Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1994. arrow мај 1994. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

мај 1994. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
мај 1994. г.
Страна 2
03. 05. 1994. САРАЈЕВО

»Заклањајући се иза НАТО-а, САД су дошле на саму границу укључивања у грађански рат на просторима бивше БиХ и врло је могуће да ће неки »ЈАСТРЕБОВИ« гурнути и Америку у нови Вијетнам у Босни« - изјавио је данас за СРНУ, председник Републике Српске РАДОВАН КАРАЏИЋ.

»Упозоравамо међународне факторе да нећемо прихватити било какву промену статуса БРЧКОГ, јер су овај град и коридор према Србији витални интерес српске нације и нека нико не очекује било какву попустљивост у том погледу«, рекао је председник РС.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 04. 05. 1994.


03. 05. 1994. САРАЈЕВО

У саопштењу које је потписао начелник ГШ ВРС генерал-мајор МАНОЈЛО МИЛОВАНОВИЋ, каже се да су у суботњем муслиманском нападу из правца ТУЗЛЕ на српске положаје у граничним подручјима тих општина, а посебно на брду ВИС, учествовала и два вода нордијског батаљона УНПРОФОР-а, размештеног у том граду, са оклопним транспортерима и тенковима типа »леопард«.

»Заменик начелника штаба Команде УНПРОФОР-а за бившу БиХ пуковник БОНЕ лично признао да је ова јединица дејствовала са 74 гранате, истиче се у саопштењу и додаје да су српски војни извори дошли до поузданих извора сазнања да су муслимани за ту услгу једном од старешина нордијског батаљона платили 500.000 немачких марака.

»Овај напад УНПРОФОР-а најбоља је потврда оправданости својевременог противљења власти и Војске РС размештају тенкова и другог тешког офанзивног наоружања у подручју Тузле«, додаје се у саопштењу и тврди да је то још један доказ отвореног и пристрасног ангажовања снага УН на страни муслимана.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 04. 05. 1994.
 
 

 
< Претходни   Следећи >