Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Досије општина arrow Рат 1992-1995. г. arrow Братунац arrow Села општине Братунац
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Биљача Штампај Пошаљи
Понедељак, 02 април 2007
Биљача, доста велико подрињско, према Србији и СРЈ пригранично, углавном муслиманско село (Хрвата 1, муслимана 629, Срба 17, Југословена 7) припада општини Братунац.
 
У овом селу су страдали углавном младићи из Братунца који су у покушају да помогну Залазју и Сасама, суседним селима у сребреничкој општини, која су напали муслимани Сребренице, припадници Армије БиХ на Петровдан, 12. јула 1992. наишли на муслиманску заседу. И ту је остало веома мало преживелих.
 
 
Детаљније...
 
Бјеловац Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Бјеловац у општини Братунац, претежно српско село на обали Дрине (Срба 238, муслимана 51). Напад великог броја муслимана припадника Армије БиХ, углавном добровољаца из околних муслиманских села братуначке и сребреничке општине, у некој врсти ланчаног похода на српска насеља која се дуж Дрине граниче са Србијом, извршен истовремено кад и напад на Сикирић, у само праскозорје 14. децембра 1992. И у овом селу регистрован је велики број жртава међу цивилним српским становништвом и њиховим браниоцима. Остали мештани заштиту потражили у Братунцу и преко Дрине у Србији. За прелаз реке једино, али и веома ризично средство, били су чамци. Српска покретна имовина у Бјеловцу, посебно стока, храна и летина опљачкана, а непокретна имовина, куће и остале зграде домаћинства, разорена и уништена. Село је наредних неколико месеци остало пусто и у поседу муслиманских оружаних снага.
 
 
Детаљније...
 
Бљечева Штампај Пошаљи
Понедељак, 02 април 2007
Село Бљечева у пордињској општини Братунац је имало Срба 71, муслимана 532, југословена 4. Муслимани извршили ничим изазван напад на српски део села на Ђурђевдан 6. маја 1992. пре подне, у време када се у многим српским кућама прослављао празник.

Тај неочекиван напад, уствари наговештај прогона и истребљивања Срба из братуначког и сребреничког подриња, догодио се у време интензивних мировних преговора Срба и муслимана. Напад на српски део Бљечеве, као и напад на Гниону у сребреничкој општини, који се догодио истог дана, прекратили су све српске илузије да до оружаног сукоба ипак неће доћи. То је у исто време био доказ да оружане сукобе намећу муслимани пажљиво бирајући време и места напада. Овом приликом за почетак свог похода изабрали су два мала незаштићена српска засеока која се нису ни покушала бранити, а за време напада одредили су дан великог српског празника. То је значило да циљ нису само српска села већ и верници који припадају православној вероисповести. Та пракса се наредних година понављала и отуда и отуда данас раширено уверење да је реч не само о грађанском, већ и о верском рату, муслимани кажу џихаду, у БиХ. Имовина жртава опљачкана је и спаљена.

Детаљније...
 
Бољевићи Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Бољевићи, општина Братунац, доста велико српско село у плодној долини реке Дрине (415 становника) муслиманске снаге са овог подручја, припадници Армије БиХ, напале у исто врме кад и суседне Факовиће 5. октобра 1992. Том приликом убили девет углавном старијих особа које су, излажући опасности своје животе, остале у селу да хране стоку и чувају куће и имања.
 
Услед сталних насртаја и повремених упада муслимана на периферне делове села, који су се обнављали од почетка њиховог терора на овом подручју, већина мештана, посебно жене и деца, благовремено избегли углавном у Братунац, али добрим делом и у Србију, у суседне прекодринске граничне општине Љубовију и Бајину Башту. Бољевићи су после овог напада дуго били напуштено, опљачкано и спаљено село. Колоне цивила муслиманских пљачкаша и паликућа, старце, жене и децу, предводили локални руководиоци Странке демократске акције. 
 
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 17