Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Сакиб Махмуљин
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Сакиб Махмуљин
Суђење Махмуљину: Рекли су нам да ћемо ићи у логор и бити побијени Штампај Пошаљи
Среда, 12 јул 2017
12/07/2017 |  17:28 | РТРС | Срна

У наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине почињене над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће током 1995. године, Небојша Бањац и Радивоје Рачић свједочили су о страшним тортурама које су над њима спроводили припадници одреда "Ел муџахедин", чији су били заробљеници.

Свједок Тужилаштва БиХ Радивоје Рачић рекао је да је као припадник Друге крајишке бригаде Војске Републике Српске са својим саборцима упућен на испомоћ у Возућу, гдје су их 10. септембра 1995. године у јутарњим часовима жестоко напали припадници такозване Армије БиХ.

"Чули су се галама, повици и нека молитва на страном језику која је одјекивала са мегафона. Након сат и по борбе, до мене је дошао Зоран Благојевић и рекао ми да је војницима на његовој линији, гдје су се водиле најжешће битке, нестало муниције, да је све `пало` и да требамо бјажати", испричао је Рачић.

Детаљније...
 
Свједок на суђењу Махмуљину: Муџахедини су ме тукли металним шипкама Штампај Пошаљи
Среда, 05 јул 2017
05/07/2017 | 13:01 ⇒ 13:15 | РТРС | Срна

Свједок Тужилаштва БиХ бивши припадник Војске Републике Српске Милорад Панић испричао је данас на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину да су га током саслушавања припадници одреда "Ел муџахедин" тукли металним шипкама, а по голим табанима ударали гуменим цријевом за воду.

Панић је испричао да су му муџахедини, када је ушао у собу за испитивање, рекли да сједне на под, а да су га онда питали колико је Муслимана побио.На његов одговор да није убио ни једног, почели су га ударати металном шипком.

"Питали су ме колико сам Муслиманки силовао, а ја сам опет одговорио да ни једну жену нисам силовао, а они су наставили да ме ударају тим шипкама. Онда су ме питали колико сам џамија порушио, на шта сам ја опет дао негативан одговор. Они су тада узели некакво цријево за воду и почели да ме туку по босим табанима", посвједочио је Панић.

Детаљније...
 
Суђење Махмуљину: Свједочења о злочинима одреда "Ел муџахедин" Штампај Пошаљи
Четвртак, 15 јун 2017
14/06/2017 | 18:43 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Драженко Дабић испричао је данас на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину да су њега и још педесетак војника и цивила код села Кестен /у општини Завидовићи/ заробили припадници те армије, међу којима је био и одред "Ел муџахедин", који су одмах убили Миленка Станића, а остале тукли опасачима.

Дабић је додао да су сви били постројени "прекопута сале сеоског центра у Кестену", да им је речено да се скину, изују и баце све што су носили и имали у џеповима, што су они и урадили.

Према Дабићевим ријечима, Миленко Станић није дозволио да му из џепа узму кутију са цигаретама, те га је један припадник одреда "Ел муџахедин" одмах убо бајонетом у леђа, а када је пао на земљу убоден је још неколико пута, да би му затим испалили у главу неколико рафала.
Детаљније...
 
Свједок на суђењу Махмуљину: Арапин ми је понудио да закољем једног четника Штампај Пошаљи
Среда, 07 јун 2017
07.06.2017 12:40 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Заштићени свједок Тужилаштва БиХ "С13" рекао је данас на суђењу команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину да је приликом посјете кампу одреда "Ел муџахедин" видио четрдесетак заробљених српских војника, а да му је "један Арапин понудио да закоље четника, како би осветио смрт сина".

Овај свједок, бивши припадник Цивилне заштите у Завидовићима, појаснио је да је на дванаестом километру, гдје је био смјештен логор одреда "Ел Муџахедин", отишао са Синаном Аличићем, јер су чули да тамо има заробљених припадника Војске Републике Српске, па са хтјели да их виде и питају знају ли ко им је убио синове и зашто.

"Када смо дошли тамо нисмо затекли никога од наших војника, већ само неке брадате Арапе, који нас прво нису хтјели пустити, али када смо им објаснили да смо очеви шехида онда су нам дозволили да прођемо", рекао је заштићени свједок.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 51