Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1992. arrow јануар 1992. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

јануар 1992. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
јануар 1992. г.
Страна 2
Страна 3
03. 01. 1992. САРАЈЕВО

Вријеме и догађаји све више показују ваљаност приједлога за рјешење југословенске политичке кризе коју је понудио Савез реформских снага Југославије за БиХ, речено је данас у разговору с новинарима у овој политичкој странки.

Тај приједлог предвиђа нову југословенску заједницу као САВЕЗ СУВЕРЕНИХ РЕПУБЛИКА СА СЈЕДИШТЕМ У САРАЈЕВУ. Савез би, образложено је, сачувао неопходан степен интегрираности земље и омогућио културну и политичку аутономију подручја чији градјани то желе, у оквиру постојећих република.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 04. 01. 1992.


09. 01. 1992. САРАЈЕВО

Скупштина српског народа БиХ данас је у Сарајеву прогласила Републику српског народа Босне и Херцеговине.

Према усвојеној декларацији о проглашењу Република српског народа налази се у саставу Савезне државе Југославије, као њена федерална јединица. Она обухвата подручја српских аутономних регија и области и других етничких цјелина у БиХ, укључујући и подручја на којима је српски народ остао у мањини због геноцида који је над њим извршен у току Другог свјетског рата.

Сједиште Републике налазиће се у Сарајеву а до доношења њеног Устава на подручју републике важиће савезни закони и републички, које »ван снаге« није ставила српска скупштина.

Са ове скупштине су упућени телеграми предсједавајућем конференције о Југославији лорду Питеру Карингтону и генералном секретару Уједињених нација Бутросу Галију.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 10. 01. 1992.


09. 01. 1992. ЛОНДОН (Танјуг)

Проглашење Српске републике у БиХ оцјењује се у првим британским коментарима као велика опасност за све напоре да се надје мирно рјешење југословенске кризе. Би-Би-Си и Ај-Ти-Ви оцјењује да тај потез може да доведе до великог крвопролића у БиХ и гурне цијелу Југославију у трагичан рат са несагледивим жртвама.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 10. 01. 1992. године

 

 
Следећи >