Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Сребреница arrow Шверц хуманитарне помоћи - Вести
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Шверц хуманитарне помоћи - Вести
Брашно продавали само за злато! Штампај Пошаљи
Недеља, 07 април 2013

06. 04. 2013. 00:00h | Ђ. Баровић - Вести


ЕКСКЛУЗИВНО ТАЈНИ МУСЛИМАНСКИ ДОКУМЕНТ О ШВЕРЦУ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ У СРЕБРЕНИЦИ (1)


Насер Орић
"Вести" дошле до полицијског извештаја о систему кријумчарења и шверца Насера Орића и његових најповерљивијих људи у Сребреници до јула 1995.

Хашки трибунал је одбацио је и други захтев Радована Караџића за издавање налога да Насер Орић сведочи у доказном поступку његове одбране.

Претресно веће је закључило да "нису испуњени услови за издавање субпоене у овом предмету" мада је бивши председник РС тражио да се Орић појави у судници сматрајући да тако може да докаже да је велика количина оружја и муниције шверцована у енклаву након што је хеликоптерима достављена на подручје у близини Жепе, а та "шверцерска рута" између енклава била је од суштинског значаја за наставак испоруке наоружања за Армију БиХ.

Детаљније...
 
Орићу милион марака Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 април 2013
07. 04. 2013. 13:10h | Ђ. Баровић - Вести

Шверц хуманитарне помоћи у Сребреници (2)

У строго поверљивом документу некадашње Државне безбедности БиХ, који "Вести" ексклузивно објављују, таксативно се наводе све криминалне активности некадашњег команданта "одбране" Сребренице Насера Орића и припадника његовог 28. корпуса Армије БиХ.

Богаство на туђој несрећи: Насер Орић


Оперативац под шифром ЈК 258, до у детаље описује у шта је све Орић био упетљан, од чега је, према процени самих учесника у шверцу, на крају био тежак милион тадашњих немачких марака.

"Орић је тежак преко милион ДМ, а то је зарадио, између осталог, и продајући робу по пијаци и то преко следећих лица: Мехмедовић Амир, зв. Гера, Ричи, Дуда и Миш (Омеровић Сафет). Осим наведених, робу за Орића продавали су Бего из Биљаче и Мујо Манџић, који је учествовао и у шверцу робе на Жутом мосту", стоји између осталог у тајном извештају Државне безбедности у коме се наводи да су муслиманске снаге и током најжешћих сукоба са Војском РС, уредно трговале са Србима.


Детаљније...
 
Орић украо 28 килограма злата? Штампај Пошаљи
Уторак, 09 април 2013
08. 04. 2013. 15:33h | Ђ. Баровић - Вести

Шверц хуманитарне помоћи у Сребреници (3):


У поверљивом извештају некадашње Државне безбедности БиХ обелодањени су бројни докази о богаћењу ратног команданта Сребренице Насера Орића и његових људи, који су зарад профита продавали и хуманитарну помоћ намењену Бошњацима.

У извештају се помиње и 28 килограма злата украденог из фабрике 11. март за које се не зна где је завршило. Међутим, то је према оперативним подацима сачињеним новембра 1995. године у Тузли, само врх леденог брега у разноразним махинацијама Насера Орића.

"Негде у септембру 1994. године Орић је из хуманитарне помоћи изузео 2.000 л нафте од чега је 600 л дао Турсуновићу, док је 1.400 литара оставио за себе у кући у Поточарима. У народу се причало да је Орић намеравао правити хиподром, али да га је од тога одвратио Турсуновић. Орић и Салиховић Фахрудин, начелник општине, су на почетку рата из фабрике 11. март узели око 28 кг злата. О овоме, наводно, зна Аљкановић Бехаија (Насеров саветник). О напред наведеним активностима требали би да знају Машић Нијаз, ПК за морал, Зулфо Турсуновић и Кадрић Рамо, зв. Хљебара", наводи се у документу.


Детаљније...
 
Док је народ гладовао, коње су хранили житом Штампај Пошаљи
Среда, 10 април 2013
09. 04. 2013. 13:58h | Ђ. Баровић - Вести

Шверц хуманитарне помоћи у Сребреници (4)

У међународној јавности Сребреница је током читавог рата приказивана као место страдања невиног становништва од Војске Републике Српске. Према извештајима медија, становништво је морено глађу, а најгоре су пролазили болесни и рањени којима је недостајало свега: од лекова до најобичнијег санитетског материјала.

Да је истина сасвим другачија, сведочи и тајни документ тадашње Државне безбедности БиХ који су њени оперативци направили на основу сведочења становништва ове муслиманске енклаве.

У овом, последњем наставку, "Вести" преносе низ нових детаља о шверцу и криминалу који је владао овим градом све до јула 1995. године.

Међу онима који су у врху осумњичених да су се бавили криминалом, Државна безбедност је означила др Авду Хасановића, тадашњег начелника Ратне болнице у Сребреници.

Детаљније...