Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1992. arrow јануар 1992. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

јануар 1992. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
јануар 1992. г.
Страна 2
Страна 3
03. 01. 1992. САРАЈЕВО

Вријеме и догађаји све више показују ваљаност приједлога за рјешење југословенске политичке кризе коју је понудио Савез реформских снага Југославије за БиХ, речено је данас у разговору с новинарима у овој политичкој странки.

Тај приједлог предвиђа нову југословенску заједницу као САВЕЗ СУВЕРЕНИХ РЕПУБЛИКА СА СЈЕДИШТЕМ У САРАЈЕВУ. Савез би, образложено је, сачувао неопходан степен интегрираности земље и омогућио културну и политичку аутономију подручја чији градјани то желе, у оквиру постојећих република.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 04. 01. 1992.


09. 01. 1992. САРАЈЕВО

Скупштина српског народа БиХ данас је у Сарајеву прогласила Републику српског народа Босне и Херцеговине.

Према усвојеној декларацији о проглашењу Република српског народа налази се у саставу Савезне државе Југославије, као њена федерална јединица. Она обухвата подручја српских аутономних регија и области и других етничких цјелина у БиХ, укључујући и подручја на којима је српски народ остао у мањини због геноцида који је над њим извршен у току Другог свјетског рата.

Сједиште Републике налазиће се у Сарајеву а до доношења њеног Устава на подручју републике важиће савезни закони и републички, које »ван снаге« није ставила српска скупштина.

Са ове скупштине су упућени телеграми предсједавајућем конференције о Југославији лорду Питеру Карингтону и генералном секретару Уједињених нација Бутросу Галију.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 10. 01. 1992.


09. 01. 1992. ЛОНДОН (Танјуг)

Проглашење Српске републике у БиХ оцјењује се у првим британским коментарима као велика опасност за све напоре да се надје мирно рјешење југословенске кризе. Би-Би-Си и Ај-Ти-Ви оцјењује да тај потез може да доведе до великог крвопролића у БиХ и гурне цијелу Југославију у трагичан рат са несагледивим жртвама.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 10. 01. 1992. године

 

 
Следећи >