Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Јован Дивјак
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Обимни доказни материјал – Јован Дивјак међу извршиоцима II Штампај Пошаљи
Четвртак, 30 април 2015
Биланс крвавог пира - 42 убијена војника и цивила, и то у Дому ЈНА један, Радничком универзитету "Ђуро Ђаковић" три, на Скендерији 14, Добровољачкој улици девет и на другим локацијама у Сарајеву 13...

Приредио: Огњен БЕГОВИЋ

САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА /СРНА/ - Обимне истражне радње МУП-а Републике Српске у случају "Добровољачка" резултовале су Извјештајем од 45 страница, а у 122 прилога, уз извјештај Тужилаштву, достављено је 117 докумената са око 470 страница у којима је прецизно описан злочин над припадницима ЈНА у Сарајеву 2. и 3. марта 1992. године.

Приложена су и три фоно записа – аудио касете, два компакт диска са пресретнутим разговорима и два видео записа, који доказују постојање кривичних дјела и непосредно учешће осумњичених лица, а посебно генерала Јована Дивјака, у њиховом извршавању.

Правосуђе БиХ поново је остало нијемо не само на ове доказе, већ и наводе српске стране да је у Сарајеву током рата било 126 логора и да је око 3.200 цивила српске националности страдало у том граду на различите начине.

Дана 2. маја 1992. године око 11.30 часова, око 200 припадника јединица територијалне одбране такозване РБиХ и "Зелених беретки", међу којима су били Сакиб Пушка, Јусуф Јука Празина, Емин Швракић и други, као и јединица којима је командовао сарајевски криминалац Исмет Бајрамовић Ћело, држали су у блокади, а потом извршили и напад на Дом ЈНА у Сарајеву, отварајући ватру из цјелокупног расположивог наоружања.

Детаљније...
 
Јован Дивјак: Добровољачка је завршена ствар Штампај Пошаљи
Субота, 21 април 2012
петак, 20. април 2012.

Сарајево – Док се Богдана Томовић, мајка 18-годишњег Здравка, једног од војника убијених 3. маја ратне 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици, припрема да на дан убиства свог јединца дође у Сарајево и прислужи му свећу, из истог тог Сарајева поручују јој да се мане „фарсе” и „политичке провокације”, јер је на „наводни злочин” стављена тачка.

Поруку Томовићевој, а уједно и представницима Владе РС који су најавили обележавање страдања припадника ЈНА, упутили су управо они који су најодговорнији за злочин који се десио у Добровољачкој улици: Јован Дивјак, пензионисани ратни генерал Армије РБиХ, члан ратног Председништва  РБиХ Ејуп Ганић и председник Удружења „Зелене беретке” Мухамед Швракић.

Дивјак, како преноси „Дневни аваз”, тврди да је случај Добровољачка  „завршена ствар” и окривљује Тужилаштво БиХ што није на „дешавања” у овој улици већ „ставило тачку”.
 
 
Детаљније...