Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алмаз Незировић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Алмазу Незировићу за ратне злочине над Србима шест година затвора Штампај Пошаљи
Четвртак, 13 јул 2017
13/07/2017 |  14:08 | РТРС | Срна

Апелационо вијеће Суда БиХ преиначило је првостепену пресуду Алмазу Незировићу за ратне злочине над српским цивилима у Дервенти 1992. године и повећало му затворску казну са двије на шест година.

Апелационо вијеће је дјелимично уважило жалбу Тужилаштва БиХ на првостепену пресуду Суда БиХ од 16. фебруара којом је Незировић осуђен на двије године затвора, те му изрекло казну затвора у трајању од шест година.

Жалба Тужилаштва БиХ на ослобађајући дио првостепене пресуде одбијена је као неоснована.

Детаљније...
 
Алмазу Незировићу казна повећана са двије на шест година Штампај Пошаљи
Уторак, 04 јул 2017
04/07/2017 | 12:49 | РТРС | СРНА

Алмазу Незировићу, оптуженом за злочин над српским цивилима у Дервенти и Броду 1992. године, након жалбе Тужилаштва БиХ, повећана је казна са двије године затвора на шест, саопштено је из ове институције.

Незировић се терети да је у својству припадника ХВО-а и стражара у логору на Рабићу у Дервенти починио злочине над жртвама српске националности у прољеће и љето 1992. године.

Тужилаштво БиХ теретило га је за ратни злочин против цивилног становништва над најмање 30 жртава, од којих су неке биле особе старије животне доби.

Детаљније...
 
Незировићу само двије године затвора за злочине над Србима у Дервенти Штампај Пошаљи
Петак, 17 фебруар 2017
16/02/2017 |  13:32 ⇒ 20:13 | РТРС

Још једна срамотна одлука Суда БиХ! Због ратног злочина над српским цивилима у Дервенти, бившем припаднику ХВО-а Алмазу Незировићу само двије године затвора. Ово је још једна потврда да патње српских жртава за бх. Суд не постоје, поручују бивши логораши и борци.

С обзиром да је Незировић, заједно са екстрадиционом притвором у САД-у, у затвору провео више од три године, он је данашњом пресудом практично слободан. И Тужилаштво и одбрана најављују жалбу.

Сцене бруталних злостављања које је од априла до краја јуна `92. над српским цивилима починио бивши припадник ХВО-а и стражар у логору Рабић, Алмаз Незировић, добро су упамтили српски логораши. Скидали су их и ударали палицама.

Детаљније...
 
Бившем припадника ХВО двије године затвора за злочине над Србима у Дервенти Штампај Пошаљи
Четвртак, 16 фебруар 2017
16.02.2017 16:43 | Агенције Глас Српске

Сарајево - Бивши припадник Хрватског вијећа одбране (ХВО) Алмаз Незировић осуђен је данас пред Судом Босне и Херцеговине на двије године затвора након што је проглашен кривим за ратне злочине над цивилима српске националности 1992. године.

Током рата у БиХ, Незировић је био припадник 103. Дервентске бригаде ХВО-а, а пресудом је утврђено да је он тада поступао противно прописима међународног хуманитарног права, кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити цивила за вријеме ратних сукоба.

Како стоји у пресуди, он је од краја априла до краја јуна 1992. године, обављајући дужност стражара у логору Рабић на подручју Дервенте, лично или с другим припадницима ХВО злостављао заточене српске цивиле.

Детаљније...
 
На суђењу Незировићу свједочио вјештак судске медицине Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 септембар 2016
22/09/2016 | СРНА | РТРС

На суђењу пред Судом БиХ Алмазу Незировићу, бившем припаднику Хрватског вијећа одбране за злочине над заробљеним српским цивилима у Дервенти и Броду, вјештак судске медицине Љубомир Цуркић рекао је да није непосредно прегледао оштећене већ да је вјештачење обавио на основу медицинске документације и констатовао, углавном, тешке повреде.

Он је додао да је код оштећених констатовао, углавном, тешке повреде које се односе на ожиљке и преломе костију - кључне кости, ребара, нагњечење грудног коша, преломе прстију, преноси Бирн.

"Све ове повреде настале су ударцима тупим предметом. Једина разлика су ожиљци које оштећени имају на кожи, а који су настали, највјероватније, од опекотина које су нанесене ужареним предметима, вјероватно, жицом", објаснио је Цуркић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 18