Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Досије општина arrow Рат 1992-1995. г. arrow Братунац arrow Хронологија догађаја у општини Братунац
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Значајни догађаји у општини Братунац Штампај Пошаљи
Недеља, 25 фебруар 2007
Индекс чланака
Значајни догађаји у општини Братунац
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
Страна 8

И у овом рату, као и у оним претходним ратовима, испољила се несхватљива и необјашњива бездушност муслимана према српском становништву. Њихови напади на наша села пре су личили на осветољубиве походе наоружаних племенских хорди жељних крви, пљачке и пожара, него на акцију која има неке своје чисто војне стратешке или текуће, тактичко – оперативне циљеве.

У безмало свим нападима извршеним током овог рата неизоставно су са наоружаним мушкарцима учествовале и њихове породице, тзв. цивилно становништво: жене, старија деца и старци, који су својом буком и урлањем садејствовали при нападу и освајању српских села. Када освоје насеље и када престане и послед њиотпор бранилаца, почињао је пир муслиманских цивила. Жене, старци и деца би се размилели освојеним насељем и односили све што се могло понети, а потом палили и разарали оно што преостане.

Цивили су најчешће откривали и проналазили беспомоћне: децу, жене, старе или повређене мештане и често им сами пресуђивали. Смрт од муслиманских цивила било је нешто најгоре што је ухваћен Србин могао доживети. Отуда по братуначким, али и осталим, српским селима толико убијених тупим предметима и хладним оружјем (пајсером, ножем, секиром, приручним алатима понетим за пљачку и разваљива ње).1990. година:

(Непознат датум) новембар,
После првих вишестраначких избора у БиХ локалну власт освајају Српска демократска странка и муслиманска Странка демократске акције.1991. година:

Вербални међунационални сукоби све се више распламсавају и заоштравају односе између људи и поготово између српских и муслиманских села. Руководство СДА организује илегалну набавку оружја, формирање војних јединица, израду планова за освајање државних и привредних објеката и обуку по околним муслиманским селима. Извесан број млађих припадника СДА илегално одлази на војну и полицијску обуку у Хрватску. Све те прикривене радње СДА допиру до Срба и проузрокују узнемирење и страх код српског становништва.

(Непознат датум) август,
Руководство СДА организује побуну муслиманског становништва и спречава извршење одлуке савезне владе да се сва војна евиденција пренесе из надлежности општина у одговарајуће јединице ЈНА. Том приликом умало није дошло и до физичког обрачуна између српског и муслиманског становништва и њихових представника у органима власти и милицији. Срби су тражили да се поштују одлуке владе, а муслимани су се томе супродстављали и тражили да та евиденција буде њихово власништво. 
Следећи >