Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алмаз Незировић arrow Бившем припадника ХВО двије године затвора за злочине над Србима у Дервенти
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Бившем припадника ХВО двије године затвора за злочине над Србима у Дервенти Штампај Пошаљи
Четвртак, 16 фебруар 2017
16.02.2017 16:43 | Агенције Глас Српске

Сарајево - Бивши припадник Хрватског вијећа одбране (ХВО) Алмаз Незировић осуђен је данас пред Судом Босне и Херцеговине на двије године затвора након што је проглашен кривим за ратне злочине над цивилима српске националности 1992. године.

Током рата у БиХ, Незировић је био припадник 103. Дервентске бригаде ХВО-а, а пресудом је утврђено да је он тада поступао противно прописима међународног хуманитарног права, кршећи одредбе Женевске конвенције о заштити цивила за вријеме ратних сукоба.

Како стоји у пресуди, он је од краја априла до краја јуна 1992. године, обављајући дужност стражара у логору Рабић на подручју Дервенте, лично или с другим припадницима ХВО злостављао заточене српске цивиле.

Прије изрицања пресуде, Незировић је четири године провео у екстрадицијском притвору, а тај период му је урачунат у пресуду па је након њеног изрицања практично постао слободан човјек.

Одбрана је најавила да ће се на изречену пресуду ипак жалити.

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Bivsem-clanu-HVO-dve-godine-zatvora-za-zlocine-nad-Srbima-u-Derventi/229834.html
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >