Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Исламски екстремизам
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Исламски екстремизам
Кудa са заробљеним припаднициа ИСИЛ-а поријеклом из БиХ? Штампај Пошаљи
Петак, 15 фебруар 2019
14.02.2019 23:08 | avaz.ba | Глас Српске

Сарајево - Власти у Босни и Херцеговини разматрају могућност да преузму своје држављане који су као припадници Исламске државе заробљени на ратиштима у Сирији и тренутно су у затворима у тој земљи.

Како је у изјави за “Дневни Аваз” потврдио министар безбједности БиХ Драган Мектић, до краја ове седмице могли би да буду финализовани разговори који се воде о тој теми, а након што су САД позвале све земље, међу којима и БиХ, чији су држављани као припадници оружаних група заробљени у Сирији, да те људе врати у матичну државу.

Детаљније...
 
Ћеранић: Преко сто виших официра Исламске државе ушло у БиХ-наводно нико не зна гдје су Штампај Пошаљи
Понедељак, 04 фебруар 2019
04/02/2019 | Све о Српској  | РТРС

Док свјетски медији пишу о БиХ као сигурном уточишту за ратнике џихада, којима се обезбиједе логистика и пасоши с којима могу путовати у ЕУ, у Сарајеву се и даље за све што не функционише у држави оптужују Српска и њени легитимни предствници, пише у свом тексту објављеном на порталу Све о Српској декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Текст преносимо у цијелости:

Звучи невјероватно, али ни ДИА ни ЦИА, па ни МИ-6, не знају гдје се налазе одређене особе за које је само познато да су ушле у БиХ из Србије и Црне Горе (претходно су боравиле у Албанији). Не би то било ништа необично да се не ради о преко стотину виших официра тзв. Исламске државе који се повлаче из Сирије.

Они су једноставно "нестали са радара".

Детаљније...
 
Муфтија Абдибеговић одговоран за акције муџахедина у Травнику Штампај Пошаљи
Уторак, 29 јануар 2019
САРАЈЕВО, 28. ЈАНУАРА /СРНА/ – Новоименовани бањалучки муфтија Нусрет Абдибеговић одговоран је за акције и понашање припадника јединице такозване Армије БиХ "Ел муџахедин" током рата у Травнику гдје је он тада био главни имам, наведено је документу који је у посједу Срне.

У наредби команде Седмог корпуса такозване Армије БиХ од 13. јула 1993. године, коју је потписао командант тог корпуса Мехмед Алагић, наведено је да је два дана раније, у вечерњим часовима, дошло до оружаног инцидента када су припадници јединице "Ел муџахедин" отворили ватру на возила Унпрофора.

Алагић је у наредби забранио отварање ватре на возила и припаднике Унпрофора, ЕЦММ, МКЦК, УНХЦР, страних дописништава, те страних владиних и невладиних организација.


Детаљније...
 
Потврђена оптужница против Муниба Ахметспахића за тероризам Штампај Пошаљи
Четвртак, 24 јануар 2019
24/01/2019 | РТРС | СРНА

Суд БиХ у цијелости је потврдио оптужницу против Муниба Ахметспахића (28) који се терети за кривично дјело организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ ће одговорност оптуженог доказивати позивањем девет свједока и стручних вјештака и прилагањем доказних материјала, наведено је у саопштењу.

Ахметспахић, против којег је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу због повезаности са тероризмом, први пут отпутовао у џихад у Сирију 2013. године.

Детаљније...
 
Први муџахедин британски агент?! Штампај Пошаљи
Среда, 16 јануар 2019
Ђ. Баровић - Вести | 16.01.2019.

Нусрет Абдибеговић, нови муфтија бањалучки, није био само први муџахедин на тлу Босне током претходног рата, већ и двоструки шпијун који је активно сарађивао и са Обавештајном службом Армије БиХ, али и енглеском Ми-6. Ово произлази из поверљивих докумената до којих су "Вести" дошле, а из којих се недвосмислено потврђује паралелни живот имама и "тајног агента".

Кључни доказ за ову тврдњу је строго поверљив документ Управе Службе војне безбедности Генералштаба Армије БиХ од 28. новембра 1995. на коме је детаљно представљена Шема хијерархијских односа у јединици Ел муџахедин, са свим именима команданата, њихових заменика, али и "особа за везу". Ово је само један од докумената насталих током тајне акције "Вазал", коју су војне обавештајне службе Армије БиХ спровеле 1995. након низа инцидената у којима су учествовали муџахедини из ове јединице. Тај документ се иначе налази и у Хашком трибуналу и заведен је под тужилачким бројем 03324344.

Детаљније...
 
За џихад спремно 10.000 муџахедина Штампај Пошаљи
Среда, 16 јануар 2019
16/01/2019 |  РТРС | СРНА

На друштвеним мрежама објављен је видео који слави "вакат када ће доћи рат" и позива "браћу муџахедине из Европе да се уједине и дигну када дође вријеме за џихад".

Контроверзни видео на свом "Фејсбук" профилу објавио је извјесни Вахидин Делић и за само неколико дана имао је више од 75.000 прегледа.

У видеу који је за само неколико дана имао и око 700 дијељења непознато лице истиче да се када буде објављен позив на џихад неће одазвати само "10.000 мухаџида-светих ратника из БиХ, већ и сви из Европе", пише данашњи "Глас Српске".

Детаљније...
 
У Рашкој 1.000 вехабија "спавача" Штампај Пошаљи
Уторак, 18 децембар 2018
Исламски екстремисти из Санџака, Рејхан Плојовић и његова супруга Емина су заокружени
М. НИЋИФОРОВИЋ | 17. децембар 2018 | Вечерње новости

Исламски екстремисти у Србији тренутно мирују, а неки и даље ратују у Сирији. Сви су под контролом лобија из Беча и чекају знак да крену у акцију. У Сирији је досад погинуло десет џихад ратника из ових крајева

Након што је у Сирији погинула цела породица ратника ИД - Новопазарца Рејхана Плојовића (супруга Емина са двоје деце), у Санџаку је поново актуелизовано питање колико вехабија делује у овом делу Србије, колико их је на ратиштима у Сирији, колико их је досад погинуло, а колико се вратило?

Према незваничним информацијама из безбедносних служби, у целом Санџаку, са црногорским делом, делује око 1.000 припадника ове екстремне исламске секте, њих 50 до 70 ратује у Сирији, десетак их је погинуло, а један мањи број се вратио. Неки су се скрасили у централној Србији и на Косову, неки у Босни, а део у земљама Европске уније..

Детаљније...
 
Ахметспахићу једномјесечни притвор Штампај Пошаљи
Среда, 28 новембар 2018
28/11/2018 | РТРС | СРНА
 
Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Мунибу Ахметспахићу, осумњиченом за организовање терористичке групе и боравак на сиријском ратишту.

Из Суда БиХ је саопштено да је Ахметспахићу притвор одређен због опасности од бјекства и због околности које оправдавају бојазан да ће поновити кривично дјело, довршити покушано кривично дјело или учинити кривично дјело којим пријети, а за та кривична дјела може се изрећи казна затвора у трајању од пет година или тежа казна.

Приједлог Тужилаштва БиХ да се Ахметспахићу одреди притвор и због постојања посебних притворских разлога, односно због угрожавања безбједности грађана и имовине - одбијен је као неоснован.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 8 од 221