разбојништава и дисциплинских преступа које су починили припадници одреда "Ел муџахедин" када је реаговала војна полиција.

Свједок Мујезиновић је потврдио да је у тих неколико случајева била ангажована војна полиција, наводећи да није истраживан случај када су заклана два заробљена припадника Војске Републике Српске, чије су главе ношене по околним селима.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину: Фанатизам муџахедина Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 фебруар 2017
22.02.2017 17:00 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Бивши високи официр такозване Армије БиХ Екрем Алихоџић рекао је на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, да фанатизам припадника јединице "Ел муџахедин" није био само у односу према Србима него и према муслиманима.

Као примјер Алихоџић је, свједочећи данас пред Судом БиХ, навео реаговање припадника одреда "Ел муџахедин" на точење алкохола. Он је рекао да је након одређених остварених ратних успјеха дошло и до обрта у односу становништва и командног кадра према припадницима одреда "Ел муџахедин".

Алихоџић је говорио о систему информисања у оквиру Трећег корпуса напомињући да се водило рачуна о вјеродостојности информација, као и да је питање ратних заробљеника у том контексту било једно од приоритетних.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 44