Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1994. arrow мај 1994. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

мај 1994. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
мај 1994. г.
Страна 2
03. 05. 1994. САРАЈЕВО

»Заклањајући се иза НАТО-а, САД су дошле на саму границу укључивања у грађански рат на просторима бивше БиХ и врло је могуће да ће неки »ЈАСТРЕБОВИ« гурнути и Америку у нови Вијетнам у Босни« - изјавио је данас за СРНУ, председник Републике Српске РАДОВАН КАРАЏИЋ.

»Упозоравамо међународне факторе да нећемо прихватити било какву промену статуса БРЧКОГ, јер су овај град и коридор према Србији витални интерес српске нације и нека нико не очекује било какву попустљивост у том погледу«, рекао је председник РС.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 04. 05. 1994.


03. 05. 1994. САРАЈЕВО

У саопштењу које је потписао начелник ГШ ВРС генерал-мајор МАНОЈЛО МИЛОВАНОВИЋ, каже се да су у суботњем муслиманском нападу из правца ТУЗЛЕ на српске положаје у граничним подручјима тих општина, а посебно на брду ВИС, учествовала и два вода нордијског батаљона УНПРОФОР-а, размештеног у том граду, са оклопним транспортерима и тенковима типа »леопард«.

»Заменик начелника штаба Команде УНПРОФОР-а за бившу БиХ пуковник БОНЕ лично признао да је ова јединица дејствовала са 74 гранате, истиче се у саопштењу и додаје да су српски војни извори дошли до поузданих извора сазнања да су муслимани за ту услгу једном од старешина нордијског батаљона платили 500.000 немачких марака.

»Овај напад УНПРОФОР-а најбоља је потврда оправданости својевременог противљења власти и Војске РС размештају тенкова и другог тешког офанзивног наоружања у подручју Тузле«, додаје се у саопштењу и тврди да је то још један доказ отвореног и пристрасног ангажовања снага УН на страни муслимана.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 04. 05. 1994.
 
 

 
< Претходни   Следећи >