Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Сакиб Махмуљин
Изетбеговић наредио одликовање јединице Ел муџахедин Штампај Пошаљи
Среда, 28 новембар 2018
28/11/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, свједок одбране Алија Лончарић рекао је да су одликовања Златни љиљан и Сребрни штит јединици "Ел муџахедин" и неким њеним појединцима додијељена по наредби тадашњег бошњачког лидера Алије Изетбеговића.

Лончарић, који је током рата био начелник Одјељења за образовање и одликовања у Управи за кадорвске и правне послове такозване Армије БиХ, изјавио је да је папир са именима за награђивање, исписаним руком, добио 23. децембра 1995. године од свог надређеног, генерала Сулејмана Врања.

Према његовим ријечима, Врањ му је том приликом рекао да је папир добио од Деде, како су, објаснио је свједок, звали Изетбеговића, те да је ово потребно да би се могла распустити јединица "Ел муџахедин", у чијем су саставу били углавном добровољци из исламских земаља.

Детаљније...
 
На Озрену ексхумирани посмртни остаци три лица Штампај Пошаљи
Петак, 26 октобар 2018
26/10/2018 | РТРС

Како сазнајемо, на локалитету Озрена ексхумирани су посмртни остаци три лица, за које се претпоставља да су српске националности.

Ексхумација је вршена под надзором Тужилаштва БиХ, а ријеч је о локалитету у чијој је непосредној близини раније пронађено и ексхумирано још девет тијела Срба, страдалих у протеклом рату.

Масовна убиства Срба у том крају извршена су од 10. до 24. септембра 1995. године када је спаљено 30 српских села, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и српских цивила. За 123 лица српске националности још се трага.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину: Статусна конференција о извођењу доказа одбране Штампај Пошаљи
Среда, 17 октобар 2018
17/10/2018 | РТРС|  СРНА

Статусном конференцијом о извођењу доказа одбране данас је у Суду БиХ настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Махмуљинов бранилац Нермин Мулалић рекао је да одбрана има намјеру саслушати 50 свједока, два вјештака и оптуженог.

Мулалић је навео да су неки од свједока били и на списку Тужилаштва БиХ, али се током процеса од њих одустало, те да ће када је ријеч о вјештацима бити саслушани Пол Кориш, који је сведочио пред Хашким трибуналом у случају Расима Делића, као и Кенан Даутовић.

Детаљније...
 
Прочитан исказ преминулог свједока о звјерствима муџахедина Штампај Пошаљи
Среда, 05 септембар 2018
05/09/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину прочитан је исказ преминулог свједока Крстана Маринковића, који је навео да су га муџахедини у Гостовићима 1995. године мучили и тјерали да љуби одрубљену главу Гојка Вујића.
 
Крстан Маринковић је 2015. године испричао да је био припадник Лаке прњаворске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/, када је с другим војницима заробљен на локалитету Крчевина, преноси Бирн.

"Везали су нам руке жицом. Тукли су рукама, ногама, кундацима пушака", навео је Маринковић у изјави.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 75