Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алмаз Незировић
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Незировићу само двије године затвора за злочине над Србима у Дервенти Штампај Пошаљи
Петак, 17 фебруар 2017
16/02/2017 |  13:32 ⇒ 20:13 | РТРС

Још једна срамотна одлука Суда БиХ! Због ратног злочина над српским цивилима у Дервенти, бившем припаднику ХВО-а Алмазу Незировићу само двије године затвора. Ово је још једна потврда да патње српских жртава за бх. Суд не постоје, поручују бивши логораши и борци.

С обзиром да је Незировић, заједно са екстрадиционом притвором у САД-у, у затвору провео више од три године, он је данашњом пресудом практично слободан. И Тужилаштво и одбрана најављују жалбу.

Сцене бруталних злостављања које је од априла до краја јуна `92. над српским цивилима починио бивши припадник ХВО-а и стражар у логору Рабић, Алмаз Незировић, добро су упамтили српски логораши. Скидали су их и ударали палицама.

Детаљније...
 
Бившем припадника ХВО двије године затвора за злочине над Србима у Дервенти Штампај Пошаљи
Четвртак, 16 фебруар 2017
16.02.2017 16:43 | Агенције Глас Српске

Сарајево - Бивши припадник Хрватског вијећа одбране (ХВО) Алмаз Незировић осуђен је данас пред Судом Босне и Херцеговине на двије године затвора након што је проглашен кривим за ратне злочине над цивилима српске националности 1992. године.

Током рата у БиХ, Незировић је био припадник 103. Дервентске бригаде ХВО-а, а пресудом је утврђено да је он тада поступао противно прописима међународног хуманитарног права, кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити цивила за вријеме ратних сукоба.

Како стоји у пресуди, он је од краја априла до краја јуна 1992. године, обављајући дужност стражара у логору Рабић на подручју Дервенте, лично или с другим припадницима ХВО злостављао заточене српске цивиле.

Детаљније...
 
На суђењу Незировићу свједочио вјештак судске медицине Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 септембар 2016
22/09/2016 | СРНА | РТРС

На суђењу пред Судом БиХ Алмазу Незировићу, бившем припаднику Хрватског вијећа одбране за злочине над заробљеним српским цивилима у Дервенти и Броду, вјештак судске медицине Љубомир Цуркић рекао је да није непосредно прегледао оштећене већ да је вјештачење обавио на основу медицинске документације и констатовао, углавном, тешке повреде.

Он је додао да је код оштећених констатовао, углавном, тешке повреде које се односе на ожиљке и преломе костију - кључне кости, ребара, нагњечење грудног коша, преломе прстију, преноси Бирн.

"Све ове повреде настале су ударцима тупим предметом. Једина разлика су ожиљци које оштећени имају на кожи, а који су настали, највјероватније, од опекотина које су нанесене ужареним предметима, вјероватно, жицом", објаснио је Цуркић.

Детаљније...
 
Незировић: Затворенике тукао по три или пет прстију Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 септембар 2016
08.09.2016 | BIRN | Jstice Report
На суђењу за злочине почињене у Дервенти и Босанском Броду, свједоци Тужилаштва БиХ су казали да их је тукао оптужени Алмаз Незировић.

Бивши затвореник из хангара у Рабићу (опћина Дервента), Здравко Видовић је казао да су сви стражари имали лош однос према њима, а међу њима и оптужени Незировић.

“Ударао нас је и није дао да једемо. Једном шест дана нисмо јели”, навео је свједок, додавши да је њега и друге затворенике Алмаз тукао палицом по три прста које су претходно морали ставити на школску клупу и онда им је наређено да се скину голи.Детаљније...
 
Свједоци потврдили насилничко понашање Алмаза Незировића Штампај Пошаљи
Четвртак, 19 мај 2016
САРАЈЕВО, 19. МАЈА /СРНА/ - Свједоци Тужилаштва БиХ потврдили су данас у наставку суђења за злочине почињене над српским цивилима у Дервенти и Броду да их је гуменом палицом тукао оптужени Алмаз Незировић, који је тада био припадник Хрватског вијећа одбране /ХВО/.

Незировић је оптужен да је 1992. године у дервентским логорима Рабић и Силос поље, те у логору у насељу Тулек на подручју општине Брод учествовао у мучењу и нечовјечном поступању према затвореним српским цивилима.

Владо Марковић је посвједочио да су га припадници ХВО-а ухапсили 2. маја 1992. у Дервенти и одвезли на саслушање у Дом војске, гдје је задржан између двије и три седмице. У хангаре код гробља у Рабићу пребачен је заједно са браћом, њиховим синовима и другим комшијама.

Марковић је испричао да се Незировић односио некоректно и силеџијски, да је заточенике тјерао да ставе по три прста на школску клупу, а онда их је по прстима ударао полицијском палицом.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 16