Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алмаз Незировић arrow Бившем припадника ХВО двије године затвора за злочине над Србима у Дервенти
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Бившем припадника ХВО двије године затвора за злочине над Србима у Дервенти Штампај Пошаљи
Четвртак, 16 фебруар 2017
16.02.2017 16:43 | Агенције Глас Српске

Сарајево - Бивши припадник Хрватског вијећа одбране (ХВО) Алмаз Незировић осуђен је данас пред Судом Босне и Херцеговине на двије године затвора након што је проглашен кривим за ратне злочине над цивилима српске националности 1992. године.

Током рата у БиХ, Незировић је био припадник 103. Дервентске бригаде ХВО-а, а пресудом је утврђено да је он тада поступао противно прописима међународног хуманитарног права, кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити цивила за вријеме ратних сукоба.

Како стоји у пресуди, он је од краја априла до краја јуна 1992. године, обављајући дужност стражара у логору Рабић на подручју Дервенте, лично или с другим припадницима ХВО злостављао заточене српске цивиле.

Прије изрицања пресуде, Незировић је четири године провео у екстрадицијском притвору, а тај период му је урачунат у пресуду па је након њеног изрицања практично постао слободан човјек.

Одбрана је најавила да ће се на изречену пресуду ипак жалити.

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Bivsem-clanu-HVO-dve-godine-zatvora-za-zlocine-nad-Srbima-u-Derventi/229834.html
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >