Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Сакиб Махмуљин
СУЂЕЊЕ МАХМУЉИНУ Свједок одбране: Командант корпуса био дужан да затражи употребу силе Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 фебруар 2019
Српскаинфо 13.02.2019.

На суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједок одбране Вахид Каравелић изјавио је да је командант корпуса био дужан да од Генералштаба затражи одобрење за употребу силе, уколико би добио информације да неке од њему потчињених јединица чине ратне злочине и не поштују ланац командовања.

Каравелић, који је у рату био на функцији замјеника, а касније и командант Првог корпуса такозване Армије БиХ, појаснио је да је током рата имао доста проблема са руковођењем и командовањем јединица, али да су му највеће проблеме стварали дијелови Девете и Десете бригаде, којима су командовали Рамиз Делалић Ћело и Мушан Топаловић Цацо.

Детаљније...
 
Халилагић: Махмуљин је могао да смијени команданта одреда "Ел муџахедин" Штампај Пошаљи
Среда, 16 јануар 2019
16/01/2019 |  РТРС | СРНА

На суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједок одбране Јусуф Халилагић изјавио је да је командант Трећег корпуса могао смијенити и одузети чин команданту одреда "Ел муџахедин", уколико би оцијенио да је прекршио дисциплинске прописе.

Халилагић, који је током рата био на мјесту помоћника команданта Трећег корпуса за правна питања, као и предсједник Дисциплинског суда у овом корпусу, рекао је да је то "само његов хипотетички одговор", пошто сматра да Махмуљин није имао команду над одредом "Ел муџахедин".

Детаљније...
 
Сарајлић: Нисам био у прилици да контролишем одред Ел муџахедин Штампај Пошаљи
Четвртак, 27 децембар 2018
26/12/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједок одбране Зухдија Сарајлић рекао је да никада није био у прилици да изврши контролу броја припадника одреда "Ел муџахедин", који је био у саставу Трећег корпуса.

Сарајлић је објаснио у Суду БиХ да је као референт за персоналне послове у команди корпуса, између осталог, водио евиденцију о персоналним подацима припадника армије и броју војних обвезника у јединицама у саставу корпуса.

"Све јединице су биле дужне да команди корпуса доставе сваку промјену бројног стања. Моја служба је имала одличну сарадњу са свим персоналним службама јединица у саставу корпуса. Једино никакву сарадњу нисам имао са одредом `Ел муџахедин`, од њих нисмо добијали никакве извјештаје, због чега ми није познат састав те јединице", рекао је Сарајлић.

Детаљније...
 
Наставак суђења Махмуљину - свједоци одбране Штампај Пошаљи
Среда, 19 децембар 2018
19/12/2018 |  РТРС | СРНА

Саслушањем свједока одбране, данас би пред Судом БиХ требало да буде настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

На рочишту 5. децембра свједок одбране некадашњи помоћник команданта Трећег корпуса за финансије Зијо Брзина, потврдио је да је одред "Ел муџахедин" био у саставу тог корпуса којем, према његовим сазнањима, нису исплаћиване никакве накнаде.

Он је објаснио да се радило о организационој јединици унутар корпуса задуженој за обезбјеђење финансијских средстава, којих никада није било довољно.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 79